11 фактів про користь розчинної кави для здоров'я і можливу шкоду
За статистикою, приблизно 50% любителів кави віддає перевагу саме розчинній виду. Цей вид відрізняється низькою вартістю, простотою приготування і практично подібним смаком і ароматом.
Вміст цінних поживних речовин в розчинній каві (антиоксиданти, макро - і мікроелементи) можна порівняти з натуральним, отже, він володіє подібними корисними властивостями для здоров'я: від підвищення розумової і фізичної працездатності до профілактики раку і смертельно небезпечних серцево-судинних ускладнень.
Зміст
Що таке розчинна кава?
Розчинна кава – це напій, приготований із зерен кавового дерева з використанням особливих технологічних процесів, які перетворюють їх в порошок або гранули, розчинні у воді. За смаковими якостями напій схожий на натуральну каву, проте має деякі відмінності.
У процесі виробництва розчинної кави зерна піддаються обсмажуванню, подрібненню і подальшій термічній обробці гарячою водою. В результаті виходить концентрована суміш, яка висушується декількома способами, що визначають різновид розчинної кави:
- Сублімований. суміш заморожується, а потім зневоднюється за допомогою сублімації у вакуумі. У сублімованому кави зберігається максимальний обсяг вихідних поживних речовин. Відрізняється насиченим смаком і високою вартістю.
- Порошковий. Концентрат розпорошується в потоці нагрітого повітря, швидко висихає і перетворюється в порошок. Є найдешевшим на ринку.
- Гранульований. виготовляється з порошкової кави. Порошок змочується до утворення гранул і пресується.
Розчинна кава має високу швидкість приготування і зберігається в кілька разів довше, що відрізняє його від натурального. Основними недоліками є: низький вміст кофеїну і менш приємний аромат.
3 головних відмінності від натурального
Особливості приготування обумовлюють відмінності між натуральною кавою і розчинною. Нижче розглянуті основні відмінні риси.
1. Антиоксиданти та поживні речовини
Будь-який вид кави є одним з небагатьох джерел антиоксидантів в дієті сучасної людини, що відрізняється низьким вмістом фруктів і овочів.
Вчені стверджують , що розчинна кава містить безліч цінних антиоксидантів, макро - і мікроелементів. Він багатий кальцієм, залізом, магнієм і марганцем.
На думку японських експертів, окремі бренди розчинної кави можуть містити значно більше поживних речовин, ніж натуральний продукт. Цей факт обумовлений особливостями технології виготовлення.
Антиоксиданти, одержувані з кави, вкрай важливі для підтримання працездатності всього організму. Вони регулюють перебіг обмінних процесів, попереджають злоякісну трансформацію клітин і передчасне старіння.
Важливо відзначити, що розчинна кава є великим джерелом поліфенолів, головний з яких – це хлорогенова кислота. Подібні дані приводять працівники Університету Оверні (Франція).
Хлорогенова кислота сприяє зниженню артеріального тиску і нормалізації рівня глюкози в крові. відзначається вплив на ліпідний профіль: зниження загального холестерину , ліпопротеїнів низької щільності і триацилгліцеридів, підвищення ліпідів з високою питомою вагою. В результаті запобігає розвиток атеросклерозу артерій і пов'язаних з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда і т.п.).
Нижче представлена таблиця вмісту основних поживних речовин в розчинній і натуральній каві (в розрахунку на 170 мл або 1 чашку напою).
назва речовини | вміст розчинного напою | вміст у натуральному напої |
калорійність | 4 калорії | 2 калорії |
кальцій | 7,2 мг | 3,6 мг |
Омега - 6 жирні кислоти | 3,6 мг | 1,8 мг |
магній | 7,2 мг | 5,3 мг |
Фосфор | 5,4 мг | 5,3 мг |
калій | 53,7 мг | 87,2 мг |
натрій | 7,2 мг | 3,6 мг |
кофеїн | 46,5 мг | 71,2 мг |
2. Вміст кофеїну
Розчинна кава містить на 30-40% менше кофеїну, ніж його природний аналог.
За даними досліджень, концентрація кофеїну може істотно відрізнятися в залежності від способу обробки і сорту зерен і становить, в середньому, від 30 до 90 мг – для розчинної і 70-140 мг – для натурального продукту.
Отже, стимулюючий вплив на центральну нервову систему і організм в цілому виражено значно слабкіше.
З огляду на те, що окремі люди мають підвищену чутливість до кофеїну або мають певні обмеження (вагітність, куріння), розчинна сублімована кава, на думку експертів , може стати відмінним виходом із ситуації.
Також у продажу є промислові варіанти кави, що не містять кофеїн. Це дозволяє насолодитися напоєм при наявності протипоказань.
Рекомендована доза кофеїну для дорослих жінок та чоловіків становить 400 мг на добу, що відповідає 6 чайним ложкам розчинної та 4 чайним ложкам натуральної кави. Надмірне вживання небезпечно і може призвести до ускладнень і побічних ефектів .
3. Концентрація акриламіду
Акриламід – це потенційно шкідлива для організму людини хімічна сполука, яка утворюється в ході обсмажування кавових зерен.
Найвищі концентрації даної речовини, за даними польських вчених , відзначаються в розчинній каві (358 мкг/кг) і майже в 2 рази перевищують концентрацію в натуральному молотом кави.
Надмірне вплив акриламіду, що потрапив в організм, на нервову систему може привести до розвитку різних патологій і навіть стимулювати зростання злоякісних новоутворень (рак ендометрія і яєчників).
Американські експерти стверджують , що даний компонент пригнічує розумову роботу , знижує фертильність і сприяє розвитку цукрового діабету II типу.
Однак концентрація отруйної речовини навіть в швидкорозчинному напої є вкрай низькою. На даний момент відсутня доказова база щодо впливу подібних доз (навіть на тлі надмірного споживання кави) на людину.
Плюси і мінуси( таблиця)
Підводячи разом, можна вивести кілька недоліків і переваг розчинного напою.
За | проти |
|
|
11 корисних властивостей
Користь і ймовірна шкода від розчинної кави мало чим відрізняється від натурального. Серед основних лікувальних властивостей для організму людини можна виділити:
- Поліпшення роботи головного мозку. за даними досліджень ( разів , два ), кава підвищує загальну працездатність, розумову діяльність (мислення, пам'ять , увага), викликає почуття бадьорості у будь-який час доби. Кава також підвищує настрій і тягу до життя.
- Зниження маси тіла. кофеїн, за даними досліджень , підвищує активність метаболізму, викликає розпад клітин жирової тканини. На тлі даних процесів відзначається зменшення ваги тіла. Детальніше про те, чому кава допомагає схуднути , дивіться в окремій статті.
- Підвищення фізичної продуктивності. доведено , що кофеїн підвищує концентрацію адреналіну в крові, який, в свою чергу, покращує роботу гладкої мускулатури за допомогою підвищення доставки кисню і поживних речовин, а також більш грамотного витрати енергетичних запасів. Особливу цінність представляють жирні кислоти, що утворюються в ході руйнування клітин жирових тканин.
- Профілактика цукрового діабету II типу. експерименти демонструють , що споживання 1 чашки продукту в день знижує ризик даної патології на 14%, 4 чашок – на 30%.
- Запобігання дегенеративних уражень головного мозку. дослідження підтверджують ( разів , два ), що кава корисна для мозку і здатний знижувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера, Піка і Паркінсона.
- Поліпшення здоров'я печінки. кава корисна для печінки і запобігає появі вкрай небезпечного ускладнення-цирозу печінки, яке спостерігається на тлі безлічі захворювань: алкогольний або вірусний гепатит, жировий гепатоз, гемохроматоз і т. п. ефект доведено з наукової точки зору.
- Профілактика депресії. вираженість даного відхилення зменшується на 20% при систематичному прийомі 4 чашок напою на добу. дослідження показали , що частота народження самогубств у любителів кави майже в 2 рази нижче ніж в середньому по популяції.
- Запобігання злоякісних новоутворень. на даний момент є переконливі позитивні наукові дані щодо раку печінки, товстої і прямої кишки, меланоми.
- Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи. всупереч поширеним думкам, кава корисна для серця та судин . Окремі роботи вчених показують , що кава здатна запобігти розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, а так само інсульту.
- Зниження каменеутворення в жовчному міхурі. доведено , що кава впливає на секрецію жовчних кислот (інгібує) і підвищує тонус і моторику жовчного міхура , що призводить до раннього виведення конкрементів і попереджає їх формування в просвіті органу.
- Профілактика подагри. кофеїн знижує активність утворення сечової кислоти за рахунок блокування ферменту – ксантиноксидази. Надлишок даної речовини провокує розвиток подагри, а так само сечокам'яної та гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу.
Можлива шкода
Негативні властивості кави найчастіше проявляються на тлі зловживання (перевищення безпечної дози – 6 чайних ложок в день). До числа найбільш частих небажаних явищ відносять:
- Тривога і дратівливість. Кава збільшує секрецію адреналіну – гормону, що активує діяльність всіх систем організму і сприяє появі почуття тривоги і підвищеної пильності. Можливо становлення нервозності і панічних атак.
- Розлад сну. розчинна кава( у великих обсягах) порушує структуру і тривалість сну, збільшує час, необхідний для засипання. З метою запобігання даного побічної дії рекомендується не вживати напій раніше ніж за 5-6 годин до відходу до сну.
- Порушення роботи травного тракту. кофеїн порушує гомеостаз між «факторами захисту» і «факторами агресії» слизової оболонки шлунка і може сприяти порушенню роботи стравохідно-шлункового сфінктера. Так само прискорюється моторика товстого кишечника, що призводить до діареї.
- Рабдоміоліз. на даний момент описані тільки поодинокі випадки даного ускладнення, які проявляються виключно при передозуванні кофеїну.
- Залежність . кава викликає залежність, так як кофеїн провокує певні порушення вироблення нейромедіаторів, в результаті зростає бажання вжити продукт. Чим вище вихідний рівень споживання кави, тим сильніше виражений ефект. При різкому виключенні напою з раціону спостерігається клініка абстинентного синдрому.
- Відчуття втоми. кава стимулює роботу всіх систем, переводить їх на більш високий рівень активності. В результаті організм звикає до нового способу життя і при припиненні вживання напою спостерігається розвиток почуття втоми, пригніченості, сонливості.
- Підвищення діурезу. кофеїн прискорює утворення первинної сечі в ниркових клубочках, що проявляється частим сечовипусканням. Ефект може бути важливо для осіб, що мають набряки.
Що запам'ятати
- Розчинна кава-простий і швидкий спосіб приготувати улюблений напій.
- Він володіє практично аналогічним хімічним складом і набором корисних і негативних властивостей, що і натуральна кава.
- Важлива відмітна особливість – більш низький вміст кофеїну, що робить його більш кращим для осіб, які страждають захворюваннями травної та серцево-судинної систем, а також мають проблеми зі сном.
- У підсумку, напій цілком безпечно і допустимо вживати, якщо розпорядок дня не залишає часу на приготування натурального варіанту.