Чим корисний кістковий мозок яловичини та інших тварин-3 доведених властивості
Кістковий мозок став справжнім делікатесом в дорогих ресторанах і незвичайних закусочних. У ньому міститься величезна кількість поживних речовин і вітамінів, а вчені стверджують, що він володіє важливими корисними властивостями.
Ми розглянемо користь і шкоду від вживання кісткового мозку, а також поділимося порадами про те, як його додати в свій раціон.
Зміст
Що це за продукт?
Кістковий мозок – тип губчастої тканини, яка знаходиться в самому центрі кісток в області хребта і стегон.
Продукт містить у великій кількості стовбурові клітини. Вони перетворюються в еритроцити, лейкоцити, які, в свою чергу, виконують функцію транспортування кисню. Більше того, вони зміцнюють імунну систему і беруть участь в згортання крові ( 1 ).
Кістковий мозок тварин (найчастіше яловичий, ягнячий або Лосиний, але іноді і курячий) – це справжній делікатес, який взяли на озброєння багато видів кухонь. У нього дуже незвичайний смак, що віддає легкої солодкістю. Його подають часто з тостами або ж використовують в якості бульйону для супу.
Склад і калорійність
Кістковий мозок містить величезну кількість поживних речовин. У ньому багато жирів, трохи менше білків і вітаміну В12.
Склад 1 столової ложки (приблизно 14 г) сирого продукту ( 2 , 3 ):
- 110 ккал;
- Жири – 12 г;
- Білки – 2 г;
- Вітамін B12 – 7% від денної норми (д / н);
- Рибофлавін (вітамін В2 – - 6% від д / н;
- Залізо-4% від д / н;
- Вітамін E-2% від д / н;
- Фосфор-1% від д / н;
- Тіамін (вітамін B1 – - 1% від д / н;
- Вітамін А – 1% від д/н.
В першу чергу, продукт відрізняється високою кількістю вітамінів групи в, які відіграють велику роль в діяльності організму і допомагають виробляти багато енергії ( 3 ).
У кістковому мозку також міститься у великій кількості колаген. Колаген-це природний білок, який є в нашому організмі. Якщо вживати його на регулярній основі, стан шкіри значно покращиться, а болі в суглобах зменшаться ( 4 ).
Також варто відзначити, що кістковий мозок, який був отриманий від корів, кіз або овець, містить кон'юговану лінолеву кислоту. Це один з типів жирів, який сприяє зменшенню запальних процесів і поліпшення імунітету ( 5 , 6 ).
Кістковий мозок забезпечує організм та інші ключові сполуки, включаючи гліцин, глюкозамін та хондроїтин ( 7 , 8 , 9 ).
3 корисні властивості
Хоча не існує досліджень, які б безпосередньо оцінювали вплив споживання кісткового мозку на здоров'я людини, було проведено багато досліджень щодо користі сполук, які він містить. Зокрема, колаген, гліцин, Глюкозамін, а також кон'югована лінолева кислота добре досліджені на предмет їх впливу на здоров'я.
1. Підтримує здоров'я суглобів
Фахівці вважають, що наявні в кістковому мозку з'єднання призводять до поліпшення стану суглобів .
Як приклад можна взяти Глюкозамін. Це сполука, яка знаходиться в хрящах і широко використовується як природний засіб від остеоартриту. Це пов'язано з тим, що глюкозамін відмінно зменшує наявні запалення і усуває біль в суглобах ( 10 ).
Важливо відзначити, що колаген також сприяє відновленню суглобового хряща, завдяки чому підтримується нормальна функція суглобів ( 11 ).
Було проведено дослідження, яке тривало півроку. 147 людям, які активно займаються спортом, щодня додавали в раціон 10 г колагену. В результаті біль в суглобах, яка виникала в результаті їх активної діяльності, стала не такою інтенсивною ( 12 ).
2. Зменшує запалення
Варто відзначити, що невеликий запальний процес – це невід'ємна частина захисної системи організму. Але при цьому, якщо запалення набуває хронічного характеру, на його тлі можуть виникнути захворювання, в числі яких проблеми з серцем, цукровий діабет і навіть рак ( 13 ).
У кістковому мозку був виявлений корисний тип білка – гліцин. Він має сильну протизапальну дію. Були проведені дослідження, які довели, що завдяки гліцину запальні процеси зменшуються ( 14 , 15 , 16 ).
У кістковому мозку є й інша сполука – кон'югована лінолева кислота (або ж скорочено CLA). Завдяки їй також можна знизити запальний процес в крові.
Було проведено дослідження протягом 2 тижнів, в якому взяли участь 23 чоловіків. Вони з'їдали в день 5,6 г вищезгаданої кислоти, що призводило до зниження рівня білків, що беруть участь в запальному процесі, а саме: з-реактивного білка, а також альфа-фактора некрозу пухлини ( 17 ).
Також варто відзначити, що даний делікатес у великій кількості містить адипонектин. Він відноситься до типу білкового гормону, який грає важливу роль в регуляції запальних процесів і роботі імунної системи ( 18 , 19 ).
3. Покращує стан шкіри
Важливу роль у здоров'ї шкіри відіграє певний тип білка &8212; колаген, який міститься в нашому організмі.
Було проведено дослідження, в якому брало участь 69 жінок. Протягом 2 місяців в їх щоденний раціон додавали 2,5-5 г колагену. Як результат-більш еластична і зволожена шкіра ( 20 ).
Те саме дослідження було проведено і на мишах. Протягом тих же 2 місяців в їх раціон додавали колаген. В результаті збільшилася антиоксидантна активність в шкірі, а це значить, що пошкодження і старіння шкіри буде не таким інтенсивним ( 21 ).
Кілька слів про надійність досліджень
Варто звернути увагу, що всі дослідження, які описані вище, були проведені з використанням добавок. У них містилася певна кількість окремих сполук, які виявлені і в кістковому мозку.
Щоб бути повністю впевненим в тому, що регулярне вживання кісткового мозку дозволить домогтися перерахованих вище результатів, необхідно проведення додаткових досліджень.
Як правильно вживати?
Делікатес можна придбати на фермерських ринках, в магазинах здорової їжі і м'ясних відділах.
Можна використовувати кістковий мозок будь-якої тварини. Але якщо ви ніколи не пробували цей делікатес, найкраще зупинитися на яловичині. Це пов'язано з розміром кісток, до того ж знайти його можна практично скрізь.
Також є сенс попросити м'ясника, щоб він розділив кістки на відносно невеликі фрагменти, оскільки самостійна обробка займає досить багато часу.
Для приготування кісткового мозку потрібно розігріти духовку до 230 градусів, помістити туди кістки і залишити там на 15 хвилин. Після приготування кістковий мозок легко витягується з кісток.
Найчастіше його подають з різними тостами. Можна вживати і разом зі звичними стравами, наприклад м'ясом, хлібом або запеченими овочами.
Також з кісткового мозку можна приготувати бульйон або основу для супу. Для цього рекомендується придбати цілу кістку. Можна додатково не витягувати з неї кістковий мозок.
Необхідно варити кістку протягом 24-48 годин на повільному вогні. Тільки так вийде витягти всі корисні речовини.
Варто відзначити, що також існують БАДи на основі кісткового мозку. Їх випускають у вигляді рідини, порошку і навіть капсул. Такий спосіб вживання буде більш зручним у порівнянні з витяганням його з кістки. Добавки є у вільному доступі в інтернеті або ж в аптеках.
Головне зі статті
- Кістковий мозок корисний для здоров'я, оскільки містить цінні сполуки, в числі яких гліцин, колаген, глюкозамін і кон'югована лінолева кислота.
- Ці сполуки покращують стан шкіри і суглобів, зменшують запалення.
- Даний продукт легко знайти в магазині або на ринку і приготувати в домашніх умовах.