8 корисних властивостей чайного гриба (Комбучі) і протипоказання
Комбуча – це древній напій на основі чайного гриба, застосовуваний в народній медицині. При систематичному вживанні спостерігається поліпшення здоров'я травного тракту, попередження розвитку цукрового діабету II типу, серцево-судинних і онкологічних захворювань.
Комбуча також містить масу цінних пробіотиків і має протимікробну активність щодо збудників багатьох інфекційних патологій.
У цьому матеріалі ми поговоримо про користь чайного гриба і потенційну шкоду для організму, а також про процес приготування напою комбучі на його основі.
Зміст
Що таке комбуча?
Чайний гриб – це узагальнена назва декількох варіантів симбіозу (спільного співжиття) дріжджового гриба з бактеріями. На його основі виготовляється один з вкрай популярних газованих прохолодних напоїв – «комбуча» або «чайний квас».
Перші згадки щодо комбучі датуються 220 роком до нашої ери. У той час в Китаї вона використовувалася в якості напою, що наповнює організм енергією і виводить шкідливі речовини. У 20 столітті (в роки Другої світової війни) набула поширення на території нинішньої Росії і країн Європи.
Склад
Науково точний склад комбучі не можна назвати, оскільки він значно відрізняється залежно від походження. Дріжджові гриби вкрай варіабельні і можуть належати більш ніж до десяти різних родів. Серед бактерій найчастіше зустрічаються Acetobacter і Gluconobacter.
Напій на основі комбучі багатий різними цінними поживними речовинами та вітамінами.
Наприклад, 450 мл готової комбучі містить приблизно:
- 60 калорій;
- 14 г вуглеводів;
- 20 мг іонів натрію;
- 100 мкг фолатів (25% від добової норми);
- 0,34 г вітаміну В2 (20% від добової норми);
- 0,4 мг вітаміну В6 (20% від добової норми);
- 0,3 мг вітаміну В1 (20% від добової норми);
- 4 мг вітаміну В3 (20% від добової норми);
- 1,2 мкг вітаміну В12 (20% від добової норми).
Важливо відзначити, що в напої присутній етанол, вміст якого може досягати 5,5 г/л.
8 лікувальних властивостей
Комбуча володіє значним набором цілющих властивостей для організму людини. Вона здатна впливати практично на всі види обміну речовин і запобігати розвитку ряду вкрай небезпечних патологій.
Нижче розглянуті 8 головних корисних властивостей і можливі протипоказання чайного гриба, а також напою на його основі &8212; Комбучі.
1. Насичує організм пробіотиками
як відомо , комбуча виготовляється шляхом додавання певних штамів бактерій і дріжджів до чорного або зеленого чаю з цукром. В подальшому продукт піддається бродінню протягом 1-2 тижнів.
Під час приготування на поверхні утворюється грибоподібна плівка, що представляє собою скупчення бактерій і дріжджів. Саме тому напій часто називають «грибний чай».
В процесі ферментації утворюється велике скупчення корисних для організму бактерій ( пробіотиків ), які необхідні для підтримки адекватної мікрофлори, зміцнення місцевого імунітету в просвіті травної трубки і забезпечення повноцінного ферментативного розщеплення харчових частинок.
За даними ірландських вчених, в &171;грибному чаї&187; містяться наступні пологи бактерій (за спаданням частоти народження):
- Gluconacetobacter-близько 85 %;
- Lactobacillus-близько 30 %;
- Acetobacter-менше 2%.
Також під час бродіння утворюється оцтова кислота та ряд інших кислотних сполук, які роблять напій газованим. Скупчення газових бульбашок покращує умови існування пробіотичних бактеріальних агентів.
2. Є антиоксидантом і захищає печінку
Рекомендується виготовляти комбучу на основі зеленого чаю, який містить безліч біологічно активних сполук (поліфеноли), що володіють антиоксидантною активністю. Комбуча, виготовлена на основі зеленого чаю, тільки підсилює позитивні якості останнього.
Експерименти, проведені на гризунах індійськими вченими, демонструють , що чайний гриб на основі зеленого чаю має виражену гепатопротекторну дію. Він захищає клітини печінки від будь-яких токсичних та аутоімунних пошкоджень. Дана властивість може бути використано для лікування великого спектру патологій печінки.
3. Має протибактеріальну дію
Оцтова кислота, яка утворюється в процесі бродіння, має сильний протимікробний ефект.
За даними досліджень , проведених в Нідерландах, комбуча пригнічує життєдіяльність золотистого стафілокока, ешерихій, шигел, ієрсиній, синьогнійної палички, ентеробактерій, кампілобактерій, лістерій та інших мікроорганізмів. Описані збудники викликають великий спектр захворювань. При цьому дія не обмежується шлунково-кишковим трактом.
Також доведено, що чайний гриб має активність щодо грибів роду Candida. Продукт може бути використовувати як засіб додаткової терапії грибкових захворювань порожнини рота і шлунково-кишкового тракту, а також для лікування грибка нігтів і шкірних покривів.
Комбуча, хоч і має значну протимікробну активність, не пригнічує ріст і розмноження представників корисної мікрофлори, а, отже, не завдає шкоди організму людини.
4. Знижує ризик серцево-судинних захворювань
Захворювання органів серцево-судинної системи є провідною причиною втрати працездатності і смертності в усьому світі. Наприклад, перенесені інфаркт міокарда або інсульт (в ситуації, якщо людина виживе), дозволяють повністю відновитися організму людини тільки в 8% випадків.
Зарубіжні експерименти на гризунах показують , що комбуча сприяє зниженню концентрації &171;шкідливого&187; холестерину (ЛПНЩ і ТАГ), а також викликає підвищення &171;корисного&187; холестерину (ЛПВЩ) в крові.
Подібні ефекти запобігають формуванню атеросклеротичних накладень на стінках великих судин і зменшують ризик таких захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок і т. п.
Вчені з Тунісу виявили, що систематичне споживання «чайного квасу» знижує інтенсивність окислення ЛПНЩ, а також ступінь руйнування внутрішньої стінки судин, які є важливими факторами ризику розвитку атеросклерозу.
При цьому напій ніяк не впливає на артеріальний тиск і може використовуватися в тому числі при гіпертонії.
5. Знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу
За даними статистики в світі налічується понад 300 млн осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.
Зарубіжні експерти стверджують, що чайний питний гриб значно уповільнює швидкість розщеплення і всмоктування вуглеводів з просвіту кишечника. Це призводить до повільного підйому рівня глюкози в крові після прийому їжі і значно знижує ризик діабетичного ураження печінки, нирок і органів зору.
Одне велике Китайське дослідження виявило виражену протидіабетичну активність напою комбучі, приготованого на основі зеленого чаю. Було доведено, що у людей, систематично вживають даний продукт ймовірність маніфестації цукрового діабету II типу на 18% нижче.
6. Запобігає розвитку раку
Онкологічні захворювання входять в список провідних причин смерті в усьому світі (займають 2-е і 3-е місця).
Окремі дослідження, проведені в різних країнах, виявили здатність чайного гриба гальмувати ріст і метастазування ракових клітин. Наприклад, вчені з Сербії виявили, що великий обсяг антиоксидантів дозволяє інгібувати проліферацію злоякісних пухлин і знищувати близько 20% чужорідних клітин.
Японські вчені довели, що вживання напою знижує ймовірність появи раку передміхурової залози. При цьому, чим вище обсяг потрапив в організм напою, тим більше виражений ефект.
Також виявлено зниження частоти народження раку товстої і прямої кишки, злоякісного переродження клітин молочної залози при використанні продукту в раціоні.
7. Підтримує здоров'я травної системи
Чайний гриб містить багато цінних амінокислот, ферментів і пробіотиків, які нормалізують роботу шлунково-кишкового апарату і покращують травлення .
Дослідження показали , що питної гриб запобігає розвитку виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Ефект забезпечується за рахунок збільшення секреції слизу (з бікарбонатами), яка захищає слизову оболонку шлунка від впливу будь-яких факторів агресії (соляна кислота, що виділяється клітинами шлунка, похибки в дієті, тривале голодування і т.п.).
Чайний гриб також знижує ймовірність розвитку гострих кишкових інфекцій і ряду хронічних захворювання з боку шлунково-кишкового тракту, пригнічує життєдіяльність гельмінтів.
За рахунок вмісту ферментів і корисних мікроорганізмів, комбуча покращує перебіг процесів розщеплення і всмоктування їжі, підвищує біологічну доступність будь-якого з'їденого продукту харчування.
8. Захищає легені від шкідливого впливу
китайські вчені виявили , що вдихання частинок чайного гриба захищає легені від впливу небезпечних пилових частинок (сполуки кремнію; пил, що утворюється при обробці кам'яного вугілля і т.п.).
Подібні дані дозволяють використовувати напій як засіб профілактики розвитку професійних захворювань з боку дихального апарату, які вкрай поширені у працівників гірничодобувної та металообробної промисловості.
Як приготувати?
Рецепт приготування напою на основі чайного гриба досить простий.
Нижче представлена докладна інструкція:
- Приготуйте зелений (рекомендується) або чорний чай. Для цього необхідно залити 2 ч.л. листя чаю 1000 мл окропу і додати 5-6 ст. л. цукру. Напій повинен настоятися протягом 15-20 хвилин.
- Процідіть і остудіть до кімнатної температури (близько 20 градусів).
- Помістіть раніше вирощений або куплений у магазині комбучу в скляну банку разом із завареним чаєм. Замість кришки посудину потрібно накрити марлею і поставити в тепле місце на 5-10 діб.
- Витягти гриб і перекласти в іншу банку з заздалегідь приготованим чаєм. Напій готовий.
З метою підвищення «газованості» продукту його необхідно щільно закрити кришкою (після вилучення чайного гриба) і поставити в прохолодне місце на 4-6 діб.
Процес приготування в домашніх умовах має безліч тонкощів:
- Заборонено використовувати будь-які металеві ємності (крім нержавіючої сталі). Це дозволить уникнути небажаних хімічних реакцій.
- Гриб обов'язково повинен мати доступ до кімнатного повітря. Категорично забороняється закривати банку щільними кришками.
- Дотримання температури. Оптимальною є температура від 18 до 25 градусів.
- Відсутність сонячних променів. Прямий вплив сонця викликає утворення водоростей на поверхні.
- Слід повністю розчиняти цукор в чаї. Вплив цільних кристаликів може викликати опіки на поверхні гриба і привести до загибелі. Аналогічним негативним ефектом володіють частинки чаю.
Як правильно приймати?
Комбучу потрібно пити окремо від їжі. В ідеальному варіанті-за 1-3 години до прийому їжі, або 1-1,5 години після.
Рекомендована доза – 200-300 мл напою 2-3 рази на добу як для жінок, так і для чоловіків. Тривалість прийому повинна становити від 7 до 14 днів. Перевищення норми може викликати появу побічних реакцій. Дітям приймати не рекомендується.
Особливості зберігання
При відсутності активного використання гриба його слід висушити, щоб забезпечити тривале зберігання. Для цього слід:
- Викласти гриб на будь-яку суху поверхню, накрити марлею.
- У такому вигляді продукт повинен пролежати при кімнатній температурі протягом 10-15 днів (до повного висихання). Рекомендується перевертати його кожні 24-36 годин. Важливо захищати гриб від впливу будь-яких комах (мошки, комарі).
- Після повного висихання загорнути гриб в папір і зберігати в сухому, недоступному для сонячних променів місці. Тривалість зберігання-до 2 років.
Протипоказання та шкода
Чайний гриб володіє великим набором позитивних властивостей, проте практично всі експерименти проводилися на тваринах, а якщо і вивчалося вплив продукту на організм людини, то термін спостереження був незначним.
Багато вчених стверджують , що на сьогоднішній день немає достовірних доказів впливу комбучі на людину.
Історія описує багато певних і загадкових смертей, спричинених комбучою. Наприклад, за інформацією американських дослідників , він може викликати лактоацидоз. У 1995 році Центр з контролю і профілактики захворювань (США) навіть заборонив вживати напій на основі чайного гриба через його шкідливих властивостей.
Серед основних побічних ефектів можна виділити наступні:
- Розвиток алергічних реакцій на компоненти складу напою. Обумовлені підвищеною сенсибілізацією організму. Алергпатології можуть проявитися по-різному і зустрічаються майже в 5% випадків.
- Ураження печінки з синдромом жовтяниці.
- Диспепсичні розлади . згідно з дослідженнями , найчастіше зустрічається підвищене газоутворення, нудота і блювота.
- Головні і м'язові (в області шиї) болю.
- Погіршення здоров'я зубів. чайний гриб містить кислоти, які руйнують емаль зубів і викликають передчасне випадання пломб і активацію каріозних процесів. Рекомендується прополоскати рот звичайною водою після споживання напою.
- Лактоацидоз. спостерігається при тривалому систематичному вживанні напою, проте описані тільки поодинокі випадки.
- Розвиток смертельно небезпечних інфекцій і сепсису. подібні ускладнення характерні для хворих з імунодефіцитними станами (ВІЛ-інфекція, тривалий прийом цитостатиків і глюкокортикостероїдів). Чайний гриб містить живі культури бактерій і дріжджів, які, при ослабленому імунітеті, з легкістю проникають через будь-який тканинної бар'єр і викликають інфекційно-запальні патології.
- Взаємодія з лікарськими препаратами. виявлено зниження ефективності медикаментів при спільному використанні чайного гриба з нестероїдними протизапальними препаратами, антибіотиками і наркотичними анальгетиками.
Висновок
Таким чином, чайний гриб є корисним, але недостатньо вивченим продуктом, який впливає на багато систем організму. Процес приготування і подальшого догляду за грибом не представляє великих складнощів і фінансових витрат, отже, доступний будь-якій людині.
До прийому напою слід підходити грамотно, так як високий ризик розвитку різних ускладнень. Попередньо необхідно проконсультуватися з лікарем.