4 корисних властивості місо супу і пасти для людини

Місо – це паста, яка широко використовується в країнах Азії. У країнах СНД вона не користується великою популярністю, найчастіше люди дізнаються про неї після знайомства з таким блюдом, як японський суп місо.

Вчені стверджують, що місо володіє істотними корисними властивостями: при регулярному вживанні поліпшується травлення, зміцнюється імунна система.

Що таке місо?

Місо-це ферментований продукт у вигляді пасти, який користується великою популярністю в Японії і вважається там традиційним. Виготовляють пасту зазвичай з соєвих бобів, а потім використовують при готуванні соусів або бульйонів, а також для маринування м'яса і будь-яких овочів.

Спробувавши блюдо на смак, виникають асоціації з чимось солоним і в той же час пікантним. За кольором паста може бути як жовтуватою, так і червоною. У деяких випадках можна побачити навіть коричневий відтінок.

Класичну пасту місо готують шляхом бродіння соєвих бобів. Але використовують і інші їх види для додання інших відтінків смаку. Застосовують також і горох. Рідше використовують насіння рису, ячменю і навіть конопель. Все це впливає на смакові якості і зовнішній вигляд.

місо – це паста, яка виготовляється з соєвих або інших бобів. В Японії це традиційна приправа, а в країнах СНД вона більш відома як &171;місо-суп&187; &8212; бульйон з розчиненою в ньому пастою.

4 корисні властивості

Варто відзначити не тільки багатство смаку супу і пасти місо, але і користь, яку вони несуть організму.

1. Містить багато поживних речовин

У місо міститься досить цінних поживних речовин, необхідних організму людини.

Склад і калорійність пасти місо на 100 грам ( 1 ):

  • Ккал-200;
  • Білки – 11 г;
  • Жири-7 г;
  • Вуглеводи – 25 г;
  • Вітамін до-35% від д/н (денної норми);
  • Натрій – 153% від д / н;
  • Марганець-43% від д / н;
  • Мідь – 21% від д / н;
  • Цинк-18% від д / н;

На цьому перелік корисних речовин не закінчується. У трохи меншій, але значній кількості паста містить вітаміни групи В, магній, селен і фосфор ( 2 ).

Продукт дуже корисний для спортсменів, так як в ньому міститься чистий білок. Це стосується тих сортів, які виготовлені з соєвих бобів. Також варто відзначити, що завдяки процесу ферментації , якому піддаються боби при приготуванні пасти, засвоюється весь перелік корисних речовин ( 3 , 4 ).

Також під час ферментації зростає чисельність пробіотиків в продукті, які роблять позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту ( 5 , 6 , 7 ).

Важливо знати, що це досить солоний продукт &8212; як уже зазначалося вище, 100 грам пасти містить 153% від денної норми солі. Тому людям, яким необхідно стежити за вживанням солі, рекомендується обмежувати прийом продукту і порадитися з лікарем.

місо – джерело повноцінного білка і багатьох поживних речовин. Також воно містить багато солі.

2. Може поліпшити травлення

Ваш кишечник є свого роду домом для численних бактерій. Деякі з них надають користь організму, інші ж можуть нашкодити.

Для нормальної мікрофлори кишечника необхідно переважання корисних бактерій. Це важливо, так як при їх нестачі зростає кількість токсинів. До того ж роль бактерій важлива при усуненні нерегулярного стільця, здуття живота або метеоризму ( 8 , 9 ).

При наявності будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту запального характеру, регулярне вживання пасти допоможе їх усунути завдяки великому вмісту пробіотиків . При наявності сильного запалення, наприклад, при гастриті, можна значно зменшити неприємні відчуття ( 10 ).

У свіжих соєвих бобах міститься велика кількість антинутрієнтів, які негативно позначаються на роботі шлунка. Завдяки процесу ферментації їх число зменшується.

місо покращує здатність організму перетравлювати та засвоювати їжу. Також в пасті міститься багато пробіотиків, які позитивно впливають на мікрофлору кишечника і покращують травлення .

3. Знижує ризик деяких видів раку

Першим варто розглянути рак шлунка. Спостережні дослідження підтвердили, що існує зв'язок між раком шлунка та дієтами з високим вмістом солі ( 11 , 12 ). Сіль міститься у великій кількості і в місо, але в даному випадку ризик розвитку хвороби не збільшується.

Було проведено дослідження, де місо порівнювали з солоною рибою, м'ясом і маринованими продуктами. Їх часте вживання збільшувало ризик онкології шлунка до 27%, в той час як японська приправа жодним чином не впливала на цей показник ( 12 ).

Вчені припустили, що вся справа в корисних сполуках, що містяться в сої. Вони протидіють дії солі, яка, в свою чергу, може спровокувати розвиток раку шлунка ( 13 , 14 ).

Були проведені дослідження на тваринах, які доводять, що регулярне вживання цієї пасти знижує ризик розвитку раку легенів, товстої кишки і молочної залози. Особливо це стосується тих сортів, які ферментується протягом півроку ( 15 , 16 , 17 , 18 ). Процес бродіння може тривати від 2 тижнів до декількох років. Від цього буде залежати колір і смак продукту.

Дослідження на людях доводять, що включення в раціон цієї приправи може знизити ризик розвитку раку печінки і молочної залози в 2 рази і навіть більше. Особливо це актуально для жінок в період постменопаузи ( 19 , 20 , 21 ).

Великий вміст антиоксидантів допомагає захищати організм від пошкодження раковими клітинами ( 22 ). Для більш точного розуміння механізму потрібні додаткові дослідження.

при частому вживанні приправи можна знизити ризик розвитку деяких видів раку. Однак потрібні додаткові дослідження в цій галузі.

4. Зміцнює імунну систему

Приправа містить велику кількість поживних речовин, які необхідні для нормального функціонування імунної системи .

Наприклад, пробіотики покращують мікрофлору кишечника. Завдяки цьому зменшується кількість шкідливих бактерій, а захисні сили організму підвищуються ( 6 , 7 ).

Також варто вживати місо в сезон простудних захворювань, так як воно допомагає в боротьбі з інфекціями ( 23 , 24 ). При регулярному прийомі можна знизити потребу в антибіотиках на 33% ( 25 ). І все ж вищевикладена інформація потребує додаткових дослідженнях.

місо допомагає не тільки позбутися від інфекційних захворювань, але і зміцнити імунну систему . Для точних висновків будуть потрібні додаткові дослідження.

Інша користь

Також є й інші переваги місо для організму:

  1. Сприяє здоров'я серця . Блюдо допоможе знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Останні дослідження показали, що користь в цьому плані хоч і є, але незначна ( 26 ).
  2. Знижує рівень холестерину. це чудовий продукт для зниження рівня» поганого " холестерину , що показують останні експерименти ( 27 , 28 ).
  3. Знижує артеріальний тиск. були проведені дослідження на тваринах, які доводять, що паста знижує кров'яний тиск. Наскільки це актуально для людей, поки невідомо ( 15 , 29 ).
  4. Захищає від діабету 2 типу. також приправа може зупинити перебіг хвороби. Однак ця теза є досить суперечливою серед дослідників ( 30 , 31 ).
  5. Покращує роботу мозку. завдяки регулярному вживанню місо покращується пам'ять , концентрація уваги , знижуються ознаки тривоги, стрес , депресії і ОКР ( 32 , 33 , 34 ).

Хоч вищевказані відомості здаються досить обнадійливими, але поки немає впевненості, що поліпшення стану організму пов'язано безпосередньо з місо. Потрібні додаткові дослідження.

вживання місо побічно покращує стан організму в цілому. Однак необхідні більш точні дослідження з цього приводу.

Безпека та протипоказання

Практично для всіх людей вживання місо і продуктів на його основі безпечно. Але варто пам'ятати, що в пасті міститься багато солі, тому вживати її потрібно з обережністю.

У місо дуже багато вітаміну К1, що позитивно впливає на стан організму. Його характерна властивість &8212; згущення крові . Саме тому важливо проконсультуватися з лікарем, якщо ви вживаєте ліки, що впливають на в'язкість крові.

Практично всі сорти місо виготовляються з соєвих бобів, які, в свою чергу, можуть порушити нормальне функціонування щитовидної залози . При наявних хворобах даного органу потрібно консультація ендокринолога.

Варто відзначити, що продукти, приготовані з соєвих бобів, допустимі в помірних кількостях при захворюваннях щитовидної залози ( 35 ).

Вплив місо на жінок під час вагітності та годування груддю не вивчався.

місо &8212; безпечна приправа для більшості людей. Варто проконсультуватися з лікарем перед вживанням, якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, приймаєте ліки, розрідження крові , або маєте захворювання щитовидної залози.

Де придбати і як використовувати

Місо можна легко знайти в азіатських продуктових магазинах. Якщо таких немає, його можна придбати в супермаркеті.

При виборі зверніть увагу на Колір продукту. Чим темніше, тим солонішим буде смак.

Варто пам'ятати, що це досить універсальна приправа. Її широко застосовують як для поліпшення смаку бульйону, так і додають в запіканки або маринад.

Більш того, цей корисний продукт часто змішують з соком лимона або яблука, а також з тофу, тим самим отримуючи смачний соус. Якщо додати трохи рослинного масла або оцту, можна отримати просту, але дуже корисну заправку для салату.

Приправу найкраще додавати в холодні закуски, так як в гарячих стравах (в силу впливу високих температур) зменшується кількість корисних бактерій. ( 36 , 37 ). Якщо не відкривати упаковку, зберігати її можна досить довгий час. Але після відкриття помістіть продукт в холодильник і вживайте протягом року.

це універсальна приправа, яку можна знайти як в азіатських магазинах, так і в звичному супермаркеті.

Коротко про головне

Місо – це корисна ферментована приправа, яку обов'язково варто тримати в своєму кухонному шафці. Продукти на її основі, такі як місо суп, багаті корисними речовинами, покращують травні процеси і зміцнюють імунітет, а також захищають від онкології.

Не додайте занадто багато приправи до страв, оскільки вона містить багато солі. Але обов'язково включіть її в свій постійний раціон, адже навіть невелика її кількість надасть користь.