4 корисних властивості місо супу і пасти для людини
Місо – це паста, яка широко використовується в країнах Азії. У країнах СНД вона не користується великою популярністю, найчастіше люди дізнаються про неї після знайомства з таким блюдом, як японський суп місо.
Вчені стверджують, що місо володіє істотними корисними властивостями: при регулярному вживанні поліпшується травлення, зміцнюється імунна система.
Зміст
Що таке місо?
Місо-це ферментований продукт у вигляді пасти, який користується великою популярністю в Японії і вважається там традиційним. Виготовляють пасту зазвичай з соєвих бобів, а потім використовують при готуванні соусів або бульйонів, а також для маринування м'яса і будь-яких овочів.
Спробувавши блюдо на смак, виникають асоціації з чимось солоним і в той же час пікантним. За кольором паста може бути як жовтуватою, так і червоною. У деяких випадках можна побачити навіть коричневий відтінок.
Класичну пасту місо готують шляхом бродіння соєвих бобів. Але використовують і інші їх види для додання інших відтінків смаку. Застосовують також і горох. Рідше використовують насіння рису, ячменю і навіть конопель. Все це впливає на смакові якості і зовнішній вигляд.
4 корисні властивості
Варто відзначити не тільки багатство смаку супу і пасти місо, але і користь, яку вони несуть організму.
1. Містить багато поживних речовин
У місо міститься досить цінних поживних речовин, необхідних організму людини.
Склад і калорійність пасти місо на 100 грам ( 1 ):
- Ккал-200;
- Білки – 11 г;
- Жири-7 г;
- Вуглеводи – 25 г;
- Вітамін до-35% від д/н (денної норми);
- Натрій – 153% від д / н;
- Марганець-43% від д / н;
- Мідь – 21% від д / н;
- Цинк-18% від д / н;
На цьому перелік корисних речовин не закінчується. У трохи меншій, але значній кількості паста містить вітаміни групи В, магній, селен і фосфор ( 2 ).
Продукт дуже корисний для спортсменів, так як в ньому міститься чистий білок. Це стосується тих сортів, які виготовлені з соєвих бобів. Також варто відзначити, що завдяки процесу ферментації , якому піддаються боби при приготуванні пасти, засвоюється весь перелік корисних речовин ( 3 , 4 ).
Також під час ферментації зростає чисельність пробіотиків в продукті, які роблять позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту ( 5 , 6 , 7 ).
Важливо знати, що це досить солоний продукт &8212; як уже зазначалося вище, 100 грам пасти містить 153% від денної норми солі. Тому людям, яким необхідно стежити за вживанням солі, рекомендується обмежувати прийом продукту і порадитися з лікарем.
2. Може поліпшити травлення
Ваш кишечник є свого роду домом для численних бактерій. Деякі з них надають користь організму, інші ж можуть нашкодити.
Для нормальної мікрофлори кишечника необхідно переважання корисних бактерій. Це важливо, так як при їх нестачі зростає кількість токсинів. До того ж роль бактерій важлива при усуненні нерегулярного стільця, здуття живота або метеоризму ( 8 , 9 ).
При наявності будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту запального характеру, регулярне вживання пасти допоможе їх усунути завдяки великому вмісту пробіотиків . При наявності сильного запалення, наприклад, при гастриті, можна значно зменшити неприємні відчуття ( 10 ).
У свіжих соєвих бобах міститься велика кількість антинутрієнтів, які негативно позначаються на роботі шлунка. Завдяки процесу ферментації їх число зменшується.
3. Знижує ризик деяких видів раку
Першим варто розглянути рак шлунка. Спостережні дослідження підтвердили, що існує зв'язок між раком шлунка та дієтами з високим вмістом солі ( 11 , 12 ). Сіль міститься у великій кількості і в місо, але в даному випадку ризик розвитку хвороби не збільшується.
Було проведено дослідження, де місо порівнювали з солоною рибою, м'ясом і маринованими продуктами. Їх часте вживання збільшувало ризик онкології шлунка до 27%, в той час як японська приправа жодним чином не впливала на цей показник ( 12 ).
Вчені припустили, що вся справа в корисних сполуках, що містяться в сої. Вони протидіють дії солі, яка, в свою чергу, може спровокувати розвиток раку шлунка ( 13 , 14 ).
Були проведені дослідження на тваринах, які доводять, що регулярне вживання цієї пасти знижує ризик розвитку раку легенів, товстої кишки і молочної залози. Особливо це стосується тих сортів, які ферментується протягом півроку ( 15 , 16 , 17 , 18 ). Процес бродіння може тривати від 2 тижнів до декількох років. Від цього буде залежати колір і смак продукту.
Дослідження на людях доводять, що включення в раціон цієї приправи може знизити ризик розвитку раку печінки і молочної залози в 2 рази і навіть більше. Особливо це актуально для жінок в період постменопаузи ( 19 , 20 , 21 ).
Великий вміст антиоксидантів допомагає захищати організм від пошкодження раковими клітинами ( 22 ). Для більш точного розуміння механізму потрібні додаткові дослідження.
4. Зміцнює імунну систему
Приправа містить велику кількість поживних речовин, які необхідні для нормального функціонування імунної системи .
Наприклад, пробіотики покращують мікрофлору кишечника. Завдяки цьому зменшується кількість шкідливих бактерій, а захисні сили організму підвищуються ( 6 , 7 ).
Також варто вживати місо в сезон простудних захворювань, так як воно допомагає в боротьбі з інфекціями ( 23 , 24 ). При регулярному прийомі можна знизити потребу в антибіотиках на 33% ( 25 ). І все ж вищевикладена інформація потребує додаткових дослідженнях.
Інша користь
Також є й інші переваги місо для організму:
- Сприяє здоров'я серця . Блюдо допоможе знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Останні дослідження показали, що користь в цьому плані хоч і є, але незначна ( 26 ).
- Знижує рівень холестерину. це чудовий продукт для зниження рівня» поганого " холестерину , що показують останні експерименти ( 27 , 28 ).
- Знижує артеріальний тиск. були проведені дослідження на тваринах, які доводять, що паста знижує кров'яний тиск. Наскільки це актуально для людей, поки невідомо ( 15 , 29 ).
- Захищає від діабету 2 типу. також приправа може зупинити перебіг хвороби. Однак ця теза є досить суперечливою серед дослідників ( 30 , 31 ).
- Покращує роботу мозку. завдяки регулярному вживанню місо покращується пам'ять , концентрація уваги , знижуються ознаки тривоги, стрес , депресії і ОКР ( 32 , 33 , 34 ).
Хоч вищевказані відомості здаються досить обнадійливими, але поки немає впевненості, що поліпшення стану організму пов'язано безпосередньо з місо. Потрібні додаткові дослідження.
Безпека та протипоказання
Практично для всіх людей вживання місо і продуктів на його основі безпечно. Але варто пам'ятати, що в пасті міститься багато солі, тому вживати її потрібно з обережністю.
У місо дуже багато вітаміну К1, що позитивно впливає на стан організму. Його характерна властивість &8212; згущення крові . Саме тому важливо проконсультуватися з лікарем, якщо ви вживаєте ліки, що впливають на в'язкість крові.
Практично всі сорти місо виготовляються з соєвих бобів, які, в свою чергу, можуть порушити нормальне функціонування щитовидної залози . При наявних хворобах даного органу потрібно консультація ендокринолога.
Варто відзначити, що продукти, приготовані з соєвих бобів, допустимі в помірних кількостях при захворюваннях щитовидної залози ( 35 ).
Вплив місо на жінок під час вагітності та годування груддю не вивчався.
Де придбати і як використовувати
Місо можна легко знайти в азіатських продуктових магазинах. Якщо таких немає, його можна придбати в супермаркеті.
При виборі зверніть увагу на Колір продукту. Чим темніше, тим солонішим буде смак.
Варто пам'ятати, що це досить універсальна приправа. Її широко застосовують як для поліпшення смаку бульйону, так і додають в запіканки або маринад.
Більш того, цей корисний продукт часто змішують з соком лимона або яблука, а також з тофу, тим самим отримуючи смачний соус. Якщо додати трохи рослинного масла або оцту, можна отримати просту, але дуже корисну заправку для салату.
Приправу найкраще додавати в холодні закуски, так як в гарячих стравах (в силу впливу високих температур) зменшується кількість корисних бактерій. ( 36 , 37 ). Якщо не відкривати упаковку, зберігати її можна досить довгий час. Але після відкриття помістіть продукт в холодильник і вживайте протягом року.
Коротко про головне
Місо – це корисна ферментована приправа, яку обов'язково варто тримати в своєму кухонному шафці. Продукти на її основі, такі як місо суп, багаті корисними речовинами, покращують травні процеси і зміцнюють імунітет, а також захищають від онкології.
Не додайте занадто багато приправи до страв, оскільки вона містить багато солі. Але обов'язково включіть її в свій постійний раціон, адже навіть невелика її кількість надасть користь.