Що корисно для суглобів і хрящів людини-11 продуктів з доведеним ефектом

Запальне ураження суглобів – серйозна патологія, яка не тільки характеризується безліччю неприємною симптоматики і погіршенням якості життя, але і може швидко привести до інвалідності з подальшою втратою працездатності.

За статистикою серед росіян старше 50 років, 38% чоловіків і 17% жінок страждають від уражень суглобів запальної етіології (артриту).

На жаль, медицина більшості країн не в змозі зупинити прогресування захворювання і надати належну допомогу хворим через вкрай високу вартість лікування (необхідні генно-інженерні препарати і заміна суглобів хірургічним шляхом).

На щастя, уповільнити розвиток артриту будь-якої етіології може корекція раціону харчування.

Статистичні опитування показують, що внесення змін в щоденну дієту призводить до придушення симптомів запалення суглобового апарату у 24% людей. А ще 15% людей відзначають незначний позитивний ефект.

Існує велика кількість продуктів, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості, а тому можуть полегшити загальний стан у хворих з артритом (переважно аутоімунної етіології).

Нижче ми розглянули список з 11 продуктів, найбільш корисних для здоров'я хрящів і суглобів людини.

1. Жирні сорти риб

Найкорисніше вживати рибу, яка містить велику кількість омега-3-жирних кислот (лосось, сардина, форель, макрель).

Доведено, що омега-3-жирні кислоти зменшують вираженість больового синдрому і ранкову скутість у хворих з ревматоїдним артритом. Вчені рекомендують включати рибу в курс обов'язкової немедикаментозної терапії артриту.

Одне з наукових досліджень, проведене в Фінляндії, показало, що вживання жирної риби протягом 8 тижнів призводить до зменшення вмісту медіаторів запалення, а також знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету II типу.

Морська риба також є важливим джерелом вітаміну D. останнім часом все більше уваги приділяється проблемі дефіциту даного біологічно активної речовини, так як він, імовірно, є одним з факторів ризику появи артриту.

Слід вживати не менше 2 порцій риби (по 200 г) на тиждень, щоб протизапальні властивості проявилися максимально. Подібна дієта також сприяє нормалізації ліпідного профілю і уповільнення розвитку атеросклерозу.

жирні сорти риби, зважаючи на наявність омега-3-жирних кислот і вітаміну D, сприяють профілактиці розвитку артритів, зниження вираженості симптоматики при їх перебігу, а також перешкоджають появі патологій з боку серцево-судинної системи.

2. Часник

Активні речовини, що містяться в часнику, мають виражені хондропротекторними, протизапальними, і антиоксидантними властивостями.

Позначено позитивний вплив часнику на симптоматику артриту за рахунок поліпшення роботи клітин імунної системи.

Особлива увага приділяється сполук сірки . Вони пригнічують руйнування матриксу (внутрішньоклітинної рідини) в хондроцитоподібних клітинах за рахунок інгібування ряду ферментів, тим самим перешкоджають маніфестації остеоартрозу.

Корейські вчені дійшли висновку, що тіакремонон, що міститься в часнику, знижує інтенсивність больового синдрому у хворих з ревматоїдним артритом, зменшує вираженість набряку (в тому числі в навколосуглобових тканинах), прискорює загоєння пошкоджених сегментів.

Крім того, при регулярному додаванні часнику в їжу знижується ризик розвитку атеросклерозу і цукрового діабету II типу.

Рекомендується з'їдати по 2-3 зубчики часнику в день.

регулярне додавання часнику в раціон може поліпшити стан опорно-рухового апарату і всього організму в цілому за рахунок виражених протизапальних властивостей.

3. Імбир

Імбир широко використовується в багатьох кухнях світу, а також у народній медицині.

Одне з наукових досліджень , проведених в 2001 році, продемонструвало, що використання імбиру протягом 42 днів зменшує біль в суглобах у 63% пацієнтів.

При цьому дія рослини забезпечується за рахунок вмісту масивного об'єму речовин, що інгібують запальні реакції (пригнічують секрецію цитокінів: фактора некрозу пухлини-а, інтерлейкінів 1,4,5).

Регулярне вживанням чаю, супів, солодких кондитерських виробів, а також імбиру в чистому вигляді сприяє ослабленню симптомів ураження суглобового апарату.

таким чином, регулярне вживання імбиру в будь-якому вигляді сприяє обмеженню запальних реакцій в області суглобів і зв'язок, зниження вираженості болю та інших симптомів.

4. Броколі

З давніх часів брокколі вважається одним з найбільш корисних продуктів і використовується для лікування багатьох захворювань.

Згідно з накопиченими даними китайських вчених, рослина знижує концентрацію запальних цитокінів (фактор некрозу пухлини-а, інтерлейкіни 1 і 6). В результаті перебіг запальної реакції в суглобах і її симптоматика швидко зникає.

У брокколі міститься особливий компонент – сульфорафан. Він, за даними дослідників, перешкоджає утворенню імунних клітин, що секретують медіатори запалення.

вживання брокколі призводить до зниження вираженості будь-яких запальних процесів в організмі. Доведено позитивні властивості і конкретно щодо суглобів.

5. Волоський горіх

До складу волоських горіхів входить значна кількість сполук, що володіють протизапальною дією.

Наукові роботи показують, що їх додавання в харчовий раціон позитивно відбивається на перебігу ревматоїдного артриту і аутоімунних захворювань кишечника (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт). Ефекти пов'язані з вмістом омега-3-жирних кислот у складі горіхів.

Корисні поліненасичені жири також знижують інтенсивність больового синдрому, скутість після сну і покращують загальний стан.

Крім волоських горіхів, вчені рекомендує вживати фісташки, арахіс, фундук і мигдаль. Вони містять масу корисних речовин і рекомендовані до прийому хворими ревматологічного профілю.

у волоських горіхах багато омега-3-жирних кислот, які ефективно усувають запальні процеси в суглобах, є засобом симптоматичної терапії.

6. Ягода

У ягодах міститься маса антиоксидантів (ефективні в цілях профілактики раку і попередження запрограмованого старіння організму), вітамінів, макро - і мікроелементів.

Американські вчені стверджують, що часте вживання полуниці (не менше 2 разів на тиждень) знижує концентрацію запальних маркерів (переважно з-реактивного білка) в крові на 14%.

Додатково полуниця зменшує ризик розвитку атеросклерозу, цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту.

За рахунок великого числа флавоноїдів (кверцетин, гесперидин, рутин), що містяться в ягодах, реалізується виражений протизапальний ефект. Дія доведено на експериментальних моделях тварин.

Полуницю, ожину та чорницю слід вживати на постійній основі, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами та ефективно боротися з артритом.

ягоди містять значну кількість флавоноїдів і антиоксидантів, які знижують вираженість перебігу запальних захворювань опорно-рухового апарату, перешкоджають появі злоякісних трансформацій клітин.

7. Шпинат

досліди показують , що рівень вмісту запальних цитокінів в крові обернено пропорційний вживання різних видів листової зелені (в тому числі і шпинату).

До складу шпинату входить безліч антиоксидантів, найціннішим з яких є кемпферол. Він блокує вплив запальних медіаторів на хрящові і суглобові тканини.

Одне дослідження, проведене в 2017 році, продемонструвало, що при лікуванні ревматоїдного артриту і артрозу кемпферолом є виражений позитивний терапевтичний ефект.

Шпинат обов'язково повинен бути присутнім в щоденному раціоні хворих з патологіями суглобів. Доведено, що шпинат пригнічує запалення і уповільнює прогресування руйнування хрящових тканин, а також сприяє їх відновленню.

8. Виноград

Виноград має антиоксидантні та протизапальні властивості, перешкоджає розвитку атеросклеротичних змін в стінках великих судин.

В результаті одного експерименту було доведено, що при вживанні 250 г свіжого винограду щодня протягом 3 тижнів відзначається зниження концентрації запальних маркерів (адипонектин, інтерлейкін 10) в крові, що сприятливо позначається на перебігу аутоімунних захворювань суглобового і зв'язкового апаратів.

Крім того, шкірка винограду, а також вина на його основі, містять значне число ресвератролу – особливої речовини, що надає негативний вплив на виділення медіаторів запальної реакції в кров'яне русло.

Виноград покращує клінічний перебіг артриту за рахунок пригнічення запальних процесів.

9. Маслинове масло

Оливкова олія надає вкрай сприятливий вплив на перебіг артриту. дослідження на гризунах виявили , що вживання масла протягом 1,5 місяців уповільнює процеси руйнування хрящової тканини і сприяє відмежуванню вогнища запалення.

Використання оливкової олії замість соняшникової та інших видів знижує концентрацію C-реактивного білка майже на 40%.

Додавання оливкової олії в їжу є незалежним фактором, що перешкоджає маніфестації ревматоїдного артриту.

оливкова олія зменшує запальні зміни і запобігає розвитку артриту будь-якого генезу.

10. Вишневий сік

Вишневий сік дає організму широкий набір поживних речовин: цінні вітаміни, макро - і мікроелементи, ряд амінокислот.

В одному експерименті було доведено, що вживання вишневого соку 2 рази на день по 240 мл протягом 6 тижнів зменшує вираженість симптомів остеоартриту, призводить до зворотного розвитку запальних змін, підвищує швидкість регенерації зруйнованої кісткової тканини.

Описані ефекти значно покращують загальну якість життя хворих.

вишневий сік – природний засіб для зменшення запалення в суглобовому апараті і полегшення загального стану.

11. Куркума

Східна пряність широко поширена в сучасній і народній медицині, кулінарії.

Дія куркуми забезпечується за рахунок наявності в складі куркуміну, який знімає біль і зменшує вогнище запалення в уражених суглобах.

Ефекти рослини перевершують вплив селективних інгібіторів циклооксигенази-2. Наприклад, 350 мг екстракту куркуми показує кращі результати, ніж целококсиб. А 500 мг, за даними вчених, могутніше 50 мг диклофенаку.

Подібний варіант заміни лікарських засобів, отриманих хімічним шляхом, дуже важливий для осіб, які регулярно приймають нестероїдні протизапальні засоби (знижується частота НПЗП-асоційованих гастропатій, шлункових-кровотеч, уражень печінки і нирок).

слід частіше додавати куркуму в щоденні страви, щоб знизити ризик появи болів суглобів, запобігти остеоартрозу.

6 загальних порад щодо харчування

Для підтримки адекватної роботи суглобів, збереження і зміцнення суглобових і хрящових поверхонь рекомендується дотримуватися наступних рекомендацій, що стосуються раціону харчування:

  1. Не переїдайте. при надлишку поживних речовин (жирів і вуглеводів) спостерігається збільшення обсягу жирових запасів. Зайва вага призводить до підвищеного навантаження на суглоби, що значно підвищує ризик розвитку деструктивних патологій. Першими, як правило, страждають міжхребцеві диски і колінні суглоби.
  2. Їжте менше смаженого. для максимального збереження цінних поживних речовин рекомендується запікати, тушкувати, варити або готувати страви на пару. Від тривалої смаження (особливо на соняшниковій олії) варто відмовитися.
  3. Відмовтеся від продуктів з великим вмістом барвників, підсилювачів смаку і консервантів. до цієї групи належать Торти, цукерки, тістечка, газовані та енергетичні напої. Недотримання даного правила загрожує порушенням обміну речовин, розвитком ожиріння і захворювань онкологічного профілю.
  4. Споживайте більше зелені. рекомендується щодня з'їдати не менше 1 ст.л. шпинату, листя салату, зеленої цибулі, кропу. Зелені рослини містять велику кількість флавоноїдів, що пригнічують вироблення запальних медіаторів.
  5. Пийте більше води. у нормі людині необхідно випивати не менше 1.5-2 літрів рідини в день. При наявності активних запальних уражень суглобів обсяг води підвищується до 2-3 літрів на добу. Низький рівень гідратації провокує розвиток остеоартрозу.
  6. Введіть в раціон колаген і мукополісахариди. вони необхідні для утворення і підтримки цілісності синовіальних оболонок і хрящової тканини на поверхні кісток, що утворюють суглоби. Найбільше мукополісахаридів і колагену міститься в рибі (лосось), водоростях, кістках і сухожиллях тварин.

Велике значення для коректної роботи суглобів, хрящів і зв'язок грають макро - і мікроелементи, а також вітаміни. У раціоні харчування обов'язково повинні бути присутніми наступні речовини:

назва елемента продукти, в яких він міститься
Селен часник, рис, вівсяні пластівці, м'ясні вироби.
залізо гречана крупа, печінка великої рогатої худоби.
Цинк М'ясо та коричневий рис.
Бор будь-які види горіхів (особливо фісташки і волоські), родзинки, морепродукти.
кальцій тверді різновиди сиру, яйця, горіхи, буряк.
Фосфор морська риба, бобові культури, капуста.
магній Мак, какао, соєві продукти, зелені овочі, гречана крупа.
калій Зелень.
Сірка часник, агрус, цибуля, редька.
Вітамін D печінка тріски, вершкове масло, жовтки курячих яєць.
Вітамін С шипшина, ківі, цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, грейпфрути).
вітамін РР арахіс, насіння соняшнику, куряча грудка.
вітаміни групи В субпродукти (мозок і нирки великої рогатої худоби), морепродукти (омари, устриці), банани, пивні дріжджі.

Висновок

Таким чином, корекція харчування може зробити позитивний вплив на перебіг різних захворювань опорно-рухового апарату за рахунок пригнічення вивільнення запальних медіаторів і підвищення регенераторного потенціалу. Поряд з вживанням корисних продуктів слід обов'язково дотримуватися всіх рекомендацій лікаря.