що з їжі шкідливо для суглобів і хрящів-8 заборонених продуктів

Суглоби, хрящі і зв'язки – складні анатомічні освіти, що відповідають за здійснення рухових дій.

На жаль, різні захворювання порушують роботу даних структур і призводять до вираженого обмеження життєдіяльності, трудової та соціальної дезадаптації.

За статистикою , серед росіян старше 50 років, 38% чоловіків і 17% жінок страждають від уражень суглобів запальної етіології (артрит).

Здоров'я опорно-рухових елементів безпосередньо залежить не тільки від способу життя, але і від окремих продуктів харчування, зловживання якими може збільшити ризик розвитку захворювань опорно-рухової системи.

Нижче ми розглянули список з 8 продуктів, які, на думку наукової спільноти, шкідливі для суглобів і хрящів людини. Їх слід обмежити або повністю прибрати з раціону.

Нагадаємо, в минулій статті ми вже розглянули 11 продуктів, корисних для суглобів .

1. Цукор і рафіновані вуглеводи

Підвищене вживання цукерок, тортів, тістечок, напівфабрикатів, а також випічки з білого борошна сприяє розвитку аутоімунних захворювань опорно-рухового апарату, найчастішим з яких є ревматоїдний артрит.

Результати одного з великих досліджень показали, що споживання цукру безпосередньо пов'язане з розвитком серопозитивного ревматоїдного артриту. При цьому доведена незалежність цього ефекту від способу життя і впливу зовнішніх факторів ризику.

з метою профілактики артриту, а також для полегшення симптоматики при запальному ураженні суглобів, рекомендується максимально обмежувати продукти з високим вмістом цукру.

2. Молочні продукти

Молоко-вкрай корисний продукт, що містить великий набір корисних макро - і мікроелементів, а також незамінних амінокислот.

Однак останнім часом все більше наукових досліджень виявляють пряму залежність між кількістю споживаних молочних продуктів і частотою розвитку ревматоїдного артриту. Як приклад можна привести вегетаріанців, у яких патології суглобів зустрічаються в 1,5 рази рідше, ніж в в середньому в популяції.

Китайські вчені пов'язують пов'язують розвиток ревматоїдного артриту з наявністю прихованої алергії на білки молока і яєць.

новітні дослідження вказують на прямий зв'язок між споживанням молочних продуктів і захворюваннями суглобів. При наявності артриту краще отримувати білки з альтернативних продуктів харчування. Ідеально підійдуть овочі (шпинат), бобові культури, сочевиця.

3. Алкоголь

Давно відомо про шкоду алкоголю для печінки , мозку, серцево-судинної системи.

Однак зловживання алкогольними напоями може призвести до великої кількості проблем і з опорно-руховим апаратом. Етанол чинить пряму цитотоксичну дію по відношенню до хондроцитів, руйнуючи їх, а також порушує адекватне виділення медіаторів запалення.

Експерименти на мишах демонструють, що у особин, яким давали етанол, відзначається пошкодження зони суглобового хряща і зростання остеофитов (розвивається остеоартроз).

Особливо шкідливо пиво, а також різні пивні напої. Кількість їх споживання, на думку вчених, тісно пов'язане з частотою маніфестації і тяжкістю перебігу подагри.

рекомендується скоротити вживання алкоголю до нормативних показників (15 мл чистого етанолу на добу – для жінок, 30 мл – для чоловіків), щоб зберегти цілісність опорно-рухової системи на довгі роки.

4. Сіль і консерванти

У сучасну харчову продукцію додають великі дози солі, консервантів, барвників і підсилювачів смаку, які необхідні для додання естетичного вигляду і продовження терміну придатності.

На жаль, подібний набір елементів негативно відбивається на функціонуванні не тільки суглобів, але і всього організму в цілому ( знижується імунітет , підвищується частота алергічних і аутоімунних патологій, злоякісних трансформацій клітин).

Експеримент на мишах, проведений вченими з Кореї, показав, що споживання солі не тільки може ініціювати розвиток артриту, а й обумовлює важкий перебіг патології. Дія натрію хлориду пов'язана з пригніченням Т-хелперів 17 типу.

особам, які страждають артритом, а також мають спадкову схильність до нього, рекомендується максимально обмежити кухонну сіль в своєму раціоні. Також слід уважно вивчати етикетки товарів перед придбанням.

5. Кукурудзяна олія

Багато сучасних хлібобулочних виробів містять кукурудзяну та інші масла, в яких відзначається висока концентрація омега-6-жирних кислот. Дані жири викликають розвиток запальних змін в суглобових тканинах, ініціюють активний запальний процес.

Омега-6 жирні кислоти слід замінити на омега-3.  згідно з дослідженнями , омега-3 жирні кислоти знижують дію цитокінів, покращують симптоматику при перебігу артриту.

Переважно використовувати масла, отримані з насіння льону, гарбузового насіння, оливок. Вони містять колосальну кількість омега-3-жирних кислот.

з метою профілактики розвитку артриту необхідно замінювати омега-6-жирні кислоти в раціоні харчування на більш корисні омега-3 жири.

6. Яловичина

Безумовно, м'ясо вкрай необхідно організму для поповнення запасів поживних речовин і отримання енергії.

Однак, за даними наукової спільноти , підвищене споживання м'ясних продуктів сприяє розвитку подагри – важкого захворювання суглобів, обумовленого порушенням обміну пуринових підстав.

Надмірне надходження м'ясних виробів в організм – одна з провідних причин появи подагри.

Добова норма білка для організму людини – 1,5-2,5 г/кг маси тіла на добу. При вживанні підвищеної кількості білка ймовірність розвитку подагри підвищується на 21%.

слід дотримуватися встановленої норми споживання білка, щоб попередити розвиток подагри.

7. Фруктові соки

один з великих мета-аналізів виявив , що жінки, які щодня вживали 2 банки газованих напоїв або 360 мл апельсинового соку мали високий ризик розвитку подагри (в 2 рази більше, ніж в середньому в популяції).

Використання близько 180 мл фруктового соку на добу підвищує частоту подагри на 71%.

Причиною є значний вміст фруктози в стиглих фруктах (лідери – яблука і апельсини). Фруктоза сприяє порушенню обміну речовин і клінічної маніфестації подагри.

Крім того, при надмірному вживанні соків можливий розвиток:

  • Гіпертонічної хвороби;
  • Атеросклерозу;
  • Жировий гепатоз.
рекомендується не зловживати фруктовими соками (особливо апельсиновим або яблучним). Максимально допустима норма-200 мл 1 раз в 2-3 дня.

8. Смажені продукти

Продукти, приготовані в результаті тривалої термічної обробки або смаження на олії, мають масу негативних властивостей: сприяють розвитку ожиріння, атеросклерозу, підвищують ризик появи фатальних серцево-судинних ускладнень.

Не залишилася осторонь і опорно-рухова система.

Тайванські вчені відзначили, що особи, які зловживають смаженою їжею, частіше хворіють на ревматоїдний артрит і подагру.

необхідно скоротити споживання смажених і оброблених продуктів (напівфабрикатів). Важливо включати в раціон більше цільних овочів і фруктів.

Ще 5 рекомендацій щодо харчування

Для підтримки анатомічної і функціональної цілісності суглобових апаратів, а також з метою профілактики різних захворювань рекомендується дотримуватися таких правил дієти:

  1. Пийте адекватну кількість води. ВООЗ рекомендує вживати близько 1,5-2 літрів чистої води на добу. Перевищення нормативу загрожує розвитком набряків (особливо у осіб з серцево-судинними патологіями) і здавленням тканин суглоба з подальшою деформацією. А ось низьке споживання води загрожує порушенням трофіки і синтезу внутрішньосуглобової рідини, що призведе до зайвого механічного тертя суглобових поверхонь.
  2. Не переїдайте. переїдання провокує ожиріння, яке сприяє зайвому навантаженню на опорно-рухову систему.
  3. Відмовтеся від продуктів з великою кількістю хімічних добавок. консерванти, барвники та підсилювачі смаку підвищують апетит, викликають появу алергічних і аутоімунних відхилень, підвищують ризик розвитку онкології.
  4. Смажте менше. тривалий термічний вплив, особливо жарка на олії, знижує число корисних мікроелементів і вітамінів в продуктах харчування.
  5. Їжте більше свіжих овочів і фруктів. свіжа зелень (листя салату, шпинат), а також фрукти і овочі (в розумних кількостях) сприяють заповненню дефіциту всіх життєво важливих елементів, необхідних для коректного функціонування суглобів.

Висновок

Таким чином, правильне харчування і виключення шкідливих продуктів здатне запобігти безліч відхилень з боку суглобів, а також зберегти анатомічну цілісність хрящових суглобових поверхонь на довгі роки.