добова норма кави на людину-скільки чашок можна пити щодня?

Кава-один з найпопулярніших напоїв у світі, який має багато доведених корисних властивостей . Він знижує ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, нервової систем, а також збільшує тривалість життя.

Однак всі ці позитивні властивості спостерігаються тільки при прийомі рекомендованих доз напою (не більше 3-4 чашок в день). При перевищенні даного показника можлива поява побічних реакцій. Існують також обмеження для окремих вікових груп і для вагітних.

Денна норма

За даними канадських вчених, добова норма кофеїну для дорослих жінок і чоловіків – 400 мг, що приблизно відповідає 3-4 чашкам напою, що бадьорить. При даному обсязі не спостерігається побічних реакцій з боку центральної нервової та серцево-судинної систем.

Вчені також відзначають, що в» групах ризику " (діти у віці до 16 років і вагітні жінки) норма кофеїну не повинна перевищувати 300 мг в день, а в ідеальному варіанті – не більше 200 мг.

Однак, за результатами статистичних досліджень , сучасне суспільство вживає значно більше кофеїну, ніж рекомендовано, і не відчуває, в більшості випадків, побічних дій.

Важливо пам'ятати, що крім кави, кофеїном також багаті:

  • Чай;
  • Енергетичні напої;
  • Солодкі безалкогольні напої (наприклад, Coca Cola);
  • Шоколад;
  • Лікарські препарати (Вазобрал, Бенальгін і т.п.).

Важливо відзначити, що дозування кофеїну індивідуальна для кожної людини. Це залежить від безлічі факторів (генетичні особливості, стан слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, функціональна активність печінки і т.п.).

Наприклад, за даними американських вчених , генетично обумовлений поліморфізм ферменту цитохром Р-450 пов'язаний з високим ризиком інфаркту міокарда на тлі прийому кави.

Рекомендована денна норма кофеїну становить 400 мг.це означає, що здоровій людині без шкоди для організму можна пити близько 3-4 чашок кави в день. У розрахунок також необхідно брати звичні продукти, що містять кофеїн. При прийомі напою важливо враховувати індивідуальну чутливість організму.

Вміст кофеїну в напоях

В середньому, мелена натуральна кава містить 70-140 мг кофеїну в 1 чашці (41-82 мг на 100 мл).

За даними вчених , в розчинній каві (як в сублімованому, так і в порошковому) кількість кофеїну на 30-40% менше і становить від 30 до 90 мг на 1 чашку (17,6-53 мг на 100 мл).

Концентрація кофеїну залежить від сорту кавових зерен (наприклад, в «робусті» в 2 рази більше, ніж в «арабіці»), тривалості обсмажування і різних технологічних особливостей виробництва.

У таблиці представлено вміст кофеїну в найпопулярніших кавових напоях та інших продуктах.

напій кофеїну в 1 порції кофеїну на 100 мл напою
Еспресо 59 мг (30 мл) 196 мг
Американо 68 мг (70 мл) 97 мг
Капучино 68 мг (180 мл) 38 мг
чорний чай 80-100 мг( 200 мл) 40-50 мг
зелений чай 40-60 мг( 200 мл) 20-30 мг
Coca-Cola 55 мг (500 мл) 11 мг
Pepsi-Cola 30 мг (500 мл) 6 мг
енергетичні напої 100-175 мг (500 мл) 20-35 мг

Таким чином, різні види кави та кавові напої містять різну кількість кофеїну. На його зміст впливає безліч факторів: від сорту зерен до тривалості «заварювання».

Короткочасні симптоми передозування

При прийомі надмірних обсягів кави (а також на тлі індивідуальної підвищеної чутливості організму) спостерігається розвиток різних побічних ефектів. До числа найпоширеніших слід віднести:

  1. Тривожність, підвищена недовірливість.
  2. Дратівливість, негативне ставлення до подій навколо.
  3. Запаморочення і фотопсії (мушки, точки перед очима).
  4. Розлади з боку травної системи . До групи належать: печія, болі в епігастральній ділянці і в правому підребер'ї.
  5. Відчуття серцебиття і перебоїв в роботі серця.
  6. Задишка, відчуття нестачі повітря.
  7. Хворобливість і відчуття дискомфорту в скелетних м'язах (частіше – в литкових).

Короткострокові симптоми в основному пов'язані з ураженням травного тракту (прямий вплив), а також з серцево-судинної і центральної нервової систем (саме дані групи органів є найбільш чутливими по відношенню до кофеїну).

При розвитку вищеописаних ефектів необхідно терміново припинити вживання будь-яких продуктів, багатих кофеїном і надати першу допомогу (якщо симптоматика виражена значно, необхідно викликати бригаду швидкої медичної допомоги):

  1. Виконати найпростіше промивання шлунка (якщо минуло менше 30 хвилин з моменту споживання). Для цього слід випити 1-1,5 літра води (кип'яченої) і натиснути двома пальцями на корінь язика, тим самим викликавши блювотний рефлекс.
  2. Прийняти ентеросорбени. підійдуть: ентеросгель, Смекта або звичайний активоване вугілля (1 таблетка на кожні 10 кг маси тіла).
  3. Протягом наступних 10 годин забезпечити рясне пиття (не менше 500 мл рідини на годину).
великі дози кофеїну можуть викликати розвиток симптомів отруєння. Необхідно контролювати прийом будь – яких продуктів, що містять дану речовину, а при появі побічних реакцій-діяти грамотно.

Що станеться, якщо пити каву щодня?

Практично все негативні наслідки кави спостерігаються відразу після вживання (при передозуванні або підвищеній індивідуальній чутливості).

При тривалому прийомі можливий розвиток звикання (потрібно все більше дози, щоб підвищити розумову або фізичну працездатність ) або залежності від кофеїну (при різкій відміні спостерігається абстинентний синдром).

Однак, якщо пити каву щодня в помірних кількостях (згідно з рекомендаціями) відзначаються тільки корисні ефекти:

  1. Загальне підвищення тривалості життя. дослідження показують , що систематичне споживання кави (від 3 кухлів в день) пов'язано з низькою зустрічальності серцево-судинних і онкологічних захворювань і призводить до зниження смертності від будь-яких причин на 16%.
  2. Запобігання цукрового діабету II типу. американські вчені довели , що прийом всього 1 чашки напою на добу знижує ймовірність появи даної патології на 7%.
  3. Гепатопротективний ефект. серед інших, кава корисна і для печінки . Прийом 4 чашок і більше в день зменшує ймовірність розвитку цирозу печінки, обумовленого вірусним або алкогольним гепатитом, на 84%. ефект науково обґрунтований . Також кава зменшує ризик раку печінки на 44%.
  4. Профілактика дегенеративних патологій головного мозку. давно доведено корисний вплив кави на мозок . Систематичне вживання 3-5 склянок напою в день  запобігає хвороби Піка, Паркінсона, Альцгеймера.
  5. Поліпшення психічного фону. кофеїн підвищує настрій , зменшує вираженість тривоги і депресії . У популяціях, які приймають каву, відзначається менша кількість самогубств.
таким чином, в довгостроковому плані кава вкрай корисний для організму людини. При вживанні рекомендованих доз він здатний збільшити тривалість життя, а також запобігти ряд захворювань з боку центральної нервової, серцево-судинної, ендокринної та травної систем.

Чи можна вагітним?

Кофеїн здатний проникати через фето-плацентарний бар'єр і впливати на організм плода, що може привести до розвитку багатьох порушень.

Кофеїн також впливає на тонус і скоротливість матки, патології яких можуть стати фатальним для подальшого перебігу вагітності.

Доведено, що кава пов'язана з високим ризиком:

Вчені рекомендують зовсім відмовитися від вживання кави на тлі перебігу вагітності та грудного вигодовування (кофеїн також проникає і в грудне молоко), а при неможливості – обмежити його прийом до 1-2 чашок (100-200 мг чистого кофеїну) на добу.

кофеїн чинить негативний вплив на стан органів репродуктивної системи під час перебігу вагітності, а також на розвиток плода. Під час виношування майбутньої дитини слід обмежити прийом напою (до 100-200 мг в день), а краще зовсім відмовитися від нього.

Висновок

Таким чином, при дотриманні рекомендацій (максимум 4 чашки на добу), кава – повністю безпечний напій в більшості випадків. Слід обмежувати його прийом вагітним жінкам і особам, які не досягли 18-річного віку, щоб максимально убезпечити себе.

При передозуванні, а також на тлі індивідуальної підвищеної чутливості організму, можливий розвиток побічних реакцій. При тривалому прийомі спостерігаються, в більшості випадків, тільки позитивні ефекти: зниження частоти народження найпоширеніших захворювань і збільшення тривалості життя в цілому.