Чай або кава - що корисніше за даними досліджень?
Чай і кава досить добре вивчені і мають багато доведених корисних властивостей. При цьому впливають на організм вони по-різному і мають різний список протипоказань.
Багато хто цікавиться, що в підсумку корисніше пити: чай або каву. У цій статті, проаналізувавши наявні наукові дослідження, ми визначили плюси і мінуси обох напоїв. Що з них краще пити саме вам залежить від безлічі факторів, а також від ваших конкретних цілей.
Зміст
Переваги та недоліки кави
Кава-це поширений напій, що містить велику кількість кофеїну, антиоксидантів та інших корисних речовин.
Численні дослідницькі роботи підтверджують, що кава корисна для людини . Його дія на організм багатогранно і реалізується, більшою мірою, за рахунок впливу кофеїну на нервову і серцево-судинну системи.
Плюси
Нижче розглянуті основні переваги кави:
- Поліпшення розумової та фізичної працездатності. численні дослідження демонструють , що кава підвищує якість будь-яких виконуваних завдань, нормалізує емоційний фон і підвищує працездатність .
- Зниження маси тіла. кава допомагає схуднути , оскільки активує руйнування клітин жирової тканини, нормалізує обмін речовин на рівні адипоцитів. Вчені з Великобританії встановлено , що кава підвищує метаболізм на 4%, а швидкість витрати енергетичних запасів (переважно за рахунок жирової тканини) – на 10-11%.
- Профілактика цукрового діабету II типу. закордонні спеціалісти виявлено , що систематичний прийом 1 чашки кави на добу зменшує ризик розвитку даного захворювання на 14%, 4 чашок – на 30%. Однак конкретні механізми впливу на становлення цукрового діабету до кінця не вивчені.
- Запобігання дегенеративних захворювань мозку . кава корисна для мозку . При регулярному прийомі напою, що бадьорить спостерігається зниження частоти виникнення таких важких атрофічних уражень головного мозку, як хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба Паркінсона.
- Поліпшення здоров'я печінки. цироз – вкрай небезпечне ускладнення, наслідком якого є ураження печінки (алкогольні та вірусні гепатити, доброякісні пухлини, жировий гепатоз, жовчнокам'яна хвороба і т.п.). Як стверджують американські вчені, кава позитивно впливає на печінку і здатний зменшити ризик розвитку відхилення на 20-80%.
- Профілактика депресії. доведено , що кава зменшує вираженість депресії на 20%, ймовірність суїциду – на 53%.
- Протиракова дія. кілька чашок підбадьорливого напою, які приймаються щодня на регулярній основі, попереджають злоякісне переродження клітин печінки, товстої і прямої кишки, а так само шкіри.
- Запобігання захворювань з боку серцево-судинної системи. дія кави на серце і судини , на даний момент, суперечливо, проте вчені змогли довести , що підбадьорливий напій є ефективним засобом профілактики ішемічної хвороби серця, геморагічного інсульту та інфаркту міокарда.
- Зменшення каменеутворення в жовчному міхурі. фахівці з США виявили , що кофеїн пригнічує утворення конкрементів у жовчному міхурі за рахунок зміни активності секреції жовчних кислот, підвищення тонусу гладкої мускулатури біліарного тракту.
- Пригнічення синтезу сечової кислоти. за інформацією вчених з Китаю, кава уповільнює утворення сечової кислоти в організмі людини і стимулює її виведення за допомогою сечовидільної системи. Це сприяє профілактиці подагри і гіпертонічної хвороби.
- Загальне збільшення тривалості життя. напій комплексно впливає на всі системи організму людини, запобігаючи великий спектр смертельно небезпечних захворювань. Встановлено, що кава зменшує ризик смерті на 30% від ендокринних патологій і на 16% &8212; від злоякісних і серцево-судинних відхилень.
- Поліпшення здоров'я товстого кишечника. доведено , що завдяки великій кількості антиоксидантів у складі, кава попереджає появу аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт), запальних і онкологічних захворювань нижніх відділів травного тракту.
Мінуси
Однак кава не позбавлена недоліків . Іноді (зазвичай при передозуванні) розвиваються побічні реакції. До них відносяться:
- Тривожність, підвищена недовірливість і занепокоєння.
- Дратівливість, негативне і агресивне ставлення до всього навколишнього.
- Запаморочення і фотопсії (точки, смуги, мушки перед очима).
- Диспепсичні розлади (нудота, печія, біль в області печінки).
- Відчуття серцебиття і перебоїв в роботі серця.
- Хворобливі відчуття в литкових м'язах.
- Залежність. вчені стверджують , що організм звикає до постійної наявності в крові кофеїну, що призводить до розвитку залежності від кофеїну , порівнянної з прийомом наркотичних засобів (кокаїн, морфін і т.п.).
- Різка відмова від кави може призвести до розвитку абстинентного синдрому.
- Порушення структури сну. Сон стає поверхневим, а час засинання збільшується. З метою запобігання даного ефекту слід приймати каву не раніше, ніж за 6 годин до сну.
- Кава зазвичай калорийнее, оскільки в нього частіше додають молоко або вершки. Також багато людей зізнаються, що чай без цукру їм пити набагато легше, ніж кава.
- Кава може короткочасно підвищувати тиск. У чаю такий ефект спостерігається набагато рідше.
Протипоказання
Також важливо відзначити, що існує значний перелік протипоказань до прийому напою:
- Вагітність і період грудного вигодовування. При даних станах слід зовсім відмовитися від кави або скоротити його споживання до 1-2 чашок в день.
- Розлади сну.
- Будь-які розлади психічної сфери.
- Захворювання травної системи (гострий гастрит або загострення хронічного, виразкова хвороба, ГЕРХ).
- Рефрактерна гіпертонічна хвороба, ниркові артеріальні гіпертензії.
- Глаукома.
- Куріння.
- Прийом антидепресантів (флувоксамін) та пероральних контрацептивів.
- Залізодефіцитна анемія. Інші види анемій-відносне протипоказання.
- Функціональна недостатність печінки та нирок.
- Вік менше 16 років.
Переваги та недоліки чаю
Чай-не менш популярний напій, широко поширений в народній медицині Китаю і Японії. Відмінні властивості-значний набір корисних властивостей, але менший перелік побічних ефектів і протипоказань, ніж у кави.
Плюси
До числа головних достоїнств як чорного, так і зеленого чаю, слід віднести:
- Зниження артеріального тиску . доведено , що чай розслабляє стінки артерій , уповільнює роботу ренін-ангіотензин-альдостеронової системи, що провокує зменшення загального периферичного судинного опору і падіння систолічного і діастолічного артеріального тиску.
- Нормалізація ліпідного профілю. за даними досліджень , чай зменшує концентрацію загального холестерину і атерогенних ліпідів (ЛПНЩ, ТАГ) в крові, що запобігає розвитку атеросклерозу і пов'язаних з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда). Докладно про вплив чаю на судини дивіться в окремій статті.
- Профілактика цукрового діабету II типу. антиоксиданти, що містяться в чорному і зеленому чаї, сприяють підвищенню чутливості рецепторів клітин жирової і м'язової тканини до інсуліну, що призводить до зниження концентрації глюкози в крові і нормалізації її метаболізму.
- Зниження маси тіла. на тлі прийому чаю спостерігається підвищення швидкості окислення жирів і зміна мікроциркуляції на рівні жирової тканини.
- Протибактеріальна дія. екстракт чаю пригнічує синтез ДНК-гіраз бактеріальними агентами.
- Поліпшення зорової функції. доведено , що чай запобігає зниженню зору на тлі систематичної перевтоми, запобігає розвитку глаукоми.
- Ноотропну дію. Чай підвищує швидкість доставки глюкози до клітин головного мозку, що покращує когнітивну сферу ( пам'ять , увага , мислення).
- Підвищення працездатності. дія виражено менше, ніж у кави через більш низьку концентрацію кофеїну. При цьому чай, особливо чорний, теж володіє відчутним стимулюючим ефектом.
Мінуси
Чай-практично нешкідливий продукт, що має мало протипоказань. Його можна пити навіть дитині. При передозуванні (прийом 10 і більше чашок напою на добу) можлива поява наступних станів:
- Головні болі дифузного характеру.
- Запаморочення.
- Шум і дзвін у вухах, відчуття закладеності.
- Фотопсії (миготіння мушок перед очима, тимчасове зниження гостроти зору).
- Порушення сну. Спостерігається рідко, з метою профілактики слід приймати чай не раніше, ніж за 1-2 години до відходу до сну.
Протипоказання
Перелік протипоказань у чаю значно менше (в порівнянні з кавою). До них відносять:
- Артеріальна гіпотензія або схильність до неї.
- Вік менше 12 років.
- Будь-які захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла.
- Захворювання травної системи. До групи належать: гастрит з підвищеною кислотністю, ГЕРХ, виразкова хвороба.
- Розлади сну.
- Подагра.
- Захворювання печінки та нирок з функціональною недостатністю органів.
Що в підсумку корисніше (таблиця)
Враховуючи перелік протипоказань, ймовірність і небезпека побічних дій, безумовним лідером є чай (як зелений, так і чорний). Також чай не викликає залежності і практично не робить негативно впливу на сон.
Однак кава має більш вираженим впливом на всі системи організму людини, його систематичне вживання навіть пов'язано з підвищенням тривалості життя.
Будь-який організм індивідуальний (чутливість до різних компонентів напоїв, переносимість, наявність соматичних та інфекційних патологій і т.п.), отже, неможливо точно сказати, що корисніше.
Нижче наведена порівняльна таблиця переваг чаю і кави по відношенню до конкретних цілей.
мета | кращий варіант |
здоров'я серцево-судинної системи | Чай |
здоров'я травного тракту | Кава |
зниження маси тіла | Чай (зелений) |
нормалізація ліпідного профілю | Чай |
підвищення працездатності | Кава |
збільшення тривалості життя | Кава |
Також важливо відзначити, що при зловживанні чаю набагато складніше померти. Летальна доза чаю становить 150-200 чашок за добу, кава – 40-60.
Що краще бадьорить вранці
Підбадьорливий ефект безпосередньо залежить від кількості кофеїну.
1 чашка чаю, в середньому, містить від 30 до 50 мг кофеїну, а кава – від 70 до 140 мг.
Отже, кава бадьорить організм вранці краще, ніж чай, і вживати його з метою підвищення фізичної і розумової працездатності набагато ефективніше.
Нижче представлена таблиця різних видів чаю і кави із зазначенням вмісту кофеїну.
назва напою | приблизний вміст кофеїну (в мг) на 1 порцію (240 мл). |
мелена натуральна кава | 100-200 |
розчинна кава | 70-100 |
кава без кофеїну | 3-5 |
чорний чай | 40-50 |
зелений чай | 30 |
Висновок
Таким чином, як чай, так і кава – вкрай корисні напої з великим масивом накопичених наукових даних. Вони надають всебічне вплив на організм людини, запобігаючи безліч патологій (в тому числі фатальних). Також вони є природними загальнотонізуючими засобами, що підвищують працездатність і продуктивність праці.
Кава має більше перевірених лікувальних властивостей і навіть може продовжити тривалість життя. А ось чай має набагато менше протипоказань і не викликає залежності.
Вкрай важливо враховувати перелік можливих ускладнень і протипоказань обох напоїв, щоб уникнути негативних ефектів.