Чай або кава - що корисніше за даними досліджень?

Чай і кава досить добре вивчені і мають багато доведених корисних властивостей. При цьому впливають на організм вони по-різному і мають різний список протипоказань.

Багато хто цікавиться, що в підсумку корисніше пити: чай або каву. У цій статті, проаналізувавши наявні наукові дослідження, ми визначили плюси і мінуси обох напоїв. Що з них краще пити саме вам залежить від безлічі факторів, а також від ваших конкретних цілей.

Переваги та недоліки кави

Кава-це поширений напій, що містить велику кількість кофеїну, антиоксидантів та інших корисних речовин.

Численні дослідницькі роботи підтверджують, що кава корисна для людини . Його дія на організм багатогранно і реалізується, більшою мірою, за рахунок впливу кофеїну на нервову і серцево-судинну системи.

Плюси

Нижче розглянуті основні переваги кави:

  1. Поліпшення розумової та фізичної працездатності. численні дослідження демонструють , що кава підвищує якість будь-яких виконуваних завдань, нормалізує емоційний фон і підвищує працездатність .
  2. Зниження маси тіла. кава допомагає схуднути , оскільки активує руйнування клітин жирової тканини, нормалізує обмін речовин на рівні адипоцитів. Вчені з Великобританії встановлено , що кава підвищує метаболізм на 4%, а швидкість витрати енергетичних запасів (переважно за рахунок жирової тканини) – на 10-11%.
  3. Профілактика цукрового діабету II типу. закордонні спеціалісти виявлено , що систематичний прийом 1 чашки кави на добу зменшує ризик розвитку даного захворювання на 14%, 4 чашок – на 30%. Однак конкретні механізми впливу на становлення цукрового діабету до кінця не вивчені.
  4. Запобігання дегенеративних захворювань мозку .   кава корисна для мозку . При регулярному прийомі напою, що бадьорить спостерігається зниження частоти виникнення таких важких атрофічних уражень головного мозку, як хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба Паркінсона.
  5. Поліпшення здоров'я печінки. цироз – вкрай небезпечне ускладнення, наслідком якого є ураження печінки (алкогольні та вірусні гепатити, доброякісні пухлини, жировий гепатоз, жовчнокам'яна хвороба і т.п.). Як стверджують американські вчені, кава позитивно впливає на печінку і здатний зменшити ризик розвитку відхилення на 20-80%.
  6. Профілактика депресії. доведено , що кава зменшує вираженість депресії на 20%, ймовірність суїциду – на 53%.
  7. Протиракова дія. кілька чашок підбадьорливого напою, які приймаються щодня на регулярній основі, попереджають злоякісне переродження клітин печінки, товстої і прямої кишки, а так само шкіри.
  8. Запобігання захворювань з боку серцево-судинної системи. дія кави на серце і судини , на даний момент, суперечливо, проте вчені змогли довести , що підбадьорливий напій є ефективним засобом профілактики ішемічної хвороби серця, геморагічного інсульту та інфаркту міокарда.
  9. Зменшення каменеутворення в жовчному міхурі. фахівці з США виявили , що кофеїн пригнічує утворення конкрементів у жовчному міхурі за рахунок зміни активності секреції жовчних кислот, підвищення тонусу гладкої мускулатури біліарного тракту.
  10. Пригнічення синтезу сечової кислоти. за інформацією вчених з Китаю, кава уповільнює утворення сечової кислоти в організмі людини і стимулює її виведення за допомогою сечовидільної системи. Це сприяє профілактиці подагри і гіпертонічної хвороби.
  11. Загальне збільшення тривалості життя. напій комплексно впливає на всі системи організму людини, запобігаючи великий спектр смертельно небезпечних захворювань. Встановлено, що кава зменшує ризик смерті на 30% від ендокринних патологій і на 16% &8212; від злоякісних і серцево-судинних відхилень.
  12. Поліпшення здоров'я товстого кишечника.  доведено , що завдяки великій кількості антиоксидантів у складі, кава попереджає появу аутоімунних (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт), запальних і онкологічних захворювань нижніх відділів травного тракту.
таким чином, кава, завдяки вмісту антиоксидантів і кофеїну, вкрай корисний для організму. Він сприяє нормалізації емоційного фону , попередження великого спектру патологій з боку нервової, серцево-судинної, ендокринної та травної систем, підвищує якість і тривалість життя.

Мінуси

Однак кава не позбавлена недоліків . Іноді (зазвичай при передозуванні) розвиваються побічні реакції. До них відносяться:

  1. Тривожність, підвищена недовірливість і занепокоєння.
  2. Дратівливість, негативне і агресивне ставлення до всього навколишнього.
  3. Запаморочення і фотопсії (точки, смуги, мушки перед очима).
  4. Диспепсичні розлади (нудота, печія, біль в області печінки).
  5. Відчуття серцебиття і перебоїв в роботі серця.
  6. Хворобливі відчуття в литкових м'язах.
  7. Залежність. вчені стверджують , що організм звикає до постійної наявності в крові кофеїну, що призводить до розвитку залежності від кофеїну , порівнянної з прийомом наркотичних засобів (кокаїн, морфін і т.п.).
  8. Різка відмова від кави може призвести до розвитку абстинентного синдрому.
  9. Порушення структури сну. Сон стає поверхневим, а час засинання збільшується. З метою запобігання даного ефекту слід приймати каву не раніше, ніж за 6 годин до сну.
  10. Кава зазвичай калорийнее, оскільки в нього частіше додають молоко або вершки. Також багато людей зізнаються, що чай без цукру їм пити набагато легше, ніж кава.
  11. Кава може короткочасно підвищувати тиск. У чаю такий ефект спостерігається набагато рідше.

Протипоказання

Також важливо відзначити, що існує значний перелік протипоказань до прийому напою:

  1. Вагітність і період грудного вигодовування. При даних станах слід зовсім відмовитися від кави або скоротити його споживання до 1-2 чашок в день.
  2. Розлади сну.
  3. Будь-які розлади психічної сфери.
  4. Захворювання травної системи (гострий гастрит або загострення хронічного, виразкова хвороба, ГЕРХ).
  5. Рефрактерна гіпертонічна хвороба, ниркові артеріальні гіпертензії.
  6. Глаукома.
  7. Куріння.
  8. Прийом антидепресантів (флувоксамін) та пероральних контрацептивів.
  9. Залізодефіцитна анемія. Інші види анемій-відносне протипоказання.
  10. Функціональна недостатність печінки та нирок.
  11. Вік менше 16 років.
кава має відчутний перелік можливих ускладнень при прийомі і протипоказань.

Переваги та недоліки чаю

Чай-не менш популярний напій, широко поширений в народній медицині Китаю і Японії. Відмінні властивості-значний набір корисних властивостей, але менший перелік побічних ефектів і протипоказань, ніж у кави.

Плюси

До числа головних достоїнств як чорного, так і зеленого чаю, слід віднести:

  1. Зниження артеріального тиску .   доведено , що чай розслабляє стінки артерій , уповільнює роботу ренін-ангіотензин-альдостеронової системи, що провокує зменшення загального периферичного судинного опору і падіння систолічного і діастолічного артеріального тиску.
  2. Нормалізація ліпідного профілю.  за даними досліджень , чай зменшує концентрацію загального холестерину і атерогенних ліпідів (ЛПНЩ, ТАГ) в крові, що запобігає розвитку атеросклерозу і пов'язаних з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда). Докладно про вплив чаю на судини дивіться в окремій статті.
  3. Профілактика цукрового діабету II типу. антиоксиданти, що містяться в чорному і зеленому чаї, сприяють підвищенню чутливості рецепторів клітин жирової і м'язової тканини до інсуліну, що призводить до зниження концентрації глюкози в крові і нормалізації її метаболізму.
  4. Зниження маси тіла. на тлі прийому чаю спостерігається підвищення швидкості окислення жирів і зміна мікроциркуляції на рівні жирової тканини.
  5. Протибактеріальна дія. екстракт чаю пригнічує синтез ДНК-гіраз бактеріальними агентами.
  6. Поліпшення зорової функції.  доведено , що чай запобігає зниженню зору на тлі систематичної перевтоми, запобігає розвитку глаукоми.
  7. Ноотропну дію. Чай підвищує швидкість доставки глюкози до клітин головного мозку, що покращує когнітивну сферу ( пам'ять , увага , мислення).
  8. Підвищення працездатності. дія виражено менше, ніж у кави через більш низьку концентрацію кофеїну. При цьому чай, особливо чорний, теж володіє відчутним стимулюючим ефектом.
Чай теж має значний список корисних якостей. Він сприяє нормалізації роботи центральної нервової, серцево-судинної, ендокринної систем, ефективний при бактеріальних інфекціях.

Мінуси

Чай-практично нешкідливий продукт, що має мало протипоказань. Його можна пити навіть дитині. При передозуванні (прийом 10 і більше чашок напою на добу) можлива поява наступних станів:

  1. Головні болі дифузного характеру.
  2. Запаморочення.
  3. Шум і дзвін у вухах, відчуття закладеності.
  4. Фотопсії (миготіння мушок перед очима, тимчасове зниження гостроти зору).
  5. Порушення сну. Спостерігається рідко, з метою профілактики слід приймати чай не раніше, ніж за 1-2 години до відходу до сну.

Протипоказання

Перелік протипоказань у чаю значно менше (в порівнянні з кавою). До них відносять:

  1. Артеріальна гіпотензія або схильність до неї.
  2. Вік менше 12 років.
  3. Будь-які захворювання, що супроводжуються підвищенням температури тіла.
  4. Захворювання травної системи. До групи належать: гастрит з підвищеною кислотністю, ГЕРХ, виразкова хвороба.
  5. Розлади сну.
  6. Подагра.
  7. Захворювання печінки та нирок з функціональною недостатністю органів.
Чай - відносно нешкідливий продукт. У порівнянні з кавою, він має менше протипоказань, а небажані реакції спостерігаються рідше.

Що в підсумку корисніше (таблиця)

Враховуючи перелік протипоказань, ймовірність і небезпека побічних дій, безумовним лідером є чай (як зелений, так і чорний). Також чай не викликає залежності і практично не робить негативно впливу на сон.

Однак кава має більш вираженим впливом на всі системи організму людини, його систематичне вживання навіть пов'язано з підвищенням тривалості життя.

Будь-який організм індивідуальний (чутливість до різних компонентів напоїв, переносимість, наявність соматичних та інфекційних патологій і т.п.), отже, неможливо точно сказати, що корисніше.

Нижче наведена порівняльна таблиця переваг чаю і кави по відношенню до конкретних цілей.

мета кращий варіант
здоров'я серцево-судинної системи Чай
здоров'я травного тракту Кава
зниження маси тіла Чай (зелений)
нормалізація ліпідного профілю Чай
підвищення працездатності Кава
збільшення тривалості життя Кава

Також важливо відзначити, що при зловживанні чаю набагато складніше померти. Летальна доза чаю становить 150-200 чашок за добу, кава – 40-60.

зважаючи індивідуальних особливостей кожного організму, винести вердикт щодо переваги конкретного напою для всіх неможливо. Одне можна сказати з упевненістю &8212; чай безпечніший.

Що краще бадьорить вранці

Підбадьорливий ефект безпосередньо залежить від кількості кофеїну.

1 чашка чаю, в середньому, містить від 30 до 50 мг кофеїну, а кава – від 70 до 140 мг.

Отже, кава бадьорить організм вранці краще, ніж чай, і вживати його з метою підвищення фізичної і розумової працездатності набагато ефективніше.

Нижче представлена таблиця різних видів чаю і кави із зазначенням вмісту кофеїну.

назва напою приблизний вміст кофеїну (в мг) на 1 порцію (240 мл).
мелена натуральна кава 100-200
розчинна кава 70-100
кава без кофеїну 3-5
чорний чай 40-50
зелений чай 30
з метою підвищення працездатності, вранці краще приймати каву. Він містить більше кофеїну, сильніше бадьорить і тонізує організм, надає більш виражену стимулюючу дію на центральну нервову системи.

Висновок

Таким чином, як чай, так і кава – вкрай корисні напої з великим масивом накопичених наукових даних. Вони надають всебічне вплив на організм людини, запобігаючи безліч патологій (в тому числі фатальних). Також вони є природними загальнотонізуючими засобами, що підвищують працездатність і продуктивність праці.

Кава має більше перевірених лікувальних властивостей і навіть може продовжити тривалість життя. А ось чай має набагато менше протипоказань і не викликає залежності.

Вкрай важливо враховувати перелік можливих ускладнень і протипоказань обох напоїв, щоб уникнути негативних ефектів.