кава або цикорій - що корисніше пити на думку вчених?
Кава і цикорій – досить поширені напої. Вони обидва володіють доведеним набором корисних властивостей: знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, травної та центральної нервової систем, збільшують загальну тривалість життя. Однак, напої відрізняються один від одного і мають різні побічні ефекти і протипоказання, які обов'язково слід враховувати.
У цій статті ми порівняємо плюси і мінуси кави і цикорію, а також розберемося, що з них корисніше і чому слід віддавати перевагу в тому чи іншому випадку.
Зміст
Плюси і мінуси кави
Кава містить велику кількість кофеїну, антиоксидантів та інших біологічно активних речовин. корисні властивості кави добре досліджені. Він активує роботу нервової системи, зміцнює серце і судини, підвищує фізичну і розумову працездатність.
Плюси
Нижче описані найяскравіші корисні якості кави:
- Підвищення розумової та фізичної працездатності. доведено , що кава покращує роботу мозку , призводить до поліпшення загального емоційного фону, підвищення швидкості і якості будь-яких виконуваних завдань.
- Зменшення ваги тіла. доведено , що кава допомагає схуднути , так як кофеїн здатний прискорювати загальний обмін речовин, підвищувати утилізацію клітин жирової тканини з депо.
- Нормалізація глікемічного фону. згідно з науковими даними , всього 1 чашка кави зменшує ризик розвитку цукрового діабету II типу на 14%, 4 чашки – на 30%. В основі дії лежить уповільнення всмоктування глюкози з просвіту травної трубки і підвищення чутливості клітин периферичних тканин до інсуліну.
- Профілактика дегенеративних патологій центральної нервової системи. вчені стверджують , що при регулярному вживанні, кава корисна для нервової системи , так як знижує частоту виникнення таких захворювань, як: хвороба Паркінсона, хвороба Піка, хвороба Альцгеймера. Подібні відхилення призводять до швидкої інвалідизації, втрати трудової та соціальної адаптації, здатності до самообслуговування.
- Запобігання цирозу. за даними американських експертів , кава знижує ризик розвитку цирозу печінки, обумовленого різними захворюваннями (вірусні або алкогольні гепатити, доброякісні та злоякісні пухлини) на 20-80%. Докладно про вплив кави на печінку дивіться в окремій статті.
- Профілактика депресії. дивно, але кава корисна при депресії . доведено , що при регулярному прийомі він зменшує вираженість тривоги і стресу на 20%, знижує ризик самогубства на 53%.
- Протипухлинна дія. згідно з дослідженнями , прийом 2-5 чашок напою на добу (при тривалому споживанні) істотно знижують ризик злоякісного переродження клітин печінки, слизової і підслизової оболонок товстого кишечника і прямої кишки, шкіри.
- Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи. позначено , що кава зміцнює серце і судини , значно зменшує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, геморагічного інсульту.
- Запобігання жовчнокам'яній хворобі. американські вчені виявлено , що кофеїн зменшує секрецію жовчних кислот в просвіт жовчного міхура, нормалізує моторну активність всього біліарного тракту. Сукупність описаних ефектів запобігає формуванню конкрементів.
- Профілактика подагри. китайські фахівці виявили , що кофеїн уповільнює утворення сечової кислоти і прискорює її виділення разом з сечею. В результаті забезпечується надійна профілактика раннього розвитку подагри і гіпертонічної хвороби.
- Поліпшення здоров'я кишечника . великий спектр антиоксидантів, що входять до складу напою, значно знижує частоту запальних, аутоімунних (хвороба Крона, НВК) і злоякісних проліферативних процесів в стінках травного апарату.
- Загальне збільшення тривалості життя. за даними вчених , кава впливає практично на весь організм людини, знижує ймовірність розвитку великого спектру (в тому числі небезпечних для життя) захворювань. В результаті збільшується тривалість життя, так як зменшується ризик смерті.
Мінуси
Недоліки кави проявляються (в більшості випадків) в результаті надмірного споживання. Нижче розглянуті найпоширеніші небажані реакції на тлі прийому напою:
- Підвищена тривожність і загальне занепокоєння.
- Дратівливість, негативне або агресивне ставлення до оточуючих людей і обстановці.
- Запаморочення (центрального характеру).
- Фотопсії (мурашки, точки перед очима).
- Відчуття серцебиття або перебоїв в роботі серцевого м'яза (аритмії).
- Неприємні або хворобливі відчуття в литкових м'язах.
- Залежність. При регулярному вживанні розвивається залежність від кофеїну . Організм людини звикає до»якісно нового режиму роботи". Учений стверджують , що різка відмова від кави здатний спровокувати появу абстинентного синдрому, який також має місце при обмеженні прийому кокаїну або морфіну.
- Розлади сну. доведено , що кава збільшує час, необхідний для засинання, робить сон більш поверхневим.
Плюси і мінуси цикорію
Цикорій – не менш популярний напій. Він часто використовується як замінник кави людьми, що мають ті чи інші протипоказання.
Плюси
До основних переваг напою на основі подрібнених коренів цикорію слід віднести:
- Насичення організму цінними поживними речовинами. 60 грам сухого кореня цикорію містять 7% від денної потреби марганцю, 4% &8212; фосфору, 5% &8212; калію, 3% &8212; фолієвої кислоти, 7% & 8212; вітаміну В6 і 5% &8212; вітаміну С. також важливо відзначити, що цикорій на 11% складається від інуліну - цінного пребіотика , необхідного для підтримки мікробіоценозу кишечника і нормалізації жирового і ліпідного обміну.
- Нормалізація травної функції. цикорій нормалізує мікрофлору кишечника (окремі популяції мікроорганізмів зростають в 4-5 разів), покращує консистенцію стільця, забезпечує надійну профілактику запорів.
- Запобігання колоректального раку. доведено , що інулін, за рахунок пригнічення хронічного запалення, попереджає раніше формування раку товстої і прямої кишки.
- Нормалізація глікемічного фону. напій, за даними китайських фахівців, сприяє підвищенню чутливості периферичних тканин до інсуліну, що забезпечує досить надійну профілактику цукрового діабету II типу та інших розладів обміну глюкози (гіперглікемія натще, підвищення толерантності до глюкози).
- Підвищення щільності кісток. американські вчені виявлено , що цикорій підвищує біологічну доступність кальцію-ключового макроелемента, що забезпечує підтримку мінеральної щільності кісткової тканини . В результаті знижується ймовірність розвитку остеопорозу і переломів кісток (особливо в старечому віці).
- Поліпшення здоров'я печінки. корінь цикорію містить цикорієву кислоту, яка захищає гепатоцити від окисного пошкодження і покращує функції печінки . На тлі регулярного прийому напою відзначається зниження маркерів руйнування клітин печінки (АЛТ і АСТ), лужної фосфатази (симптом застою жовчі). Цикорій здатний попереджати раніше розвиток цирозу печінки.
- Профілактика серцево-судинних захворювань. інулін, що входить до складу цикорію, знижує концентрацію загального холестерину в крові і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ), тим самим знижує ризик розвитку атеросклерозу і пов'язаних з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, інфаркт міокарда і т.п.). Цикорій також покращує реологічні властивості крові і може сприяти усунення набряків завдяки діуретичному ефекту.
- Поліпшення перебігу захворювань з у ставов. доведено , що при регулярному прийомі, цикорій знижує вираженість больових відчуттів при наявності артриту або остеоартрозу, що робить його корисним для літніх людей. Ефект можна порівняти з такими лікарськими препаратами, як індометацин або Мелоксикам.
- Загальне збільшення тривалості життя. цикорій, також як і кава, попереджає ранню маніфестацію безлічі смертельно небезпечних захворювань, що, безумовно, позитивно позначається на тривалості життя. Експерименти в даній сфері проводилися на щурах і круглих черв'яків , і показали хороші результати.
Мінуси
До основних недоліків цикорію можна віднести наступні:
- Негативний вплив на дитячий організм. є міф, згідно з яким вагітним можна пити цикорій замість кави. Однак це не так. Цикорій категорично заборонено вживати під час вагітності, грудного вигодовування, а також дітям до 3 років. Нехтування цим правилом може привести до порушення розвитку дитини.
- Подразнення слизових оболонок. при здоровому стані ротової порожнини і травного апарату цикорій нешкідливий. Однак, при наявності запальних патологій (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, стоматит), продукт посилює перебіг основного захворювання.
- Стимуляція утворення конкрементів в жовчному міхурі. цикорій стимулює виділення жовчі в просвіт біліарного тракту, сприяє формуванню каменів. При наявності жовчнокам'яної хвороби в анамнезі він протипоказаний.
- Алергічні реакції. на жаль, підвищена чутливість на окремі компоненти цикорію зустрічається вкрай часто. Описані випадки перехресної алергії.
Що в підсумку корисніше?
Неможливо точно сказати, який напій є більш корисним. Кава володіє більш вираженими і результативними ефектами, краще бадьорить вранці, корисніше при схудненні, забезпечує надійну профілактику ряду захворювань кардіологічного та ендокринного профілю. Однак він відрізняється значним набором побічних ефектів, більшість з яких обумовлено наявністю кофеїну – головної діючої речовини напою.
Відомо, що цикорій не містить кофеїну, отже, на тлі його прийому не розвиваються порушення емоційного фону, депресивні розлади , гіпертонічні кризи (при рефрактерної АГ) і т. п.
Якщо організм людини здоровий і не має очевидних протипоказань, то кава – більш кращий вибір.
При наявності відхилень з боку центральної нервової (розлади сну), ендокринної та серцево-судинної систем (артеріальна гіпертензія, стійка до лікарських засобів), краще пити цикорій, ніж кава.
Хто повинен замінити каву цикорієм?
Цикорій може служити хорошою заміною кави при наступних станах:
- Вік від 3 до 16 років. Приймати каву можна тільки з 16-17-річного віку.
- Будь-які розлади сну.
- Будь-які патології психічної сфери.
- Ниркова артеріальна гіпертензія. Рефрактерна гіпертонічна хвороба з частими кризами.
- Глаукома.
- Куріння. Нікотин підсилює дію кофеїну, підвищує ризик розвитку побічних дій, особливо залежності.
- Прийом антидепресантів (флувоксамін) та пероральних контрацептивів.
- Залізодефіцитна анемія.
- Важка функціональна недостатність печінки та нирок.
Чи можна змішувати напої і навіщо?
З метою зниження кави в добовому раціоні рекомендується змішувати його з цикорієм, поступово збільшуючи частку останнього.
Початкова концентрація: 1 частина цикорію, 3 частини кави. Через 3-4 дні – 2 частини кави, 2 частини цикорію, через 1-2 тижні в напої повинно міститися не менше 75-80% цикорію. Через місяць-приймати виключно цикорій.
Подібна «повільна» схема переходу дозволить уникнути розвитку абстинентного синдрому і допомогти організму впоратися із залежністю до кави без шкоди самому собі.
Висновок
Таким чином,як цикорій, так і кава позитивно впливають на організм людини.
Кава відрізняється більш значним набором корисних якостей, проте має значний перелік протипоказань і побічних ефектів (від розвитку залежності до гіпертонічного кризу).
Віддаючи перевагу якомусь напою, важливо враховувати стан свого організму і наявність протипоказань. При необхідності потрібно заручитися підтримкою лікаря. В цілому, цикорій може вважатися більш безпечним.