9 корисних властивостей полуниці для здоров'я на думку вчених
Полуниця – одна з найпоширеніших ягід у світі, яка має характерний аромат, яскраво-червоний колір і соковиту текстуру.
Завдяки вмісту великої кількості вітамінів, мінералів і антиоксидантів, полуниця володіє важливими корисними властивостями.
Згідно з дослідженнями, її вживання знижує ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем людини.
Також полуниця стимулює імунітет, нормалізує масу тіла, покращує естетичні властивості шкіри, волосся і зубів. Вона сприятливо позначається на перебігу вагітності і зменшує ймовірність появи вад у плода.
Зміст
Чим вона корисна-9 фактів
Нижче розглянуто 9 основних тез про користь полуниці, які мають наукове обґрунтування.
1. Унікальний склад
Полуниця - низькокалорійна ягода (близько 32 калорій на 100 грам). Вона містить наступні біологічно активні речовини:
назва компонента | питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам |
вода | 91 грам |
білки | 0,7 грама |
вуглеводи | 7,7 грама |
глюкоза | 4,9 грама |
клітковина | 2 грами |
жири | 0,3 грама |
вітамін С | 98 % |
вітамін B9 | 6 % |
вітамін K | 3 % |
вітамін В1 | 2 % |
вітамін В6 | 2 % |
Марганець | 19 % |
калій | 4 % |
магній | 3 % |
залізо | 2 % |
кальцій | 2 % |
Вуглеводи в складі полуниці представлені, більшою мірою, простими цукрами. Однак глікемічний індекс низький-близько 40, що дозволяє вживати ягоду навіть особам з цукровим діабетом.
До числа найбільш цінних для нашого здоров'я речовин в складі ягоди слід віднести:
- Вітамін С (аскорбінова кислота) . є найсильнішим антиоксидантом, покращує стан шкірних покривів і підвищує імунітет.
- Вітамін B9 ( фолієва кислота). знижує ризик розвитку вад плода при вагітності, відповідає за адекватне кровотворення.
- Марганець. необхідний для протікання окислювально-відновних процесів в організмі людини.
- Калій. регулює артеріальний тиск і скоротливу здатність міокарда (головного м'яза серця).
- Антиоксиданти. елагова кислота та елаготаніни сприяють відновлення адекватної мікрофлори кишечника, знищують чужорідні вірусні та бактеріальні агенти в організмі, запобігають злоякісну трансформацію клітин. Антоціани і проантоціаніди зменшують серцево-судинну захворюваність в цілому. Пеларгонідин відповідає за червоний колір ягоди.
2. Поліпшення травлення
Свіжа полуниця-унікальний джерело клітковини .
За даними вчених з США, клітковина нормалізує моторну діяльність стінки кишечника, що призводить до прискорення просування калових мас. В результаті рідше зустрічаються запори, надмірне газоутворення і гниття.
Також клітковина служить їжею для дружніх мікроорганізмів. На тлі підвищення чисельності корисних представників мікрофлори пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.
Турецькі вчені стверджують , що харчові волокна (клітковина) знижують ризик розвитку безлічі захворювань не тільки з боку шлунково-кишкового апарату, але і всього організму.
Харчові волокна в складі полуниці ефективні в цілях профілактики запорів, геморою, раку товстої і прямої кишки, гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, дивертикуліту, інсульту, ожиріння, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця.
3. Нормалізація рівня холестерину і зниження артеріального тиску
Полуниця містить ряд речовин, які дозволяють боротися з серцево-судинними захворюваннями.
Праці американських вчених демонструють , що антоціани знижують рівень загального холестерину в крові, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ).
На тлі регулярного вживання полуниці також поліпшується обмін речовин в жировій тканині і знижується концентрація глюкози в крові.
Доведено , що свіжа полуниця, за рахунок наявності калію в складі і вираженого антиоксидантного ефекту, розслаблює гладкі м'язи в стінках артерій і знижує артеріальний тиск.
Численні великі закордонні дослідження показують , що регулярне включення полуниці в раціон дійсно дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 11-28 %.
Виходить, що полуниця попереджає розвиток атеросклерозу і асоційованих з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт), гіпертонічної хвороби і її супутників (серцева недостатність або хронічна хвороба нирок).
4. Контроль рівня глюкози в крові
Цукровий діабет II типу-вкрай поширене захворювання, при якому порушено чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що призводить до порушення утилізації глюкози клітинами і підвищення її концентрації в крові.
За інформацією вчених з Франції, полуниця, незважаючи на велику кількість простих цукрів в складі, не викликає різких стрибків цукру після вживання. Вона, навпаки, уповільнює всмоктування глюкози з просвіту кишечника.
За даними американських вчених, полуниця також підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну і прискорює поглинання глюкози клітинами, впливаючи на першопричину розвитку цукрового діабету II типу.
5. Зниження ймовірності розвитку раку
Поява злоякісних пухлин, в більшості випадків, пов'язані з окислювальним стресом, впливом вільних радикалів, а також хронічним запаленням.
За даними ряду досліджень ( перший , друге , третій ) можна зробити висновок, що полуниця здатна частково придушити хронічне запалення і знизити руйнівний вплив вільних радикалів на клітини організму.
На сьогоднішній день доведена пряма ефективність саме полуниці щодо раку ротової порожнини і печінки .
6. Профілактика інсульту
Відповідно до одного з великих мета-аналізів (понад 350 тисяч учасників), вживання антиоксидантів, що містяться в полуниці (антоціани, кемпферол, кверцетин) істотно знижує ймовірність появи гострого порушення мозкового кровообігу (інсульту або транзисторної ішемічної атаки).
Дія пов'язана з позитивним впливом антиоксидантів на клітини нервової тканини, в ході якого підвищується стійкість до ішемії і знижується ризик тромбозу внутрішньомозкових судин.
7. Допомога в схудненні
Полуниця багата антиоксидантами і вітаміном C, які позитивно відбиваються на обміні речовин в жировій тканині.
Спостерігається уповільнення утворення нових жирових депо, прискорене руйнування адипоцитів з метою отримання енергії.
Особлива роль відводиться харчовим волокнам (клітковині). До числа їх ефектів відносять:
- Швидкий розвиток почуття ситості. доведено , що при контакті з водою, волокна збільшуються в обсязі, викликаючи механічно відчуття насичення. В результаті протягом декількох наступних годин людина відчуває себе менш голодним і споживає менше їжі.
- Прискорення рухової діяльності кишечника . незначний час знаходження калових мас в організмі пригнічує процеси гниття і бродіння, що знижує всмоктування поживних речовин.
- Уповільнення всмоктування жирів. будь-які продукти з високим вмістом води в складі (в полуниці – 91 %) знижує швидкість поглинання жирів з просвіту травного апарату.
8. Косметичні властивості
Вчені з США стверджують , що полуниця захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового сонячного випромінювання і уповільнює ймовірність утворення зморшок на обличчі.
Доведено, що речовини, що містяться в ягоді, зволожують шкіру, підвищують її пружність і еластичність.
З полуниці часто роблять маски для обличчя і креми.
Протирання обличчя полуничною олією широко поширене для запобігання зморшок, підвищення гладкості та еластичності шкіри. Також втирання масла в волосся покращує їх стан.
Відзначається позитивний вплив ягоди і на стан зубів.
9. Користь для дітей та вагітних жінок
Як вже було сказано, полуниця володіє унікальним складом.
Подібне поєднання вітамінів, антиоксидантів і мінералів пов'язані з наступними перевагами для організму дітей:
- Підвищення стійкості до чужорідних інфекційних агентів. Особливо актуально дана властивість для дітей з 6 до 18 місяців життя, коли спостерігається фізіологічна незрілість власного імунітету.
- Нормалізація обмінних процесів і роботи кишечника .
- Протимікробну та протизапальну дію.
- Правильний розвиток всіх органів (за рахунок компенсації дефіциту вітамінів).
Також полуницю рекомендується вживати жінкам під час вагітності (при відсутності протипоказань). Біологічно активні речовини перешкоджають формуванню вад нервової системи плода, а також сприятливо позначаються на перебігу вагітності (попередження гестаційного цукрового діабету і прееклампсії).
Шкода і протипоказання
Полуниця зазвичай добре переноситься організмом. Однак, в рідкісних випадках, вона може завдати шкоди людині.
До числа протипоказань відносять:
- Алергія. при наявності алергії на полуницю в анамнезі, її вживання категорично заборонено. Також є дані про перехресних випадках підвищеної чутливості, коли патологічна реакція спостерігається одночасно на полуницю і на пилок берези, яблука, сливи. Алергопатологія може проявлятися різними способами: від сверблячки або кропив'янки до анафілактичного шоку.
- Захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. полуниця має в складі екстраактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок травної трубки. Ягода може погіршити перебіг гастриту, ентериту або виразкової хвороби.
- Прийом бета-блокаторів. даний вид медикаментів підвищує рівень калію в крові . Полуниця має аналогічну властивість. Гіперкаліємія може спровокувати зупинку серця або гостру гіпотензію.
Як правильно вживати?
- Спосіб прийому. найкорисніший спосіб вживання полуниці – у свіжому вигляді. Також вона використовується для приготування компотів, варення, морсів, желе, начинки для десертів. З листя, хвостиків, гілочок і черешків полуниці роблять лікувальні чаї, відвари і настої.
- Час прийому. не слід їсти ягоди вранці на сніданок (особливо натщесерце) через вираженого дратівної дії на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також перед сном, так як це викличе перевантаження травної системи і створить проблеми зі сном.
- Денна норма. дорослій людині слід з'їдати не більше 250-300 грам ягоди на добу. Важливо враховувати, що полуниця – високоалергенний продукт, тому нормувати її споживання важливо.
- Поєднання з іншими продуктами. можна поєднувати полуницю з іншими фруктами або ягодами (особливо з малиною, вишнею, чорницею), корицею, збитими вершками, медом і вівсянкою. Також полуниця відмінно поєднується з будь-якими молочними продуктами (низькокалорійним або знежиреним йогуртом, молоком, сметаною, сиром). Крім того, вона служить хорошим інгредієнтом для приготування коктейлів і смузі.
- Чи можна їсти дику ягоду? так! У лісовій (дикій) полуниці міститься навіть більше біологічно активних речовин, ніж у звичайній садовій. Польова і лугова суниця також вкрай корисні.
- Чи небезпечні білі черв'яки на ягоді? так! Білі черв'яки на полуниці, також відомі як нематоди, можуть викликати алергічні реакції або отруєння у людини. При наявності черв'яків ягода вважається непридатною до вживання.
- Порівняння з малиною. обидва види ягід мають цілющі властивості. У полуниці міститься більше вітаміну C і антиоксидантів, а значить переважно використовувати її для підвищення імунітету і боротьби з раком. У Малині набагато більше марганцю і калію, отже, вона більше підійде особам з серцево-судинними захворюваннями.
Як зберегти на зиму?
Є кілька основних способів для збільшення тривалості зберігання:
- Заморожування. це найкращий варіант. Заморожена полуниця зберігає ряд вітамінів і антиоксидантів в практично первозданному вигляді на термін до 6 місяців. Важливо виключити повторну заморозку!
- Сушка. призводить до підвищення вмісту цукру та енергетичної цінності. Сушена полуниця зберігає більшість лікувальних властивостей, але категорично протипоказана хворим на ожиріння або цукровий діабет.
- Консервація. допускається консервувати ягоди у вигляді соку або компотів, проте концентрація корисних речовин значно знижується.
- Варіанти з додаванням цукру. варення, желе, а також ягоди, протерті з цукром, відрізняються вкрай високою калорійністю. Ці варіанти є найбільш шкідливими і не рекомендовані до вживання при наявності патологій глікемічного фону.
Правильне заморожування
Щоб грамотно заморозити ягоду, потрібно
- Відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і ретельно просушити.
- Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
- Заморозити від 18 до 24 годин.
- Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.
Правильна сушка
Для сушіння слід:
- Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
- Викласти на деко в один шар.
- Сушити в духовці, розігрітій до 60-70 градусів близько 4 годин.
- Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет. Зберігати в сухому місці.
6 рецептів приготування
Нижче розглянуто кілька простих рецептів з використанням полуниці.
1. Компот
Для 1 банки готового компоту потрібно:
- 1-1,5 кг полуниці;
- 350 грам цукру;
- 3 л води.
Схема приготування:
- Підготувати банки, ретельно промити їх в гарячій воді з використанням харчової соди.
- Прокип'ятити кришки, самі банки тримати на паром близько 10-15 хвилин.
- Вибрати ягоди (вони повинні бути цілими, без плодоніжки). Промити і просушити їх. Заповнити кожну банку на 1/3.
- Залити банки окропом, накрити кришками. Дати настоятися 15 хвилин.
- Злити всю воду в каструлю, залишивши полуницю в банках. Додати до води 350 грам цукру, розмішати до повного розчинення.
- Довести воду з цукром до кипіння і заповнити банки до країв. Відразу ж закатати кришки.
- Перевернути банки кришкою вниз, укутати. Дати охолонути. Зберігати в темному прохолодному місці.
2. Морс
Необхідні інгредієнти:
- 500 грам полуниці;
- 70 грам цукру;
- 200 мл води.
Рецепт:
- Промити і відібрати ягоди. Видалити плодоніжки.
- Віджати сік з ягід в соковижималці. Прибрати сік в холодильник. Макуха покласти в емальований посуд.
- Додайте в каструлю воду і цукор.
- Доведіть до кипіння і варіть близько 1-3 хвилин.
- Процідити, охолодити, змішати з соком. Блюдо готове!
3. Соку
Процес приготування соку вкрай простий, для цього буде потрібно будь-яка соковижималка або блендер. Однак технологія приготування істотно відрізняється, якщо необхідно продовжити термін зберігання отриманого соку:
- Віджати сік.
- Перелити сік в емальовану каструлю. Нагріти до температури 85-90 градусів.
- Одночасно закип'ятити воду і прогріти над парою скляні банки (від 5 до 30 хвилин).
- Перелити сік в банки, закрити кришками. Закатати.
- Зберігати в холодильнику до 6 місяців.
4. Полуничний коктейль
Для приготування найпростішого коктейлю будуть потрібні:
- 150 грам полуниці (краще брати заморожену);
- 350 мл холодного молока;
- 250 мл морозива (краще – ванільного).
Схема приготування:
- Покладіть всі інгредієнти в блендер.
- Збивати протягом 3-4 хвилин.
- Розлити отриману суміш по склянках. Напій готовий!
5. Варення
Необхідні:
- Ягоди полуниці - 1 000 грам;
- Цукор – 1 000 грам.
Рецепт:
- Покладіть полуницю в каструлю або металевий таз, додайте цукор. Дати відстоятися близько 5 годин. Плодоніжки у ягід можна не відривати.
- Доведіть склад до кипіння, періодично перемішуючи майбутнє варення (від країв до середини). Варити 5 хвилин.
- Зняти з вогню. Розкласти по стерилізованим банкам. Закатати кришки.
6. Полуниця, протерта з цукром
Буде потрібно:
- 1,2 кг цукрового піску;
- 1 кг ягід полуниці.
Схема приготування:
- Полуницю промити, пропустити через м'ясорубку. Можна розім'яти полуницю з використанням жому.
- Змішати масу з цукром до повного розчинення останнього.
- Розкласти по стерилізованим банкам, закатати.
Висновок
- Полуниця містить в собі цінні антиоксидантні, вітаміни (особливо вітамін C) і мінерали (марганець, калій).
- При регулярному вживанні відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної і травної систем, рідше зустрічаються ракові пухлини.
- Ягода стимулює роботу імунної системи, а також робить позитивний вплив на перебіг вагітності і подальший розвиток організму дитини.