9 корисних властивостей полуниці для здоров'я на думку вчених

Полуниця – одна з найпоширеніших ягід у світі, яка має характерний аромат, яскраво-червоний колір і соковиту текстуру.

Завдяки вмісту великої кількості вітамінів, мінералів і антиоксидантів, полуниця володіє важливими корисними властивостями.

Згідно з дослідженнями, її вживання знижує ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної та травної систем людини.

Також полуниця стимулює імунітет, нормалізує масу тіла, покращує естетичні властивості шкіри, волосся і зубів. Вона сприятливо позначається на перебігу вагітності і зменшує ймовірність появи вад у плода.

Чим вона корисна-9 фактів

Нижче розглянуто 9 основних тез про користь полуниці, які мають наукове обґрунтування.

1. Унікальний склад

Полуниця - низькокалорійна ягода (близько 32 калорій на 100 грам). Вона містить наступні біологічно активні речовини:

назва компонента питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам
вода 91 грам
білки 0,7 грама
вуглеводи 7,7 грама
глюкоза 4,9 грама
клітковина 2 грами
жири 0,3 грама
вітамін С 98 %
вітамін B9 6 %
вітамін K 3 %
вітамін В1 2 %
вітамін В6 2 %
Марганець 19 %
калій 4 %
магній 3 %
залізо 2 %
кальцій 2 %

Вуглеводи в складі полуниці представлені, більшою мірою, простими цукрами. Однак глікемічний індекс низький-близько 40, що дозволяє вживати ягоду навіть особам з цукровим діабетом.

До числа найбільш цінних для нашого здоров'я речовин в складі ягоди слід віднести:

  1. Вітамін С (аскорбінова кислота) . є найсильнішим антиоксидантом, покращує стан шкірних покривів і підвищує імунітет.
  2. Вітамін B9 ( фолієва кислота). знижує ризик розвитку вад плода при вагітності, відповідає за адекватне кровотворення.
  3. Марганець. необхідний для протікання окислювально-відновних процесів в організмі людини.
  4. Калій. регулює артеріальний тиск і скоротливу здатність міокарда (головного м'яза серця).
  5. Антиоксиданти. елагова кислота та елаготаніни сприяють відновлення адекватної мікрофлори кишечника, знищують чужорідні вірусні та бактеріальні агенти в організмі, запобігають злоякісну трансформацію клітин. Антоціани і проантоціаніди зменшують серцево-судинну захворюваність в цілому. Пеларгонідин відповідає за червоний колір ягоди.
полуниця містить багато вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин, які впливають практично на всі види обміну речовин в організмі.

2. Поліпшення травлення

Свіжа полуниця-унікальний джерело клітковини .

За даними вчених з США, клітковина нормалізує моторну діяльність стінки кишечника, що призводить до прискорення просування калових мас. В результаті рідше зустрічаються запори, надмірне газоутворення і гниття.

Також клітковина служить їжею для дружніх мікроорганізмів. На тлі підвищення чисельності корисних представників мікрофлори пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних форм.

Турецькі вчені стверджують , що харчові волокна (клітковина) знижують ризик розвитку безлічі захворювань не тільки з боку шлунково-кишкового апарату, але і всього організму.

Харчові волокна в складі полуниці ефективні в цілях профілактики запорів, геморою, раку товстої і прямої кишки, гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, дивертикуліту, інсульту, ожиріння, цукрового діабету, гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця.

клітковина в м'якоті полуниці нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, відновлює мікрофлору і знижує ймовірність розвитку ряду патологій.

3. Нормалізація рівня холестерину і зниження артеріального тиску

Полуниця містить ряд речовин, які дозволяють боротися з серцево-судинними захворюваннями.

Праці американських вчених демонструють , що антоціани знижують рівень загального холестерину в крові, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ).

На тлі регулярного вживання полуниці також поліпшується обмін речовин в жировій тканині і знижується концентрація глюкози в крові.

Доведено , що свіжа полуниця, за рахунок наявності калію в складі і вираженого антиоксидантного ефекту, розслаблює гладкі м'язи в стінках артерій і знижує артеріальний тиск.

Численні великі закордонні дослідження показують , що регулярне включення полуниці в раціон дійсно дозволяє знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 11-28 %.

Виходить, що полуниця попереджає розвиток атеросклерозу і асоційованих з ним ускладнень (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт), гіпертонічної хвороби і її супутників (серцева недостатність або хронічна хвороба нирок).

Полуниця позитивно впливає на ключові фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

4. Контроль рівня глюкози в крові

Цукровий діабет II типу-вкрай поширене захворювання, при якому порушено чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що призводить до порушення утилізації глюкози клітинами і підвищення її концентрації в крові.

За інформацією вчених з Франції, полуниця, незважаючи на велику кількість простих цукрів в складі, не викликає різких стрибків цукру після вживання. Вона, навпаки, уповільнює всмоктування глюкози з просвіту кишечника.

За даними американських вчених, полуниця також підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну і прискорює поглинання глюкози клітинами, впливаючи на першопричину розвитку цукрового діабету II типу.

вживання полуниці може знизити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу або поліпшити перебіг захворювання при його наявності.

5. Зниження ймовірності розвитку раку

Поява злоякісних пухлин, в більшості випадків, пов'язані з окислювальним стресом, впливом вільних радикалів, а також хронічним запаленням.

За даними ряду досліджень ( перший , друге , третій ) можна зробити висновок, що полуниця здатна частково придушити хронічне запалення і знизити руйнівний вплив вільних радикалів на клітини організму.

На сьогоднішній день доведена пряма ефективність саме полуниці щодо раку ротової порожнини і печінки .

Полуниця пригнічує хронічне запалення і знижує активність вільних радикалів, що сприяє профілактиці злоякісної трансформації клітин організму.

6. Профілактика інсульту

Відповідно до одного з великих мета-аналізів (понад 350 тисяч учасників), вживання антиоксидантів, що містяться в полуниці (антоціани, кемпферол, кверцетин) істотно знижує ймовірність появи гострого порушення мозкового кровообігу (інсульту або транзисторної ішемічної атаки).

Дія пов'язана з позитивним впливом антиоксидантів на клітини нервової тканини, в ході якого підвищується стійкість до ішемії і знижується ризик тромбозу внутрішньомозкових судин.

Полуниця знижує ризик розвитку інсульту через виражену антиоксидантну дію.

7. Допомога в схудненні

Полуниця багата антиоксидантами і вітаміном C, які позитивно відбиваються на обміні речовин в жировій тканині.

Спостерігається уповільнення утворення нових жирових депо, прискорене руйнування адипоцитів з метою отримання енергії.

Особлива роль відводиться харчовим волокнам (клітковині). До числа їх ефектів відносять:

  1. Швидкий розвиток почуття ситості. доведено , що при контакті з водою, волокна збільшуються в обсязі, викликаючи механічно відчуття насичення. В результаті протягом декількох наступних годин людина відчуває себе менш голодним і споживає менше їжі.
  2. Прискорення рухової діяльності кишечника . незначний час знаходження калових мас в організмі пригнічує процеси гниття і бродіння, що знижує всмоктування поживних речовин.
  3. Уповільнення всмоктування жирів. будь-які продукти з високим вмістом води в складі (в полуниці – 91 %) знижує швидкість поглинання жирів з просвіту травного апарату.
Полуниця сприяє схудненню завдяки відразу декільком механізмам.

8. Косметичні властивості

Вчені з США стверджують , що полуниця захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолетового сонячного випромінювання і уповільнює ймовірність утворення зморшок на обличчі.

Доведено, що речовини, що містяться в ягоді, зволожують шкіру, підвищують її пружність і еластичність.

З полуниці часто роблять маски для обличчя і креми.

Протирання обличчя полуничною олією широко поширене для запобігання зморшок, підвищення гладкості та еластичності шкіри. Також втирання масла в волосся покращує їх стан.

Відзначається позитивний вплив ягоди і на стан зубів.

вживання полуниці асоційоване з перевагами для шкіри і зубів.

9. Користь для дітей та вагітних жінок

Як вже було сказано, полуниця володіє унікальним складом.

Подібне поєднання вітамінів, антиоксидантів і мінералів пов'язані з наступними перевагами для організму дітей:

  1. Підвищення стійкості до чужорідних інфекційних агентів. Особливо актуально дана властивість для дітей з 6 до 18 місяців життя, коли спостерігається фізіологічна незрілість власного імунітету.
  2. Нормалізація обмінних процесів і роботи кишечника .
  3. Протимікробну та протизапальну дію.
  4. Правильний розвиток всіх органів (за рахунок компенсації дефіциту вітамінів).

Також полуницю рекомендується вживати жінкам під час вагітності (при відсутності протипоказань). Біологічно активні речовини перешкоджають формуванню вад нервової системи плода, а також сприятливо позначаються на перебігу вагітності (попередження гестаційного цукрового діабету і прееклампсії).

полуницю рекомендується акуратно давати дитині з ранніх років життя (з 6-12 місяців), щоб забезпечити його організм рядом необхідних біологічно активних речовин.

Шкода і протипоказання

Полуниця зазвичай добре переноситься організмом. Однак, в рідкісних випадках, вона може завдати шкоди людині.

До числа протипоказань відносять:

  1. Алергія. при наявності алергії на полуницю в анамнезі, її вживання категорично заборонено. Також є дані про перехресних випадках підвищеної чутливості, коли патологічна реакція спостерігається одночасно на полуницю і на пилок берези, яблука, сливи. Алергопатологія може проявлятися різними способами: від сверблячки або кропив'янки до анафілактичного шоку.
  2. Захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. полуниця має в складі екстраактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок травної трубки. Ягода може погіршити перебіг гастриту, ентериту або виразкової хвороби.
  3. Прийом бета-блокаторів. даний вид медикаментів підвищує рівень калію в крові . Полуниця має аналогічну властивість. Гіперкаліємія може спровокувати зупинку серця або гостру гіпотензію.
полуниця має ряд обмежень щодо споживання, які слід враховувати, щоб уникнути побічних ефектів.

Як правильно вживати?

  1. Спосіб прийому. найкорисніший спосіб вживання полуниці – у свіжому вигляді. Також вона використовується для приготування компотів, варення, морсів, желе, начинки для десертів. З листя, хвостиків, гілочок і черешків полуниці роблять лікувальні чаї, відвари і настої.
  2. Час прийому. не слід їсти ягоди вранці на сніданок (особливо натщесерце) через вираженого дратівної дії на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки, а також перед сном, так як це викличе перевантаження травної системи і створить проблеми зі сном.
  3. Денна норма. дорослій людині слід з'їдати не більше 250-300 грам ягоди на добу. Важливо враховувати, що полуниця – високоалергенний продукт, тому нормувати її споживання важливо.
  4. Поєднання з іншими продуктами. можна поєднувати полуницю з іншими фруктами або ягодами (особливо з малиною, вишнею, чорницею), корицею, збитими вершками, медом і вівсянкою. Також полуниця відмінно поєднується з будь-якими молочними продуктами (низькокалорійним або знежиреним йогуртом, молоком, сметаною, сиром). Крім того, вона служить хорошим інгредієнтом для приготування коктейлів і смузі.
  5. Чи можна їсти дику ягоду? так! У лісовій (дикій) полуниці міститься навіть більше біологічно активних речовин, ніж у звичайній садовій. Польова і лугова суниця також вкрай корисні.
  6. Чи небезпечні білі черв'яки на ягоді? так! Білі черв'яки на полуниці, також відомі як нематоди, можуть викликати алергічні реакції або отруєння у людини. При наявності черв'яків ягода вважається непридатною до вживання.
  7. Порівняння з малиною. обидва види ягід мають цілющі властивості. У полуниці міститься більше вітаміну C і антиоксидантів, а значить переважно використовувати її для підвищення імунітету і боротьби з раком. У Малині набагато більше марганцю і калію, отже, вона більше підійде особам з серцево-судинними захворюваннями.
рекомендується вживати полуницю саме в свіжому вигляді. При цьому вона відмінно поєднується з багатьма іншими продуктами.

Як зберегти на зиму?

Є кілька основних способів для збільшення тривалості зберігання:

  1. Заморожування. це найкращий варіант. Заморожена полуниця зберігає ряд вітамінів і антиоксидантів в практично первозданному вигляді на термін до 6 місяців. Важливо виключити повторну заморозку!
  2. Сушка. призводить до підвищення вмісту цукру та енергетичної цінності. Сушена полуниця зберігає більшість лікувальних властивостей, але категорично протипоказана хворим на ожиріння або цукровий діабет.
  3. Консервація. допускається консервувати ягоди у вигляді соку або компотів, проте концентрація корисних речовин значно знижується.
  4. Варіанти з додаванням цукру. варення, желе, а також ягоди, протерті з цукром, відрізняються вкрай високою калорійністю. Ці варіанти є найбільш шкідливими і не рекомендовані до вживання при наявності патологій глікемічного фону.

Правильне заморожування

Щоб грамотно заморозити ягоду, потрібно

  1. Відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і ретельно просушити.
  2. Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
  3. Заморозити від 18 до 24 годин.
  4. Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.

Правильна сушка

Для сушіння слід:

  1. Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
  2. Викласти на деко в один шар.
  3. Сушити в духовці, розігрітій до 60-70 градусів близько 4 годин.
  4. Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет. Зберігати в сухому місці.
існує багато способів продовження терміну зберігання полуниці. Самий кращий і простий – заморожування.

6 рецептів приготування

Нижче розглянуто кілька простих рецептів з використанням полуниці.

1. Компот

Для 1 банки готового компоту потрібно:

  • 1-1,5 кг полуниці;
  • 350 грам цукру;
  • 3 л води.

Схема приготування:

  1. Підготувати банки, ретельно промити їх в гарячій воді з використанням харчової соди.
  2. Прокип'ятити кришки, самі банки тримати на паром близько 10-15 хвилин.
  3. Вибрати ягоди (вони повинні бути цілими, без плодоніжки). Промити і просушити їх. Заповнити кожну банку на 1/3.
  4. Залити банки окропом, накрити кришками. Дати настоятися 15 хвилин.
  5. Злити всю воду в каструлю, залишивши полуницю в банках. Додати до води 350 грам цукру, розмішати до повного розчинення.
  6. Довести воду з цукром до кипіння і заповнити банки до країв. Відразу ж закатати кришки.
  7. Перевернути банки кришкою вниз, укутати. Дати охолонути. Зберігати в темному прохолодному місці.

2. Морс

Необхідні інгредієнти:

  • 500 грам полуниці;
  • 70 грам цукру;
  • 200 мл води.

Рецепт:

  1. Промити і відібрати ягоди. Видалити плодоніжки.
  2. Віджати сік з ягід в соковижималці. Прибрати сік в холодильник. Макуха покласти в емальований посуд.
  3. Додайте в каструлю воду і цукор.
  4. Доведіть до кипіння і варіть близько 1-3 хвилин.
  5. Процідити, охолодити, змішати з соком. Блюдо готове!

3. Соку

Процес приготування соку вкрай простий, для цього буде потрібно будь-яка соковижималка або блендер. Однак технологія приготування істотно відрізняється, якщо необхідно продовжити термін зберігання отриманого соку:

  1. Віджати сік.
  2. Перелити сік в емальовану каструлю. Нагріти до температури 85-90 градусів.
  3. Одночасно закип'ятити воду і прогріти над парою скляні банки (від 5 до 30 хвилин).
  4. Перелити сік в банки, закрити кришками. Закатати.
  5. Зберігати в холодильнику до 6 місяців.

4. Полуничний коктейль

Для приготування найпростішого коктейлю будуть потрібні:

  • 150 грам полуниці (краще брати заморожену);
  • 350 мл холодного молока;
  • 250 мл морозива (краще – ванільного).

Схема приготування:

  1. Покладіть всі інгредієнти в блендер.
  2. Збивати протягом 3-4 хвилин.
  3. Розлити отриману суміш по склянках. Напій готовий!

5. Варення

Необхідні:

  • Ягоди полуниці - 1 000 грам;
  • Цукор – 1 000 грам.

Рецепт:

  1. Покладіть полуницю в каструлю або металевий таз, додайте цукор. Дати відстоятися близько 5 годин. Плодоніжки у ягід можна не відривати.
  2. Доведіть склад до кипіння, періодично перемішуючи майбутнє варення (від країв до середини). Варити 5 хвилин.
  3. Зняти з вогню. Розкласти по стерилізованим банкам. Закатати кришки.

6. Полуниця, протерта з цукром

Буде потрібно:

  • 1,2 кг цукрового піску;
  • 1 кг ягід полуниці.

Схема приготування:

  1. Полуницю промити, пропустити через м'ясорубку. Можна розім'яти полуницю з використанням жому.
  2. Змішати масу з цукром до повного розчинення останнього.
  3. Розкласти по стерилізованим банкам, закатати.

Висновок

  1. Полуниця містить в собі цінні антиоксидантні, вітаміни (особливо вітамін C) і мінерали (марганець, калій).
  2. При регулярному вживанні відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної і травної систем, рідше зустрічаються ракові пухлини.
  3. Ягода стимулює роботу імунної системи, а також робить позитивний вплив на перебіг вагітності і подальший розвиток організму дитини.