8 фактів про користь чорної смородини для організму з опорою на науку
Ягоди чорної смородини мають кислувато-солодкий смак і приємний аромат. Вони широко застосовуються в народній і доказовій медицині завдяки своїм лікарським властивостям.
Смородина є лідером за вмістом вітаміну C, а також містить ряд антиоксидантів і мінералів, які покращують стан серця, судин і ендокринної системи.
Наукові дослідження підтверджують, що чорна смородина приносить відчутну користь здоров'ю людини. Вона здатна зміцнити імунну систему і особливо ефективна при гострих респіраторних інфекціях. Також ягода знижує масу тіла, покращує здоров'я очей і навіть попереджає появу ракових пухлин.
Зміст
Чим вона корисна-8 тез
Нижче розглянуті 8 корисних властивостей, якими володіє чорна смородина, що мають наукове обгрунтування.
1. Багатий склад
Смородина має досить низьку калорійність (близько 62 калорій на 100 грам) і містить багато важливих вітамінів і мінералів:
назва компонента | приблизний відсоток від добової потреби на 100 грам |
Вітамін С (аскорбінова кислота) | 302 % |
Вітамін А | 5 % |
Вітамін Е | 5 % |
Вітамін В5 | 4 % |
Вітамін В6 | 3 % |
Марганець | 13 % |
залізо | 9 % |
калій | 9 % |
кальцій | 6 % |
магній | 6 % |
Чорна смородина також містить масу антиоксидантних речовин (поліфеноли, антоціани, ліноленова кислота), які нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку злоякісних новоутворень, а також хронічних захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем.
2. Поліпшення здоров'я серцево-судинної системи
Смородина містить великий об'єм калію, гамма-ліноленової кислоти, антоціанів та клітковини.
Фахівці з США стверджують , що такі компоненти викликають синтез оксиду азоту, який розслабляє гладку мускулатуру стінок артерій і знижує артеріальний тиск.
Ягоди можна використовувати як для профілактики раннього розвитку, так і для полегшення перебігу гіпертонії (спільно з антигіпертензивними препаратами).
Також чорна смородина позитивно відбивається на ліпідному профілі.
За даними канадських експертів, на тлі вживання спостерігається зниження загального холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ). В результаті забезпечується профілактика утворення атеросклеротичних бляшок і розвитку таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.
3. Захист очей
Як чорна, так і червона смородина багаті вітамінами C і A. дані речовини прискорюють час адаптації до темряви, покращують кровопостачання очного яблука, ефективно усувають прояви втоми очей (при тривалому читанні або роботі за комп'ютером).
За інформацією японських вчених, за рахунок наявності антиоксидантів в складі, смородина є ефективним засобом профілактики катаракти і глаукоми.
4. Зміцнення імунітету
Всі темні ягоди, особливо чорна смородина і чорниця-багаті джерела вітаміну C, який є потужним стимулятором імунної системи .
На тлі вживання ягоди реєструється прискорення проліферації і диференціювання клітин T - і b-ланки, поліпшення роботи макрофагів (нейтрофілів, моноцитів).
Велика кількість антоціанів дозволяє запобігти поява збоїв в роботі імунній системі і максимально знизити ризик розвитку аутоімунних і злоякісних патологій.
Пагони, хвостики і листя чорної смородини також мають виражену протимікробну активність (знищують ряд бактерій і вірусів). Наприклад, доведено ефективність щодо вірусів герпесу 1 і 2 типів.
5. Полегшення перебігу псоріазу
Псоріаз-хронічне захворювання аутоімунної етіології, що доставляє людині масу естетичних проблем. При патології утворюються сухі папули на різних ділянках шкіри, схильні до лущення і мокнутию.
Смородина здатна полегшити перебіг даного захворювання.
Національний фонд боротьби з псоріазом рекомендує використовувати масло смородини всередину і місцево з метою усунення свербіння і швидкого загоєння шкірних дефектів.
6. Зниження рівня глюкози в крові
За даними досліджень , проведених у Фінляндії, чорна смородина викликає незначно зниження рівня глюкози в плазмі крові після вживання.
Передбачається, що дія пов'язана з великою кількістю антиоксидантних речовин у складі, які підвищують чутливість рецепторів клітин периферичних тканин до інсуліну, що викликає посилене захоплення глюкози і зниження її концентрації в крові.
Виходить, що смородина впливає на ключовий механізм розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність, отже, може застосовуватися для профілактики і полегшення перебігу даної патології.
7. Допомога в схудненні
Свіжа смородина, як уже було сказано, є цінним джерелом вітаміну C і клітковини . Саме ці два компоненти роблять ягоду ефективної для схуднення.
Вітамін С прискорює розпад клітин жирової тканини з метою задоволення енергетичних потреб організму, перешкоджає формуванню нових жирових депо.
Клітковина викликає швидкий розвиток почуття ситості (в результаті знижується тяга до їжі на кілька наступних годин), уповільнює всмоктування поживних речовин (особливо жиру) в кишечнику, нормалізує моторну діяльність гладкої мускулатури шлунково-кишкового тракту.
8. Корисна в період вагітності і лактації
Ягода містить ряд цінних речовин ( пектин , ефірні масла, вітаміни), які необхідні для адекватного формування тканин плода під час виношування, підвищення імунітету у матері і запобігання ускладнень вагітності.
Також смородина рекомендована під час грудного вигодовування. доведено , що вживання чорної смородини матір'ю знижує ризик розвитку атопічного дерматиту у дитини.
Шкода і протипоказання
У рідкісних випадках чорна смородина може завдати шкоди організму. На тлі вживання можливий розвиток несприятливих побічних ефектів, до числа яких відносять:
- Диспепсичні розлади. спостерігаються при надмірному споживанні ягід і зазвичай проявляються у формі метеоризму, порушення стільця за типом запору або діареї.
- Алергічні реакції. Підвищена індивідуальна чутливість по відношенню до смородини зустрічається рідко і характеризується легким перебігом.
- Тромботичні та тромбоемболічні ускладнення. заборонено вживати рослина у великих обсягах при прийомі препаратів, що впливають на згортання крові, це може знизити ефективність останніх і привести до непередбачуваних наслідків.
Як правильно вживати?
Найкорисніший варіант вживання чорної смородини – в сирому вигляді.
Максимальна добова норма – 50-75 грам. під час вагітності допускається збільшення дози до 150 грам в день.
Ягода відмінно поєднується з молочними продуктами (молоко, йогурти, кефір, сметана), збитими вершками, морозивом, медом.
Може використовуватися для приготування компоту, киселів, соків, відварів і чаїв. Також застосовується в кулінарії для приготування сиропів, желе, пастили, начинки для цукерок і випічки. З ягід роблять настоянки, вина і лікери,
Пам'ятайте, що в чорній смородині міститься майже в 10 разів більше вітаміну C, ніж в червоній. Інші компоненти складу не мають істотних відмінностей. Отже, чорна смородина вважається більш корисною і більш ефективна в плані підвищення імунітету і поліпшення стану шкіри.
Лісова (дика) смородина має ті ж лікувальні властивості, що і звичайна. Іноді вона містить навіть більше біологічно активних речовин.
Листя і пагони смородини мають протимікробну, ранозагоювальну і загальнотонізуючу дію. У народній медицині вони використовуються для лікування інфекційних захворювань, загоєння поверхневих ранових дефектів, підвищення сил і енергії , усунення депресії . Ніяких досліджень, які могли б оцінити ці ефекти, не проводилося.
5 рецептів приготування
Нижче представлено кілька простих рецептів на основі смородини.
1. Компот
Інгредієнти для 1 банки компоту, об'ємом 3 л:
- 600 грам чорної смородини;
- 300 грам цукру;
- Вода-до 3 л.
Рецепт:
- Відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
- Доведіть воду в емальованій каструлі до кипіння.
- У банку покласти смородину, залити водою до 50% обсягу. Залишити в такому стані на 40 хвилин.
- Злити рідину з банки в будь-який посуд, змішати з цукром, додати решту води.
- Поставте на середній вогонь, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 2-3 хвилин.
- Влити киплячий сироп назад в банку доверху. Закатати кришку.
- Перевернути банку кришкою вниз, укутати. Дати охолонути. Зберігати в темному прохолодному місці до 1-2 років.
2. Кисіль
Буде потрібно:
- 600 грам смородини;
- 800 мл води;
- 2-3 ст. л. крохмалю;
- Цукор-за смаком.
Схема приготування:
- Протерти ягоди через сито або марлю. Сік тимчасово відкласти.
- Залити макуха від смородини водою, поставити на повільний вогонь. Доведіть до кипіння і варіть близько 5 хвилин.
- Процідити суміш, видалити Макуха. Додати цукор.
- Розвести крохмаль в 20-30 мл холодної води і додати до основної суміші. Варити ще близько 3 хвилин.
- Додати в каструлю сік зі смородини. Блюдо готове.
3. Соку
Для отримання морсу з чорної смородини досить скористатися соковижималкою або протерти ягоди через сито або марлю. Рекомендована добова норма - до 50-70 мл.
4. Чай
Інгредієнти:
- 2 ч. л. висушеного листя;
- 200 мл окропу.
Рецепт:
- Залити Висушені листя окропом.
- Дайте настоятися 10-15 хвилин.
- Процідити. Напій готовий.
Вживати по 200 мл 3 рази на добу. Чай ефективний з метою підвищення імунітету, поліпшення перебігу респіраторних інфекцій.
5. Настоянка
Необхідні:
- 100 грам сухих ягід;
- 500 мл горілки.
Рецепт:
- Покладіть ягоди в будь-яку скляну ємність.
- Додати до смородині горілку. Щільно закрити кришкою.
- Тримати 3 тижні в темному прохолодному місці. Кожні 2-3 доби рекомендується збовтувати вміст.
Вживати по 30 крапель 2 рази на добу до їди. Основне призначення-лікування атеросклерозу.
Як зберегти ягоду на зиму?
Існує багато способів тривалого зберігання ягід.
Найкорисніший варіант – заморозка. Заморожена смородина зберігає максимальний обсяг біологічно активних речовин.
Менш корисним варіантом вважається сушка, при якій в рази підвищується процентний вміст вуглеводів і харчових волокон. Сушена смородина має високу енергетичну цінність і може негативно позначитися на здоров'ї при наявності цукрового діабету II типу і ожиріння.
Що стосується варення зі смородини, а також ягід, протертих з цукром – такі варіанти найменш кращі через занадто високого кількості цукру. Слід нормувати їх споживання - не більше 3-5 ст.л. на добу.
Заморожування
Щоб правильно заморозити ягоди, потрібно:
- Відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і просушити.
- Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
- Заморозити від 12 до 18 годин.
- Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.
Сушка
Для сушіння смородини слід:
- Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
- Викласти на деко в один шар.
- Сушити в духовці, розігрітій до 60-70 градусів близько 4 годин.
- Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет. Зберігати в сухому місці.
Висновок
- Смородина містить рекордну кількість антиоксидантів і вітаміну C, а також інших цінних речовин.
- Рослина сприятливо позначається на здоров'ї серцево-судинної та ендокринної систем, знижує ризик розвитку злоякісних пухлин, покращує стан шкірних покривів, знижує масу тіла і зміцнює імунітет.
- Ягода рекомендована в період вагітності та годування груддю.