Топ-7 корисних властивостей мангольда для здоров'я

Мангольд (листовий буряк) – дворічна рослина, яке є підвидом буряка звичайного і широко поширене в європейських країнах . Він містить унікальний комплекс вітамінів, мінералів і антиоксидантів, необхідних нашому організму.

Вчені стверджують, що мангольд має важливі корисні властивості для людини. Він знижує артеріальний тиск і рівень холестерину, перешкоджає розвитку цукрового діабету II типу і злоякісних пухлин, сприятливо позначається на роботі травної системи і масі тіла.

Чим він корисний - 7 фактів

Нижче розглянуті головні факти про користь мангольда з опорою на доказову базу.

1. Містить цінні речовини

Мангольд – це низькокалорійний продукт (20 калорій на 100 грам).

Він є джерелом важливих вітамінів і мінералів (показник вище, ніж у більшості овочів). Зміст на 100 грам:

найменування речовини відсоток рекомендованої добової потреби
Вітамін А 122 %
Вітамін С 30 %
Вітамін Е 10 %
Вітамін K 409 %
кальцій 6 %
мідь 8 %
магній 22 %
Марганець 17 %
залізо 13 %
калій 15 %

Всього 1 порція салату мангольд (100 грам) повністю покриває добову потребу у вітамінах K і A, які відповідають за підтримку агрегатного стану крові, мінеральну щільність кісток , регулюють окислювально-відновні процеси і синтез нових молекул ДНК.

Мангольд – низькокалорійний овоч, що містить багато біологічно активних речовин, необхідних для здоров'я людини.

2. Антиоксидантна дія

У складі мангольда є маса антиоксидантів, які нейтралізують руйнівний вплив вільних радикалів на всі клітини організму.

За даними вчених, антиоксиданти призводять до зниження частоти народження злоякісних пухлин, а також захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

Основними діючими антиоксидантами є : вітаміни С і Е, поліфеноли, бета-каротин.

Виражена антиоксидантна дія мангольду призводить до наступних позитивних результатів:

  1. Зниження ризику розвитку пухлин. наприклад, вчені з Китаю виявлено зниження ймовірності появи раку легенів. Також відзначається висока ефективність щодо злоякісного переродження клітин підшлункової залози, шлунка, товстої і прямої кишки.
  2. Запобігання серцево-судинних патологій. дослідження зарубіжних вчених продемонстрували зниження ризику раннього розвитку гіпертонії та ішемічної хвороби серця.
завдяки наявності антиоксидантів, вживання Мангольд пов'язують з низьким ризиком розвитку хронічних захворювань, а також раку.

3. Поліпшення роботи травної системи

Мангольд відрізняється високим вмістом клітковини - незамінного поживного елемента, який виконує багато важливих функцій в організмі.

В першу чергу, клітковина нормалізує моторну діяльність травної системи, попереджаючи розвиток запорів, надмірного газоутворення і гниття.

До числа інших переваг клітковини відносять :

  • Нормалізація рівня холестерину;
  • Зниження ризику розвитку інфаркту міокарда;
  • Запобігання раку шлунка та товстої кишки;
  • Зниження маси тіла.
Мангольд, завдяки великій кількості клітковини в складі, сприятливо позначається на роботі шлунково-кишкового тракту, а також зменшує ймовірність розвитку деяких захворювань.

4. Зміцнення кісток

Салат мангольд – унікальне джерело вітаміну K (для задоволення добової потреби необхідно всього 25 грам овоча).

По інформації вчених з США, вітамін K активує синтез остеокальцину – важливого білка, який бере участь в побудові кісткової тканини.

Італійські медичні працівники стверджують , що низький вміст вітаміну К у раціоні пов'язаний з високим ризиком розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) та патологічних переломів.

Вітамін K-вкрай важливий елемент здорового харчування, підтримка щільності кісток , що особливо актуально для літніх людей, а також для жінок після менопаузи, коли має місце вікове зниження щільності кісткової тканини.

застосування Мангольд дозволяє підтримувати міцності кісткової тканини і знизити ймовірність переломів.

5. Зниження серцево-судинної захворюваності

Будь-яка дієта, багата фруктами і овочами, сприятливо позначається на частоті різних патологій з боку серця і судин.

Дослідження вчених з США виявлено , що мангольд, за рахунок вмісту калію, викликає розслаблення гладкої мускулатури в стінках артерій і знижує артеріальний тиск.

Також овоч зменшує концентрацію загального холестерину в крові за рахунок зміни метаболізму в печінці і уповільнення всмоктування жовчних кислот. В результаті падає ймовірність атеросклеротичного ураження артеріального русла і маніфестації таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.

За даними експертів з Австралії, регулярне вживання Мангольд пов'язано зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних патологій на 17%.

Мангольд ефективно знижує рівень артеріального тиску і концентрацію холестерину в крові, що призводить до зниження ймовірності розвитку патологій з боку серця і судин.

6. Корекція глікемічного фону

Численні дослідження показують, що вживання Мангольд – ефективний спосіб профілактики розвитку цукрового діабету II типу, а також поліпшення перебігу даного захворювання.

Доведено наступні властивості рослини:

  1. Уповільнення всмоктування глюкози з травного тракту . клітковина в складі мангольду запобігає різкі скачки цукру після прийому їжі, що стабілізує загальний глікемічний фон в організмі.
  2. Зниження резистентності до інсуліну. рослина підвищує чутливість рецепторів клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, покращуючи утилізацію глюкози з крові. Саме інсулінорезистентність є основним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу.

Фахівці з Боснії та Герцеговини стверджують , що мангольд також здатний поліпшити перебіг цукрового діабету. На тлі регулярного вживання овоча відзначається зменшення симптоматики, більш рідко зустрічаються ускладнення в формі ураження периферичної нервової системи.

Мангольд запобігає розвитку цукрового діабету II типу, а також покращує його перебіг.

7. Допомога в схудненні

Будь-який овоч або фрукт з високим вмістом води і клітковини, але низькою калорійністю, має високий потенціал для зниження маси тіла.

Дослідження вчених демонструють , що регулярний прийом мангольду дійсно сприяє схудненню. Ефект заснований на тому, що харчові волокна в його складі, після потрапляння в шлунок, значно збільшуються в обсязі і викликають розвиток почуття ситості. Це пригнічує центри голоду в головному мозку і знижує кількість вживання будь-якої їжі в наступні кілька годин.

Праці німецьких лікарів показують , що у осіб, які регулярно вживають зелені листові овочі, на 17% рідше діагностується надлишкова маса тіла і ожиріння.

Мангольд може використовуватися для зниження або підтримки ваги тіла.

Безпека та протипоказання

Незважаючи на всі позитивні ефекти, окремих випадках, вживання Мангольд може завдати шкоди організму.

До головних протипоказань відносять:

  1. Сечокам'яна хвороба. у складі рослини є оксалати, які посилюють швидкість утворення конкрементів в просвіті сечовивідних шляхів.
  2. Прийом препаратів, що знижують «в'язкість» крові. Вітамін К, що міститься в мангольді, є компонентом системи згортання крові. Вживання овоча на тлі використання тромболітиків, антиагрегантів або антикокагулянтів загрожує появою тромботичних або тромбоемболічних ускладнень через зниження ефективності медикаментів.
  3. Хронічні захворювання травної системи в стадії загострення. вживання листового буряка у високих обсягах (особливо соку) викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, що може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби та інших патологій.
  4. Підвищена чутливість до мангольд і іншим представникам сімейства Амарантові.

Окремо слід зазначити, що рослина рекомендовано вживати вагітним жінкам. У його складі є багато заліза, а також вітамінів і антиоксидантів, які знижують ризик розвитку ускладнень вагітності (гестаційний цукровий діабет, анемія, еклампсія) і сприятливо позначаються на формуванні органів плода.

існують обмеження щодо вживання мангольду. Рекомендується з ними ознайомитися, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.

Як його вживати?

Найкорисніше вживати зелений і червоний мангольд в сирому вигляді. Будь-яка термічна обробка знижує концентрацію біологічно активних речовин.

Черешки рослини за смаком нагадують кукурудзу і можуть використовуватися для приготування салатів або як гарнір до м'ясних страв (тільки у відварному вигляді).

Листя мангольду зазвичай додаються в супи або рагу, рідше – в овочеві салати. Широко поширена практика прикраси будь-яких страв бадиллям рослини.

Нижче представлений простий рецепт приготування салату на основі Мангольд:

Інгредієнти:

  • 300 грам листя мангольду;
  • 3 зубчики часнику;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 50 грам петрушки, кропу і коріандру (зелень можна брати в будь-яких пропорціях);
  • 1 ст. л. лимонного соку;
  • 50 грам волоських горіхів.

Рецепт:

  1. Дрібно нарізати листя мангольда, обдати окропом, остудити.
  2. Додати до листя рослинне масло, подрібнений часник.
  3. Дрібно порізати зелень, змішати з товченими ядрами волоського горіха.
  4. Змішати всі інгредієнти і скропити соком лимона. Салат готовий.
Мангольд – універсальний овоч, який поєднується з будь-якими стравами. Його вкрай просто включити в раціон.

Висновок

  1. Мангольд – дієтичний продукт, який містить ряд вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів.
  2. Рослина знижує ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, покращує роботу травної системи, попереджає злоякісне переродження клітин, а також знижує масу тіла.
  3. Овоч рекомендований жінкам в період виношування майбутньої дитини з метою профілактики ускладнень вагітності.