Топ-7 корисних властивостей мангольда для здоров'я
Мангольд (листовий буряк) – дворічна рослина, яке є підвидом буряка звичайного і широко поширене в європейських країнах . Він містить унікальний комплекс вітамінів, мінералів і антиоксидантів, необхідних нашому організму.
Вчені стверджують, що мангольд має важливі корисні властивості для людини. Він знижує артеріальний тиск і рівень холестерину, перешкоджає розвитку цукрового діабету II типу і злоякісних пухлин, сприятливо позначається на роботі травної системи і масі тіла.
Чим він корисний - 7 фактів
Нижче розглянуті головні факти про користь мангольда з опорою на доказову базу.
1. Містить цінні речовини
Мангольд – це низькокалорійний продукт (20 калорій на 100 грам).
Він є джерелом важливих вітамінів і мінералів (показник вище, ніж у більшості овочів). Зміст на 100 грам:
найменування речовини | відсоток рекомендованої добової потреби |
Вітамін А | 122 % |
Вітамін С | 30 % |
Вітамін Е | 10 % |
Вітамін K | 409 % |
кальцій | 6 % |
мідь | 8 % |
магній | 22 % |
Марганець | 17 % |
залізо | 13 % |
калій | 15 % |
Всього 1 порція салату мангольд (100 грам) повністю покриває добову потребу у вітамінах K і A, які відповідають за підтримку агрегатного стану крові, мінеральну щільність кісток , регулюють окислювально-відновні процеси і синтез нових молекул ДНК.
2. Антиоксидантна дія
У складі мангольда є маса антиоксидантів, які нейтралізують руйнівний вплив вільних радикалів на всі клітини організму.
За даними вчених, антиоксиданти призводять до зниження частоти народження злоякісних пухлин, а також захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
Основними діючими антиоксидантами є : вітаміни С і Е, поліфеноли, бета-каротин.
Виражена антиоксидантна дія мангольду призводить до наступних позитивних результатів:
- Зниження ризику розвитку пухлин. наприклад, вчені з Китаю виявлено зниження ймовірності появи раку легенів. Також відзначається висока ефективність щодо злоякісного переродження клітин підшлункової залози, шлунка, товстої і прямої кишки.
- Запобігання серцево-судинних патологій. дослідження зарубіжних вчених продемонстрували зниження ризику раннього розвитку гіпертонії та ішемічної хвороби серця.
3. Поліпшення роботи травної системи
Мангольд відрізняється високим вмістом клітковини - незамінного поживного елемента, який виконує багато важливих функцій в організмі.
В першу чергу, клітковина нормалізує моторну діяльність травної системи, попереджаючи розвиток запорів, надмірного газоутворення і гниття.
До числа інших переваг клітковини відносять :
- Нормалізація рівня холестерину;
- Зниження ризику розвитку інфаркту міокарда;
- Запобігання раку шлунка та товстої кишки;
- Зниження маси тіла.
4. Зміцнення кісток
Салат мангольд – унікальне джерело вітаміну K (для задоволення добової потреби необхідно всього 25 грам овоча).
По інформації вчених з США, вітамін K активує синтез остеокальцину – важливого білка, який бере участь в побудові кісткової тканини.
Італійські медичні працівники стверджують , що низький вміст вітаміну К у раціоні пов'язаний з високим ризиком розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) та патологічних переломів.
Вітамін K-вкрай важливий елемент здорового харчування, підтримка щільності кісток , що особливо актуально для літніх людей, а також для жінок після менопаузи, коли має місце вікове зниження щільності кісткової тканини.
5. Зниження серцево-судинної захворюваності
Будь-яка дієта, багата фруктами і овочами, сприятливо позначається на частоті різних патологій з боку серця і судин.
Дослідження вчених з США виявлено , що мангольд, за рахунок вмісту калію, викликає розслаблення гладкої мускулатури в стінках артерій і знижує артеріальний тиск.
Також овоч зменшує концентрацію загального холестерину в крові за рахунок зміни метаболізму в печінці і уповільнення всмоктування жовчних кислот. В результаті падає ймовірність атеросклеротичного ураження артеріального русла і маніфестації таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку.
За даними експертів з Австралії, регулярне вживання Мангольд пов'язано зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних патологій на 17%.
6. Корекція глікемічного фону
Численні дослідження показують, що вживання Мангольд – ефективний спосіб профілактики розвитку цукрового діабету II типу, а також поліпшення перебігу даного захворювання.
Доведено наступні властивості рослини:
- Уповільнення всмоктування глюкози з травного тракту . клітковина в складі мангольду запобігає різкі скачки цукру після прийому їжі, що стабілізує загальний глікемічний фон в організмі.
- Зниження резистентності до інсуліну. рослина підвищує чутливість рецепторів клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, покращуючи утилізацію глюкози з крові. Саме інсулінорезистентність є основним патогенетичним механізмом розвитку цукрового діабету II типу.
Фахівці з Боснії та Герцеговини стверджують , що мангольд також здатний поліпшити перебіг цукрового діабету. На тлі регулярного вживання овоча відзначається зменшення симптоматики, більш рідко зустрічаються ускладнення в формі ураження периферичної нервової системи.
7. Допомога в схудненні
Будь-який овоч або фрукт з високим вмістом води і клітковини, але низькою калорійністю, має високий потенціал для зниження маси тіла.
Дослідження вчених демонструють , що регулярний прийом мангольду дійсно сприяє схудненню. Ефект заснований на тому, що харчові волокна в його складі, після потрапляння в шлунок, значно збільшуються в обсязі і викликають розвиток почуття ситості. Це пригнічує центри голоду в головному мозку і знижує кількість вживання будь-якої їжі в наступні кілька годин.
Праці німецьких лікарів показують , що у осіб, які регулярно вживають зелені листові овочі, на 17% рідше діагностується надлишкова маса тіла і ожиріння.
Безпека та протипоказання
Незважаючи на всі позитивні ефекти, окремих випадках, вживання Мангольд може завдати шкоди організму.
До головних протипоказань відносять:
- Сечокам'яна хвороба. у складі рослини є оксалати, які посилюють швидкість утворення конкрементів в просвіті сечовивідних шляхів.
- Прийом препаратів, що знижують «в'язкість» крові. Вітамін К, що міститься в мангольді, є компонентом системи згортання крові. Вживання овоча на тлі використання тромболітиків, антиагрегантів або антикокагулянтів загрожує появою тромботичних або тромбоемболічних ускладнень через зниження ефективності медикаментів.
- Хронічні захворювання травної системи в стадії загострення. вживання листового буряка у високих обсягах (особливо соку) викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового тракту, що може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби та інших патологій.
- Підвищена чутливість до мангольд і іншим представникам сімейства Амарантові.
Окремо слід зазначити, що рослина рекомендовано вживати вагітним жінкам. У його складі є багато заліза, а також вітамінів і антиоксидантів, які знижують ризик розвитку ускладнень вагітності (гестаційний цукровий діабет, анемія, еклампсія) і сприятливо позначаються на формуванні органів плода.
Як його вживати?
Найкорисніше вживати зелений і червоний мангольд в сирому вигляді. Будь-яка термічна обробка знижує концентрацію біологічно активних речовин.
Черешки рослини за смаком нагадують кукурудзу і можуть використовуватися для приготування салатів або як гарнір до м'ясних страв (тільки у відварному вигляді).
Листя мангольду зазвичай додаються в супи або рагу, рідше – в овочеві салати. Широко поширена практика прикраси будь-яких страв бадиллям рослини.
Нижче представлений простий рецепт приготування салату на основі Мангольд:
Інгредієнти:
- 300 грам листя мангольду;
- 3 зубчики часнику;
- 50 мл рослинного масла;
- 50 грам петрушки, кропу і коріандру (зелень можна брати в будь-яких пропорціях);
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 50 грам волоських горіхів.
Рецепт:
- Дрібно нарізати листя мангольда, обдати окропом, остудити.
- Додати до листя рослинне масло, подрібнений часник.
- Дрібно порізати зелень, змішати з товченими ядрами волоського горіха.
- Змішати всі інгредієнти і скропити соком лимона. Салат готовий.
Висновок
- Мангольд – дієтичний продукт, який містить ряд вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів.
- Рослина знижує ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, покращує роботу травної системи, попереджає злоякісне переродження клітин, а також знижує масу тіла.
- Овоч рекомендований жінкам в період виношування майбутньої дитини з метою профілактики ускладнень вагітності.