6 корисних властивостей червонокачанної капусти для здоров'я
Червонокачанна або червона капуста-найближчий родич білокачанної капусти , має аналогічну форму і будову, відрізняється лише фіолетовим забарвленням листя і більш високою концентрацією деяких цінних речовин.
За даними досліджень, рослина знижує частоту захворювань кардіологічного та онкологічного профілю, зміцнює імунітет, знижує артеріальний тиск, а також запобігає формуванню вад розвитку плода при вагітності.
Чим вона корисна-6 фактів
Нижче розглянуті 6 фактів про користь червонокачанної капусти, які підтверджені науково.
1. Багатий склад
Червонокачанна капуста має низьку калорійність – близько 31 калорії на 100 грам. Вона на 91% складається з води і багата наступними поживними речовинами (на 100 грам):
назва компонента | питома вага або відсоток від рекомендованої добової потреби |
вуглеводи | 7,4 грама або 2 % |
харчові волокна | 2,1 грама або 8 % |
вітамін А | 22 % |
вітамін С | 95 % |
вітамін K | 48 % |
тіамін | 4 % |
вітамін В6 | 10 % |
фолієва кислота | 15 % |
Червонокачанна капуста має найвищий обсяг цінних речовин серед інших капустяних овочів. Наприклад, вміст вітаміну A в 4 рази вище, ніж в білокачанній капусті, вітаміну C – на 30% більше.
Також овоч містить максимальну кількість антиоксидантних речовин – антоціанів, кемпферолу, сульфорафану.
2. Пригнічення хронічного запалення
Хронічне запалення – складний фізіологічний процес, що відповідає за роботу імунної системи, підтримання обміну речовин і відновлення пошкоджених тканин.
Однак, за даними наукового співтовариства, саме з хронічним запаленням пов'язаний розвиток багатьох аутоімунних і злоякісних патологій, а також захворювань кардіологічного та ендокринного профілю.
Всі капустяні культури містять антиоксидантні речовини, які пригнічують хронічне запалення. Причому червонокачанна капуста-лідер за їх змістом. На тлі її регулярного вживання відзначається зниження концентрації в крові ключових маркерів запалення (інтерлейкіни 1, 6 і 8; C-реактивний білок).
За даними експертів з Японії, основними антиоксидантами в капусті є кемпферол і сульфорафан.
3. Захист від раку
Вітамін C в складі капусти захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів, здатних привести до їх загибелі або злоякісного переродження.
Згідно дослідженням китайських фахівців, вживання 100 мг вітаміну c (близько 110 грам червонокачанної капусти) в день знижує ризик розвитку раку легенів на 7%. Також доступні дані щодо ефективності овоча щодо пухлин передміхурової залози у чоловіків.
Оскільки вітамін С впливає на всі клітини організму, можна припустити , що червонокачанна капуста знижує ризик появи будь-яких форм онкологічних патологій.
Включення червонокачанної капусти в раціон, імовірно, зменшує ризик розвитку злоякісних новоутворень.
4. Зниження ризику серцево-судинних захворювань
Антоціани – це особливі пігменти фіолетового кольору, які є в складі всіх видів капусти (максимальна концентрація-саме в темних сортах).
По інформації американських дослідників, вживання антоціанів знижує ризик розвитку будь-яких серцево-судинних захворювань (ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби).
Доведено зменшення частоти виникнення інфаркту міокарда у осіб, чий раціон багатий капустою.
5. Зміцнення імунітету
Червонокачанна капуста-цінне джерело вітаміну C-головного біологічного стимулятора роботи імунної системи .
За даними вчених з Нової Зеландії, Вітамін C виконує в організмі наступні функції:
- Підвищення стійкості бар'єрних тканин. Вітамін C підвищує резистентність шкіри і слизових оболонок до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (бактерій, вірусів, грибів).
- Активація клітин імунної системи. Вітамін C накопичується в нейтрофілах і інших фагоцитах, підвищуючи їх здатність розпізнавати і поглинати чужорідні речовини.
- Посилення диференціації та поділу клітин B - і t - одиниць.
Вживання всього 100-200 мг вітаміну C (близько 110-220 грам червоної капусти на добу) значно знижує ризик розвитку респіраторних і системних інфекційно-запальних патологій.
6. Зниження артеріального тиску
Гіпертонічна хвороба – найпоширеніше захворювання серцево-судинної системи, при якому підвищується рівень систолічного і діастолічного тиску.
Проблема зачіпає понад 16% населення земної кулі і призводить до розвитку небезпечних ускладнень (хронічної і гострої серцевої недостатності, інсульту і т.п.).
Червонокачанна капуста є цінним джерелом калію. за даними вчених, калій знижує рівень артеріального тиску. Біологічний ефект пов'язаний з декількома механізмами:
- Розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, що приводить до падіння загального периферичного опору і зниження артеріального тиску;
- Прискорення виведення хлориду натрію через сечовидільну систему (натрій – ключовий фактор ризику підвищення артеріального тиску).
Рекомендується включати капусту в раціон не тільки для боротьби з гіпертонією (спільно з лікарськими препаратами), але і для профілактики її раннього розвитку (особливо при обтяженому сімейному анамнезі).
Шкода і протипоказання
При певних умовах, червонокачанна капуста може завдати шкоди організму. До числа протипоказань відносять:
- Загострення хронічних захворювань травного апарату. овоч містить ряд речовин, що викликають подразнення слизових оболонок і здатних посилити перебіг таких патологій, як: гастрит, ГЕРХ, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
- Індивідуальна непереносимість. алергія на капусту може мати місце при сенсибілізації організму не тільки до неї, але і до інших овочів з сімейства хрестоцвіті (перехресна алергія).
- Прийом препаратів,» розріджують " кров (антиагреганти, антиокагулянти, тромболітики) . Рослина містить вітамін K, підвищення в'язкості крові , в результаті знижується ефективність медикаментозних засобів і зростає ризик тромботичних і тромбоемболічних ускладнень.
Червонокачанну капусту рекомендовано вживати жінкам при вагітності (при відсутності протипоказань). Вона багата вітамінами і антиоксидантами, які знижують ризик розвитку вад внутрішніх органів плода (особливо – нервової системи) в процесі їх закладки, а також покращують кровотік в системі «мати-плацента-плід». Добова потреба в період вагітності-близько 200 грам.
Приготування та прийом
Найкраще вживати капусту в сирому вигляді. Будь-яка термічна обробка знижує концентрацію біологічно активних речовин у складі.
Рекомендується віддавати перевагу салатам з червонокачанної капусти. Вона добре поєднується з будь-якими м'ясними стравами.
Також допустимо її приготування на пару або нетривала варіння (до 10 хвилин). Так можна зберегти максимум вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів.
Найбільш корисними сортами капусти є фіолетова і червонокачанна. Вони містять більше антиоксидантів (антоціанів). А ось концентрація вітамінів (за винятком a і c) несильно відрізняється від інших сортів.
Питання: чи можна їсти качан (качан) капусти?
Відповідь: «Серцевина» здатна акумулювати будь-які хімічні речовини (пестициди, добрива), що застосовувалися при вирощуванні. Її можна їсти тільки якщо ви впевнені в походженні овоча.
Висновок
- Червонокачанна капуста – багате джерело вітамінів, антиоксидантів і мінералів, необхідних для повноцінної життєдіяльності нашого організму.
- На тлі її регулярного прийому спостерігається зниження артеріального тиску, рідше зустрічаються захворювання серця і злоякісні новоутворення, поліпшується робота імунної системи.
- Овоч рекомендується вживати при вагітності з метою профілактики вад розвитку плода.