7 фактів про користь стевії для здоров'я з опорою на дослідження
Стевія – це особлива рослина, яка приблизно в 200-300 разів солодше звичного цукру і широко використовується в якості натурального цукрозамінника.
Наукові дослідження відзначають багато корисних властивостей, що спостерігаються при регулярному прийомі стевії. Вона дозволена при цукровому діабеті, знижує ризик розвитку найпопулярніших захворювань, дозволяє контролювати вагу і є засобом профілактики ожиріння.
7 доведених властивостей
Нижче ми розглянемо 7 тез про користь стевії з науковим обґрунтуванням.
1. Стевія корисна при цукровому діабеті
доведено , що стевія не має достатнього обсягу вуглеводів і енергетичної цінності, а тому не підвищує рівень глюкози в крові. Отже, вона дозволена при наявності цукрового діабету.
Також виявлено стимулюючий вплив рослини на вироблення інсуліну, який знижує концентрацію цукру в крові. Додавання стевії або препаратів на її основі до будь-якої страви знижує потребу в цукрознижувальної терапії. Рекомендується застосовувати її в якості натурального підсолоджувача.
Крім того, стевія робить позитивний вплив на метаболічний профіль, дозволяючи запобігти як цукровий діабет, так і ряд захворювань з боку серцево-судинної (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця) і ендокринної (ожиріння) систем.
2. Допомога в схудненні
Ожиріння – глобальна проблема, яка значно погіршує якість життя. У більшості випадків в основі проблеми лежить переїдання.
За даними Міністерства охорони здоров'я США, цукор становить до 16% від загального раціону сучасної людини і є провідною причиною надлишкового відкладення жирової маси в організмі.
Стевія має незначну енергетичну цінність і може повністю замінити цукор в раціоні. При цьому споживання калорій зменшиться в 4-27 разів (в залежності від форми вживання стевії: мелені листя, рідкий екстракт, таблетки з чистими глікозидами).
3. Зниження ризику розвитку раку
Відповідно до накопиченого наукового досвіду, стевія може не тільки знижувати ризик деяких видів злоякісних захворювань, але і сповільнювати розвиток вже існуючих.
Індійські вчені доведено , що глікозид стевіозид, що міститься в рослині, здатний пригнічувати життєдіяльність злоякісних клітин молочних залоз. Ефект заснований на пригніченні роботи мітохондрій, які необхідні для задоволення енергетичних потреб клітин.
Японські фахівці стверджують , що речовини, що містяться в стевії, вкрай токсичні для ракових клітин легенів і шлунка. Відзначається позитивний вплив щодо злоякісної трансформації тканин кісткового мозку.
Праці корейських вчених демонструють високу ефективність стевії щодо раку підшлункової залози. За даними дослідників, кемпферол, наявний в рослині, знижує ризик розвитку даного захворювання на 23%.
4. Зниження артеріального тиску
Гіпертонічна хвороба – небезпечне серцево-судинне захворювання, при якому спостерігається підвищення артеріального тиску. Дана патологія збільшує в кілька десятків разів ризик розвитку інфаркту міокарда, інсульту та інших смертельно небезпечних ускладнень.
Закордонні дослідження демонструють , що стевія містить ряд антиоксидантних речовин (наприклад, стевіозид), які викликають розслаблення гладкої мускулатури артеріальних судин і зниження артеріального тиску.
Включення трави стевії в раціон не тільки знижує артеріальний тиск, але і дозволяє запобігти раніше розвиток гіпертонічної хвороби (при обтяженому сімейному анамнезі).
5. Профілактика аритмій і захист серцевого м'яза
Одне з досліджень, проведене в 2003 році, показав , що стевія знижує ймовірність розвитку аритмій і запобігає появі гіпертрофії (збільшення м'язової маси) лівого шлуночка серця.
Гіпертрофія лівого шлуночка-частий супутник захворювань серцево-судинної системи (гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця), обмінних порушень і системних захворювань сполучної тканини (червоний вовчак, склеродермія і т.п.). На тлі даного відхилення розвивається серцева недостатність, значно погіршує якість життя.
Стевія володіє кардіопротективна дія - підвищує стійкість серцевого м'яза до різних патологічних процесів, наявних в організмі.
Вживання стевії – спосіб профілактики аритмій і додаткового захисту серцевого м'яза від різних пошкоджень.
6. Зниження серцево-судинної смертності
Американські фахівці виявлено пряму залежність між регулярним вживанням стевії (в якості заміни цукру) і низькою смертністю від серцево-судинних захворювань.
Тенденція пов'язана не тільки з описаними вище лікувальними властивостями (зниження артеріального тиску, профілактика аритмій і ремоделювання міокарда), але і зі значним впливом на метаболічний синдром.
Високий рівень споживання цукру викликає безліч метаболічних порушень в організмі, які призводять до формування дисліпідемії і атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, ожиріння, подагри. Подібні захворювання чреваті масою ускладнень, нерідко закінчуються смертельним результатом.
7. Відсутність алергічних реакцій
Дивно, але стевія, на відміну від більшості інших продуктів, не викликає алергічні реакції.
За інформацією американських вчених, з 2008 року не було зафіксовано жодного випадку підвищеної чутливості організму людини до стевії в свіжому вигляді або до препаратів на її основі.
Рослина можна включати в раціон навіть при обтяженому алергологічному анамнезі, в тому числі і давати дітям.
Шкода і протипоказання
Безперечно, стевія – вкрай корисна рослина, що знижує ризик найпоширеніших захворювань. Однак навіть вона має протипоказання і побічні ефекти:
- Виражена антигіпертензивна дія. стевію не рекомендується приймати особам, які страждають на артеріальну гіпотензію. Нехтування цим правилом може викликати розвиток шоку.
- Виражене цукрознижувальну дію. стевія стимулює вироблення інсуліну і знижує концентрацію глюкози в крові. При вживанні рослини на тлі перебігу цукрового діабету необхідно зменшити дозу медичних препаратів з метою попередження гіпоглікемічного стану.
- Порушення мікрофлори . стевія, при надмірному споживанні, здатний спровокувати розвиток дисбактеріозу (зменшення числа корисних мікроорганізмів в просвіті кишечника, збільшення кількості патогенних і умовно-патогенних бактерій).
- Диспепсичні розлади. ці побічні ефекти зустрічаються вкрай рідко і зазвичай проявляються у вигляді підвищеного газоутворення, порушення стільця за типом діареї.
Окремої уваги заслуговує вживання стевії при вагітності. Ціла стевія або екстракти на основі її листя можуть бути небезпечними під час виношування плоду.
За даними одних експериментів на тваринах, стевія має виражений тератогенний вплив на ембріони у щурів, за інформацією інших - вона безпечна. Випробувань на людях досі не проводилося.
Зважаючи на суперечливу інформацію, жінкам під час вагітності краще відмовитися від стевії.
Як і в якому вигляді її приймати?
Використання стевії замість цукру дозволяє знизити калорійність раціону і запобігти ожирінню (при надмірній тязі до солодких продуктів).
Її можна додавати в будь-які страви і напої. Зазвичай стевію додають в чай, каву або цикорій.
Еквівалентом 1 ч. л. цукру служить:
- ¼ ч. л. меленого листя стевії;
- 2-6 крапель екстракту рослини;
- 0,1-0,2 грама стевіозиду (глікозиду, що володіє солодким смаком і отриманого в ході переробки стевії).
Не рекомендується вживати сиропи та шоколад зі стевією.
Питання: що краще для заміни цукру: стевія або фруктоза?
Відповідь: стевія є більш корисною. Фруктоза-це найдешевший цукрозамінник. Він володіє високою калорійністю і викликає порушення в організмі людини, такі як: артеріальна гіпертензія, дисліпідемія і атеросклероз, гіперінсулінемія і т. п.
Висновок
- Стевія – це не тільки цукрозамінник, але і корисний продукт, який здатний запобігти розвитку ожиріння і гіпертонічної хвороби, істотно знизити ризик появи злоякісних пухлин, збільшити тривалість життя.
- На тлі вживання відзначається позитивний вплив на перебіг цукрового діабету.
- Алергічні реакції вкрай малоймовірні.
- Важливо пам'ятати, що стевія може викликати побічні ефекти і протипоказана вагітним жінкам.