Чим корисна диня для людини-10 доведених фактів

Диня вирощується вже більше 1,5 тисяч років, відрізняється солодким смаком і великою кількістю корисних речовин в складі.

За даними досліджень, диня сприятливо позначається на здоров'ї серцево-судинної, опорно-рухової, травної, центральної нервової та ендокринної систем. При регулярному вживанні поліпшується стан шкіри, підвищується стійкість організму до зовнішніх інфекційних агентів.

10 корисних властивостей

Нижче ми розглянемо головні факти про користь дині для здоров'я, які мають наукове обгрунтування.

1. Багатий склад

На 100 грам дині припадають наступні біологічно активні речовини:

найменування компонента питома вага або приблизний відсоток від добової потреби
вуглеводи 9 грам
харчові волокна 0,8 грама
білки 0,6 грама
жири 0 грам
Вітамін С 30 %
Вітамін В6 4,5 %
фолієва кислота 4,5 %
Вітамін K 3,4 %
калій 6,8 %
магній 2,6 %

Диня має досить низьку калорійність (близько 36 калорій на 100 грам).

Також, за даними дослідників, в м'якоті дині є багато сполук з антиоксидантною активністю. До них відносяться: бета-каротин (перетворюється в організмі в вітамін A), фітоен, кверцетин, кофеїнова кислота.

диня містить багато вітамінів, мінеральних речовин і антиоксидантів, вкрай корисних для організму.

2. Зниження артеріального тиску

Будь-яка дієта, багата овочами та фруктами, пов'язаний з низьким ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.

За даними американських досліджень, диня багата калієм, який викликає розслаблення гладкої мускулатури і зниження загального периферичного опору артеріальних судин, що викликає зменшення артеріального тиску.

Також диня практично не містить натрію – мікроелемента, що викликає підвищення тиску.

Диня може використовуватися для профілактики розвитку гіпертонічної хвороби (при обтяженому сімейному анамнезі або наявності метаболічного синдрому), а також для лікування даної патології (спільно з медикаментозними препаратами).

Кормі того, диня нормалізує ліпідний профіль крові, запобігаючи появі таких патологій, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт і т. п.

диня, за рахунок наявності калію, знижує артеріальний тиск і є засобом профілактики гіпертонії.

3. Підтримка здоров'я кісток

М'якоть дині містить магній, вітамін К і фолієву кислоту-важливі компоненти, необхідні для підтримки міцності кісткової тканини .

За даними вчених з США, фолієва кислота розщеплює гомоцистеїн, високий вміст якого в крові пов'язано з низькою мінеральної щільності кісток, зміною їх мікроструктури і схильністю до переломів.

Вітамін K відповідає за синтез і транспорт головного структурного білка кісткових тканин – остеокальцину. згідно іранських досліджень, вітамін K грає ключову роль в підтримці обміну речовин в кістках.

Магній необхідний для регуляції процесів побудови і руйнування окремих ділянок кісткових тканин. При його дефіциті резорбція переважає над синтезом нових клітин кісток, що призводить до розвитку остеопорозу.

Також в складі дині є невелика кількість кальцію, фосфору і цинку, які теж важливі для підтримки здоров'я кісток .

диня забезпечує профілактику остеопорозу і знижує ризик розвитку переломів. Дана обставина особливо важливо для літніх людей і жінок після менопаузи.

4. Профілактика цукрового діабету

Закордонні дослідження демонструють , що регулярне вживання будь-яких фруктів знижує ризик розвитку цукрового діабету II типу на 12%.

Включення дині в раціон (мінімум 3 рази на тиждень) зменшує ймовірність розвитку ускладнень, асоційованих з цукровим діабетом на 20,5%, ризик передчасної смерті – на 17%.

Незважаючи на те, що рослина містить велику кількість вуглеводів, не спостерігається швидкого підйому рівня глюкози в крові. Даний ефект сповільнюється за рахунок наявності клітковини і великого числа антиоксидантів у складі.

регулярне вживання дині знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II типу, а також ризик появи ускладнень даного захворювання.

5. Підвищення фізичної працездатності

По інформації , що приводиться американською дієтичною Асоціацією, диня містить ключові електроліти (калій, кальцій, магній, натрій), а також значний обсяг води, які необхідні для повноцінного заповнення рідини в організмі.

Подібна комбінація поживних речовин в сукупності з водою відмінно втамовує спрагу, підвищує розумову і фізичну працездатність (в процесі інтенсивних тренувань), дозволяє легше переносити високу температуру навколишнього повітря.

вживання дині до або під час активних фізичних навантажень заповнює дефіцит рідини в організмі більш ефективно, ніж звичайна вода.

6. Підтримка здоров'я шкіри

Диня – багате джерело вітаміну C, який регулює синтез колагену – основного структурного білка шкіри, що відповідає за еластичність.

Згідно даними американських фахівців, адекватний рівень вітаміну C не тільки покращує естетичні властивості шкірних покривів (запобігання появи зморшок, підвищення еластичності), але і знижує ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань за рахунок стимуляції місцевих факторів імунітету.

На думку вчених з Нової Зеландії, Вітамін C захищає шкіру від шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання, запобігає появі опіків при тривалому знаходженні на сонці.

Незважаючи на те, що вітамін C можна отримати з багатьох інших джерел, всього 300 грам дині повністю забезпечують добову потребу в даному нутрієнті.

на тлі регулярного вживання дині відзначається поліпшення естетичних властивостей шкірних покривів, зменшується ймовірність розвитку сонячних опіків і інфекційно-запальних патологій.

7. Зміцнення імунітету

Вітамін C-одне з найвідоміших речовин, необхідних для повноцінної і злагодженої роботи імунної системи .

Диня прискорює проліферацію «клітин імунітету», покращує розпізнавання чужорідних частинок, що потрапили в організм.

Доведено , що на тлі регулярного вживання дині, знижується ризик розвитку інфекційно-запальних захворювань верхніх і нижніх відділів дихального апарату (ГРВІ, бронхіт, пневмонія), а при їх наявності – зменшується загальна тривалість перебігу.

диня, за рахунок наявності великої кількості вітаміну C, стимулює роботу імунної системи і запобігає розвитку інфекційно-запальних захворювань.

8. Поліпшення роботи травної системи

Диня – джерело харчових волокон для організму людини.

Доведено , що клітковина пригнічує життєдіяльність патогенних бактерій в кишечнику, стимулює ріст і розмноження корисних бактерій. При нормальному складі мікрофлори рідше зустрічаються інфекційно-запальні та злоякісні захворювання шлунково-кишкового тракту, нормалізується стілець (рідше зустрічаються запори).

Клітковина також незначна знижує швидкість поглинання цукру епітеліальними клітинами кишечника і регулює його концентрацію в крові.

Відзначено, що у людей, які вживають мало клітковини, значно частіше реєструється рак товстої і прямої кишки. Біологічна дія пов'язана з бутиратом, який вивільняється при взаємодії бактерій з харчовими волокнами.

диня містить клітковину, яка нормалізує мікрофлору, знижує ризик розвитку інфекційно-запальних і злоякісних захворювань кишечника, сприятливо позначається на рівні глюкози в крові.

9. Профілактика захворювань органів зору

До складу дині входять два найсильніших антиоксидантна – лютеїн і зеаксантин.

Зарубіжні фахівці припускають , що дані речовини знижують ризик розвитку вікової дегенерації жовтої плями ока, що містить фоторецептори і відповідального за гостроту зору.

На тлі регулярного вживання дині також відзначається підтримка зорової функції очей протягом усього життя, рідше зустрічаються інші патології.

диня містить зеаксантин і лютеїн, які підтримують зір і знижують ймовірність появи різних захворювань.

10. Зниження маси тіла

По інформації експертів з США, вживання дині або кавуна сприяє похкдению осіб, які страждають надмірною масою тіла або мають ожиріння.

Біологічна дія пов'язана з тим, що ці продукти прискорюють окислення адипоцитів (клітин жирової тканини) з метою отримання енергії для потреб організму.

Також диня багата водою і клітковиною, які швидко наповнюють шлунок і пригнічують почуття голоду. В результаті, протягом декількох наступних годин знижується тяга до їжі і, відповідно, обсяг споживаної їжі.

включення дині в раціон може сприяти схудненню.

Можлива шкода і протипоказання

Зазвичай диня добре переноситься. Але в окремих ситуаціях (особливо при надмірному вживанні) можливий розвиток ряду побічних ефектів:

  1. Порушення роботи серця (аритмії, гіпотонія). диня містить калій, а його надлишок смертельно небезпечний для організму. Для появи даного побічного ефекту необхідно вжити не менше 4-5 кг фрукта за один раз.
  2. Диспепсичні розлади. Характерно поява здуття живота, відрижки, печії, які відображають активність бродіння цукрів в кишечнику.
  3. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і зазвичай в «легких формах».

Важливо відзначити, що жінкам можна включати в раціон диню під час вагітності. Рослина містить масу корисних вітамінів (особливо, фолієву кислоту) і мінералів, необхідних для правильної закладки органів плода.

Також диня покращує загальний емоційний фон , підвищує стійкість до стресових навантажень, запобігає розвитку гестаційного цукрового діабету, прееклампсії, еклампсії.

Короткі відповіді на запитання

Нижче розглянуті найпоширеніші питання щодо вживання дині:

  1. Який сорт краще? будь-який сорт дині вкрай корисний для людини. Солодкі різновиди (Делано, колгоспниця, Торпеда і т.п.) краще вживати з метою нормалізації стільця, зниження артеріального тиску. Гіркі сорти (Момордика) відмінно підійдуть для хворих на цукровий діабет II типу, так як у них найбільш виражений цукрознижувальний ефект.
  2. Скільки і коду вживати? рекомендується з'їдати не більше 500-700 грам дині на добу. Обмежень щодо вживання натщесерце немає-диню можна їсти на голодний шлунок, наприклад, вранці на сніданок.. На ніч перед сном їсти диню не рекомендується, це призведе до перевантаження травного апарату і викличе порушення сну (тривале засинання, чуйний і поверхневий сон).
  3. Чи можна її висушувати? так! Сушена диня зазвичай застосовується для зміцнення імунітету і підтримки здоров'я кісток. Однак, вона має високу калорійність (близько 340 калорій на 100 грам продукту) і містить багато вуглеводів, що робить її небажаним продуктом при наявності ожиріння або цукрового діабету.
  4. Чи можна їсти насіння? так! Насіння дині рекомендується попередньо помолоти до отримання однорідного порошку. Насіння застосовуються для підвищення лібідо і поліпшення здоров'я серця і судин.
  5. Що корисніше: кавун чи диня? обидва рослини мають практично аналогічним складом і енергетичною цінністю. Однак, кавун найбільш корисний для травної системи (містить більше клітковини), а диня – для підвищення імунітету (багата вітаміном C).
  6. Застосування ефірного масла. ефірна олія дині сприятливо позначається на емоційному тлі і стані центральної нервової системи. Використовується для усунення почуття втоми і перенапруги, терапії стресу і різних психічних розладів.

Висновок

  1. Диня багата вітамінами (особливо вітаміном C і фолієвою кислотою), макро - і мікроелементами, антиоксидантами, які необхідні для злагодженої роботи ендокринної, нервової, травної та серцево-судинної систем.
  2. На тлі регулярного вживання спостерігається зміцнення імунітету, підвищення міцності кісток, рідше зустрічаються злоякісні захворювання.
  3. Її рекомендується включати в раціон вагітним з метою профілактики вад розвитку плода.