Чим корисний болгарський перець для людини-6 наукових фактів

Болгарський або солодкий перець – це овоч, який відрізняється не тільки приємним солодким смаком, але і користю по відношенню до організму людини. Існує кілька різновидів овоча (червоний, зелений, Жовтий), які незначно відрізняються біологічними ефектами.

За даними досліджень, при вживанні болгарського перцю відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної і травної систем, знижується ризик розвитку злоякісних новоутворень, анемії і патологій зору. На його основі навіть виготовляються деякі лікарські препарати.

Перець рідко викликає ускладнення і рекомендований вагітним жінкам з метою запобігання дефектів нервової трубки плода.

6 корисних властивостей

Нижче розглянуто 6 основних достоїнств болгарського перцю, які підтверджені науково.

1. Цінне джерело вітамінів і мінералів

Один болгарський перець середнього розміру (близько 100 грам) містить наступні вітаміни та мінерали:

назва речовини відсоток від добової потреби 
Вітамін С 213 %
Вітамін А 63 %
Вітамін В6 15 %
Вітамін B9 11 %
Вітамін Е 8 %
калій 6 %
Марганець 6 %
Фосфор 3 %
магній 3 %
залізо 2 %

Велика кількість цінних речовин визначає корисні властивості солодкого перцю:

Перець на 92% складається з води і має досить низькою калорійністю (близько 31 калорії на 100 грам продукту).

у болгарському перці міститься багато вітамінів і мінералів, важливих для нашого організму.

2. Наявність антиоксидантів

Крім зазначених вище вітамінів і мінералів, перець багатий антиоксидантними речовинами:

  • Капсаїцин;
  • Віолаксан;
  • Лютеїн;
  • Зеаксантин;
  • Кверцетин;
  • Лютеолін.

Вміст антиоксидантів безпосередньо залежить про кольору болгарського перцю: касаїцин – в червоному, віолаксан – в жовтому, лютеїн – в зеленому.

Антиоксидантні речовини знижують ризик розвитку злоякісних новоутворень, а також захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

перець багатий і іншими вкрай важливими речовинами – антиоксидантами.

3. Поліпшення здоров'я очей

Одними з найпоширеніших захворювань органів зору є вікова дегенерація жовтої плями і катаракта.

За даними вчених з Канади, лютеїн і зеаксантин в складі перцю ефективні в цілях запобігання описаних дегенеративних патологій.

Також, на думку американських експертів, антиоксиданти захищають головний компонент ока (сітківку) від окисного пошкодження, чим уповільнюють вікове згасання зорової функції.

Антиоксиданти також знижують ризик розвитку катаракти на 42%.

регулярне вживання болгарського перцю вкрай корисно для органів зору, знижує ймовірність розвитку денегеративних відхилень.

4. Профілактика анемії

Анемія або недокрів'я – стан, що характеризується зниженням рівня еритроцитів або гемоглобіну в крові. Патологія зазвичай зустрічається при вагітності, на тлі хронічної хвороби нирок або частих крововтрат.

Найпоширенішою причиною анемії є дефіцит заліза через убогості раціону або хронічної втрати крові (менструації, злоякісні захворювання кишечника і т.п.).

Червоний болгарський перець не тільки є джерелом заліза, але і містить вітамін З, який значно підвищує його біологічну доступність.

Французькі фахівці стверджують , що будь-який фрукт або овоч, багатий вітаміном C, корисний для профілактики або лікування анемії.

рекомендується вживати перець для лікування та профілактики анемії, оскільки він поповнює запаси заліза в організмі.

5. Поліпшення стану травної системи

Дослідження, проведені в Аргентині, показують , що солодкий перець нормалізує моторну активність шлунково-кишкового тракту, є ефективним засобом профілактики діареї і запорів.

А за рахунок значних обсягів клітковини у складі, перець підтримує мікрофлору кишечника: стимулює ріст і розмноження корисних мікроорганізмів, пригнічує життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних бактерій.

Відзначається зниження частоти злоякісних новоутворень товстої і прямої кишки при постійному споживанні перцю.

болгарський перець ефективний з метою профілактики великої кількості захворювань шлунково-кишкового тракту.

6. Профілактика серцево-судинних захворювань

Болгарський перець надає комплексний вплив на стан серця і судин.

На думку французьких фахівців, за рахунок наявності клітковини і вітаміну З, овоч нормалізує функції крові і перешкоджає пошкодженню ендотелію артеріальних судин.

Капсаїцин сприяє зниженню концентрації в крові атерогенних фракцій холестерину (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ), а також пригнічує хронічне запалення. В результаті забезпечується профілактика атеросклерозу і асоційованих з ним розладів (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт).

Калій знижує артеріальний тиск і нормалізує скоротливість міокарда, запобігаючи не тільки раніше розвиток гіпертонії, але і гіпертонічні кризи при її перебігу.

рекомендується постійно вживати солодкий перець з метою зниження ймовірності розвитку серцево-судинних патологій.

Шкода і протипоказання

Болгарський перець зазвичай добре переноситься організмом. Вкрай рідко (менш ніж в 0,01 %) випадків можливий розвиток алергічних реакцій. Також зафіксовано випадки перехресної алергії (алергія на пилок рослин).

Алергопатології можуть проявити себе по-різному: описані як «банальні» реакції (кропив'янка), так і вкрай небезпечні ускладнення (анафілактичний шок).

Важливо відзначити, що болгарський перець рекомендований до включення в раціон жінок при вагітності. Овоч не робить істотного впливу на організм матері, однак надзвичайно важливий для адекватного формування нервової трубки плода за рахунок наявності фолієвої кислоти (вітамін В9) в складі.

болгарський перець добре переноситься організмом. Однак, в рідкісних випадках, можливий розвиток алергічних реакцій. Вагітним його вживати можна і потрібно (при відсутності алергії).

Відповіді на запитання

Нижче ми розглянемо найпопулярніші запитання читачів.

Якого кольору перець найкорисніший?

Неможливо однозначно відповісти на це питання. У червоному перці міститься максимальна кількість вітаміну А і з, а, отже, він найбільш цінний для імунної системи і органу зору.

У Жовтому і помаранчевому болгарському перці відзначається найбільша концентрація рутина – біологічно активної речовини, що захищає стінки артерій від будь-яких пошкоджень, що підвищує їх еластичність.

Зелений перець відрізняється великою кількістю антиоксидантних компонентів, здатних запобігти злоякісну трансформацію клітин.

Чи краще їсти сирим чи вареним?

Необхідно віддавати перевагу свіжому болгарському перцю. Термічна обробка призводить до зниження біологічно активних речовин на 30-70%. При цьому, варений, тушкований або печений перець все ще корисний. Від смаженого овоча краще відмовитися.

З чим поєднувати?

Овоч відмінно поєднується з будь-якими м'ясними стравами, особливо з куркою і свининою (куряче рагу), з нього також можна приготувати салати (салат з перцю з огірками або яблуками) і овочеві коктейлі.

кожен вид перцю корисний по-своєму. Червоний - для імунної системи і очей, Жовтий – для кровоносних судин, а зелений – запобігає раку. Перець найкраще їсти в сирому вигляді і поєднувати з м'ясом.

Висновок

  1. Болгарський перець містить багато вітамінів, макро - і мікроелементів, а також антиоксидантів, що надають комплексний вплив на здоров'я всього організму.
  2. Серед позитивних властивостей можна відзначити: зниження артеріального тиску і концентрації атерогенного холестерину в крові, запобігання злоякісних новоутворень, профілактика анемії, поліпшення зору і роботи травної системи.
  3. Овоч відрізняється низькою частотою розвитку побічних ефектів і рекомендований до включення в раціон вагітних.