Чим корисний лук для людини-9 фактів з науковим обгрунтуванням

Ріпчаста цибуля використовується в медичних цілях ще з часів Гіппократа. Він багатий вітамінами, мінералами та потужними антиоксидантами.

Регулярне вживання сирої цибулі здатне знизити ризик розвитку поширених захворювань, таких як: цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця та інші.

Крім того, цибуля покращує стан шкірних покривів і волосся, зміцнює кісткову тканину, підвищує потенцію у чоловіків.

9 корисних властивостей

Ріпчаста цибуля має потужну доказову базу щодо його користі для організму людини і широко застосовується не тільки в альтернативній медицині, але і в практичній охороні здоров'я. Нижче розглянуто 9 основних достоїнств.

1. Багатий склад

Лук має досить низьку енергетичну цінність. У 100 грамах рослини міститься 45 калорій, а також наступні речовини:

назва елемента відсоток від добової потреби на 100 грам
Вітамін С 11,1 %
Вітамін В6 6 %
Вітамін В1 3,3 %
вітамін PP 2,5 %
Вітамін B9 2,3 %
Марганець 11,5 %
мідь 9 %
Фосфор 7,3 %
Цинк 7,1 %
калій 7 %

Цибуля – багате джерело антиоксидантних речовин, що володіють масою корисних властивостей для здоров'я: від зменшення рівня холестерину в крові до запобігання злоякісних новоутворень.

Він також багатий вітаміном C, який необхідний для коректної роботи імунної системи , прискорення регенерації пошкоджених тканин, підвищення біологічної доступності надходить з їжею заліза, а також для захисту всіх клітин від впливу вільних радикалів.

Вітаміни групи в (В9, В6) – регулятори обміну речовин. Вони необхідні для вироблення еритроцитів в червоному кістковому мозку і передачі нервових імпульсів.

Ріпчаста цибуля містить значний обсяг калію, який відповідає за здоров'я всіх м'язів в організмі, включаючи серце.

таким чином, цибуля-це низькокалорійний, але вкрай корисний продукт, що містить багато цінних вітамінів і мінералів

2. Підтримка здоров'я серцево-судинної системи

Цибуля містить антиоксиданти, які пригнічують хронічне запалення в стінці товстого кишечника, знижують рівень загального холестерину і його атерогенних фракцій (ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ), зменшують артеріальний тиск.

За даними вчених з Ірану, вживання 45 грам цибулі протягом 8 тижнів призводить до зниження загального холестерину, а також ЛПНЩ і таг.

Виражену протизапальну дію рослини захищає ендотелій судин від пошкодження і перешкоджає утворенню тромбів.

Сукупність описаних властивостей знижує ризик розвитку найпоширеніших і небезпечних серцево-судинних захворювань (інфаркт міокарда, інсульт, тела).

Німецькі фахівці доведено , що, при регулярному вживанні, цибуля знижує рівень систолічного артеріального тиску на 5-7 %, діастолічного – на 3-4 %. Він може використовуватися для профілактики гіпертонії або для її лікування (спільно з антигіпертензивними медикаментами).

цибуля сприяє профілактиці раннього розвитку атеросклерозу і гіпертонічної хвороби, які можуть привести до фатальних серцево-судинних ускладнень.

3. Антиоксидантна дія

По інформації Норвезьких вчених, цибуля містить більше 25 різних флавоноїдів (в основному – антоціанів).

Флавоноїди &8212; це природні антиоксидантні речовини, які пригнічують окислювальний стрес, що призводить до таких захворювань, як рак, цукровий діабет II типу, ішемічна хвороба серця.

Вживання цибулі знижує ймовірність злоякісного переродження клітин товстого кишечника і простати.

Доведено, що рослина знижує ймовірність розвитку інфаркту міокарда на 32%, а ризик смерті від даного захворювання зменшується на 14 %.

цибуля – цінне джерело антиоксидантних речовин, що захищають організм людини від багатьох небезпечних патологій.

4. Профілактика розвитку раку

Вживання в їжу будь-яких рослин роду цибуля (всі види цибулі і часник) пов'язано з більш низькою захворюваністю деяких злоякісних новоутворень (рак шлунка, товстої і прямої кишки).

Зарубіжні дослідження демонструють, що багатий цибулею раціон зменшує ймовірність розвитку раку шлунка на 22%, а ймовірність колоректального раку знижується на 15%.

Позитивні ефекти пов'язані з наявністю особливих сполук сірки та антиоксидантних речовин у складі рослини.

цибуля запобігає розвитку злоякісних новоутворень. Ефект досягається за рахунок високого вмісту антиоксидантів і сполук сірки.

5. Зниження рівня глюкози в крові

за даними вживання 100 грамів цибулі знижує рівень цукру в крові на 1,5-2 ммоль/л через 4 години.

Виражений гіпоглікемічний ефект обумовлює можливість використання рослини для профілактики цукрового діабету.

Позитивні результати були отримано також в ході проведення експериментів на тваринах.

Доведено, що цибуля знижує не тільки рівень глюкози в крові, але і процентний вміст жиру в організмі, який виступає в ролі фактора ризику розвитку цукрового діабету II типу.

Дія, імовірно, пов'язана з високим вмістом кверцетину та сполук сірки.

цибуля може використовуватися для профілактики цукрового діабету II типу через виражену гіпоглікемічну дію.

6. Зміцнення кісток

Китайські вчені виявили , що вживання 100 мл цибулевого соку протягом 2 місяців призводить до підвищення мінеральної щільності кісток .

Ефект найбільш виражений у жінок в період постменопаузи, для яких характерно віковий розвиток остеопорозу – «розрідження» тканин кісток.

За даними американських фахівців, вживання будь-якої кількості цибулі мінімум 1 раз на добу підвищує щільність кісткової тканини на 5%.

Описані позитивні ефекти дозволяють запобігти ранній розвиток остеопорозу і забезпечити надійну профілактику патологічних переломів. Наприклад, доведено , що навіть нерегулярне включення цибулі в раціон зменшує ризик перелому шийки стегна на 20%.

споживання цибулі асоційоване з підвищенням мінеральної щільності кісток і зниження ризику появи патологічних переломів.

7. Антибактеріальну дію

встановлено , що ріпчаста цибуля пригнічує життєдіяльність кишкової палички, синьогнійної палички, золотистого стафілокока, восковидної бацили.

Дивно, але рослина навіть запобігає розмноження холерного вібріона – збудника смертельно небезпечного захворювання – холери, вкрай поширеного в країнах з низьким рівнем життя.

Японські вчені підкреслюють високу ефективність цибулі відносно Хелікобактер пілорі – мікроорганізму, що викликає запальне ураження слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки.

цибуля пригнічує ріст і розмноження багатьох небезпечних мікроорганізмів.

8. Чоловіче здоров'я

На думку наукового співтовариства, цибульний сік знижує ризик розвитку раку передміхурової залози у чоловіків, а також сприяє підвищенню лібідо і припливу крові до статевих органів.

Молода цибуля в свіжому вигляді, при регулярному включенні в раціон, підвищує кількість сперматозоїдів, а також робить їх більш активними. Дана особливість дозволяє рекомендувати рослина як засіб для лікування чоловічого безпліддя.

цибуля має масу переваг для чоловічого організму: від профілактики раку передміхурової залози до лікування безпліддя і підвищення лібідо.

9. Поліпшення стану шкіри і волосся

Вітамін з, що міститься в цибулі, стимулює утворення колагену, що відповідає за еластичність шкірних покривів. При регулярному вживанні рослини сповільнюється утворення зморшок.

Лук також здатний попередити старіння.

Ряд антиоксидантів, а також вітаміни з, А і Е захищають шкірні покриви від вкрай небезпечного ультрафіолетового випромінювання і вільно-радикальних механізмів, а кверцетин зволожує шкіру і робить її більш м'якою.

Відзначається позитивний вплив рослини і на ріст волосся. Лук може запобігти облисіння і зменшити жирний блиск волосяного покриву.

вживання ріпчастої цибулі покращує здоров'я шкіри і волосся.

Можлива шкода і протипоказання

Безперечно, цибуля – вкрай корисний продукт, необхідний для повноцінної роботи організму. Однак у рослини є певний спектр побічних реакцій і протипоказань. До небажаних ефектів відносяться:

  1. Неприємний запах з рота. відзначається практично завжди після вживання рослини. Для усунення можна розжувати в ротовій порожнині петрушку, злегка підсмажений хліб або волоські горіхи.
  2. Диспепсичні розлади (печія, нудота, відрижка вмістом шлунка). зазвичай спостерігаються при надмірному вживанні цибулі (більше 300 грам за один раз) або при наявності хронічних захворювань травної системи.
  3. Порушення ритму серця. при наявності серцевої недостатності або ішемічної хвороби серця рекомендується відмовитися від цибулі. Рослина має виражену тонізуючий ефект і може спровокувати розвиток аритмій.

Таким чином, не слід вживати ріпчасту цибулю при наступних протипоказання:

  • Загострення хронічних або гострі захворювання травного тракту (виразкова хвороба, гастрит, дуоденіт, ентерит, ГЕРХ);
  • Ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда в анамнезі (рослина ефективно тільки з метою профілактики даних патологій);
  • Хронічна серцева недостатність;
  • Тахісітоліческіе форми аритмій.

Окремої уваги заслуговує питання вживання цибулі під час вагітності. Цибуля-багате джерело фолієвої кислоти, вітаміну З і ряду інших речовин, вкрай важливих для нормального розвитку плода.

Недолік фолієвої кислоти призводить до пороків формування серцево-судинної і нервової систем, вітаміну З – до маніфестації інфекційно-запальних патологій у майбутньої дитини.

Рекомендована добова норма для вагітних – ½ цибулини.

Лук має протипоказання, а також можливий розвиток побічних ефектів.

Відповіді на запитання

Нижче розглянуті найбільш спірні моменти щодо використання лука.

  1. В якому вигляді його краще вживати? рекомендується віддавати перевагу свіжому цибулі в сирому вигляді. Варена, тушкована і запечена цибуля втрачає частину корисних властивостей. А смажену цибулю містить в собі канцерогенні сполуки, які здатні підвищити ймовірність розвитку злоякісних новоутворень в товстому кишечнику.
  2. Скільки можна їсти в день? рекомендована максимальна добова норма цибулі – 100 грам або 1 цибулина.
  3. Порівняння з часником. цибуля і часник мають практично аналогічним набором лікувальних властивостей, так як відносяться до одного роду. Однак, для часнику властиво утворення отруйних побічних продуктів в організмі – похідних сірководню. Отже, цибуля може вважатися більш корисним, ніж часник.
  4. Чи корисна маринована цибуля? ні! Під впливом оцту спостерігається зниження концентрації корисних речовин, а також з'являється виражене ульцерогенное (язвообразующее) дію по відношенню до слизової оболонки шлунка.
  5. Чи можна його дітям? так. Лук можна вводити в раціон дитини з 8-місячного віку, починаючи з 5 грам в тиждень.його слід давати дитині у відварному вигляді спільно з м'ясними або овочевими пюре.
  6. Застосування відварів і настоїв. відвари і настої в класичному варіанті виготовляються на основі лушпиння луки. У народній медицині вони використовуються для підвищення імунітету , нормалізації роботи нервової системи, прискорення загоєння пошкоджених ділянок шкіри і зниження рівня холестерину в крові. Однак наукових досліджень, що підтверджують подібні цілющі властивості, на даний момент немає.

Висновок

  1. Таким чином, цибуля містить багато цінних вітамінів, мікро - та макроелементів, а також антиоксидантів.
  2. Цибулю використовують для поліпшення здоров'я травної, серцево-судинної, ендокринної, імунної та опорно-рухової систем.
  3. Також рослина здатна запобігти розвитку злоякісних новоутворень, поліпшити чоловіче здоров'я і підвищити естетичні якості шкірних покривів.
  4. До прийому цибулі слід ставитися обережно через наявність протипоказань і можливості розвитку небажаних реакцій.