Чим корисний лук для людини-9 фактів з науковим обгрунтуванням
Ріпчаста цибуля використовується в медичних цілях ще з часів Гіппократа. Він багатий вітамінами, мінералами та потужними антиоксидантами.
Регулярне вживання сирої цибулі здатне знизити ризик розвитку поширених захворювань, таких як: цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця та інші.
Крім того, цибуля покращує стан шкірних покривів і волосся, зміцнює кісткову тканину, підвищує потенцію у чоловіків.
9 корисних властивостей
Ріпчаста цибуля має потужну доказову базу щодо його користі для організму людини і широко застосовується не тільки в альтернативній медицині, але і в практичній охороні здоров'я. Нижче розглянуто 9 основних достоїнств.
1. Багатий склад
Лук має досить низьку енергетичну цінність. У 100 грамах рослини міститься 45 калорій, а також наступні речовини:
назва елемента | відсоток від добової потреби на 100 грам |
Вітамін С | 11,1 % |
Вітамін В6 | 6 % |
Вітамін В1 | 3,3 % |
вітамін PP | 2,5 % |
Вітамін B9 | 2,3 % |
Марганець | 11,5 % |
мідь | 9 % |
Фосфор | 7,3 % |
Цинк | 7,1 % |
калій | 7 % |
Цибуля – багате джерело антиоксидантних речовин, що володіють масою корисних властивостей для здоров'я: від зменшення рівня холестерину в крові до запобігання злоякісних новоутворень.
Він також багатий вітаміном C, який необхідний для коректної роботи імунної системи , прискорення регенерації пошкоджених тканин, підвищення біологічної доступності надходить з їжею заліза, а також для захисту всіх клітин від впливу вільних радикалів.
Вітаміни групи в (В9, В6) – регулятори обміну речовин. Вони необхідні для вироблення еритроцитів в червоному кістковому мозку і передачі нервових імпульсів.
Ріпчаста цибуля містить значний обсяг калію, який відповідає за здоров'я всіх м'язів в організмі, включаючи серце.
2. Підтримка здоров'я серцево-судинної системи
Цибуля містить антиоксиданти, які пригнічують хронічне запалення в стінці товстого кишечника, знижують рівень загального холестерину і його атерогенних фракцій (ТАГ, ЛПНЩ, ЛПДНЩ), зменшують артеріальний тиск.
За даними вчених з Ірану, вживання 45 грам цибулі протягом 8 тижнів призводить до зниження загального холестерину, а також ЛПНЩ і таг.
Виражену протизапальну дію рослини захищає ендотелій судин від пошкодження і перешкоджає утворенню тромбів.
Сукупність описаних властивостей знижує ризик розвитку найпоширеніших і небезпечних серцево-судинних захворювань (інфаркт міокарда, інсульт, тела).
Німецькі фахівці доведено , що, при регулярному вживанні, цибуля знижує рівень систолічного артеріального тиску на 5-7 %, діастолічного – на 3-4 %. Він може використовуватися для профілактики гіпертонії або для її лікування (спільно з антигіпертензивними медикаментами).
3. Антиоксидантна дія
По інформації Норвезьких вчених, цибуля містить більше 25 різних флавоноїдів (в основному – антоціанів).
Флавоноїди &8212; це природні антиоксидантні речовини, які пригнічують окислювальний стрес, що призводить до таких захворювань, як рак, цукровий діабет II типу, ішемічна хвороба серця.
Вживання цибулі знижує ймовірність злоякісного переродження клітин товстого кишечника і простати.
Доведено, що рослина знижує ймовірність розвитку інфаркту міокарда на 32%, а ризик смерті від даного захворювання зменшується на 14 %.
4. Профілактика розвитку раку
Вживання в їжу будь-яких рослин роду цибуля (всі види цибулі і часник) пов'язано з більш низькою захворюваністю деяких злоякісних новоутворень (рак шлунка, товстої і прямої кишки).
Зарубіжні дослідження демонструють, що багатий цибулею раціон зменшує ймовірність розвитку раку шлунка на 22%, а ймовірність колоректального раку знижується на 15%.
Позитивні ефекти пов'язані з наявністю особливих сполук сірки та антиоксидантних речовин у складі рослини.
5. Зниження рівня глюкози в крові
за даними вживання 100 грамів цибулі знижує рівень цукру в крові на 1,5-2 ммоль/л через 4 години.
Виражений гіпоглікемічний ефект обумовлює можливість використання рослини для профілактики цукрового діабету.
Позитивні результати були отримано також в ході проведення експериментів на тваринах.
Доведено, що цибуля знижує не тільки рівень глюкози в крові, але і процентний вміст жиру в організмі, який виступає в ролі фактора ризику розвитку цукрового діабету II типу.
Дія, імовірно, пов'язана з високим вмістом кверцетину та сполук сірки.
6. Зміцнення кісток
Китайські вчені виявили , що вживання 100 мл цибулевого соку протягом 2 місяців призводить до підвищення мінеральної щільності кісток .
Ефект найбільш виражений у жінок в період постменопаузи, для яких характерно віковий розвиток остеопорозу – «розрідження» тканин кісток.
За даними американських фахівців, вживання будь-якої кількості цибулі мінімум 1 раз на добу підвищує щільність кісткової тканини на 5%.
Описані позитивні ефекти дозволяють запобігти ранній розвиток остеопорозу і забезпечити надійну профілактику патологічних переломів. Наприклад, доведено , що навіть нерегулярне включення цибулі в раціон зменшує ризик перелому шийки стегна на 20%.
7. Антибактеріальну дію
встановлено , що ріпчаста цибуля пригнічує життєдіяльність кишкової палички, синьогнійної палички, золотистого стафілокока, восковидної бацили.
Дивно, але рослина навіть запобігає розмноження холерного вібріона – збудника смертельно небезпечного захворювання – холери, вкрай поширеного в країнах з низьким рівнем життя.
Японські вчені підкреслюють високу ефективність цибулі відносно Хелікобактер пілорі – мікроорганізму, що викликає запальне ураження слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки.
8. Чоловіче здоров'я
На думку наукового співтовариства, цибульний сік знижує ризик розвитку раку передміхурової залози у чоловіків, а також сприяє підвищенню лібідо і припливу крові до статевих органів.
Молода цибуля в свіжому вигляді, при регулярному включенні в раціон, підвищує кількість сперматозоїдів, а також робить їх більш активними. Дана особливість дозволяє рекомендувати рослина як засіб для лікування чоловічого безпліддя.
9. Поліпшення стану шкіри і волосся
Вітамін з, що міститься в цибулі, стимулює утворення колагену, що відповідає за еластичність шкірних покривів. При регулярному вживанні рослини сповільнюється утворення зморшок.
Лук також здатний попередити старіння.
Ряд антиоксидантів, а також вітаміни з, А і Е захищають шкірні покриви від вкрай небезпечного ультрафіолетового випромінювання і вільно-радикальних механізмів, а кверцетин зволожує шкіру і робить її більш м'якою.
Відзначається позитивний вплив рослини і на ріст волосся. Лук може запобігти облисіння і зменшити жирний блиск волосяного покриву.
Можлива шкода і протипоказання
Безперечно, цибуля – вкрай корисний продукт, необхідний для повноцінної роботи організму. Однак у рослини є певний спектр побічних реакцій і протипоказань. До небажаних ефектів відносяться:
- Неприємний запах з рота. відзначається практично завжди після вживання рослини. Для усунення можна розжувати в ротовій порожнині петрушку, злегка підсмажений хліб або волоські горіхи.
- Диспепсичні розлади (печія, нудота, відрижка вмістом шлунка). зазвичай спостерігаються при надмірному вживанні цибулі (більше 300 грам за один раз) або при наявності хронічних захворювань травної системи.
- Порушення ритму серця. при наявності серцевої недостатності або ішемічної хвороби серця рекомендується відмовитися від цибулі. Рослина має виражену тонізуючий ефект і може спровокувати розвиток аритмій.
Таким чином, не слід вживати ріпчасту цибулю при наступних протипоказання:
- Загострення хронічних або гострі захворювання травного тракту (виразкова хвороба, гастрит, дуоденіт, ентерит, ГЕРХ);
- Ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда в анамнезі (рослина ефективно тільки з метою профілактики даних патологій);
- Хронічна серцева недостатність;
- Тахісітоліческіе форми аритмій.
Окремої уваги заслуговує питання вживання цибулі під час вагітності. Цибуля-багате джерело фолієвої кислоти, вітаміну З і ряду інших речовин, вкрай важливих для нормального розвитку плода.
Недолік фолієвої кислоти призводить до пороків формування серцево-судинної і нервової систем, вітаміну З – до маніфестації інфекційно-запальних патологій у майбутньої дитини.
Рекомендована добова норма для вагітних – ½ цибулини.
Відповіді на запитання
Нижче розглянуті найбільш спірні моменти щодо використання лука.
- В якому вигляді його краще вживати? рекомендується віддавати перевагу свіжому цибулі в сирому вигляді. Варена, тушкована і запечена цибуля втрачає частину корисних властивостей. А смажену цибулю містить в собі канцерогенні сполуки, які здатні підвищити ймовірність розвитку злоякісних новоутворень в товстому кишечнику.
- Скільки можна їсти в день? рекомендована максимальна добова норма цибулі – 100 грам або 1 цибулина.
- Порівняння з часником. цибуля і часник мають практично аналогічним набором лікувальних властивостей, так як відносяться до одного роду. Однак, для часнику властиво утворення отруйних побічних продуктів в організмі – похідних сірководню. Отже, цибуля може вважатися більш корисним, ніж часник.
- Чи корисна маринована цибуля? ні! Під впливом оцту спостерігається зниження концентрації корисних речовин, а також з'являється виражене ульцерогенное (язвообразующее) дію по відношенню до слизової оболонки шлунка.
- Чи можна його дітям? так. Лук можна вводити в раціон дитини з 8-місячного віку, починаючи з 5 грам в тиждень.його слід давати дитині у відварному вигляді спільно з м'ясними або овочевими пюре.
- Застосування відварів і настоїв. відвари і настої в класичному варіанті виготовляються на основі лушпиння луки. У народній медицині вони використовуються для підвищення імунітету , нормалізації роботи нервової системи, прискорення загоєння пошкоджених ділянок шкіри і зниження рівня холестерину в крові. Однак наукових досліджень, що підтверджують подібні цілющі властивості, на даний момент немає.
Висновок
- Таким чином, цибуля містить багато цінних вітамінів, мікро - та макроелементів, а також антиоксидантів.
- Цибулю використовують для поліпшення здоров'я травної, серцево-судинної, ендокринної, імунної та опорно-рухової систем.
- Також рослина здатна запобігти розвитку злоякісних новоутворень, поліпшити чоловіче здоров'я і підвищити естетичні якості шкірних покривів.
- До прийому цибулі слід ставитися обережно через наявність протипоказань і можливості розвитку небажаних реакцій.