Чим корисний ківі для здоров'я-11 фактів з опорою на науку

Ківі – це популярний екзотичний фрукт, який, завдяки багатому складу, корисний для організму людини.

На думку вчених, регулярне вживання ківі пов'язане зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних ускладнень, поліпшенням роботи травної системи, зміцненням імунітету і профілактикою втрати зору.

10 корисних властивостей

Нижче розглянуто 10 аргументів про користь ківі для здоров'я, які підтверджені науково.

1. Зміст цінних речовин

Ківі має досить низьку енергетичну цінність-близько 61 калорій на 100 грам і має багатий склад . Середня вага одного плоду становить від 60 до 95 грам.

Вміст органічних речовин:

Назва  приблизний вміст на 100 грам
білки 1,14 грама
жири 0,52 грама
вуглеводи 14,7 грама

Вміст вітамінів і мінералів:

Назва приблизний відсоток від добової потреби на 100 грам
Вітамін C 150 %
вітамін В1 5 %
вітамін В2 4 %
вітамін В3 12 %
вітамін В6 40 %
вітамін В9 4 %
кальцій 3 %
залізо 3,5 %
магній 5,6 %
фосфор 3,7 %
калій 10,5 %
цинк 0,5 %
Марганець 4,9 %
ківі має багатий склад, який обумовлює наявність багатьох корисних властивостей.

2. Допомога при бронхіальній астмі

Згідно науковими даними , завдяки високому вмісту вітаміну C та інших антиоксидантних речовин, ківі робить позитивний вплив на слизову оболонку бронхіального дерева.

При регулярному вживанні знижується вираженість задишки і звучність сухих хрипів на тлі перебігу бронхіальної астми.

Ківі також знижує гіперреактивність бронхів, що зменшує частоту нападів бронхіальної обструкції. Ефект найбільш виражений у дітей.

Вчені рекомендують вживати ківі хоча б 1-2 рази на тиждень.

ківі робить позитивний вплив на перебіг бронхіальної астми – покращує симптоматику і знижує ризик виникнення нападу.

3. Поліпшення травлення

В одному плоді ківі міститься близько 2,5 грам клітковини , що становить 10% від добової потреби.

Харчові волокна корисні для людини. Вони не тільки нормалізують моторну діяльність травного апарату (профілактика запорів), але і відновлюють природну мікрофлору (пригнічення життєдіяльності патогенних форм, активація росту і розмноження корисних представників мікробіоценозу).

Також, за даними вчених з Нової Зеландії, Вікі містить особливий протеолітичний фермент – актинідин, який допомагає організму розщеплювати білки, що надходять з їжею.

На тлі регулярного вживання фрукта відзначається підвищення всмоктування вітаміну З, кальцію і заліза, що додатково запобігає розвитку анемії на тлі різних причин (хронічна хвороба нирок, рясні менструації і т.п.).

ківі покращує моторику кишечника і відновлює баланс мікроорганізмів, покращує розщеплення білків і всмоктування деяких корисних поживних речовин.

4. Зміцнення імунітету

Ківі-цінне джерело вітаміну С. аскорбінова кислота сприяє підтримці роботи імунної системи (прискорює проліферацію лімфоцитів, підвищує активність клітин Т-ланки).

Доведено , що на тлі регулярного включення ківі в раціон, значно рідше зустрічаються гострі респіраторні захворювання, а їх перебіг має більш м'який характер.

Ківі додатково захищає імунну систему в період екстремальних фізичних або температурних перевантажень.

ківі, завдяки високому вмісту вітаміну з, вкрай важливий для повноцінної і злагодженої роботи імунної системи.

5. Антиоксидантна дія

за даними досліджень, проведених у Великобританії, ківі знижує шкідливий вплив окисного стресу на всі клітини організму людини.

Саме окислювальний стрес пов'язаний з пошкодженням структур ДНК і розвитком таких захворювань, як рак товстої кишки або молочних залоз. Відзначається участь даного патологічного процесу в ранній маніфестації цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, ревматоїдного артриту.

ківі, з-за потужного антиоксидантної дії, може бути ефективний з метою профілактики великого спектру захворювань.

6. Зниження артеріального тиску

Норвезькі фахівці продемонстрували , що вживання трьох плодів ківі на добу протягом 8 тижнів призводить до вираженого зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску.

Позитивний ефект, імовірно, пов'язаний з поліпшенням функціонування ендотелію, який стає більш чутливим до місцевих гормональних факторів.

Додаткову роль у контролі артеріального тиску вносить калій, який міститься в ківі в досить великих обсягах.

ківі може застосовуватися для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби, а також з метою підвищення контролю артеріального тиску спільно з медикаментозними засобами.

7. Корекція дисліпідемії

Атеросклероз – вкрай небезпечне захворювання, що приводить до безлічі ускладнень (ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт).

Доведено, що ківі знижує рівень холестерину в крові , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ), які відіграють ключову роль у формуванні атеросклеротичних бляшок з подальшою обструкцією артеріального русла на будь-якій ділянці.

Відзначається також підвищення «корисних» ліпідів – ЛПВЩ, які знижують ризик атеросклеротичного ураження судинної стінки.

ківі сприяє профілактиці атеросклерозу і «фатальних» серцево-судинних ускладнень.

8. Захист очей від пошкоджень

Однією з основних причин втрати зору є дегенерація жовтої плями. Зарубіжні дослідження показують , що ківі, як і безліч інших фруктів, при регулярному вживанні, знижують ризик розвитку даної патології на 36 %.

Також фрукт нормалізує тонус окорухових м'язів, що запобігає появі косоокості і покращує переносимість тривалих навантажень на органи зору (читання книг, робота за комп'ютером).

ківі підвищує переносимість тривалих навантажень на очі і захищає від втрати зору.

9. Допомога в схудненні

Ківі багатий водою і клітковиною, а також відрізняться досить низькою калорійністю. Після вживання він викликає швидкий розвиток почуття переповнення шлунка і вгамування голоду на кілька годин (від 4 до 6).

Додатковий позитивний ефект вносить аскорбінова кислота. Вона підвищує активність окислювальних процесів в жировій тканині, уповільнює утворення нових адипоцитів.

Ківі пригнічує хронічне запалення (завдяки вираженому антиоксидантного потенціалу) і нормалізує обмін речовин в цілому, що також є методом попередження формування надлишкових жирових відкладень.

регулярне вживання ківі сприяє схудненню, запобіганню та корекції ожиріння.

10. Підтримка міцності кісткової тканини

Фрукт багатий вітаміном до і кальцієм-важливими компонентами, які вкрай важливі для підтримки мінеральної щільності кісток .

Американські вчені доведено , що ківі знижує ризик розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) і патологічних переломів, що особливо важливо для чоловіків і жінок після 50 років, а також в клімактеричний період.

Ківі, як уже було сказано, підвищує біологічну доступність кальцію. Отже, його рекомендовано вживати спільно з продукти, багаті кальцієм (молочні продукти, сир, горіхи).

ківі підвищує щільність кісток і попереджає розвиток остеопорозу і патологічних переломів.

Протипоказання

В окремих ситуаціях, вживання ківі може завдати шкоди організму. Не рекомендується вживати ківі при наявності наступних протипоказань:

  1. Алергічні реакції. при наявності алергії на ківі в анамнезі, а також при підвищеній чутливості до фундука, авокадо, латексу, пшениці, інжиру, маку, ківі категорично протипоказаний (перехресна алергія). Алергопатологія проявляється по-різному, частіше зустрічаються: ізольований свербіж шкіри, кропив'янка, ангіоневротичний набряк.
  2. Патології згортання крові. ківі знижує згортання крові і може підвищити ризик кровотеч. Не рекомендується вживати фрукт в перед - і післяопераційний період, а також при таких захворюваннях, як: гемофілія, хвороба Віллебранда.

Важливо відзначити, що ківі рекомендується вживати жінкам при вагітності. Він багатий кальцієм, марганцем, вітаміном з та іншими поживними речовинами, вкрай важливими для розвитку плода і підтримки адекватного тонусу матки.

Додатково фрукт запобігає розвитку анемії вагітних і гестаційного цукрового діабету. Зрозуміло, необхідно враховувати спектр можливих протипоказань.

Рекомендована добова норма для вагітних – 1-2 плода. При гарній переносимості можна вживати до 2-3 фруктів.

слід грамотно ставитися до вживання ківі через можливість розвитку побічних ефектів, а також враховувати наявність протипоказань.

Відповіді на Популярні питання

Нижче розглянуті найпоширеніші і спірні питання щодо вживання ківі:

  1. Чи можна їсти його зі шкіркою? так! Шкірка ківі містить масу антиоксидантів і речовин, що володіють антисептичними властивостями. Перед вживанням необхідно ретельно промити фрукт з метою видалення можливих хімікатів, що використовуються при вирощуванні.
  2. Чи можна їсти натщесерце? при відсутності захворювань з боку ротової порожнини, стравоходу і шлунка – ківі можна їсти вранці на голодний шлунок. При наявності гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ (незалежно від фази перебігу) ківі протипоказаний натщесерце.
  3. Скільки можна дітям? Фрукт слід вводити в раціон, починаючи з 3 років – ¼ плода 1 раз в тиждень, з 7 років – ½ плода, з 10 років – 1 фрукт в тиждень, з 14 років – до 1 плода в день.
  4. Чи корисний сушений фрукт? так! Сушений ківі застосовується для полегшення захворювань травного апарату і опорно-рухової системи, для поліпшення станах шкірних покривів. Єдиний мінус-вкрай високий вміст цукру, що є протипоказанням при наявності цукрового діабету або ожиріння.
  5. Чи варто їсти цукати? ні! Цукати ківі відрізняються високим вмістом цукру, що саме по собі шкідливо, а також є протипоказанням при наявності надмірної ваги або порушень глікемічного фону.

Висновок

  1. Таким чином, ківі – це цінний екзотичний фрукт, який містить в своєму складі масу необхідних для нормальної життєдіяльності організму речовин: вітаміни (з, групи В), залізо, калій, марганець і т. п.
  2. При систематичному вживанні він покращує здоров'я серцево-судинної, травної, опорно-рухової, дихальної та імунної систем.
  3. Також ківі сприяє зниженню маси тіла і запобігання злоякісної трансформації клітин.
  4. Фрукт рекомендований в період виношування плоду з метою зниження ризику розвитку ускладнень вагітності.
  5. При цьому слід пам'ятати, що у фрукта є ряд протипоказань.