Чим корисний ківі для здоров'я-11 фактів з опорою на науку
Ківі – це популярний екзотичний фрукт, який, завдяки багатому складу, корисний для організму людини.
На думку вчених, регулярне вживання ківі пов'язане зі зниженням ризику розвитку серцево-судинних ускладнень, поліпшенням роботи травної системи, зміцненням імунітету і профілактикою втрати зору.
10 корисних властивостей
Нижче розглянуто 10 аргументів про користь ківі для здоров'я, які підтверджені науково.
1. Зміст цінних речовин
Ківі має досить низьку енергетичну цінність-близько 61 калорій на 100 грам і має багатий склад . Середня вага одного плоду становить від 60 до 95 грам.
Вміст органічних речовин:
Назва | приблизний вміст на 100 грам |
білки | 1,14 грама |
жири | 0,52 грама |
вуглеводи | 14,7 грама |
Вміст вітамінів і мінералів:
Назва | приблизний відсоток від добової потреби на 100 грам |
Вітамін C | 150 % |
вітамін В1 | 5 % |
вітамін В2 | 4 % |
вітамін В3 | 12 % |
вітамін В6 | 40 % |
вітамін В9 | 4 % |
кальцій | 3 % |
залізо | 3,5 % |
магній | 5,6 % |
фосфор | 3,7 % |
калій | 10,5 % |
цинк | 0,5 % |
Марганець | 4,9 % |
2. Допомога при бронхіальній астмі
Згідно науковими даними , завдяки високому вмісту вітаміну C та інших антиоксидантних речовин, ківі робить позитивний вплив на слизову оболонку бронхіального дерева.
При регулярному вживанні знижується вираженість задишки і звучність сухих хрипів на тлі перебігу бронхіальної астми.
Ківі також знижує гіперреактивність бронхів, що зменшує частоту нападів бронхіальної обструкції. Ефект найбільш виражений у дітей.
Вчені рекомендують вживати ківі хоча б 1-2 рази на тиждень.
3. Поліпшення травлення
В одному плоді ківі міститься близько 2,5 грам клітковини , що становить 10% від добової потреби.
Харчові волокна корисні для людини. Вони не тільки нормалізують моторну діяльність травного апарату (профілактика запорів), але і відновлюють природну мікрофлору (пригнічення життєдіяльності патогенних форм, активація росту і розмноження корисних представників мікробіоценозу).
Також, за даними вчених з Нової Зеландії, Вікі містить особливий протеолітичний фермент – актинідин, який допомагає організму розщеплювати білки, що надходять з їжею.
На тлі регулярного вживання фрукта відзначається підвищення всмоктування вітаміну З, кальцію і заліза, що додатково запобігає розвитку анемії на тлі різних причин (хронічна хвороба нирок, рясні менструації і т.п.).
4. Зміцнення імунітету
Ківі-цінне джерело вітаміну С. аскорбінова кислота сприяє підтримці роботи імунної системи (прискорює проліферацію лімфоцитів, підвищує активність клітин Т-ланки).
Доведено , що на тлі регулярного включення ківі в раціон, значно рідше зустрічаються гострі респіраторні захворювання, а їх перебіг має більш м'який характер.
Ківі додатково захищає імунну систему в період екстремальних фізичних або температурних перевантажень.
5. Антиоксидантна дія
за даними досліджень, проведених у Великобританії, ківі знижує шкідливий вплив окисного стресу на всі клітини організму людини.
Саме окислювальний стрес пов'язаний з пошкодженням структур ДНК і розвитком таких захворювань, як рак товстої кишки або молочних залоз. Відзначається участь даного патологічного процесу в ранній маніфестації цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, ревматоїдного артриту.
6. Зниження артеріального тиску
Норвезькі фахівці продемонстрували , що вживання трьох плодів ківі на добу протягом 8 тижнів призводить до вираженого зниження систолічного і діастолічного артеріального тиску.
Позитивний ефект, імовірно, пов'язаний з поліпшенням функціонування ендотелію, який стає більш чутливим до місцевих гормональних факторів.
Додаткову роль у контролі артеріального тиску вносить калій, який міститься в ківі в досить великих обсягах.
7. Корекція дисліпідемії
Атеросклероз – вкрай небезпечне захворювання, що приводить до безлічі ускладнень (ішемічна хвороба серця і інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт).
Доведено, що ківі знижує рівень холестерину в крові , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ), які відіграють ключову роль у формуванні атеросклеротичних бляшок з подальшою обструкцією артеріального русла на будь-якій ділянці.
Відзначається також підвищення «корисних» ліпідів – ЛПВЩ, які знижують ризик атеросклеротичного ураження судинної стінки.
8. Захист очей від пошкоджень
Однією з основних причин втрати зору є дегенерація жовтої плями. Зарубіжні дослідження показують , що ківі, як і безліч інших фруктів, при регулярному вживанні, знижують ризик розвитку даної патології на 36 %.
Також фрукт нормалізує тонус окорухових м'язів, що запобігає появі косоокості і покращує переносимість тривалих навантажень на органи зору (читання книг, робота за комп'ютером).
9. Допомога в схудненні
Ківі багатий водою і клітковиною, а також відрізняться досить низькою калорійністю. Після вживання він викликає швидкий розвиток почуття переповнення шлунка і вгамування голоду на кілька годин (від 4 до 6).
Додатковий позитивний ефект вносить аскорбінова кислота. Вона підвищує активність окислювальних процесів в жировій тканині, уповільнює утворення нових адипоцитів.
Ківі пригнічує хронічне запалення (завдяки вираженому антиоксидантного потенціалу) і нормалізує обмін речовин в цілому, що також є методом попередження формування надлишкових жирових відкладень.
10. Підтримка міцності кісткової тканини
Фрукт багатий вітаміном до і кальцієм-важливими компонентами, які вкрай важливі для підтримки мінеральної щільності кісток .
Американські вчені доведено , що ківі знижує ризик розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) і патологічних переломів, що особливо важливо для чоловіків і жінок після 50 років, а також в клімактеричний період.
Ківі, як уже було сказано, підвищує біологічну доступність кальцію. Отже, його рекомендовано вживати спільно з продукти, багаті кальцієм (молочні продукти, сир, горіхи).
Протипоказання
В окремих ситуаціях, вживання ківі може завдати шкоди організму. Не рекомендується вживати ківі при наявності наступних протипоказань:
- Алергічні реакції. при наявності алергії на ківі в анамнезі, а також при підвищеній чутливості до фундука, авокадо, латексу, пшениці, інжиру, маку, ківі категорично протипоказаний (перехресна алергія). Алергопатологія проявляється по-різному, частіше зустрічаються: ізольований свербіж шкіри, кропив'янка, ангіоневротичний набряк.
- Патології згортання крові. ківі знижує згортання крові і може підвищити ризик кровотеч. Не рекомендується вживати фрукт в перед - і післяопераційний період, а також при таких захворюваннях, як: гемофілія, хвороба Віллебранда.
Важливо відзначити, що ківі рекомендується вживати жінкам при вагітності. Він багатий кальцієм, марганцем, вітаміном з та іншими поживними речовинами, вкрай важливими для розвитку плода і підтримки адекватного тонусу матки.
Додатково фрукт запобігає розвитку анемії вагітних і гестаційного цукрового діабету. Зрозуміло, необхідно враховувати спектр можливих протипоказань.
Рекомендована добова норма для вагітних – 1-2 плода. При гарній переносимості можна вживати до 2-3 фруктів.
Відповіді на Популярні питання
Нижче розглянуті найпоширеніші і спірні питання щодо вживання ківі:
- Чи можна їсти його зі шкіркою? так! Шкірка ківі містить масу антиоксидантів і речовин, що володіють антисептичними властивостями. Перед вживанням необхідно ретельно промити фрукт з метою видалення можливих хімікатів, що використовуються при вирощуванні.
- Чи можна їсти натщесерце? при відсутності захворювань з боку ротової порожнини, стравоходу і шлунка – ківі можна їсти вранці на голодний шлунок. При наявності гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ГЕРХ (незалежно від фази перебігу) ківі протипоказаний натщесерце.
- Скільки можна дітям? Фрукт слід вводити в раціон, починаючи з 3 років – ¼ плода 1 раз в тиждень, з 7 років – ½ плода, з 10 років – 1 фрукт в тиждень, з 14 років – до 1 плода в день.
- Чи корисний сушений фрукт? так! Сушений ківі застосовується для полегшення захворювань травного апарату і опорно-рухової системи, для поліпшення станах шкірних покривів. Єдиний мінус-вкрай високий вміст цукру, що є протипоказанням при наявності цукрового діабету або ожиріння.
- Чи варто їсти цукати? ні! Цукати ківі відрізняються високим вмістом цукру, що саме по собі шкідливо, а також є протипоказанням при наявності надмірної ваги або порушень глікемічного фону.
Висновок
- Таким чином, ківі – це цінний екзотичний фрукт, який містить в своєму складі масу необхідних для нормальної життєдіяльності організму речовин: вітаміни (з, групи В), залізо, калій, марганець і т. п.
- При систематичному вживанні він покращує здоров'я серцево-судинної, травної, опорно-рухової, дихальної та імунної систем.
- Також ківі сприяє зниженню маси тіла і запобігання злоякісної трансформації клітин.
- Фрукт рекомендований в період виношування плоду з метою зниження ризику розвитку ускладнень вагітності.
- При цьому слід пам'ятати, що у фрукта є ряд протипоказань.