Чим корисний лимон для організму - 11 наукових фактів

Лимон – досить популярний фрукт, який містить масу цінних вітамінів, макро - і мікроелементів, поліфенолів і ізофлавоноїдів.

На думку вчених, лимон вкрай корисний для людини: він допомагає знизити масу тіла, сприяє профілактиці анемії, запобігає смертельно небезпечні патології з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також знижує ризик злоякісних новоутворень.

11 доведених фактів

Нижче розглянуті 11 Про користь лимона для організму, доведених науково.

1. Багатий склад

Лимон насичує організм різними вітамінами, антиоксидантними речовинами, а також макро - і мікроелементами. У таблиці представлений склад на 100 грам лимона:

назва речовини відсоток від добової потреби
Вітамін C 128%
Вітамін В6 5%
Вітамін В1 3%
Вітамін В2 5%
Вітамін В3 5%
мідь 13%
кальцій 6%
калій 4%
залізо 4%
Марганець 3%

Також він містить невелику кількість пантотенової кислоти та вітаміну А.

Цитрус має низьку енергетичну цінність – близько 20 калорій на 100 грам або 15-19 калорій на 1 плід.

Лимон є рекордсменом за вмістом вітаміну C, а також багатий іншими цінними речовинами, які обумовлюють його корисні властивості для здоров'я.

2. Зміцнення імунітету

1 лимон повністю задовольняє добову потребу у вітаміні з, який комплексно впливає на імунну систему, підвищує стійкість організму до різних збудників.

Доведено, що лимон підвищує активність Т-кілерів, прискорює проліферацію лімфоцитів і активує імунну відповідь за гіперчутливим уповільненим типом проти основних збудників гострих респіраторних захворювань.

Вчені з Фінляндії виявлено , що вживання лимона під час простудних захворювань значно полегшує симптоматику і прискорює настання повного одужання.

Також цитрус корисний для осіб, чия імунна система страждає в період екстремальних фізичних навантажень.

Лимон, за рахунок високого вмісту вітаміну З, забезпечує профілактику гострих респіраторних захворювань, знижує вираженість симптомів і прискорює одужання.

3. Профілактика атеросклерозу

Атеросклероз – небезпечне захворювання, обумовлене дисліпідемією (зростання загального холестерину і його атерогенних фракцій – ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ; зниження «корисного» холестерину – ЛПВЩ).

Саме дане відхилення є причиною розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, хронічної ішемії мозку з подальшим згасанням всіх функцій центральної нервової системи, інсультів.

Американські фахівці встановлено , що регулярне споживання фруктів, багатих вітаміном C, забезпечує надійну профілактику ішемічної хвороби серця.

За даними японських вчених, лимон також запобігає розвитку інсульту будь-якої етіології.

Доведено і виражений ефект щодо дисліпідемії. На тлі вживання всього 1 столової ложки лимонного соку на добу відзначається зниження загального холестерину, ЛПНЩ, ТАГ, підвищується концентрація ЛПВЩ.

таким чином, вживання лимона призводить до корекції дисліпідемії та профілактики атеросклерозу, що призводить до небезпечних серцево-судинних захворювань.

4. Зниження артеріального тиску

Японські дослідження демонструють , що регулярне споживання лимонів асоціюється з більш низьким артеріальним тиском, ніж в середньому в популяції. Підкреслюється, що ефект досягається за допомогою великого числа механізмів, які до кінця не вивчені.

Описане властивість особливо важливо для осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або мають спадкову схильність до неї.

Лимон сприяє зниженню артеріального тиску і зменшення ймовірності розвитку ускладнень гіпертонічної хвороби.

5. Лимон сприяє схудненню

Лимон дійсно допомагає в схудненні, що особливо важливо для хворих на ожиріння. Ефект досягається за рахунок декількох механізмів:

  1. Втамування голоду. харчові волокна , що містяться в плодах, розширюються в шлунку, викликаючи його механічне наповнення. В результаті головний мозок вважає, що організм отримав достатній обсяг їжі.
  2. Зміна метаболізму жирів. доведено , що включення в раціон лимонів уповільнює відкладення жирів в жирових депо.
  3. Прискорення окислення жирів. споживання лимонів пов'язані з підвищенням активності бета-окислення жирів. В результаті клітини жирової тканини більш ефективно витрачаються для отримання енергії.
  4. Протизапальна дія. жирова тканина в фізіологічних умовах знаходиться в стані хронічного безперервного запалення. Речовини, що містяться у фрукті, пригнічують даний процес, що призводить до поліпшення обмінних процесів в адипоцитах і уповільнення відкладення жирів в організмі.

Експерименти на гризунах також доводять високу ефективність. Тварини, які отримували екстракт шкірки лимона, мали менший приріст ваги.

Лимон сприяє зниженню маси тіла за рахунок великого числа механізмів. Рекомендується включати його в раціон для лікування ожиріння.

6. Запобігання утворенню " каменів у нирках»

Камені в нирках або нефролітіаз – досить небезпечна патологія, при якій в чашечно-мискової системі утворюються невеликі грудочки (через порушення обміну речовин), здатні повністю обтурировать просвіт сечовивідних шляхів.

За даними вчених з США, лимонна кислота, що міститься в лимоні, підвищує кислотність сечі, що є важливим фактором профілактики сечокам'яної хвороби.

Доведено, що всього 125 мл лимонного соку на добу достатньо для зниження ризику каменеутворення в нирках.

сік лимона змінює кислотність сечі, що сприяє попередженню формування каменів в просвіті сечовивідних шляхів.

7. Запобігання анемії

Залізодефіцитні анемії зустрічаються досить часто. Їх причиною може бути як аліментарний недолік заліза, так і важкі хронічні або інфекційні захворювання, а також хронічна хвороба нирок, при якій знижується вироблення еритропоетину.

Лимони містять невелика кількість заліза, яке володіє високою біологічною доступністю (добре засвоюється).

Регулярне включення лимона в дієту вже через кілька днів призводить до підвищення рівня гемоглобіну у крові та ретикулоцитарному кризі (при вираженій анемії).

Також лимон багатий вітаміном C і лимонною кислотою. Вони Він надає стимулюючу дію на синтез еритроцитів в кістковому мозку , попереджаючи маніфестацію апластичних анемій.

Лимони, за рахунок високого вмісту вітаміну з, лимонної кислоти і заліза, є засобом профілактики анемій.

8. Зниження ризику розвитку раку

На думку вчених , будь-яка дієта, багата овочами і фруктами, є досить ефективним методом профілактики злоякісних новоутворень в організмі. Однак, лимон має більш виражену дію в порівнянні з іншими продуктами рослинного походження.

Доведено, що біологічно активні речовини, що містяться в даному фрукті, здатні вбивати ракові клітини безпосередньо. імовірно , дія пов'язана з лімоненом, нарінгеніном та D-лімоненом. Наприклад, D-лімонен пригнічує реплікацію злоякісних клітин, пригнічуючи збірку нових молекул ДНК.

Японські вчені виявили , що лимон може запобігти злоякісному переродженню клітин легенів, товстого кишечника і слизових оболонок порожнини рота.

за даними досліджень, лимон, за рахунок великого числа активних речовин, сприяє попередженню і пригніченню росту злоякісних пухлин.

9. Поліпшення травлення

Лимони приблизно на 10% складаються з розчинних харчових волокон і простих цукрів. Клітковина, більшою мірою, представлена пектином .

Доведено, що розчинні волокна корисні для цілей поліпшення травлення і підтримки здоров'я кишкової стінки в цілому. Також вони уповільнюють всмоктування вуглеводів, що запобігає різкі сплески цукру в крові після прийому їжі.

При вживанні лимонів підвищується ефективність роботи всіх ферментів травної системи, стимулюється зростання корисних представників мікрофлори, забезпечується профілактика ряду інфекційно-запальних захворювань.

Лимони, за рахунок великої кількості розчинної клітковини, позитивно відбиваються на роботі травної системи.

10. Поліпшення стану шкіри, нігтів, волосся

Завдяки високому вмісту вітаміну З, Який бере участь в синтезі колагену і стимулює роботу імунної системи, лимон володіє великим набором корисних якостей для шкіри, волосся і нігтів.

Доведено , що він підвищує еластичність шкірних покривів і попереджає утворення зморшок, прискорює регенерацію пошкоджених тканин (порізи, подряпини), знижує ризик інфікування відкритих ранових поверхонь. Рекомендується протирати обличчя часточками лимона або лайма, або ж їх соком.

Також лимон захищає шкірні покриви від сонячного ультрафіолетового випромінювання.

Вживання лимона всередину і нанесення соку на волосся сприяє усуненню лупи, підвищенню міцності волосся.

Лимон широко використовується в косметологічних цілях. Він дозволяє поліпшити стан шкіри обличчя і тіла, волосся і нігтів.

11. Профілактика стресу

Японські вчені виявили, що аромат лимона (виходить від соку або ефірних масел на його основі), надають виражений седативний і загальний розслабляючий ефект. Відзначається зниження вираженості стресу, підвищення інтересу до навколишнього світу.

Також доведено , що при вживанні лимона підвищується вироблення нейромедіаторів – дофаміну і серотоніну, які підвищують загальний емоційний фон.

вживання лимона – один з дієвих способів профілактики і полегшення депресивних розладів і стресу.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на великий обсяг лікувальних властивостей, лимон може завдати шкоди організму. Його не рекомендується вживати при наступних станах:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. алергічні реакції на цитруси зазвичай мають виражений характер і розвиваються блискавично.
  2. Загострення хронічних або гострі захворювання травної системи. Лимон подразнює слизові оболонки шлунково-кишкового тракту і здатний погіршити перебіг гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, ентериту і т.п. не слід вживати фрукт при аутоімунних патологіях (хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт).
  3. Захворювання зубів (карієс). Цитрус викликає руйнування емалі.
Лимони мають протипоказання до вживання, про які необхідно пам'ятати.

Вживання під час вагітності

Лимон здатний принести користь організму вагітної жінки і плоду.

Він оберігає від інфекційно-запальних захворювань за рахунок підвищення імунітету, перешкоджає розвитку ускладнень вагітності (викидень, затримка росту плода).

Примітно, що фрукти корисні не тільки при вживанні всередину. Учений доведено , що запах лимона знижує вираженість нудоти і блювоти при токсикозі, сприяє фізичному і психічному розслабленню, що вкрай важливо під час виношування майбутньої дитини.

Цитрус слід вводити в раціон поступово – починаючи з 20-30 грам в день. Бажано проконсультуватися з фахівцем, щоб виключити наявність протипоказань.

лимони можна вживати під час вагітності. Вони позитивно відбиваються на здоров'ї майбутньої матері і плоду (при відсутності протипоказань).

Відповіді на Популярні питання

Нижче розглянуті цікаві питання:

  1. Властивості лимонної води. лимонна вода – це настій на основі лимона. Вона нормалізує роботу травної системи, зменшує вираженість запальних процесів, сприяє схудненню, підвищує імунітет. Для приготування необхідно залити гарячою водою (близько 60-70 градусів) 1-2 кружечка лимона і дати складу настоятися близько 15 хвилин. Приймати слід по 100 мл 1-2 рази на день, обов'язково після прийому їжі.
  2. Чи корисний лимонний сік? так! Сік містить аналогічний набір цінних поживних речовин, що і сам лимон. Однак негативний вплив на слизові оболонки ротової порожнини і травної трубки виражено в кілька разів сильніше. Рекомендується вживати не більше 5-10 ч.л. на добу, обов'язково після прийому їжі.
  3. Чи можна додавати його в гарячий чай? так! Лимон збільшує антиоксидантний ефект чорного чаю-в 3-4 рази, зеленого – в 7 разів! Щоб лимон не втратив свої корисні властивості і зберіг вітаміни (особливо вітаміну З), рекомендується додавати його при температурі чаю не вище 65 градусів. Тривалість заварювання - не більше 15-20 хвилин.
  4. Застосування цедри. Цедра лимона багата поліфенолами, флавоноїдами та ефірними маслами. Вона сприяє запобіганню ряду злоякісних захворювань, зміцнює імунітет, прискорює розпад жирової тканини. Шкірку лимона рекомендується попередньо подрібнити. Потім її можна додати в чай або кондитерські вироби.
  5. Застосування кісточок. кісточки лимона відрізняються більш високим вмістом вітаміну з (в 2 рази більше). У них так само є саліцилова кислота, що надає знеболюючу і протизапальну дію. Насіння лимона необхідно подрібнити (ступка або блендер), це значно підвищить біологічну доступність. Приймати не більше 1-2 ч.л. в день з метою купірування болю, дезінтоксикації або зниження температури тіла.

Висновок

  1. Таким чином, лимон багатий вітаміном C, рослинною клітковиною та низкою інших не менш важливих рослинних сполук.
  2. Його регулярне вживання сприяє зниженню маси тіла, профілактиці злоякісних новоутворень, підвищує стійкість організму до різних зовнішніх патогенів і покращує перебіг інфекційно-запальних захворювань.
  3. Також лимон запобігає розвитку патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем, забезпечує профілактику сечокам'яної хвороби та анемії.
  4. Незважаючи на всю користь, цитрус має певний перелік протипоказань, які обов'язково необхідно враховувати.