Чим корисний ананас для організму людини-9 доведених фактів
Ананас – це тропічний фрукт, який містить багато ферментів, вітамінів та антиоксидантів. Особливо він цінується за високий вміст вітаміну З, марганцю і бромелайна.
За даними досліджень, ананас корисний для організму людини – він здатний зміцнити імунну систему, поліпшити травлення, підвищити щільність кісткової тканини і навіть знизити масу тіла.
Зміст
Топ-9 корисних властивостей ананаса
Нижче розглянуті основні факти про користь ананаса для здоров'я, які доведені з наукової точки зору.
1. Має багатий склад
Свіжий ананас відрізняється досить низькою енергетичною цінністю – близько 136 калорій на 100 грам.
Половина середнього ананаса (близько 330 грам) містить 3,4 грама жирів, 2 грами – білків, 4,6 грама-харчових волокон, а також такі речовини:
назва елемента | відсоток від добової потреби |
Вітамін C | 262% |
Марганець | 152% |
мідь | 18% |
тіамін | 18% |
фолієва кислота | 14% |
калій | 10% |
магній | 10% |
Ніацин | 8% |
пантотенова кислота | 8% |
рибофлавін | 6% |
залізо | 6% |
Також він має в своєму складі незначну кількість кальцію, цинку, фосфору, вітамінів до і А.
Однією з головних переваг ананасів є високий вміст вітаміну C і марганцю.
Вітамін С важливий для забезпечення повноцінного росту і розвитку організму дітей, підтримки роботи імунної системи, поліпшення всмоктування заліза з просвіту кишечника.
Марганець, Як стверджують американські вчені, має виражений антиоксидантний потенціал і регулює обмін речовин у всіх тканинах.
2. Має антиоксидантну дію
Ананаси багаті антиоксидантами – особливими речовинами, що дозволяють боротися з впливом вільних радикалів, які здатні не тільки пригнічувати ріст всіх клітин організму, але і руйнувати їх.
Іранські дослідження виявлено , що активна дія вільних радикалів пов'язана з хронічним запаленням, пригніченням імунної системи, а також безліччю поширених захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем, злоякісних новоутворень.
Особливо цінується в ананасах природні флавоноїди і фенольні кислоти, так як саме вони володіють найбільш вираженим антиоксидантним ефектом.
Важливо відзначити, що більшість антиоксидантів знаходяться в зв'язаному стані, що дозволяє їм «переживати» суворі умови (низькі або високі температури) і тривало зберігати свої корисні властивості.
3. Покращує травлення
Ананаси містять особливу групу травних ферментів - бромелайн.
Бромелайн має протизапальну і антиагрегантну дію, прискорює процеси регенерації в будь-яких тканинах, а також регулює проникність судинної стінки. Ефект пов'язані зі здатністю змінювати обмін арахідонової кислоти в організмі людини.
Бромелайн в просвіті травної трубки функціонує як протеаза – розщеплює складні білкові молекули до простих будівельних білків – пептидів і амінокислот. У такому вигляді вони значно краще всмоктуються і засвоюються організмом. Дана обставина особливо важливо для осіб, які страждають захворюваннями підшлункової залози зі зниженням екзокринної функції.
В одному із зарубіжних досліджень було встановлено , що бромелайн значно покращує загальний стан хворих, які страждають різними патологіями підшлункової залози.
4. Бореться зі злоякісними новоутвореннями
Численні дослідження показують, що вживання ананаса не тільки сприяє зниженню ризику розвитку онкології, а й призводить до зворотного розвитку пухлинних процесів.
Наприклад, італійські вчені встановлено , що бромелайн має антипроліферативну та апоптотичну дію на злоякісні клітини, розташовані в стінці товстого кишечника.
Фахівці з США виявлено , що ананас пригнічує ріст клітин пухлини молочної залози, викликає їх загибель, прискорює одужання за рахунок стимуляції проліферації сполучної тканини в осередку ураження.
Також є дані щодо ефективності з метою профілактики і лікування раку шкірних покривів, жовчного міхура, шлунка, підшлункової залози.
5. Зміцнює імунну систему
Тропічні плоди мають в своєму складі масу вітамінів, мінеральних компонентів і ферментів, які регулюючий вплив на імунітет.
Систематичне додавання продукту в раціон зміцнює імунітет і підвищує стійкість організму до різних зовнішніх патогенів (віруси, грибки, бактерії і т.п.).
За даними досліджень , проведених на Філіппінах, діти, які регулярно вживають ананаси, мають більш низьку частоту зустрічальності вірусних і бактеріальних інфекційно-запальних захворювань.
Праці німецьких вчених показують , що ананас не тільки запобігає появі інфекційних процесів в організмі, але і значно прискорює одужання при вже наявних.
6. Зменшує вираженість симптомів артриту
Артрит вражає близько 10-15% населення планети. Існує безліч варіантів даного відхилення, в основі більшості з них лежить запальне ураження суглобового апарату.
Закордонні дослідження демонструють , що бромелайн, що входить до складу екзотичних фруктів, має виражені протизапальні властивості, сприяє полегшенню болю при артриті.
При цьому, сила ефекту порівнянна з деякими нестероїдними протизапальними засобами (наприклад, з диклофенаком) і навіть перевищує їх.
7. Прискорює відновлення організму після хірургічних втручань або активних тренувань
Позитивний ефект і в даному випадку пов'язаний з бромелайном. Дослідження демонструють , що дана речовина здатна зменшити активність запалення, усунути набряки і синці, знизити вираженість болю після хірургії.
Ананас прискорює відновлення м'язових тканин після активних фізичних навантажень, не тільки покращуючи метаболізм, але і знижуючи вираженість запальної реакції в оточуючих тканинах.
Американські фахівці виявлено , що включення харчових добавок з бромелайном в раціон спортсменів призводить до значного зменшення болю і стомленості, дозволяє досягати більш виражених спортивних результатів.
8. Підвищує міцність кісткової тканини
доведено , що регулярне вживання ананаса забезпечує профілактику раннього розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини), який може привести до формування переломів.
Ця обставина особливо важливо для літніх людей і жінок в період менопаузи. Дія, імовірно, пов'язано з високим вмістом марганцю.
Даний мікроелемент нормалізує обмін речовин в кістковій тканині, зміцнює кістки і прискорює процеси їх мінералізації.
9. Ананас ефективний для схуднення
З метою схуднення, вчені рекомендують включати в раціон саме ананас.
Фрукт багатий клітковиною, яка необхідна для підтримки травних процесів і пригнічення хронічного запалення. Саме з останнім пов'язано надмірне відкладення жирів.
Важлива роль відводиться і антиоксидантам. Вони уповільнюють процеси адипогенезу & 8212; накопичення жирів.
А бромелайн сприяє більш ефективному розщепленню клітин жирової тканини з метою отримання енергії.
Можлива шкода і протипоказання
Ананас – вкрай корисний продукт, проте при певних обставинах він може завдати значної шкоди організму. Не слід вживати фрукт при таких станах:
- Наявність підвищеної індивідуальної чутливості на окремі компоненти продукту. Алергія на даний фрукт зустрічається досить часто і може проявитися по-різному: від банального свербежу до анафілактичного шоку.
- Прийом препаратів, що знижують в'язкість крові. тропічний плід має виражену антикоагулянтною дією . При спільному прийомі можливий розвиток кровотеч.
- Ниркова недостатність. Ананас багатий калієм, який практично не виводиться з організму при порушеній функції нирок. Гіперкаліємія може спровокувати судомний напад і привести до зупинки серця.
- ГЕРХ і будь-які гострі або загострення хронічних захворювань травної системи.
До числа побічних явищ відносяться:
- Алергічні реакції;
- Диспепсичні розлади( біль у животі, здуття, діарея) ;
- Головні болі;
- Відчуття роздратування або печіння слизових оболонок порожнини рота.
Чи можна при вагітності?
Ананас не слід включати в раціон жінкам під час вагітності. Незважаючи на багатий склад (практично всі елементи необхідні для злагодженого росту і розвитку плода), він може спровокувати викидень, допологове вилиття навколоплідних вод, привести до відшарування нормально розташованої плаценти. Негативна дія пов'язана з підвищенням тонусу матки.
А ось при плануванні вагітності фрукт вживати цілком допустимо.
Відповіді на запитання
Нижче розглянуті найбільш спірні аспекти вживання ананасів:
- Чи корисні консервовані ананаси? так! Вони містять практично аналогічну кількість цінних поживних речовин і відрізняються більш низькою калорійністю. Але уникайте магазинні варіанти ананасів в банках з цукровим сиропом. Надлишок цукру нівелює всі лікувальні властивості.
- Чи варто їсти сушені фрукти та цукати? сушені ананаси також зберігають практично схожий склад у порівнянні зі свіжими, вони багаті бромелайном і клітковиною. Однак, при тривалому вживанні можуть викликати подразнення слизових оболонок ротової порожнини і різних відділів травного апарату. А ось від цукат ананаса слід відмовитися через високий вміст цукру.
- Чи можна їсти серцевину? вживати серцевину ананаса не рекомендується. Середня частина багата вітамінами і мінералами, але має волокнисту структуру, що викликає механічне пошкодження слизових оболонок порожнини рота.
- Чи корисний сік? так! Ананасовий сік відрізняється більш високим вмістом протеолітичних ферментів і вітамінів. Однак слід чітко нормувати його споживання-не більше 100 мл на добу.
- Чи можна їсти на ніч? ні. М'якоть плоду, як уже було сказано, & 8212; екстраактивна речовина, що викликає ураження слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки. Вживання ананасів на ніч, особливо прямо перед сном, може привести до загострення хронічних патологій травної системи.
- Застосування ефірного масла. ефірна олія ананаса широко використовується в промисловій косметології та народній медицині. Воно має протизапальну і антибактеріальну дію, прискорює регенерацію шкірних покривів. Відзначається зменшення зморшок і підвищення еластичності шкірних покривів при регулярному застосуванні.
Висновок
- Ананас – це смачний, низькокалорійний продукт, що містить масу ферментів, вітамінів, антиоксидантів та інших корисних для організму людини речовин.
- Регулярне вживання тропічного фрукта покращує перебіг травних процесів, зміцнює імунітет, сприяє зменшенню маси тіла, запобігає безліч захворювань з боку серцево-судинної, опорно-рухової та ендокринної систем. Відзначається позитивний вплив щодо злоякісних новоутворень.
- Рекомендується включати продукт в раціон тільки після вивчення можливого спектру протипоказань і побічних явищ.