Чим корисний ананас для організму людини-9 доведених фактів

Ананас – це тропічний фрукт, який містить багато ферментів, вітамінів та антиоксидантів. Особливо він цінується за високий вміст вітаміну З, марганцю і бромелайна.

За даними досліджень, ананас корисний для організму людини – він здатний зміцнити імунну систему, поліпшити травлення, підвищити щільність кісткової тканини і навіть знизити масу тіла.

Топ-9 корисних властивостей ананаса

Нижче розглянуті основні факти про користь ананаса для здоров'я, які доведені з наукової точки зору.

1. Має багатий склад

Свіжий ананас відрізняється досить низькою енергетичною цінністю – близько 136 калорій на 100 грам.

Половина середнього ананаса (близько 330 грам) містить 3,4 грама жирів, 2 грами – білків, 4,6 грама-харчових волокон, а також такі речовини:

назва елемента відсоток від добової потреби
Вітамін C 262%
Марганець 152%
мідь 18%
тіамін 18%
фолієва кислота 14%
калій 10%
магній 10%
Ніацин 8%
пантотенова кислота 8%
рибофлавін 6%
залізо 6%

Також він має в своєму складі незначну кількість кальцію, цинку, фосфору, вітамінів до і А.

Однією з головних переваг ананасів є високий вміст вітаміну C і марганцю.

Вітамін С важливий для забезпечення повноцінного росту і розвитку організму дітей, підтримки роботи імунної системи, поліпшення всмоктування заліза з просвіту кишечника.

Марганець, Як стверджують американські вчені, має виражений антиоксидантний потенціал і регулює обмін речовин у всіх тканинах.

Ананас містить масу цінних поживних речовин, особливо вітаміну C і марганцю. Дані компоненти необхідні для повноцінної роботи організму.

2. Має антиоксидантну дію

Ананаси багаті антиоксидантами – особливими речовинами, що дозволяють боротися з впливом вільних радикалів, які здатні не тільки пригнічувати ріст всіх клітин організму, але і руйнувати їх.

Іранські дослідження виявлено , що активна дія вільних радикалів пов'язана з хронічним запаленням, пригніченням імунної системи, а також безліччю поширених захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем, злоякісних новоутворень.

Особливо цінується в ананасах природні флавоноїди і фенольні кислоти, так як саме вони володіють найбільш вираженим антиоксидантним ефектом.

Важливо відзначити, що більшість антиоксидантів знаходяться в зв'язаному стані, що дозволяє їм «переживати» суворі умови (низькі або високі температури) і тривало зберігати свої корисні властивості.

Ананас – цінне джерело антиоксидантів, які сприяють попередженню розвитку більшості поширених захворювань.

3. Покращує травлення

Ананаси містять особливу групу травних ферментів - бромелайн.

Бромелайн має протизапальну і антиагрегантну дію, прискорює процеси регенерації в будь-яких тканинах, а також регулює проникність судинної стінки. Ефект пов'язані зі здатністю змінювати обмін арахідонової кислоти в організмі людини.

Бромелайн в просвіті травної трубки функціонує як протеаза – розщеплює складні білкові молекули до простих будівельних білків – пептидів і амінокислот. У такому вигляді вони значно краще всмоктуються і засвоюються організмом. Дана обставина особливо важливо для осіб, які страждають захворюваннями підшлункової залози зі зниженням екзокринної функції.

В одному із зарубіжних досліджень було встановлено , що бромелайн значно покращує загальний стан хворих, які страждають різними патологіями підшлункової залози.

ананаси багаті бромелайном – травним ферментом, який розщеплює білки. Дана властивість фрукта дозволяє полегшити травлення при захворюваннях підшлункової залози.

4. Бореться зі злоякісними новоутвореннями

Численні дослідження показують, що вживання ананаса не тільки сприяє зниженню ризику розвитку онкології, а й призводить до зворотного розвитку пухлинних процесів.

Наприклад, італійські вчені встановлено , що бромелайн має антипроліферативну та апоптотичну дію на злоякісні клітини, розташовані в стінці товстого кишечника.

Фахівці з США виявлено , що ананас пригнічує ріст клітин пухлини молочної залози, викликає їх загибель, прискорює одужання за рахунок стимуляції проліферації сполучної тканини в осередку ураження.

Також є дані щодо ефективності з метою профілактики і лікування раку шкірних покривів, жовчного міхура, шлунка, підшлункової залози.

Ананас містить ряд особливих сполук, здатних не тільки запобігати появі, але і пригнічувати ріст ракових клітин.

5. Зміцнює імунну систему

Тропічні плоди мають в своєму складі масу вітамінів, мінеральних компонентів і ферментів, які регулюючий вплив на імунітет.

Систематичне додавання продукту в раціон зміцнює імунітет і підвищує стійкість організму до різних зовнішніх патогенів (віруси, грибки, бактерії і т.п.).

За даними досліджень , проведених на Філіппінах, діти, які регулярно вживають ананаси, мають більш низьку частоту зустрічальності вірусних і бактеріальних інфекційно-запальних захворювань.

Праці німецьких вчених показують , що ананас не тільки запобігає появі інфекційних процесів в організмі, але і значно прискорює одужання при вже наявних.

регулярне вживання ананаса пов'язане з низьким ризиком маніфестації інфекційно-запальних патологій.

6. Зменшує вираженість симптомів артриту

Артрит вражає близько 10-15% населення планети. Існує безліч варіантів даного відхилення, в основі більшості з них лежить запальне ураження суглобового апарату.

Закордонні дослідження демонструють , що бромелайн, що входить до складу екзотичних фруктів, має виражені протизапальні властивості, сприяє полегшенню болю при артриті.

При цьому, сила ефекту порівнянна з деякими нестероїдними протизапальними засобами (наприклад, з диклофенаком) і навіть перевищує їх.

вживання свіжого ананаса або препаратів на основі його екстракту сприяє тимчасовому полегшення больового синдрому у хворих із запальним ураженням суглобів.

7. Прискорює відновлення організму після хірургічних втручань або активних тренувань

Позитивний ефект і в даному випадку пов'язаний з бромелайном. Дослідження демонструють , що дана речовина здатна зменшити активність запалення, усунути набряки і синці, знизити вираженість болю після хірургії.

Ананас прискорює відновлення м'язових тканин після активних фізичних навантажень, не тільки покращуючи метаболізм, але і знижуючи вираженість запальної реакції в оточуючих тканинах.

Американські фахівці виявлено , що включення харчових добавок з бромелайном в раціон спортсменів призводить до значного зменшення болю і стомленості, дозволяє досягати більш виражених спортивних результатів.

бромелайн, що міститься в ананасах, дозволяє зменшити біль, запалення і набряклість тканин після хірургічних операцій або важких фізичних вправ.

8. Підвищує міцність кісткової тканини

доведено , що регулярне вживання ананаса забезпечує профілактику раннього розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини), який може привести до формування переломів.

Ця обставина особливо важливо для літніх людей і жінок в період менопаузи. Дія, імовірно, пов'язано з високим вмістом марганцю.

Даний мікроелемент нормалізує обмін речовин в кістковій тканині, зміцнює кістки і прискорює процеси їх мінералізації.

регулярне додавання ананасів в раціон підвищує мінеральну щільність кісток і попереджає переломи.

9. Ананас ефективний для схуднення

З метою схуднення, вчені рекомендують включати в раціон саме ананас.

Фрукт багатий клітковиною, яка необхідна для підтримки травних процесів і пригнічення хронічного запалення. Саме з останнім пов'язано надмірне відкладення жирів.

Важлива роль відводиться і антиоксидантам. Вони уповільнюють процеси адипогенезу & 8212; накопичення жирів.

А бромелайн сприяє більш ефективному розщепленню клітин жирової тканини з метою отримання енергії.

таким чином, ананас комплексно впливає на обмін жирової тканини в організмі, приводячи до зменшення маси тіла.

Можлива шкода і протипоказання

Ананас – вкрай корисний продукт, проте при певних обставинах він може завдати значної шкоди організму. Не слід вживати фрукт при таких станах:

  1. Наявність підвищеної індивідуальної чутливості на окремі компоненти продукту. Алергія на даний фрукт зустрічається досить часто і може проявитися по-різному: від банального свербежу до анафілактичного шоку.
  2. Прийом препаратів, що знижують в'язкість крові. тропічний плід має виражену антикоагулянтною дією . При спільному прийомі можливий розвиток кровотеч.
  3. Ниркова недостатність. Ананас багатий калієм, який практично не виводиться з організму при порушеній функції нирок. Гіперкаліємія може спровокувати судомний напад і привести до зупинки серця.
  4. ГЕРХ і будь-які гострі або загострення хронічних захворювань травної системи.

До числа побічних явищ відносяться:

  • Алергічні реакції;
  • Диспепсичні розлади( біль у животі, здуття, діарея) ;
  • Головні болі;
  • Відчуття роздратування або печіння слизових оболонок порожнини рота.

Чи можна при вагітності?

Ананас не слід включати в раціон жінкам під час вагітності. Незважаючи на багатий склад (практично всі елементи необхідні для злагодженого росту і розвитку плода), він може спровокувати викидень, допологове вилиття навколоплідних вод, привести до відшарування нормально розташованої плаценти. Негативна дія пов'язана з підвищенням тонусу матки.

А ось при плануванні вагітності фрукт вживати цілком допустимо.

Ананас має важливі протипоказання до вживання та побічні ефекти. Крім того, його не слід приймати під час вагітності.

Відповіді на запитання

Нижче розглянуті найбільш спірні аспекти вживання ананасів:

  1. Чи корисні консервовані ананаси? так! Вони містять практично аналогічну кількість цінних поживних речовин і відрізняються більш низькою калорійністю. Але уникайте магазинні варіанти ананасів в банках з цукровим сиропом. Надлишок цукру нівелює всі лікувальні властивості.
  2. Чи варто їсти сушені фрукти та цукати? сушені ананаси також зберігають практично схожий склад у порівнянні зі свіжими, вони багаті бромелайном і клітковиною. Однак, при тривалому вживанні можуть викликати подразнення слизових оболонок ротової порожнини і різних відділів травного апарату. А ось від цукат ананаса слід відмовитися через високий вміст цукру.
  3. Чи можна їсти серцевину? вживати серцевину ананаса не рекомендується. Середня частина багата вітамінами і мінералами, але має волокнисту структуру, що викликає механічне пошкодження слизових оболонок порожнини рота.
  4. Чи корисний сік? так! Ананасовий сік відрізняється більш високим вмістом протеолітичних ферментів і вітамінів. Однак слід чітко нормувати його споживання-не більше 100 мл на добу.
  5. Чи можна їсти на ніч? ні. М'якоть плоду, як уже було сказано, & 8212; екстраактивна речовина, що викликає ураження слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки. Вживання ананасів на ніч, особливо прямо перед сном, може привести до загострення хронічних патологій травної системи.
  6. Застосування ефірного масла. ефірна олія ананаса широко використовується в промисловій косметології та народній медицині. Воно має протизапальну і антибактеріальну дію, прискорює регенерацію шкірних покривів. Відзначається зменшення зморшок і підвищення еластичності шкірних покривів при регулярному застосуванні.

Висновок

  1. Ананас – це смачний, низькокалорійний продукт, що містить масу ферментів, вітамінів, антиоксидантів та інших корисних для організму людини речовин.
  2. Регулярне вживання тропічного фрукта покращує перебіг травних процесів, зміцнює імунітет, сприяє зменшенню маси тіла, запобігає безліч захворювань з боку серцево-судинної, опорно-рухової та ендокринної систем. Відзначається позитивний вплив щодо злоякісних новоутворень.
  3. Рекомендується включати продукт в раціон тільки після вивчення можливого спектру протипоказань і побічних явищ.