Чим корисно манго для здоров'я - 13 доведених фактів

На думку вчених, манго вкрай корисно для організму: воно допомагає скинути зайву вагу, знижує ризик онкології, має виражений антиоксидантний ефект і покращує здоров'я практично всіх систем організму людини.

13 корисних властивостей манго

Нижче розглянуті основні факти про користь манго для здоров'я, що мають наукове обгрунтування.

1. Багатий склад

Манго містить багато цінних речовин.

1 невеликий плід (близько 165 грам) забезпечує людському організму близько 99 калорій і містить такі поживні речовини:

  • Білки – 1,4 грама;
  • Вуглеводи 26,7 грама;
  • Жири-0,6 грама;
  • Клітковина - 2,6 грама;

Також 1 манго містить такі вітаміни, мікро-та макроелементи (відсоток від рекомендованої добової потреби):

  • Вітамін C-67%;
  • Мідь – 20% ;
  • Фолієва кислота – 18%;
  • Вітамін В6 – 11,6%;
  • Вітамін А – 10%;
  • Вітамін Е – 9,7%;
  • Вітамін В5 – 6,5%;
  • Вітамін K-6%;
  • Калій-6%;
  • Магній-4%;
  • Тіамін – 4%.

Крім того, в плодах міститься невелика кількість пантотенової кислоти, кальцію, заліза, селену і фосфору.

Важлива особливість манго – забезпечення практично повної потреби організму у вітаміні С. за даними вчених , він необхідний для повноцінної роботи імунної системи, засвоєння заліза з їжі, зростання і відновлення всіх тканин.

Манго – досить калорійний, але вкрай корисний фрукт, який забезпечує значну частину добової потреби організму в різних вітамінах, макро - і мікроелементах.

2. Антиоксидантна дія

Манго містить масу різних поліфенолів – особливих сполук, що містяться в рослинній сировині і володіють вираженими антиоксидантними властивостями.

За даними зарубіжних фахівців, в м'якоті фрукта є: мангіферін, катехіни, антоціани, кверцетин, кемпеферол, бензойна кислота, рамнетин і ін.

Описані речовини захищають всі клітини організму людини від вільних радикалів – своєрідних високоактивних руйнують з'єднань.

Іранські досліджень встановили, що манго ефективний з метою пригнічення хронічного запалення в організмі. Саме з даними патологічним процесом асоціюється ранній розвиток таких захворювань, як: цукровий діабет, алергічні реакції, аутоімунні відхилення (хвороба Крона, системна склеродермія), гіпертонічна хвороба.

Спеціалісти стверджують , що вільні радикали також відповідають за виникнення мутацій і пошкодження структури ДНК, що призводять до маніфестації злоякісних новоутворень.

Доведено , що на тлі регулярного включення манго в раціон, знижується ймовірність розвитку злоякісних новоутворень, цукрового діабету, сповільнюється старіння організму в цілому.

Манго-найважливіше джерело антиоксидантних речовин, які захищають клітини організму від вільних радикалів.

3. Зміцнення імунітету

Манго багате вітамінами (А, З, до, Е, фолієва кислота), які комплексно впливають на імунну систему.

За даними вчених з Великобританії, вітамін А підвищує резистентність організму до різних інфекційних агентів. Недолік даної речовини пов'язаний з високим ризиком виникнення інфекційно-запальних захворювань.

Вітамін C стимулює синтез клітин імунної системи на рівні головного мозку і їх подальшу диференціювання і дозрівання в тимусі і лімфатичних вузлах, отже, він підвищує адаптивні можливості імунітету.

Важливо зазначити, що в роботі імунної системи беруть участь: вітамін K, Вітамін Е, фолієва кислота та вітаміни групи В. вони, як стверджують швейцарські фахівці, необхідні для адекватного вироблення антитіл і стимуляції реплікації клітин т-ланки.

Манго – важливе джерело вітамінів, які беруть участь в регуляції роботи імунної системи. Недолік даних речовин веде до підвищеного ризику розвитку інфекційних патологій.

4. Зниження артеріального тиску

Жовтий фрукт багата калієм і магнієм. Ці мікроелементи відповідають за роботу гладкої мускулатури судинної стінки, викликаючи її розслаблення і незначне зниження артеріального тиску.

Дана обставина особливо важливо для осіб, які страждають гіпертонічною хворобою або мають підвищену схильність до неї.

Особливий антиоксидант у складі фрукта-мангіферин, за даними наукового співтовариства, має кардіопротекторну дію. Він попереджає ремоделювання міокарда лівого шлуночка на тлі різних захворювань (гіпертонічна хвороба, стан після інфаркту міокарда, ішемічна хвороба серця).

Додатково мангіферин є засобом профілактики запальних уражень міокарда, уповільнює апоптоз на тлі ішемії.

Манго не тільки знижує артеріальний тиск, але і захищає клітини серця при артеріальній гіпертензії.

5. Профілактика атеросклерозу

Експерименти на тваринах продемонстрували , що при вживанні фрукта протягом 28 діб, знижується концентрація загального холестерину в плазмі крові, а також його атерогенних фракцій (доведена ефективність щодо триацилгліцеридів).

Дана дія також пов'язана з мангіферином.

На жаль, вивчення впливу даного антиоксиданту на обмін ліпідів в людському організмі не проводилося.

Манго, імовірно, дозволяє скорегувати дисліпідемію і забезпечує надійну профілактику атеросклерозу і пов'язаних з ним станів (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт і т.п.).

6. Підтримка здоров'я кісток

Плід  зміцнює кістки , оскільки багатий кальцієм і вітаміном К.

Кальцій – це основний структурний елемент кісткової тканини. При його нестачі просто неможливо підтримання необхідної мінеральної щільності.

Вітамін K, згідно з дослідженнями , покращує всмоктування кальцію стінками травного тракту і регулює окремі ланки обміну речовин в кістковій тканині.

Манго необхідний для підтримки мінеральної щільності кісткової тканини і профілактики дистрофічних захворювань (остеопороз).

7. Поліпшення здоров'я кишечника

Стиглі плоди манго  багаті амілазою-особливим травним ферментом , який розщеплює великі молекули вуглеводів, що надходять з їжею. Саме ця речовина надає фрукту солодкий смак.

Фрукт здатний запобігти підвищеному газоутворення і прискорити просування калових мас в просвіті травного тракту.

Також плоди є джерело клітковини . Дослідження американських вчених показали , що харчові волокна ефективні в цілях лікування і профілактики запорів, а також сприяють підтримці адекватного складу мікрофлори (пригнічують чисельність патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, стимулюють ріст і розвиток корисних представників мікробіоценозу).

Манго багате клітковиною та травними ферментами. Фрукт комплексно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи нормалізацію порушених функцій.

8. Підтримка здоров'я очей

встановлено , що в м'якоті є такі антиоксиданти, як лютеїн і зеаксантин.

Вони здатні накопичуватися в сітківці ока і покращувати зір, знижувати ймовірність розвитку перевтоми при тривалій роботі (читання книг, знаходження за екраном комп'ютера).

Крім того, описані речовини захищають офтальмологічний апарат від надмірного впливу сонячного випромінювання.

В манго є і вітамін А, який необхідний для здоров'я очей. Його недолік пов'язаний з множинними дистрофічними і дегенеративними патологіями рогівки, нічною сліпотою і катарактою.

Манго покращує стан органів зору. Позитивні ефекти пов'язані з наявністю антиоксидантів – зеаксантину і лютеїну.

9. Застосування для оздоровлення шкіри, волосся і нігтів

Позитивний вплив манго на стан шкірних покривів, волосся і нігтів пов'язано з високим вмістом вітамінів (з і А).

Вітамін C виступає в ролі антиоксиданту, попереджає розвиток запальних захворювань шкіри, стимулює ріст волосяного покриву на рівні волосяних фолікулів.

Також він необхідний для вироблення колагену – білка, що додає шкірі еластичність, уповільнює утворення зморшок і розтяжок. До такого висновку прийшли вчені з Нової Зеландії.

Вітамін А, за даними наукових джерел, стимулює вироблення шкірного сала – природного зволожувача шкіри і волосся.

Якщо їсти фрукт регулярно, також знижується ламкість нігтів, поліпшується їх трофіка.

Крім того, можливе застосування манго в косметології у вигляді маски для обличчя.

Манго комплексно впливає на здоров'я шкірних покривів, волосся і нігтів, підвищуючи їх естетичні якості і здоров'я в цілому.

10. Поліпшення здоров'я суглобів

вчені відзначають , що при тривалому вживанні даного фрукта поліпшується перебіг аутоімунних захворювань, при яких в патологічний процес залучаються різні групи суглобів.

Позитивний вплив пов'язаний з пригніченням запальних реакцій і нормалізацією імунної відповіді.

Рекомендується вживати фрукт на тлі комплексного лікування уражень суглобів. доведено позитивне поєднання екстракту манго з цитостатиками і глюкокортикостероїдами.

Манго сприяє підвищенню ефективності лікування аутоімунних захворювань суглобового апарату.

11. Профілактика хронічної хвороби нирок

Манго містить у своєму складі бета-каротин і ліконіпін. Ці речовини, за даними фахівців, захищають клітини тканин нирок від пошкоджень на тлі тривало протікає гіпертонічної хвороби або цукрового діабету.

При регулярному вживанні фрукта відзначається зменшення ймовірність розвитку пухлинного процесу в нирках.

Манго демонструє виражений нефропротективний ефект, захищаючи нирки від різних пошкоджень.

12. Зниження ризику розвитку раку

Манго – це дивовижне джерело антиоксидантів і поліфенолів, що володіють протираковою дією.

Встановлено, що природні поліфеноли не тільки самостійно викликають загибель злоякісних клітин, але і підвищують результативність хіміотерапевтичного лікування.

Дослідження виявили , що манго знижує ймовірність маніфестації гемобластозів, раку товстої кишки, легенів, простати і молочних залоз.

речовини, що містяться в манго, можуть боротися зі злоякісними новоутвореннями в організмі людини.

13. Манго ефективно для схуднення

за інформацією працівників Квінслендського університету (Австралія), ряд речовин, що містяться в манго, сприяє пригніченню синтезу жирової тканини.

Доведено , що манго пригнічує адипогенез за рахунок безлічі механізмів: від пригнічення вільно-радикальних реакцій до нормалізації обміну речовин в цілому.

Важлива роль фрукт грає і в боротьбі з різними проявами метаболічного синдрому – терміна, що об'єднує ряд взаємопов'язаних патологій (гіпертонічна хвороба, ожиріння, дисліпідемія).

Вплив на будь-яку ланку метаболічного синдрому (манго забезпечує профілактику атеросклерозу, знижує артеріальний тиск) позитивно відбивається на інших.

Манго може застосовуватися для корекції і зниження маси тіла. Фрукт рекомендований до вживання особам з ожирінням або підвищеною схильністю до нього.

Протипоказання та шкода

Незважаючи на величезний спектр корисних якостей при вживанні манго, воно може завдати і шкоди. Можливий розвиток таких побічних явищ:

  1. Алергічні реакції. описані навіть випадки перехресної алергії: розвиток патологічних реакцій при поїданні манго на тлі наявності підвищеної індивідуальної чутливості до горіхів кешью або фісташок.
  2. Судоми та зупинка серця. Манго – багате джерело калію. Критичне підвищення вмісту даного мікроелемента в крові може спровокувати припинення роботи серцевого м'яза і напад судом.

Не рекомендується використовувати фрукт в раціоні при наступних станах:

  1. Алкогольне сп'яніння. Продукт природи уповільнює метаболізм і елімінацію етанолу з організму.
  2. Зниження функціональної активності нирок (ХХН 3а і вище).
  3. Наявність алергічних реакцій на горіхи кешью, фісташки або манго в анамнезі.
  4. Загострення хронічних захворювань травної системи (гастрит, дуоденіт, ентерит, коліт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки).
Таким чином, слід з обережністю підходити до вживання манго при наявності деяких захворювань.

Вживання під час вагітності

Манго багате вітамінами, які вкрай важливі для формування тканин плода і нормального перебігу вагітності.

Наприклад, вітамін В9 відповідає за закладку нервової системи плода, вітамін А – покращує роботу плаценти.

Також фрукт попереджає маніфестацію інфекційних патологій плода і органів репродуктивної системи матері.

Таким чином, при відсутності протипоказань і індивідуальної підвищеної чутливості, манго можна їсти жінкам під час вагітності.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті відповіді на найбільш спірні питання щодо вживання манго:

  1. Чи можна їсти дітям? так! Мінімальний термін, з якого слід знайомити дитину з манго – 9 місяців. Дозволена до вживання виключно м'якоть плоду. Шкірочка може спровокувати подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
  2. Чи корисний сушений фрукт? сушене манго містить вітаміни, проте практично позбавлене клітковини. Не слід зловживати в'яленим манго при наявності диспепсичних розладів (не більше 100 грам на добу).
  3. Чи корисний сік манго? так! Сік стиглих плодів володіє тим же набором корисних якостей, що і сам фрукт (в цілому вигляді). Однак, уникайте магазинних соків з додаванням цукру.
  4. Чи корисні цукати? цукати манго також багаті вітамінами, макро - і мікроелементами. Мінуси-висока калорійність, велика кількість цукру і низький процентний вміст харчових волокон. Необхідно нормувати споживання (особливо при наявності ожиріння).
  5. Чи можна їсти шкірку? шкірка манго також містить усі поживні речовини, як і м'якоть. Однак, при її вживанні значно вище ризик розвитку алергічних захворювань і маніфестації загострення хронічних патологій травного апарату.
  6. Застосування кісточки. кісточка манго практично не несе корисних властивостей організму людини. Вживати в їжу її не слід. Зазвичай її використовують для посадки і подальшого вирощування або приготування косметичних засобів (скраб, мало для волосся).

Висновок

  1. Манго має вкрай великий вітамінно-мінеральний склад.
  2. При регулярному вживанні відзначається зниження маси тіла, зменшується ризик розвитку злоякісних новоутворень, поліпшується робота травної, серцево-судинної, імунної, сечовидільної, опорно-рухової систем і органу зору.
  3. При вживанні вкрай важливо враховувати ймовірність розвитку побічних реакцій, а також перелік протипоказань.
  4. Якщо сумніваєтеся – краще проконсультуватися з лікарем.