Топ-10 корисних властивостей помело для організму людини

Помело – це найбільший представник сімейства цитрусові, що відрізняється не тільки особливим смаком, але і користю для організму людини.

На думку вчених, помело може застосовується для поліпшення стану опорно-рухової, нервової, сечовидільної систем. Також воно зміцнює імунітет, нормалізує травлення. Крім того, цей цитрус здатний запобігти розвитку деяких видів раку, допомогти скинути зайву вагу, зміцнити зуби і знизити кровоточивість ясен.

10 корисних властивостей

Нижче ми опишемо 10 доведених фактів, завдяки яким помело вважається корисним для здоров'я.

1. Цінний склад

Помело має низьку калорійність – близько 38 калорій на 100 грам (середня вага фрукта – від 900 до 1200 грам).

100 грам фрукта містить наступні поживні речовини:

назва компонента приблизний відсоток від добової потреби
аскорбінова кислота (вітамін C) 102 %
Вітамін В1 2,3 %
Вітамін В6 1,8 %
Вітамін В2 1,59 %
Вітамін В3 1,1 %
калій 6,17 %
мідь 2,4 %
магній 1,5 %
залізо 1 %
кальцій 1 %

Також помело багате харчовими волокнами , антиоксидантними речовинами, рослинними ферментами і флавоноїдами, які і обумовлюють основні корисні властивості фрукта.

Помело-цінне джерело вітаміну З та інших біологічно активних речовин, необхідних для підтримки життєдіяльності організму людини.

2. Підвищення імунітету

Помело корисно для імунітету завдяки вмісту колосального обсягу вітаміну з (всього 100 грам фрукта повністю перекриває добову потребу).

Доведено, що вітамін C є потужним антиоксидантом, що активує проліферацію клітин імунної системи і підвищує стійкість організму до різних зовнішніх інфекційних агентів (віруси, гриби, бактерії).

Вчені зі Швейцарії доведено , що вживання достатніх доз вітаміну з пов'язано з більш низькою інфекційною захворюваністю, а самі патології протікають значно легше.

Помело, за рахунок вмісту великої кількості вітаміну З, стимулює роботу імунної системи і знижує ризик розвитку інфекційних захворювань.

3. Поліпшення травлення

Практично всі фрукти та овочі-цінні джерела клітковини .

1 плід помело містить близько 25% від рекомендованої добової потреби в харчових волокнах, які представлені, в основному, пектином .

Клітковина вкрай важлива для злагодженої роботи травного апарату . Вона нормалізує мікрофлору кишечника-пригнічує ріст і розмноження патогенних представників мікробіоценозу, підвищує чисельність корисних мікроорганізмів.

На тлі отримання достатніх обсягів харчових волокон забезпечується злагоджена моторно-евакуаційна функція сфінктерів і повноцінне скорочення м'язових волокон, що попереджає розвиток діареї і запорів.

Також клітковина пригнічує хронічне запалення і підвищує стійкість епітеліальних клітин товстого кишечника до впливу агресивних факторів, що знаходяться в просвіті травної трубки (токсичні продукти деградації, вжиті з їжею канцерогени), що забезпечує досить надійну профілактику раку.

за рахунок вмісту великого обсягу клітковини, цитрус позитивно впливає на травну систему: нормалізує стілець, запобігає ряд захворювань.

4. Зміцнення опорно-рухової системи

Помело має в своєму складі калій, який вкрай важливий для роботи не тільки серцевого м'яза, але і скелетної мускулатури.

Калій, за даними зарубіжних вчених, нормалізує обмін речовин в м'язовій тканині, полегшує поглинання різних мінеральних компонентів (іони кальцію), необхідних для їх повноцінного скорочення.

Також підвищує калій міцність зв'язок і сухожиль , запобігає їх пошкодження під час активних фізичних навантажень.

Помело допомагає в підтримці здоров'я опорно-рухового апарату.

5. Боротьба з депресією

Фахівці з Індії виявили , що помело підвищує рівень норадреналіну в синапсах, що призводить зниження проявів депресії, допомагає знизити почуття страху і тривоги.

Примітно, що біологічна дія можна порівняти з деякими лікарськими препаратами, що застосовуються для лікування психічних розладів.

Помело допомагає у запобіганні та полегшенні депресивних розладів.

6. Допомога в схудненні

Помело, на тлі систематичного вживання, сприяє зниженню маси тіла і може застосовуватися для корекції ваги у осіб, які страждають ожирінням.

Завдяки наявності клітковини в складі, фрукт викликає швидке відчуття переповнення шлунка, що призводить до «заспокоєння» центрів голоду в головному мозку і зниження споживання їжі в наступні кілька годин. До такого висновку прийшли експерти з США.

Цитрус цінується і за виражений антиоксидантний ефект, реалізований за допомогою вітаміну С.Фрукт прискорює обмін речовин на рівні адипоцитів, підвищує активність окислення клітин жирової тканини і пригнічує формування нових депо.

Помело, при тривалому вживанні, надає виражену допомогу в схудненні.

7. Запобігання сечокам'яної хвороби

Помело містить невелику кількість лимонної кислоти (значно менше в порівнянні з іншими цитрусовими фруктами). Однак цієї кількості достатньо, щоб запобігти утворення оксалатів кальцію – найпоширенішого виду конкрементів, що утворюється в просвіті чашечно-мискової системи, сечоводів і сечового міхура.

Також лимонна кислота підвищує обсяг виведеної з організму сечі і підвищує її кислотність. Дані особливості виступають в ролі самостійних факторів, що запобігають утворенню каменів.

лимонна кислота, наявна в помело, запобігає розвитку сечокам'яної хвороби.

8. Поліпшення здоров'я зубів і ясен

Помело, на відміну від інших представників роду Цитрус, не викликає деструкцію поверхневих шарів зубної емалі.

Регулярне включення фрукта в раціон призводить до зниження кровоточивості ясен під час чищення зубів або інших механічних впливів і підвищенню мінералізації емалі зубів. Подібні результати продемонстровано одне із зарубіжних досліджень, проведене ще в 1986 році.

При цьому вчені не зафіксували ніякого негативного впливу помело на слизові оболонки ротової порожнини.

вживання помело пов'язане з підвищенням міцності емалі зубів і зниженням кровоточивості ясен.

9. Поліпшення стану шкірних покривів

Доведено, що надходження високих доз вітаміну з в організм людини, призводить до усунення дії вільних радикалів. Саме вільнорадикальні механізми прискорюють апоптоз клітин, викликають утворення зморшок через інволютивних змін шкірних покривів.

Також помело підвищує еластичність шкіри і знижує шкідливий вплив шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

Помело, за рахунок вмісту вітаміну З, бореться зі зморшками, захищає від сонячного випромінювання.

10. Профілактика раку

Вітамін C має виражену протипухлинну активність.

За даними наукового співтовариства, помело здатний знизити ймовірність розвитку раку простати у чоловіків.

Також відзначається позитивний вплив щодо злоякісного переродження клітин товстого кишечника і епітелію шкірних покривів (під впливом сонячного випромінювання).

Помело здатне знизити ризик розвитку деяких видів раку.

Шкода і протипоказання

Помело, незважаючи на масу лікувальних властивостей, може бути шкідливо для організму людини в окремих ситуаціях, до яких відносяться:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. алергічні реакції на цитрусові фрукти зустрічаються вкрай часто і відрізняються важким перебігом. При наявності сенсибілізації організму до будь-якого представника даного сімейства (апельсини, лимони, мандарини і т.п.), від помело краще відмовитися.
  2. Загострення хронічних або гострі запальні захворювання травного тракту. Помело викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового апарату, що посилює перебіг будь-яких запальних процесів.

При надмірному вживанні (більше 1 кг на добу) можуть спостерігатися такі небажані реакції:

  • Диспепсичні розлади( запор, діарея, печія, болі в епігастральній ділянці);
  • Запаморочення;
  • Утруднення дихання (з огляду на оборотного функціонального ураження діафрагми).

Важливо зазначити, що жінки можуть споживати помело під час вагітності. Фрукт містить масу корисних речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку плоду. Рекомендована добова норма в період виношування дитини – не більше 200-300 грам на добу.

Помело може бути небезпечним для організму в окремих ситуаціях. Необхідно виключити протипоказання.

Короткі відповіді на запитання

Нижче розглянуті найпоширеніші питання щодо вживання помело:

  1. Скільки можна їсти на день? на думку дієтологів, рекомендується вживати не більше половини 1 фрукта на добу, що відповідає 400-500 грамам продукту.
  2. Що краще: грейпфрут або помело? це питання є спірним. Обидва фрукта вкрай корисні для людини. Помело відрізняється високою концентрацією вітаміну З, а грейпфрут містить більше вітаміну А, фолієвої кислоти та магнію.
  3. Чи корисний сушений фрукт? так! Сушене помело має більш високу енергетичну цінність (до 90 калорій на 100 грам продукту), проте містить більше вітамінів, макро - і мікроелементів, антиоксидантів.
  4. Застосування неїстівних частин фрукта. шкірка і цедра помело вкрай корисні і застосовуються в народній медицині для лікування запальних захворювання ясен, печінки і жовчного міхура, а так само для зниження артеріального тиску. Можуть вживатися в цілісному вигляді або у формі відварів, чаїв. Плівки фрукта непридатні до вживання, їх краще попередньо видалити.

Висновок

  1. Помело здобуде колосальну кількість вітаміну З, що значно виділяє його серед інших представників сімейства цитрусові.
  2. Також в складі плодів є маса мінералів і антиоксидантів.
  3. Помело сприяє зниженню маси тіла, профілактиці депресії і ряду злоякісних пухлин, зміцнює зуби і ясна, стимулює роботу імунної системи, покращує здоров'я травної та опорно-рухової систем.
  4. При вживанні необхідно дотримуватися рекомендовану дозу (до 400-500 грам в день), а також враховувати наявність протипоказань і можливих побічних ефектів.