Топ-10 корисних властивостей помело для організму людини
Помело – це найбільший представник сімейства цитрусові, що відрізняється не тільки особливим смаком, але і користю для організму людини.
На думку вчених, помело може застосовується для поліпшення стану опорно-рухової, нервової, сечовидільної систем. Також воно зміцнює імунітет, нормалізує травлення. Крім того, цей цитрус здатний запобігти розвитку деяких видів раку, допомогти скинути зайву вагу, зміцнити зуби і знизити кровоточивість ясен.
10 корисних властивостей
Нижче ми опишемо 10 доведених фактів, завдяки яким помело вважається корисним для здоров'я.
1. Цінний склад
Помело має низьку калорійність – близько 38 калорій на 100 грам (середня вага фрукта – від 900 до 1200 грам).
100 грам фрукта містить наступні поживні речовини:
назва компонента | приблизний відсоток від добової потреби |
аскорбінова кислота (вітамін C) | 102 % |
Вітамін В1 | 2,3 % |
Вітамін В6 | 1,8 % |
Вітамін В2 | 1,59 % |
Вітамін В3 | 1,1 % |
калій | 6,17 % |
мідь | 2,4 % |
магній | 1,5 % |
залізо | 1 % |
кальцій | 1 % |
Також помело багате харчовими волокнами , антиоксидантними речовинами, рослинними ферментами і флавоноїдами, які і обумовлюють основні корисні властивості фрукта.
2. Підвищення імунітету
Помело корисно для імунітету завдяки вмісту колосального обсягу вітаміну з (всього 100 грам фрукта повністю перекриває добову потребу).
Доведено, що вітамін C є потужним антиоксидантом, що активує проліферацію клітин імунної системи і підвищує стійкість організму до різних зовнішніх інфекційних агентів (віруси, гриби, бактерії).
Вчені зі Швейцарії доведено , що вживання достатніх доз вітаміну з пов'язано з більш низькою інфекційною захворюваністю, а самі патології протікають значно легше.
3. Поліпшення травлення
Практично всі фрукти та овочі-цінні джерела клітковини .
1 плід помело містить близько 25% від рекомендованої добової потреби в харчових волокнах, які представлені, в основному, пектином .
Клітковина вкрай важлива для злагодженої роботи травного апарату . Вона нормалізує мікрофлору кишечника-пригнічує ріст і розмноження патогенних представників мікробіоценозу, підвищує чисельність корисних мікроорганізмів.
На тлі отримання достатніх обсягів харчових волокон забезпечується злагоджена моторно-евакуаційна функція сфінктерів і повноцінне скорочення м'язових волокон, що попереджає розвиток діареї і запорів.
Також клітковина пригнічує хронічне запалення і підвищує стійкість епітеліальних клітин товстого кишечника до впливу агресивних факторів, що знаходяться в просвіті травної трубки (токсичні продукти деградації, вжиті з їжею канцерогени), що забезпечує досить надійну профілактику раку.
4. Зміцнення опорно-рухової системи
Помело має в своєму складі калій, який вкрай важливий для роботи не тільки серцевого м'яза, але і скелетної мускулатури.
Калій, за даними зарубіжних вчених, нормалізує обмін речовин в м'язовій тканині, полегшує поглинання різних мінеральних компонентів (іони кальцію), необхідних для їх повноцінного скорочення.
Також підвищує калій міцність зв'язок і сухожиль , запобігає їх пошкодження під час активних фізичних навантажень.
5. Боротьба з депресією
Фахівці з Індії виявили , що помело підвищує рівень норадреналіну в синапсах, що призводить зниження проявів депресії, допомагає знизити почуття страху і тривоги.
Примітно, що біологічна дія можна порівняти з деякими лікарськими препаратами, що застосовуються для лікування психічних розладів.
6. Допомога в схудненні
Помело, на тлі систематичного вживання, сприяє зниженню маси тіла і може застосовуватися для корекції ваги у осіб, які страждають ожирінням.
Завдяки наявності клітковини в складі, фрукт викликає швидке відчуття переповнення шлунка, що призводить до «заспокоєння» центрів голоду в головному мозку і зниження споживання їжі в наступні кілька годин. До такого висновку прийшли експерти з США.
Цитрус цінується і за виражений антиоксидантний ефект, реалізований за допомогою вітаміну С.Фрукт прискорює обмін речовин на рівні адипоцитів, підвищує активність окислення клітин жирової тканини і пригнічує формування нових депо.
7. Запобігання сечокам'яної хвороби
Помело містить невелику кількість лимонної кислоти (значно менше в порівнянні з іншими цитрусовими фруктами). Однак цієї кількості достатньо, щоб запобігти утворення оксалатів кальцію – найпоширенішого виду конкрементів, що утворюється в просвіті чашечно-мискової системи, сечоводів і сечового міхура.
Також лимонна кислота підвищує обсяг виведеної з організму сечі і підвищує її кислотність. Дані особливості виступають в ролі самостійних факторів, що запобігають утворенню каменів.
8. Поліпшення здоров'я зубів і ясен
Помело, на відміну від інших представників роду Цитрус, не викликає деструкцію поверхневих шарів зубної емалі.
Регулярне включення фрукта в раціон призводить до зниження кровоточивості ясен під час чищення зубів або інших механічних впливів і підвищенню мінералізації емалі зубів. Подібні результати продемонстровано одне із зарубіжних досліджень, проведене ще в 1986 році.
При цьому вчені не зафіксували ніякого негативного впливу помело на слизові оболонки ротової порожнини.
9. Поліпшення стану шкірних покривів
Доведено, що надходження високих доз вітаміну з в організм людини, призводить до усунення дії вільних радикалів. Саме вільнорадикальні механізми прискорюють апоптоз клітин, викликають утворення зморшок через інволютивних змін шкірних покривів.
Також помело підвищує еластичність шкіри і знижує шкідливий вплив шкідливого ультрафіолетового випромінювання.
10. Профілактика раку
Вітамін C має виражену протипухлинну активність.
За даними наукового співтовариства, помело здатний знизити ймовірність розвитку раку простати у чоловіків.
Також відзначається позитивний вплив щодо злоякісного переродження клітин товстого кишечника і епітелію шкірних покривів (під впливом сонячного випромінювання).
Шкода і протипоказання
Помело, незважаючи на масу лікувальних властивостей, може бути шкідливо для організму людини в окремих ситуаціях, до яких відносяться:
- Підвищена індивідуальна чутливість. алергічні реакції на цитрусові фрукти зустрічаються вкрай часто і відрізняються важким перебігом. При наявності сенсибілізації організму до будь-якого представника даного сімейства (апельсини, лимони, мандарини і т.п.), від помело краще відмовитися.
- Загострення хронічних або гострі запальні захворювання травного тракту. Помело викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкового апарату, що посилює перебіг будь-яких запальних процесів.
При надмірному вживанні (більше 1 кг на добу) можуть спостерігатися такі небажані реакції:
- Диспепсичні розлади( запор, діарея, печія, болі в епігастральній ділянці);
- Запаморочення;
- Утруднення дихання (з огляду на оборотного функціонального ураження діафрагми).
Важливо зазначити, що жінки можуть споживати помело під час вагітності. Фрукт містить масу корисних речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку плоду. Рекомендована добова норма в період виношування дитини – не більше 200-300 грам на добу.
Короткі відповіді на запитання
Нижче розглянуті найпоширеніші питання щодо вживання помело:
- Скільки можна їсти на день? на думку дієтологів, рекомендується вживати не більше половини 1 фрукта на добу, що відповідає 400-500 грамам продукту.
- Що краще: грейпфрут або помело? це питання є спірним. Обидва фрукта вкрай корисні для людини. Помело відрізняється високою концентрацією вітаміну З, а грейпфрут містить більше вітаміну А, фолієвої кислоти та магнію.
- Чи корисний сушений фрукт? так! Сушене помело має більш високу енергетичну цінність (до 90 калорій на 100 грам продукту), проте містить більше вітамінів, макро - і мікроелементів, антиоксидантів.
- Застосування неїстівних частин фрукта. шкірка і цедра помело вкрай корисні і застосовуються в народній медицині для лікування запальних захворювання ясен, печінки і жовчного міхура, а так само для зниження артеріального тиску. Можуть вживатися в цілісному вигляді або у формі відварів, чаїв. Плівки фрукта непридатні до вживання, їх краще попередньо видалити.
Висновок
- Помело здобуде колосальну кількість вітаміну З, що значно виділяє його серед інших представників сімейства цитрусові.
- Також в складі плодів є маса мінералів і антиоксидантів.
- Помело сприяє зниженню маси тіла, профілактиці депресії і ряду злоякісних пухлин, зміцнює зуби і ясна, стимулює роботу імунної системи, покращує здоров'я травної та опорно-рухової систем.
- При вживанні необхідно дотримуватися рекомендовану дозу (до 400-500 грам в день), а також враховувати наявність протипоказань і можливих побічних ефектів.