Чим корисні мандарини для здоров'я-11 доведених властивостей

Мандарини містять масу цінних вітамінів і антиоксидантів, що робить їх вкрай корисними для здоров'я людини.

На думку вчених, їх регулярне вживання – дієвий спосіб профілактики захворювань з боку серцево-судинної, нервової, ендокринної, імунної та травної систем.

Примітно, що мандарини відрізняються невеликим переліком побічних ефектів і протипоказань, а також рекомендовані до включення в раціон вагітним.

11 корисних властивостей

Нижче розглянуто 11 головних фактів про користь мандаринів для організму, які мають наукове обґрунтування.

1. Багатий склад

Мандарини на 85% складаються з води. Маса, що залишилася доводиться, в основному, на вуглеводи. Енергетична цінність становить 53 калорії на 100 грам (середня вага мандарина – від 88 до 140 грам).

Вміст поживних речовин на 100 грам мандаринів наступне :

  • Вуглеводи – 13,3 грама;
  • Клітковина – 1,8 грама;
  • Білки-близько 1 грама;
  • Жири-0,3 грама;
  • Вітамін А – 14 % від рекомендованої добової потреби (РСП);
  • Вітамін C-44% від РСП;
  • Фолієва кислота-4% від РСП;
  • Калій-5% від РСП.

Особливістю всіх цитрусових є високий вміст вітаміну С.дана речовина має виражену антиоксидантну активність, бере участь в синтезі ключових ферментів, сприятливо впливає практично на всі системи органів.

мандарини відрізняються низькою калорійністю, досить високим вмістом вітаміну з (всього 2 штуки задовольняють добову потребу) та інших цінних речовин.

2. Протизапальна дія

За даними вчених з Німеччини, мандарини містять цілий ряд важливих антиоксидантів: Вітамін з, гесперидин, нарірутин, які пригнічують хронічне запалення в організмі людини.

Саме із запальним процесом пов'язано вкорочення теломер в процесі ділення клітин і, відповідно, старіння організму.

Також дані речовини запобігають утворенню вільних радикалів, що вкрай важливо для повноцінного функціонування всіх органів.

вживання мандаринів пригнічує хронічне запалення і уповільнює перебіг вільнорадикальних механізмів, що призводить до збільшення тривалості життя.

3. Поліпшення травних процесів

Мандарини багатий клітковиною , яка необхідна для нормального травлення і підтримання балансу між корисними і патогенними мікроорганізмами в просвіті травного тракту.

За інформацією італійських дослідників, регулярне вживання даного фрукта запобігає ряд запальних і аутоімунних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Мандарини також можуть застосовуватися з метою профілактики і лікування запорів. В основі лежить нормалізація моторної діяльності гладкої мускулатури стінки кишечника.

мандарини запобігають запальним та аутоімунним захворюванням травної системи, а також ефективні проти запорів.

4. Протиракова дія

доведено , що мандарини інгібують ряд вільних радикалів (супероксид, оксид азоту), які відповідають за злоякісне переродження клітин епітеліальної тканини. При цьому, ефект більшою мірою виражений у шкірки мандаринів, в меншій – у м'якоті і соку.

Регулярне вживання даного цитруса також сприяє профілактиці раку шкірних покривів і товстої кишки.

За даними іранських дослідників, мандарини, за рахунок високого вмісту гесперидину, також запобігають розвитку гемобластозов (гострі і хронічні лейкози).

мандарини мають протиракову дію. Вони ефективні з метою запобігання злоякісного переродження кровотворних і епітеліальних тканин.

5. Корекція дисліпідемії

Японські фахівці виявили , що флавоноїди, що входять до складу всіх цитрусових, уповільнюють зворотне всмоктування холестерину в просвіті травного тракту, тим самим знижуючи його концентрацію в крові.

Також відзначається вплив на обмін ліпідів в печінці, в ході якого там знижується утворення атерогенних ліпідів (ТАГ).

Мандарини запобігають утворенню атеросклеротичних накладень на стінках артеріальних судин і, отже, сприяють профілактиці таких небезпечних захворювань, як ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, ішемічний і геморагічний інсульт, хронічна ішемія мозку.

Важливий позитивний внесок вносить пригнічення вільнорадикальних механізмів, в ході яких пошкоджується внутрішня стінка судин і вони стають більш чутливими до атерогенного холестерину.

мандарини запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок і є засобом профілактики атеросклерозу.

6. Зміцнення імунітету

Абсолютно будь-який продукт, що містить в складі вітамін З, покращує імунітет і підвищує стійкість організму до різних інфекційних агентів.

Аскорбінова кислота, за даними наукового співтовариства, підвищує активність Т-кілерів і швидкість проліферації лімфоцитів.

Відзначається позитивний вплив на перебіг гострих інфекцій верхніх відділів дихальної системи – знижується вираженість симптоматики, зменшується тривалість перебігу патології.

мандарини, зважаючи на високий вміст вітаміну З, ефективні з метою підвищення імунітету і поліпшення перебігу респіраторних інфекцій.

7. Поліпшення стану шкіри і волосся

Вітамін З бере участь в синтезі колагену, який необхідний для підтримки еластичності шкірних покривів.

На тлі вживання мандаринів сповільнюється утворення зморшок, підвищується регенераторний потенціал – будь-які рани або подряпини гояться швидше.

Також цитрус захищає шкіру від шкідливого ультрафіолетового сонячного випромінювання.

Крім того, регулярне включення мандаринів в раціон усуває лупу, надає волоссю здоровий блиск і зміцнює їх.

мандарини можуть використовуватися в косметології з метою поліпшення стану шкіри і волосся.

8. Зниження рівня глюкози в крові

встановлено , що флавоноїди (гесперидин, нарингін, неогесперидин, нобілетин), що містяться в мандаринах, пригнічують розщеплення крохмалю, що важливо для запобігання підвищенню рівня глюкози в плазмі крові.

Також, згідно експериментів на щурах, дані флавоноїди уповільнюють глюконеогенез в печінці і підвищують чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну.

мандарини знижують рівень глюкози в крові і запобігають розвитку цукрового діабету II типу.

9. Зниження артеріального тиску

Гіпертонія – одне з найпоширеніших і небезпечних своїми ускладненнями (інсульт, серцева недостатність і т.п.) захворювання.

Закордонні спеціалісти доведено , що вживання будь-яких цитрусових призводить до значного зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску всього за 3-5 тижнів.

Мандарин може використовуватися для полегшення гіпертонічної хвороби на початкових етапах спільно з модифікацією факторів ризику, а так само застосовуватися в складі комплексної терапії спільно з медикаментозними препаратами.

вживання мандаринів сприяє зниженню артеріального тиску і профілактиці розвитку гіпертонічної хвороби.

10. Комплексний захист головного мозку

Мандарини вкрай корисні для центральної нервової системи . Китайські вчені стверджують , що вони мають наступні корисні властивості:

  1. Запобігання та зменшення тяжкості будь-яких депресивних розладів(флавоноїди мандаринів знижують вплив гормонів надниркових залоз на клітини головного мозку).
  2. Профілактика та уповільнення прогресування нейродегенеративних патологій(хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба Паркінсона).
  3. Прискорення відновлення клітин центральної нервової системи після будь-яких «ішемічних» впливів (інсульт, транзисторна ішемічна атака, хронічна ішемія мозку).
  4. Поліпшення когнітивної сфери. на тлі тривалого вживання прискорюються: мислення, пізнавальні процеси, поліпшується короткочасна і довготривала пам'ять.
таким чином, мандарини нормалізують роботу головного мозку, покращують когнітивну сферу і запобігають ряд грізних захворювань центрального відділу нервової системи.

11. Допомога в схудненні

Доведено, що аскорбінова кислота, що міститься в мандаринах, підвищує активність окислювальних процесів в жировій тканині, запобігає формуванню нових адипоцитів. Ефект найбільш виражений щодо абдомінальної жирової клітковини.

Цитрус також володіє потужним антиоксидантну дію: пригнічує хронічне запалення, нормалізує обмін речовин. Це також позитивно позначається на обсязі жирової тканини в організмі.

регулярне вживання мандаринів достовірно допомагає в схудненні.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі позитивні властивості, в окремих ситуаціях, вживання мандаринів може завдати значної шкоди організму людини. До протипоказань відносяться:

  1. Загострення хронічних або гострі захворювання травного апарату (ентерит, коліт, гастрит, ГЕРХ, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки і т.п.). Всі цитрусові викликають подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, погіршуючи перебіг будь-яких запальних патологій.
  2. Підвищена індивідуальна чутливість. алергія на цитрусові, на жаль, зустрічається вкрай часто і може проявлятися по-різному: від кропив'янки до анафілактичного шоку або ангіоневротичного набряку.
  3. Карієс. активні речовини мандаринів викликають руйнування поверхневих шарів зубної емалі. Не рекомендується вживати даний фрукт при наявності будь-яких деструктивних захворювань зубів.

Жінкам під час вагітності вкрай важливо нормувати споживання мандаринів. Максимальна добова норма в період виношування плоду і грудного вигодовування – не більше 1-2 плода.

Надмірне додавання фрукта в раціон при вагітності загрожує високим ризиком розвитку аномалій у плода і алергічних реакцій у дитини після народження.

Однак, повністю відмовлятися від мандаринів не варто. Вони містять масу корисних речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку плода, а також попереджає розвиток патологій з боку матки і плаценти. Головне & 8212; дотримуватися норми.

необхідно враховувати протипоказання і можливий розвиток побічних реакцій. Вагітним слід дотримуватися денну норму.

Короткі відповіді на запитання

Нижче розглянуті найпоширеніші питання щодо вживання мандаринів:

  1. Що краще: апельсин або мандарин? обидва види фруктів корисні, однак у апельсинів більш виражений гіполіпідемічний ефект, також вони надають більш м'який вплив на слизові оболонки травного апарату.
  2. Чи корисний сушений цитрус? так! Сушені мандарини-це відмінний спосіб наситити організм цінними вітамінами і поживними речовинами, зміст яких не сильно відрізняється від свіжого фрукта.
  3. Застосування шкірки, цедри . Кірка мандаринів містить значно більше вітаміну З і до, кальцію містить вітамін D, в ній відсутні нітрати. Шкірка зазвичай використовується з метою зниження маси тіла, корекції дисліпідемії, а також для профілактики розвитку злоякісних новоутворень. Зазвичай з неї готують чаї, відвари або вживають у висушеному вигляді. Цедра мандаринів зазвичай входить до складу мазей домашнього приготування і застосовується в косметологічних цілях (усунення зморшок, «омолодження шкіри»).
  4. Чи можна їсти кісточки? так! У кісточках мандарина є великий обсяг вітамінів А, Е і до, різних антиоксидантних речовин. Для підвищення біологічної доступності рекомендується максимально подрібнити кісточки перед вживанням.
  5. Застосування ефірного масла. ефірне масло мандарина виходить в ході холодного віджиму шкірки стиглих плодів. Мандаринова олія широко використовується в косметологічній промисловості, а також для лікування депресивних розладів і безсоння, порушень менструального циклу, усунення кровоточивості ясен.
  6. Чи можна їсти плоди кімнатного дерева? плоди домашнього мандаринового дерева (каламондіна) можна їсти лише в тому випадку, якщо його вирощували самостійно без використання хімічних речовин. » Магазинні " варіанти зазвичай небезпечні для здоров'я, так як для прискорення росту дерева застосовуються вкрай токсичні хімічні речовини.

Висновок

  1. Таким чином, мандарини відрізняються високим вмістом вітамінів (особливо, вітаміну З) і антиоксидантів, що визначають їх основні лікувальні властивості.
  2. Плоди нормалізують артеріальний тиск і знижують рівень холестерину в крові, сприяють зменшенню маси тіла, запобігають злоякісні новоутворення і патології з боку центральної нервової системи, зміцнюють імунітет.
  3. Перед вживанням рекомендується вивчити спектр можливих побічних реакцій і протипоказань.