8 корисних властивостей сушеного інжиру для здоров'я людини

Інжир отримав заслужене визнання в народній і доказовій медицині за рахунок своїх корисних властивостей. Він використовувався ще в давнину при захворюваннях горла, анемії, застосовувався для купірування нападів бронхіальної астми, а також для підвищення апетиту у виснажених хворих.

Згідно з уявленнями сучасних вчених, при регулярному прийомі, сушений інжир покращує здоров'я серцево-судинної, травної та ендокринної систем, а також надає благотворну дію на стан волосся і шкірних покривів. На його основі навіть виготовляються медичні препарати (Псоберан) для лікування захворювань шкіри.

Чим він корисний-8 фактів

Нижче розглянуто 8 основних фактів про користь інжиру для здоров'я, які мають наукове обґрунтування.

1. Зміст цінних речовин

Сушений інжир має досить високу калорійність (близько 75 калорій на 100 грам продукту) і багатий склад:

назва елемента вміст у 100 грамах приблизний відсоток від добової потреби
вуглеводи 19,2 г 15 %
білки 0,75 г 1,5 %
жири 0,3 г 1 %
харчові волокна 2,9 г 7 %
фолієва кислота 6 мкг 1,5 %
Ніацин 0,4 мг 2,5 %
пантотенова кислота 0,3 мг 6 %
піридоксин 0,113 мг 9 %
рибофлавін 0,05 мг 4 %
тіамін 0,06 мг 5 %
Вітамін А 142 МО 5 %
Вітамін C 2 мг 3 %
Вітамін Е 0,11 мг 1 %
Вітамін K 4,7 мкг 4 %
натрій 1 мг менше 1 %
калій 230 мг 5 %
кальцій 35 мг 3,5 %
мідь 0,07 мг 8 %
залізо 0,37 мг 5 %
магній 17 мг 4 %
Марганець 0,128 мг 5,5 %
Селен 0,2 мкг менше 1 %
Цинк 0,15 мг 1 %

Примітно, що сушені плоди інжиру мають найвищу концентрацію антиоксидантних речовин порівняно з іншими сухофруктами. за даними вчених з США, антиоксидантні вкрай важливі для підтримки здоров'я всього організму: вони нормалізують ліпідний профіль, знижують ризик розвитку злоякісних новоутворень і патологій серцево-судинної системи.

інжир багатий важливими поживними речовинами, необхідними для повноцінної роботи нашого організму.

2. Профілактика цукрового діабету II типу

Цукровий діабет II типу – вкрай поширене захворювання, що приводить до досить серйозних ускладнень.

Регулярне вживання інжиру, за даними індійських фахівців, призводить до підвищення чутливості периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну і зниження концентрації глюкози в крові.

Також встановлено , що рослина знижує рівень жирних кислот у крові, що також є важливим методом підтримки рівня цукру в межах норми.

Описані ефекти показують, що інжир може використовуватися для профілактики (при обтяженому сімейному анамнезі) цукрового діабету II типу.

вживання інжиру сприяє корекції концентрації глюкози в крові і запобігання розвитку цукрового діабету II типу.

3. Поліпшення стану шкіри

Інжир широко використовується при багатьох шкірних захворюваннях (екзема, вітіліго, псоріаз).

Праці індійських вчених демонструють , що сушений інжир дійсно може застосовуватися для лікування псоріазу.

Рослина також зволожує шкіру і захищає її від шкідливого впливу сонячного випромінювання.

Іранські вчені доведено ефективність інжиру щодо бородавок.

При місцевому використанні (маски, примочки) інжир уповільнює старіння шкіри, пригнічуючи вільно-радикальні механізми, а також запобігає ранній появі зморшок на обличчі.

інжир надає комплексний позитивний вплив на стан шкірних покривів, покращуючи естетичні властивості і забезпечуючи профілактику ряду захворювань.

4. Зміцнення волосся

Інжир входить до складу багатьох натуральних шампунів, кондиціонерів і масок для волосся. Він зміцнює і зволожує волосся, стимулює їх зростання. Дія забезпечується за рахунок великої кількості цінних вітамінів і мінералів.

Важливо також відзначити, що інжир містить досить високий обсяг міді і цинку, які перешкоджають випаданню волосся і розвитку облисіння. Дані властивості виявлено в ході проведення досліджень корейськими вченими.

Польські спеціалісти продемонстрували подібні результати. Вони виявили, що інжир ефективний з метою профілактики випадіння волосся у жінок в період постменопаузи. Позитивні ефекти пов'язані з наявністю в складі цинку, міді, селену, кальцію, магнію, вітамінів з і групи В.

інжир стимулює ріст волосся, запобігає їх випадання, покращує естетичні показники.

5. Захист серцево-судинної системи

На думку американських вчених, багатий набір антиоксидантів у складі сушеного інжиру захищає ендотеліальну вистилку артеріальних судин від формування атеросклеротичних бляшок.

Додаткову позитивну роль вносять феноли, омега-3 і омега-6 жирні кислоти, вживання яких пов'язане з низькою серцево-судинною захворюваністю.

Також доведено , що регулярне вживання інжиру (протягом 15 тижнів) призводить до значного зниження загального холестерину і його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ТАГ) в крові.

Інжир також знижує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, хронічної ішемії мозку, атеросклеротичного ураження судин нижніх кінцівок.

вживання інжиру пов'язане зі зниженням ризику розвитку провідних серцево-судинних патологій.

6. Профілактика раку

Фрукти багатий харчовими волокнами , які сприяють відновленню адекватної мікрофлори кишечника і пригнічують хронічне запалення на рівні товстої кишки.

Дисбіоз і тривалий перебіг запальних процесів – провідні причини розвитку колоректального раку.

Як стверджують експерти з США, з вживанням сушеного інжиру також пов'язано зниження ймовірності розвитку раку молочної залози у жінок в юнацькому і середньому віці.

інжир потенційно забезпечує профілактику раку товстої і прямої кишки, а також молочних залоз.

7. Захист печінки

Працівники університету медичних наук ім. Джунбішапура Ахваз (Іран) виявили , що екстракт листя інжиру захищає клітини печінки від будь-яких пошкоджень (інфекційні захворювань, харчові чи інші отруєння).

Рослина стабілізує мембрани гепатоцитів і підвищує їх стійкість до агресивних факторів.

Інжир також здатний уповільнити прогресування фіброзних змін, що спостерігаються при цирозі печінки або жировому гепатозі.

інжир – вкрай корисний продукт для печінки. Він захищає клітини органу від будь-яких факторів, що ушкоджують.

8. Допомога в схудненні

Імовірно, вживання інжиру сприяє схудненню і підтримці адекватної маси тіла.

Дія, імовірно, пов'язано з великою кількістю антиоксидантів у складі, які нормалізують обмін речовин на рівні жирової тканини, прискорюють окислення адипоцитів.

На основі рослини навіть  виготовляються медичні препарати для лікування ожиріння.

Однак, це питання залишається спірним. Інжир має високу енергетичну цінність (особливо в сушеному вигляді) і стимулює апетит. Після його вживання значно зростає тяга до їжі.

інжир нібито позитивно впливає на масу тіла.

Можлива шкода і протипоказання

Прийом сушених плодів інжиру пов'язаний з деякими ризиками та потенційною шкодою для здоров'я. Він протипоказаний при наступних станах:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. на жаль, алергія на інжир зустрічається досить часто. Прояви алергії зазвичай носять слабовиражений характер (алергічний дерматит, кропив'янка, ізольований свербіж шкіри). Можливий розвиток алергічних реакцій при наявності алергії на апельсини, латекс, пилок берези (перехресна алергія).
  2. Захворювання тонкого і товстого кишечника. інжир має виражену проносну дію і може викликати або посилити прояви діареї, яка зустрічається при інфекційно-запальних патологіях травного апарату, хвороби Крона, неспецифічному виразковому коліті.

З особливою обережністю необхідно підходити до вживання інжиру при наявності цукрового діабету. Рослина надає потужну гіпоглікемічну дію, що, при спільному прийомі цукрознижувальних медичних препаратів, може спровокувати непритомність і втрату свідомості.

Важливо відзначити, що інжир рекомендований до включення в раціон вагітних жінок. Він підвищує загальний тонус організму, але не стимулює м'язову тканину матки.

Рослина також містить масу поживних речовин (вітамін C, залізо, фолієва кислота), які вкрай необхідні для формування тканин майбутньої дитини. Відзначається зниження частоти розвитку гестаційного цукрового діабету і пієлонефриту вагітних при вживанні інжиру під час виношування дитини.

необхідно уважно підходити до включення фрукта в раціон через наявність протипоказань і можливості розвитку побічних ефектів.

Відповіді на часті запитання.

Нижче розглянуті найбільш спірні моменти щодо вживання і використання інжиру.

  1. Який плід корисніше: свіжий або сушений? під час висушування енергетична цінність інжиру зростає в 4 рази, вміст цукру – в 5 разів. Також збільшується обсяг клітковини , крохмалю і ряду органічних кислот. Безумовно, в сушеному вигляді інжир несе значно більше користі організму людини, однак при надмірному вживанні може викликати ожиріння і погіршити перебіг цукрового діабету.
  2. В який час краще його вживати? інжир можна їсти вранці натщесерце. А ось на ніч його не слід вживати, так то може викликати перевантаження травної системи і різні проблеми зі сном. Рекомендується вживати фрукт не пізніше, ніж за 2-3 години перед сном.
  3. Скільки можна їсти дорослим і дітям? дітям можна давати інжир з 1,5 років – по 1 плоду 1 раз в 2-3 дня. Рекомендована максимальна добова норма для дорослих - 3-4 плода на добу.
  4. Застосування варення. варення з плодів інжиру зазвичай застосовується для підвищення рівня гемоглобіну в крові, лікування захворювань печінки, підвищення імунітету при гострих респіраторних інфекціях, а так само для боротьби з запорами. Однак, за рахунок високого вмісту цукру, його прийом слід сильно обмежити (не більше декількох чайних ложок в день).
  5. Застосування листя . У класичному варіанті листя інжиру застосовуються для приготування чаю, який використовується для лікування бронхіту, зміцнення кісток , підвищення лібідо і запобігання розвитку ішемічної хвороби серця.

Висновок

  1. Таким чином, вживання інжиру пов'язане з багатьма перевагами для людини.
  2. Він зменшує ризик розвитку злоякісних новоутворень, може сприяти зниженню маси тіла, покращує здоров'я серцево-судинної, ендокринної та травної систем.
  3. Рослина вкрай часто використовується для підвищення естетичних якостей шкіри і волосся.
  4. Слід уважно ставитися до наявності протипоказань і побічних реакцій. Алергія на інжир зустрічається досить часто.