Чим корисна буряк для організму людини-10 фактів з опорою на науку
Буряк – це коренеплід, який люди почали використовувати в лікарських цілях ще в 2 тисячолітті до нашої ери. Вона багата клітковиною, фолієвою кислотою, марганцем, залізом, калієм і вітамінами (C і B6).
За даними численних досліджень, при регулярному вживанні буряка спостерігається зміцнення імунітету, профілактика захворювань з боку серця і судин, нервової та опорно-рухової систем, зниження маси тіла.
Буряк вкрай корисна в період виношування дитини, так як забезпечує профілактику аномалій розвитку нервової трубки плода і ускладнень перебігу вагітності.
Зміст
10 доведених властивостей
Нижче розглянуті 10 основних фактів про користь буряка для організму з опорою на доказову базу.
1. Багатий склад
Буряк має досить низьку калорійність – близько 44 калорій на 100 грам.
У 100 грамах рослини містяться наступні речовини:
найменування компонента | вага або відсоток рекомендованої добової потреби |
білки | 1,7 грама |
жири | 0,2 грама |
вуглеводи | 9 грам |
харчові волокна | 2 грами |
вітамін С | 6 % |
фолієва кислота | 20 % |
вітамін В6 | 3 % |
магній | 6 % |
калій | 9 % |
фосфор | 4 % |
Марганець | 16 % |
залізо | 4 % |
Вуглеводи в складі коренеплоду, більшою мірою, представлені простими цукрами – глюкозою і фруктозою. Їх зміст незначно підвищується в процесі термічної обробки (на 8-12 %).
Рослина є цінним джерело клітковини . Клітковина, на думку вчених з Туреччини, сприяє зниженню ризику розвитку злоякісних новоутворень, цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, інсульту та інфаркту міокарда, а також відновлює мікрофлору кишечника.
Велику роль відіграють вітаміни і мінерали:
- Фолієва кислота необхідна клітинам для повноцінного росту і функціонування.
- Марганець забезпечує адекватну роботу м'язової тканини.
- Калій покращує здоров'я серця і знижує артеріальний тиск.
- Залізо вкрай важливо для синтезу еритроцитів у червоному кістковому мозку.
- Вітамін C підтримує імунну систему і покращує стан шкіри.
У медицині буряк особливо цінується за високу концентрацію неорганічних нітратів і пігментів, які знижують артеріальний тиск, зменшують ймовірність розвитку багатьох серцево-судинних захворювань і володіють іншими лікувальними властивостями.
Важливо! буряк також має в своєму складі фруктани-коротколанцюгові вуглеводи, які виключаються при дієті FODMAP .
2. Зниження артеріального тиску
Підвищений артеріальний тиск (гіпертонічна хвороба, симптоматичні артеріальні гіпертензії) – один з провідних факторів ризику розвитку інсульту та інфаркту міокарда.
Численні дослідження демонструють, що буряк здатна не тільки знижувати рівень систолічного і діастолічного артеріального тиску, але і запобігати ранній розвиток гіпертонії у осіб з групи ризику (обтяжена спадковість, наявність ожиріння або діабету).
Вчені з Великобританії стверджують , що вживання бурякового соку або м'якоті викликає зниження артеріального тиску через 3-4 години на 6-7 %.
Подібні результати показали праці фахівців з Австралії, де встановили, що буряк знижує систолічний артеріальний тиск на 3-4%, діастолічний – на 2-4 %. При цьому, ефект спостерігається навіть у осіб, що мають нормальні показники АТ.
Як затверджується , в основі механізму дії буряка лежить вплив нітратів на стінки артерій, які викликають розширення кровоносних судин і подальше зниження артеріального тиску.
Концентрація бурякових нітратів досягає максимального значення приблизно через 3-6 годин з моменту вживання буряка, а сам гіпотензивний ефект носить тимчасовий характер – 2-7 годин.
Для досягнення стійкого ефекту необхідно регулярне вживати овоч по кілька разів на день.
3. Покращення спортивних результатів
Вчені зі Швейцарії встановлено , що нітрати, що містяться в буряках, підвищують активність окисного фосфорилювання в мітохондріях. Даний процес призводить до прискореного вироблення енергії, необхідної скелетної мускулатури.
Дослідження, проведені у Великобританії, демонструють , що прийом 500 мл бурякового соку на добу протягом тижня збільшує час до повного фізичного виснаження під час навантажень на 15-25% і підвищує загальну продуктивність на 1-2 %.
Вживання буряка також підвищує споживання організмом кисню на 20%. Дана властивість попереджає розвиток гіпоксії під час активних тренувань і робить організм більш витривалим.
Слід пам'ятати, що пік концентрації нітратів в крові спостерігається не раніше, ніж через 3 години. Отже, рекомендується завчасно вживати буряк перед передбачуваними навантаженнями.
4. Пригнічення запалення
Хронічне запалення пов'язані з розвитком таких захворювань, як ожиріння, ішемічна хвороба серця та рак.
Буряк містить ряд пігментів (наприклад, беталаїн), які інгібують вироблення з-реактивного білка і активність фактора некрозу пухлини альфа, які є важливими медіаторами перебігу хронічних запальних процесів в організмі.
Відзначається також позитивна дія рослини щодо вільно-радикальних механізмів, які здатні порушувати структуру клітин організму, викликати мутації і генетичні збої.
Одне з досліджень, проведене в 2013 році, продемонстровано , що буряк може ефективно усувати хворобливі відчуття у пацієнтів з остеоартритом, обумовлені запальним ураженням суглобів.
5. Поліпшення роботи травної системи
Клітковина - один з головних компонентів здорового харчування. Вона є їжею для корисних представників мікрофлори кишечника людини. Стимуляція їх зростання призводить до загибелі патогенних і умовно-патогенних форм.
Праці американських вчених показують , що буряк підвищує частоту стільця, робить його більш регулярним. Регулярне вживання овоча знижує ризик розвитку запорів, інфекційно-запальних захворювань кишечника і дивертикуліту.
Також відзначається зв'язок між регулярним прийомом буряка і низькою частотою народження цукрового діабету II типу, захворювань з боку серцево-судинної системи, онкологічних патологій.
6. Підтримка роботи головного мозку
Ряд психічних і когнітивних функцій знижується з віком. В окремих ситуаціях розвиваються атрофічні зміни головного мозку і з'являються такі відхилення, як: деменція, хвороба Альцгеймера, хвороба Піка і т. п.
В Лейденському університеті (Нідерланди) доведено , що однією з головних причин розвитку описаних змін є природне зниження кровотоку і зменшення постачання центральних відділів нервової системи киснем.
Доведено, що нітрати, що містяться в буряках, розширюють кровоносні судини , збільшуючи приплив кисневої крові до мозку. Це може покращити розумову роботу та діяльність когнітивної сфери.
При регулярному вживанні овоча відзначається покращення пам'яті і загальної розумової працездатності. Також зменшується час, необхідний для виконання розумових завдань.
7. Профілактика раку
Великий набір антиоксидантів і протизапальних речовин у складі червоного буряка можуть запобігти злоякісну трансформацію клітин.
Американські вчені, в ході проведення експериментів на тваринах, встановлено , що екстракт буряка здатний уповільнити поділ і зростання ракових клітин.
Зареєстровано також негативна дія овоча на поділ злоякісних клітин передміхурової та молочної залоз. Однак експеримент проводився»в пробірці".
8. Допомога в схудненні
Буряк – дієтичний продукт, насичений водою і клітковиною і володіє низькою калорійністю.
За даними експертів з США, вживання овочів і фруктів з низькою енергетичною цінністю, &8212; важлива стратегія для зниження маси тіла.
Вчені підкреслюють, що після прийому буряка значно знижується апетит протягом наступних кількох годин.
Заміна звичних страв буряком (навіть при однаковій калорійності) в поєднанні з обмеженням споживання їжі призводить до більш ефективного схуднення (на 50% більше).
Додаткову позитивну роль вносять Вітамін C і антиоксиданти, які нормалізують обмін речовин на рівні жирової тканини, сприяють утилізації адипоцитів з метою отримання енергії для задоволення потреб організму.
Рекомендується регулярно вживати буряк з метою корекції або зниження маси тіла.
9. Користь при вагітності
Буряк є важливим джерелом фолієвої кислоти. Саме дане біологічно активна речовина відповідає за правильний розвиток нервової трубки плода і попереджає появу численних аномалій розвитку.
Також овоч містить великий обсяг вітаміну З і нітратів, які покращують матково-плацентарний кровотік, забезпечуючи профілактику внутрішньоутробної гіпоксії плода і ризик передчасного викидня.
10. Захист печінки
Печінка забезпечує видалення токсичних речовин з крові і їх подальше виведення з організму.
Буряк забезпечує профілактику жирового переродження клітин печінки (гепатозу) при наявності цукрового діабету II типу або ожиріння, покращує обмін холестерину в гепатоцитах.
Бразильські вчені доведено , що овоч також здатний зменшувати ризик шкідливого впливу різних токсичних речовин на клітини печінки, знижувати ймовірність розвитку цирозу при вірусних гепатитах.
Протипоказання
Незважаючи на всі переваги, в окремих ситуаціях вживання буряка може завдати шкоди організму.
До основних протипоказань відносять:
- Наявність алергії на цей овоч.
- Артеріальна гіпотензія. буряк може погіршити перебіг даної патології через вираженого гіпотензивної дії.
- Сечокам'яна або жовчнокам'яна хвороба. буряк (особливо зелений) містить велику кількість оксалатів, які сприяють утворенню каменів у просвіті сечовивідних або жовчовивідних шляхів.
До числа побічних ефектів (зазвичай спостерігаються при одночасному вживанні більше 1 кг буряка) можна віднести наступні:
- Зміна кольору сечі. Пігменти овоча забарвлюють її в бордовий колір.
- Діарея і підвищення частоти стільця.
- Диспепсичні розлади. До них відносяться: підвищене газоутворення, болі в околопупочной області.
Важливо відзначити, що буряк можна вживати при вагітності (при відсутності вищеописаних протипоказань). Овоч містить масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які необхідні для повноцінного розвитку плоду і попередження розвитку ускладнень. Рекомендована норма для вагітних - 300-400 грам на добу.
Яка буряк корисніше: сира або варена?
У процесі будь-якої термічної обробки (варіння, запікання, приготування на пару) незначно знижується вміст вітамінів і мінералів (на 5-10%), проте зростає калорійність на 20%, підвищується концентрація вуглеводів і білків (на 5-10%).
Тому рекомендується віддавати перевагу сирому буряку без термічної обробки, однак не у всіх ситуаціях.
При варінні буряк втрачає більшу частину органічних фруктанів і нітратів, які залишаються у відварі. Отже, варений буряк вже не робить істотного впливу на рівень артеріального тиску.
Сушена буряка втрачає ряд вітамінів (особливо – вітамін C) і в кілька разів підвищується її енергетична цінність.
Слід відмовитися від маринованої або консервованої буряка. У ній відзначається низька концентрація вітамінів і мінералів і вона не представляє особливої біологічної цінності для організму людини.
Відповіді на часті запитання
Нижче розглянуті основні питання щодо вживання буряка.
- Чи корисний буряковий сік? сік містить масу вітамінів і мінералів, проте позбавлений клітковини. Вживання соку натщесерце або на тлі хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки може викликати подразнення слизових оболонок травного тракту. Рекомендується приймати сік спільно з іншими видами їжі з метою профілактики можливих ускладнень.
- Застосування листя (бадилля). листя буряка містять значно більше вітамінів і клітковини. Зазвичай бадилля використовується для зниження маси тіла і нормалізації рівня холестерину в крові. Бадилля можна додавати в салати та інші страви.
- Вживання квасу. у народній медицині квас на основі буряка застосовується для зниження артеріального тиску і поліпшення травлення. Ніяких наукових даних, які б підтвердили подібні властивості, на даний момент немає.
- Застосування відвару. буряковий відвар має виражені антибактеріальні властивості і протизапальну активність. Зазвичай він застосовується при інфекційно-запальних захворюваннях кишечника і верхніх відділів респіраторного тракту.
Висновок
- Таким чином, буряк містить масу вітамінів, мікро - і макроелементів, антиоксидантів і нітратів, що роблять позитивний вплив на організм людини.
- При регулярному включенні коренеплоду в раціон відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної, травної, центральної нервової, опорно-рухової систем.
- Буряк знижує масу тіла, попереджає розвиток злоякісних новоутворень, покращує роботу печінки.
- Вона може бути рекомендована вагітним жінкам з метою профілактики аномалій розвитку плода і ускладнень перебігу вагітності.