10 доведених фактів про користь і шкоду часнику для здоров'я
Часник використовується в медицині вже протягом 3000 років. Його застосування було задокументовано багатьма великими цивілізаціями, включаючи єгиптян, вавилонян, греків, римлян та китайців.
Сучасна наука підтвердила багато з корисних властивостей часнику для здоров'я, відомих ще з давніх-давен. На даний момент доведено наступне позитивний вплив на організм людини: профілактика раку і атеросклерозу, зниження артеріального тиску, поліпшення стану кісток і роботи печінки, попередження «вікових» захворювань головного мозку.
Чим він корисний - 10 фактів
Нижче розглянуто 10 основних достоїнств часнику, доведених з наукової точки зору.
1. Багатий склад
Більша частина користі часнику обумовлена високим вмістом сполук сірки, що утворюються при подрібненні або розжовуванні зубчиків. Найвідомішим з яких є аліцин.
За даними вчених з Німеччини, аліцин швидко всмоктується в просвіті травного тракту і поширюється по всьому організму, надаючи безліч біологічних ефектів: від нормалізації обміну речовин до запобігання злоякісних новоутворень.
Важливо відзначити, що аліцин – вкрай нестабільна сполука, яка присутня переважно у свіжому часнику і лише короткий час після того, як зубчик подрібнили або розчавили.
Часник містить багато інших цінних речовин, вітамінів і мінералів. Також він має досить високу калорійність: в 1 зубчику (близько 6-8 грам) міститься 42 калорій.
2. Боротьба з інфекційними захворюваннями
Часник-це потужний стимулятор імунної системи .
Згідно експерименту британських вчених, його вживання протягом 12 тижнів знижує ризик розвитку гострих респіраторних інфекцій на 63%.
За інформацією фахівців з США, часник також скорочує тривалість перебігу інфекційних патологій респіраторного тракту на 70%. В ході дослідження було виявлено, що вживання овоча спільно з появою перших ознак застуди призводить до зменшення тривалості перебігу захворювання з 5 до 1,5 діб.
Часник здатний пригнічувати життєдіяльність ряду патогенних мікроорганізмів, що створює додатковий захист від шкідливих інфекційних агентів зовнішнього середовища.
На думку вітчизняних вчених, рослина навіть здатна пригнічувати репродукцію вірусу імунодефіциту людини.
3. Зниження артеріального тиску
Дослідження індійських вчених демонструють, що часник або добавки з ним значно знижують підвищений артеріальний тиск у осіб, які страждають гіпертонічною хворобою. Біологічна дія пов'язана з прискоренням утворення оксиду азоту, який розширює артеріальні судини.
Подібні дані отримали вчені з Австралії. Вони встановили, що в середньому, часник знижує рівень систолічного артеріального тиску – на 14 %, діастолічного – на 7-11% за умови, що рослина вживається на регулярній основі протягом 12 тижнів.
Дивно, але овоч перевершує дія деяких медикаментозних антигіпертензивних препаратів. Наприклад, 0,6-1,5 мг екстракту часнику діють так само, як препарат «Атенолол».
4. Корекція ліпідного профілю
Атеросклероз-вкрай небезпечне захворювання, що характеризується відкладенням холестерину в стінках артерій і приводить до безлічі серйозних патологій: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку і т. п.
Останні наукові дослідження показують, що часник є досить ефективним засобом, знижує рівень холестерину в крові.
За даними американських фахівців, овоч зменшує загальний холестерин, а також концентрацію ліпопротеїнів низької щільності (атерогенна фракція холестерину) на 10-15 %.
Крім того, за даними індійських вчених, він зменшує вміст в крові триацилгліцеридів (»поганий " холестерин).
5. Захист головного мозку
Вільно-радикальні механізми призводять до руйнування клітин всього організму і викликають його старіння. На жаль, головний мозок найбільш схильний до впливу даного патологічного процесу.
Відомо, що часник містить безліч антиоксидантних речовин (S-алілцистеїн, s-алілмеркаптоцистеїн, N (альфа) – фруктозіларгінін), які захищають нейроцити від окисного пошкодження і знижують ризик розвитку різних «вікових» захворювань центральної нервової системи.
Доведено, що часник знижує ймовірність розвитку старечого недоумства і хвороби Альцгеймера, попереджає появу атрофічних патологій головного мозку, обумовлених ішемією через спазм судин (при підвищеному артеріальному тиску) або їх обструкції (тромб або атеросклеротична бляшка).
6. Зниження втоми і підвищення працездатності
Часник здавна приймається для зменшення проявів втоми і підвищення фізичної і розумової працездатності.
Позначено, що вживання часникового масла протягом 1,5 місяців призводить до зниження максимальної частоти серцевих скорочень при навантаженнях на 12%, а також викликає істотне підвищення загальної працездатності .
Японські вчені стверджують , що рослина є потенційним засобом для усунення проявів втоми.
7. Дезінтоксикаційна дія
Високий відсоток сполук сірки в часнику захищає клітини організму від впливу токсичних важких металів.
Роботи іранських експертів демонструють , що часник здатний знизити концентрацію свинцю в крові на 19% і зменшити вираженість симптомів отруєння даними токсичною речовиною (головні болі, підвищення артеріального тиску, зміна сухожильних рефлексів).
Біологічна дія овоча перевершує ефекти D-пеніциламіну – медичного препарату, що застосовується для усунення симптомів отруєння.
8. Поліпшення здоров'я кісток
Дослідження на гризунах показують , що часник підвищує рівень естрогенів у жінок, а це, в свою чергу, уповільнює вікову втрату кісткових тканин і попереджає такі відхилення, як остеопороз і патологічні переломи кісток.
На думку іранських вчених, для зміцнення кісток необхідно вживати близько 2 грамів сирого часнику на добу протягом мінімум 1 місяця.
Також часник прискорює регенерацію пошкоджених ділянок кісткової або суглобової тканини при перебігу остеоартрозу будь-якої етіології.
9. Попередження злоякісних новоутворень
Часник багатий антиоксидантними речовинами, які захищають всі клітини людини від впливу вільних радикалів, токсичних продуктів обміну і зовнішніх факторів.
На тлі регулярного прийому спостерігається зниження ризику розвитку раку товстої і прямої кишок, ротової порожнини, а також шлунка.
10. Підтримка здоров'я печінки
Сполуки сірки активують ферментативний апарат печінки, відповідальний за знешкодження токсичних речовин і їх подальше виведення з організму. Ця властивість була детально вивчено вченими з Ірану.
Часник також є засобом профілактики розвитку токсичного гепатиту, обумовленого надмірним вживанням алкоголю або тривалим перебуванням у забрудненому важкими металами повітряному середовищі.
Безпека, можлива шкода
Незважаючи на всі переваги, в окремих випадках використання часнику може завдати шкоди здоров'ю. Не слід вживати рослина при наявності наступних протипоказань:
- Ожиріння. часник – потужний стимулятор центру голоду. Протягом 1-3 годин від моменту вживання часнику значно зростає апетит, що загрожує надмірним споживанням калорій і збільшенням маси тіла за рахунок жирових відкладень.
- Загострення хронічних або гострі запальні захворювання шлунково-кишкового тракту. при наявності активного запалення стінки кишечника (гастрит, дуоденіт, ентерит, коліт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки) часник викликає додаткове роздратування і може погіршити перебіг патологій або викликати ускладнення (кровотечі, пенетрація або перфорація стінок травного апарату).
- Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпермоторним типом. рослина підвищує тонус мускулатури і підсилює вираженість симптомів.
- Будь-які патології нирок з ознаками ХХН. часник може спровокувати функціональні порушення роботи ниркового фільтра і викликати критичне підвищення сечовини і креатиніну в крові .
- Алергічні реакції. алергія на часник зустрічається вкрай рідко і зазвичай проявляється в легкій формі (кропив'янка, алергічний дерматит).
Очевидним недоліком вживання часнику є неприємний запах з рота, який можна усунути, якщо їсти часник одночасно з:
- Прийомом чашки міцної кави без молока;
- Розжовування часточки лимона або гілочки петрушки;
- Вживанням молока з корицею або кардамоном;
- Прийомом зеленого чаю з додаванням анісу, мірри або розмарину.
Вживання при вагітності
З одного боку, часник підвищує імунітет (захист плода і органів репродуктивної системи жінки від інфекційно-запальних захворювань), покращує матково-плацентарний кровотік, надає організму майбутньої дитини ряд важливих вітамінів і мікроелементів, з іншого – може спровокувати передчасний початок пологів або викидень.
Отже, часник можна приймати вагітним жінкам тільки в I триместрі. Рекомендована максимальна добова доза-1-2 зубчики на добу.
Відповіді на часті запитання
Нижче розглянуті основні правила і особливості застосування часнику.
- Якому варіанту віддати перевагу? кращий варіант – свіжий часник без термічної обробки. Причому молодий часник корисніше, ніж старий, оскільки в ньому відзначається найбільший вміст аллицина. У маринованому часнику знижений вміст вітамінів і мінералів, а ряд антиоксидантів (в тому числі аліцин) втрачається практично повністю. А ось сушений часник зберігає практично всі макро - і мікроелементи, вітаміни, А також аліцин.
- Термічна обробка. як вже було сказано вище, найбільш корисним є свіжий часник. Будь-яка теплова обробка практично повністю знищує аліцин і викликає зниження концентрації інших активних речовин. Тільки хворим гастроентерологічного профілю (в період ремісії) слід вживати печений в духовці, варений або тушкований часник. Смажений часник не рекомендований нікому.
- Денна норма і правила прийому. в день можна їсти в середньому 1-3 зубчики часнику, максимальна добова доза – до 5-6 зубчиків. Часник можна їсти щодня, наукові дослідження не відзначають значущих побічних ефектів при регулярному вживанні рекомендованих доз (1-6 зубчиків на добу). Вживання часнику натщесерце вранці може спровокувати розвиток захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки. Прийом навіть одного зубчика на ніч може викликати короткочасну перевантаження травної системи і порушити сон (необхідно їсти його не пізніше, ніж за 1-2 години перед сном).
- Чи можна ковтати зубчик цілком? ні! Проковтнутий цілий зубчик часнику може викликати локальне ураження слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки, а також порушити роботу сфінктерів. Крім того, максимальна концентрація аллицина спостерігається саме при розжовуванні.
- Порівняння з цибулею. цибуля і часник мають практично аналогічним набором корисних властивостей, так як відносяться до одного роду. Однак, для часнику властиво більш часте утворення отруйних побічних продуктів в організмі.
- Застосування стебел рослини. пір'я часнику багаті водою і клітковиною , а також містять великий обсяг вітаміну C. рекомендується вживати стебла в чистому вигляді (без термічної обробки) для отримання максимальної користі.
- Застосування настоянки. настоянка часнику зазвичай готується з зубчиків або часникових стрілок і використовується для підвищення імунітету (в період епідемій вірусних інфекцій верхніх відділів дихальної системи), для профілактики і лікування атеросклерозу, а також для поліпшення емоційного фону. доведено , що спиртова настоянка також має виражену антиоксидантну та протизапальну активність.
Висновок
- Таким чином, часник має масу достоїнств, які підтверджені науковими дослідженнями.
- На тлі регулярного вживання відзначається зниження частоти розвитку злоякісних новоутворень, а також захворювань з боку серцево-судинної, імунної, опорно-рухової, травної та центральної нервової систем.
- Рекомендується обережність через наявність протипоказань і можливості розвитку побічних ефектів.
- З особливою обережністю слід вживати овоч при вагітності.