Чим корисні помідори для людини-10 доведених властивостей

Помідори – це овочі родом з Південної Америки, які широко поширені по всій земній кулі.  Вони багаті багатьма мінеральними речовинами, вітамінами і антиоксидантами.

За даними численних досліджень, свіжі помідори несуть відчутну користь організму людини. Вони знижують артеріальний тиск і попереджають розвиток захворювань серця, зміцнюють кістки і покращують зір, знижують ризик появи злоякісних новоутворень і сприяють схудненню.

10 корисних властивостей

Нижче розглянуті 10 основних корисних властивостей помідорів для здоров'я з опорою на науку.

1. Багатий склад

Томати багаті харчовими волокнами , 87% з яких нерозчинні і є пребіотики , необхідними для підтримки адекватного якісного і кількісного складу мікрофлори кишечника. Основу волокон складають геміцелюлоза, целюлоза та лігнін.

Помідори також містять ряд вітамінів і мінеральних речовин:

  1. Вітамін С. потужний антиоксидант, який сприяє нормалізації обміну речовин і зниження маси тіла. 1 помідор середнього розміру забезпечує до 28% від рекомендованої добової потреби.
  2. Калій. необхідний для профілактики розвитку серцево-судинних захворювань.
  3. Вітамін К1. є регулятором згортання крові і підтримує мінеральну щільність кісткової тканини.
  4. Фолієва кислота. забезпечує повноцінний ріст тканин і підтримує функціональну активність клітин. Вкрай важлива під час вагітності для правильного розвитку органів майбутньої дитини.

Основними антиоксидантами рослини є:

  1. Лікопін. є пігментом, що надає томатам червоний колір. Учений стверджують , що вживання даної речовини пов'язано зі зниженим ризиком онкології і серцево-судинних захворювань.
  2. Бета-каротин. перетворюється в вітамін А, який підтримує нормальний розвиток всіх тканин (особливо органу зору), уповільнює старіння.
  3. Нарінгенін. є біофлавоноїдом, що міститься в шкірці помідорів. Зменшує хронічне запалення і захищає мембрани клітин від різних пошкоджень.
  4. Хлорогенова кислота. знижує артеріальний тиск і захищає стінки артерій від атеросклеротичного пошкодження і формування тромботичних мас.
помідори містять багато цінних речовин, які корисні для людини і забезпечують надійну профілактику ряду найпоширеніших захворювань.

2. Підтримка здоров'я серця і судин

Захворювання серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульти) – найпоширеніша причина смерті у всіх країнах, що розвиваються.

Вчені з Фінляндії виявили , що лікопін і бета-каротин істотно знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця та інсульту.

За даними фахівців з Японії, томати зменшують концентрацію самого шкідливого холестерину в крові – ліпопротеїнів низької і дуже низької щільності, які здатні відкладатися в стінках артерій (в тому числі коронарних) і формувати атеросклеротичні бляшки.

Також помідори знижують інтенсивність перебігу вільно-радикальних процесів і пригнічують хронічне запалення. Дана дія додатково захищає серцево-судинну систему від раннього розвитку смертельно небезпечних захворювань.

Американські дослідження демонструють високу ефективність в цілях зниження» в'язкості " крові .

Вживання томатів також пов'язане з низьким ризиком формування тромботичних і тромбоемболічних ускладнень будь-якої природи.

вживання томатів пов'язано зі зниженням частоти розвитку найпоширеніших і смертельно небезпечних серцево-судинних захворювань.

3. Зниження артеріального тиску

Гіпертонічною хворобою страждає, за різними даними, до 70% дорослого населення.

За інформацією американських вчених, помідори містять великі обсяги калію, який розслабляє гладку мускулатуру стінки судин, викликаючи їх розширення і зниження артеріального тиску.

Високий рівень споживання калію (з обмеженням кухонної солі до 3 грам на день) також пов'язаний зі зниженням ймовірності смерті від будь-яких причин на 20%.

Не менш важливу роль відіграє хлорогенова кислота. Японські вчені стверджують , що дана речовина ефективно знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск у осіб з помірною артеріальною гіпертензією (до 160/100 мм.рт. ст.). При цьому, хлорогенова кислота, навіть при прийомі у великих дозах, не викликає клінічно значущих побічних ефектів.

томати, за рахунок великої кількості калію і хлорогенової кислоти, сприяють зниженню артеріального тиску і запобігають Раннє розвитку гіпертонії.

4. Профілактика раку

Останні наукові дослідження показують, що помідори можуть запобігти розвитку злоякісних новоутворень.

За даними вчених з США, томати, зважаючи на високий вміст лікопіну, знижують ймовірність появи раку передміхурової залози у чоловіків, а також раку шлунка і легенів.

Доведено, що помідори зменшують ризик появи раку молочних залоз у жінок. Біологічна дія пов'язана з наявністю в складі каротиноїдів.

Помідори також багаті антиоксидантними речовини (вітамін C), які захищають клітини від вільних радикалів, здатних пошкодити генетичну структуру і викликати патологічну проліферацію.

включення свіжих помідорів в раціон знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень в різних органах (шлунок, молочні залози, легені, передміхурова залоза).

5. Поліпшення здоров'я шкіри

Помідори багаті лікопіном, а також іншими рослинними сполуками, які захищають шкірні покриви від шкідливого сонячного ультрафіолетового випромінювання і появи опіків. До такого висновку прийшли дослідники з Німеччини.

Також томати (за рахунок високого вмісту вітаміну З) нормалізують обмін речовин на рівні шкірних покривів, забезпечують профілактику гнійно-запальних захворювань, підвищують еластичність і пружність.

помідори покращують естетичні властивості шкіри і захищають її від впливу сонячного світла.

6. Зміцнення кісткової тканини

Помідори багаті вітаміном K, який бере безпосередню участь в метаболізмі кісткової тканини.

За інформацією вчених з Данії, вітамін до активує білки, що відповідають за відкладення іонів кальцію в кістках. Тим самим відбувається зміцнення кісток : підвищується мінеральна щільність кісткової тканини, зменшується ризик розвитку патологічних переломів.

Дана обставина особливо важливо для літніх людей, а також для жінок в період клімаксу.

помідори зміцнюють кістки і зменшують ймовірність розвитку переломів.

7. Захист очей

Лікопін, лютаїн і бета-каротин – потужні антиоксиданти, які підвищують стійкість органів зору до впливу сонячного випромінювання, перешкоджають появі дегенеративних змін жовтої плями і попереджають ранній розвиток катаракти – помутніння кришталика.

Фахівці з США встановлено , що помідори можуть знизити активність вікової інволюції офтальмологічного апарату, поліпшити кровопостачання очного яблука, уповільнити зниження зору.

рекомендується регулярно вживати помідори з метою підтримки адекватної роботи органу зору і попередження вікових змін.

8. Профілактика і поліпшення перебігу цукрового діабету

Помідори є хорошим джерело клітковини .

За даними досліджень, харчові волокна значно знижують рівень цукру в крові у осіб, які страждають на цукровий діабет II типу, і зменшують загальний рівень глюкози після прийому їжі при наявності цукрового діабету I типу.

Отже, споживання томатів може поліпшити перебіг цукрового діабету, знизити дозу прийнятих цукрознижувальних препаратів або інсуліну.

Також овоч здатний відстрочити ранній розвиток даного захворювання.

помідори забезпечують профілактику і покращують перебіг цукрового діабету I і II типів за рахунок зниження рівня глюкози в крові.

9. Помідори ефективні для схуднення

Помідори-унікальна джерело вітаміну З і інших антиоксидантних речовин, які змінюють обмін речовин на рівні жирової тканини, підвищують інтенсивність окислення адипоцитів з метою отримання енергії для задоволення власних потреб організму.

Вітамін C також уповільнює швидкість формування жирових депо (особливо – абдомінального).

Також відомо , що будь-які антиоксиданти мають виражену протизапальну дію, а жирова тканина знаходиться в стані постійного хронічного запалення. На тлі пригнічення даного процесу спостерігається поліпшення мікроциркуляції та обміну речовин, що може сприяти уповільненню відкладення жирів в організмі і швидкому схудненню.

Таким чином, включення помідорів в раціон допомагає швидше схуднути і підтримувати адекватну масу тіла

10. Користь для вагітних

Свіжі томати – джерело фолієвої кислоти, яка необхідна для правильного формування нервової трубки плода, попередження аномалій її розвитку.

Жінкам рекомендується регулярно вживати фолієву кислоту за кілька місяців до запланованого зачаття, а також під час виношування плоду.

Хоча помідори містять незначний обсяг фолієвої кислоти, вчені з Угорщини рекомендують включати їх в раціон, так як природний спосіб отримання біологічно активних речовин є кращим, особливо при вагітності.

помідори вкрай важливі для правильного формування нервової системи у плода, так як містять фолієву кислоту.

Можлива шкода і протипоказання

Помідори, в більшості випадків, добре переносяться організмом людини.

У рідкісних випадках можливий розвиток алергічних реакцій, які зазвичай мають слабовиражений характер. Вкрай висока чутливість організму до помідорів (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк і т.п.) зустрічається нечасто.

Важливо відзначити, що зафіксовані випадки перехресної алергії. При наявності алергії на латекс або пилок інших рослин, вживання помідорів може бути небезпечним для здоров'я.

Томати не протипоказані вагітним жінкам (при відсутності алергії). Навпаки, вони вкрай важливі для правильного розвитку тканин майбутньої дитини. Рекомендована добова норма-до 500 грам на добу.

в цілому, помідори мають вузьке коло протипоказань і побічних ефектів.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті Найчастіші питання щодо вживання томатів.

  1. Яким сортам віддати перевагу? у світі налічується понад 1300 сортів і гібридів томатів. Найпростіший спосіб їх класифікації - за кольором. Виділяють червоні, зелені (м'якоть по виду нагадує ківі, відрізняється кислуватим відтінком смаку), чорні (мають забарвлення, наближений до чорного, були виведені вченими з СРСР в середині 20 століття), рожеві, помаранчеві і жовті помідори. Найбільш цінними вважаються всі червоні сорти томатів (Толстой F1, Король гігантів і т.д.). А помідори черрі є чи не найкориснішими.
  2. Що корисніше: огірки або помідори? обидва овоча мають цінний склад і позитивно позначаються на здоров'ї людини. Якщо поглянути на них з точки зору дієтології, то вживання огірків краще, так як вони володіють меншою калорійністю, містять більше води і клітковини. Але не обов'язково обмежуватися чимось одним. Наприклад, салат з помідорів, огірків і сметани принесе відчутну користь. Рекомендується віддавати перевагу саме сметані замість майонезу при приготуванні салатів.
  3. Як на них впливає термічна обробка? будь-яка термічна обробка знижує концентрацію біологічно активних речовин. Проте, тушковані, варені і печені помідори зберігають більшу частину своїх лікувальних властивостей. А ось від смажених томатів краще відмовитися.
  4. Чи треба очищати шкірку? шкірка томатів не шкідлива, а навпаки корисна для організму. При повній впевненості у відсутності застосування хімічних речовин в процесі вирощування, помідори можна вживати з шкіркою.
  5. Властивості томатного соку. у ньому відзначається високий вміст фолієвої кислоти, вітаміну А і калію. До того ж, калорійність соку значно нижче в порівнянні з цільними плодами. Краще приймати свіжовичавлений сік, а не консервований.
  6. Як їх краще зберегти на зиму? в маринованих, консервованих і солоних помідорах практично відсутні цінні для організму поживні речовини, а ось в сушених або в'ялених, навпаки, їх концентрація підвищується. Висушені плоди застосовуються в народній медицині для зниження артеріального тиску, підвищення гостроти зору і уповільнення старіння.
  7. Застосування бадилля. листя томатів не застосовуються в народній і доказовій медицині, проте бадилля використовується для приготування компосту, золи, добрив.

Висновок

  1. Таким чином, помідори мають багато доведених позитивних ефектів.
  2. Вони знижують ризик розвитку злоякісних новоутворень, захворювань з боку серцево-судинної, опорно-рухової та ендокринної систем.
  3. Також вони покращують стан шкірних покривів і здоров'я офтальмологічного апарату, уповільнюють старіння і забезпечує профілактику ожиріння.
  4. Томати рекомендується включати в раціон вагітним жінкам з метою попередження дефектів розвитку нервової трубки у плода.