10 корисних властивостей гарбуза для організму з опорою на науку

Гарбуз містить важливі вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Багатий склад визначає користь гарбуза для людського організму і її широке застосування в доказовій і народній медицині.

На думку вчених, при регулярному вживанні овоч зміцнює здоров'я серцево-судинної, нервової, ендокринної та статевої систем, покращує стан шкірних покривів, знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.

Гарбуз навіть рекомендується вживати вагітним з метою зниження вираженості симптомів токсикозу і підвищення адаптаційних можливостей організму.

Чим вона корисна-10 тез

Нижче розглянуті 10 головних корисних властивостей гарбуза, які мають наукове обгрунтування.

1. Вміст цінних поживних речовин

Гарбуз має значні розміри і масу. Середня вага одного плоду - близько 2,5-3,5 кілограм. При цьому вона має досить низькою калорійністю – близько 11 калорій на 100 грам.

У 100 грамах гарбуза містяться наступні поживні речовини:

найменування компонента кількість у грамах або відсоток рекомендованої добової потреби
жири 0,08 грама
білки 0,8 грама
вуглеводи 4,9 грам
харчові волокна 1,3 грама
Вітамін А 100 %
Вітамін С 7,8 %
калій 6,5 %
мідь 4,5 %
Марганець 4,5 %
Вітамін В2 4,5 %
Вітамін Е 4 %
залізо 3,3 %

Також в складі гарбуза є невелика кількість цинку, фосфору, магнію, вітамінів групи B і фолієвої кислоти. На 94% овоч складається з води, що робить його дієтичним продуктом харчування.

Гарбуз особливо цінується за рахунок великого вмісту бета-каротину і каротиноїдів, які перетворюються в організмі людини в вітамін А, необхідний для здоров'я очей.

Гарбуз – джерело важливих вітамінів і мінералів, які роблять її корисною для людини.

2. Антиоксидантна дія

Антиоксиданти, що містяться в гарбузі, нейтралізують вільні радикали, не даючи їм можливості чинити негативний вплив на клітини і тканини.

Вільні радикали-це особливі молекули, що утворюються в організмі людини в природних умовах. На жаль, вони не тільки знищують хвороботворні мікроорганізми, але і пошкоджують власні клітини, викликаючи їх загибель або поява різних мутацій.

За даними іранських вчених, надмірне накопичення вільних радикалів в організмі призводить до окислювального стресу і розвитку великого числа захворювань з боку серцево-судинної і ендокринної систем, а також ракових пухлин.

За інформацією експертів з Німеччини, антиоксиданти захищають шкіру від шкідливого сонячного випромінювання, знижують ризик розвитку злоякісних пухлин, попереджають згасання зору.

гарбуз має потужну антиоксидантну дію, що сприяє підтримці здоров'я серцево-судинної та ендокринної систем, а також зменшує ймовірність розвитку раку.

3. Підвищення імунітету

Гарбуз багатий вітаміном А. за даними вчених з Великобританії, вітамін A підвищує активність місцевих факторів імунітету до різних зовнішніх інфекційних агентів (бактерії, гриби, віруси) і перешкоджає маніфестації інфекційно-запальних захворювань.

Корейські фахівці стверджують , що вітамін А також активує роботу клітин імунної системи, що володіє макрофагальної активністю. В результаті імунна система більш ефективно знищує чужорідні частинки, що потрапили в організм.

Не менш важлива роль відводиться вітаміну С. він запускає вироблення лейкоцитів, прискорює регенерацію пошкоджених тканин (відзначається тропність по відношенню до шкірних покривів).

Додатковий внесок у поліпшення роботи імунної системи вносять: Вітамін Е, залізо, фолієва кислота.

Гарбуз – потужний стимулятор імунної системи. Біологічні ефекти забезпечуються за рахунок високої концентрації вітамінів в складі.

4. Поліпшення зору

Свозрастом гострота зору неухильно знижується, підвищується ймовірність розвитку дегенеративних захворювань офтальмологічного апарату.

Дослідження демонструють , що низький рівень вітаміну А безпосередньо пов'язаний з високою поширеністю «старечої» сліпоти.

Китайські вчені встановлено , що вживання гарбуза значно знижує ризик розвитку катаракти – помутніння кришталика ока, що призводить до повної втрати зору.

Гарбуз також є багатим джерелом лютеїну та зеаксантину. Описані речовини запобігають дегенерацію жовтої плями і зменшують ймовірність появи катаракти.

Гарбуз забезпечує профілактику вікового зниження зору і знижує ризик розвитку дегенеративних захворювань.

5. Допомога в схудненні

Гарбуз має низьку енергетичну цінність, багата харчовими волокнами і містить багато води (до 94% від маси рослини).

Харчові волокна викликають швидкий розвиток почуття переповнення шлунка і призводять до пригнічення апетиту на кілька годин після споживання гарбуза. В результаті зменшується калорійність раціону.

рекомендується частіше включати в раціон страви з гарбуза з метою зниження маси тіла.

6. Профілактика раку

Ракові клітини діляться безладно, пошкоджуючи сусідні органи організму.

Як стверджують швейцарські вчені, злоякісні клітини здатні продукувати вільні радикали, що допомагають їм швидко розмножуватися.

Гарбуз містить багато каротиноїдів, які пригнічують вільні радикали. Дана властивість може захистити організм від деяких видів злоякісних пухлин.

Китайські фахівці відзначають високу ефективність гарбуза щодо раку шлунка. Також вона здатний знизити ризик злоякісного переродження тканин підшлункової та молочної залоз, горла.

гарбуз містить каротиноїди, які здатні знизити ризик появи деяких видів раку.

7. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Овоч багатий калієм, вітаміном C і клітковиною, які вкрай важливі для адекватної роботи серця.

Дослідження італійських вчених показують , що калій сприяє зниженню артеріального тиску і попереджає ранній розвиток гіпертонічної хвороби. Дане захворювання пов'язане з високою частотою інсультів та інфарктів міокарда.

За даними німецьких вчених, гарбуз також знижує загальний холестерин і концентрацію його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ) в крові. Отже, вона запобігає появі атеросклеротичних бляшок, здатних викликати обструкцію будь-якого артеріального кровоносної судини. До такого висновку прийшли німецькі вчені.

Гарбуз впливає на провідні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань, частково нівелюючи їх.

8. Поліпшення стану шкірних покривів

Біологічно активні речовини, наявні в складі гарбуза, надають комплексний вплив на стан шкірних покривів.

Каротиноїди та бета-каротин, на думку наукового співтовариства, захищають шкіру від сонячного випромінювання і запобігають появі опіків.

Каротиноїди, після вживання, транспортуються практично в усі клітини організму, включаючи шкіру. Вони нормалізують обмін речовин і підвищують стійкість клітин до будь-яких зовнішніх агентів.

Гарбуз також містить значний обсяг вітаміну C. фахівці з Нової Зеландії стверджують , що вітамін C забезпечує адекватний синтез колагену в шкірі, завдяки чому вона стає більш гладкою і еластичною, рідше зустрічаються зморшки.

Додаткову роль вносять вітамін E, заексантин і лютеїн. Вони допомагають підтримувати привабливий зовнішній вигляд шкіри обличчя, зменшують ймовірність появи зморшок в будь-якому віці.

гарбуз містить речовини, вкрай важливі для здоров'я шкіри. Вони захищають від сонячного випромінювання, підвищують еластичність, зменшують ризик появи зморшок.

9. Користь для головного мозку

Овоч багатий омега - 6 жирними кислотами (особливо високий вміст відзначається в гарбузовому маслі).

Дослідження показали , що омега - 6 сприяють підвищення настрою , покращують загальну розумову продуктивність, а також є ефективним засобом профілактики і лікування безсоння і депресії .

Рекомендується віддавати перевагу гарбузі при легких стадіях психічних розладів.

гарбуз, за рахунок наявності в складі омега-6 жирних кислот, нормалізує настрій, усуває безсоння і депресію.

10. Чоловіче здоров'я

По інформації корейських вчених, масло гарбузового насіння може застосовуватися в якості допоміжного методу лікування у чоловіків простатиту і доброякісної гіперплазії передміхурової залози.

Гарбуз також знижує вираженість болю за рахунок пригнічення запалення, сприяє зменшенню розмірів збільшеної простати і нормалізує відтік сечі.

Гарбуз корисна для чоловіків і може використовуватися як допоміжний метод проти простатиту, аденоми простати та інших захворювань.

Шкода і протипоказання

Іноді вживання гарбуза може викликати ряд несприятливих наслідків і завдати шкоди організму.

До головних протипоказань відносяться:

  1. Алергічні реакції. алергії на гарбуз зустрічаються вкрай рідко і характеризуються легким перебігом.
  2. Прийом сечогінних засобів. гарбуз є сечогінним засобом і виводить воду з організму. З метою запобігання втрати солей і зневоднення, її не слід вживати при прийомі діуретиків.

Вживання під час вагітності

Важливо зазначити, що гарбуз можна вживати жінкам під час вагітності. На ранніх термінах овоч зменшує прояви токсикозу, а також сприяє правильній закладці внутрішніх органів плода. На пізніх термінах гарбуз підвищує адаптаційні здібності організму матері (за рахунок вмісту калію і магнію). Рекомендована максимальна добова норма для вагітних - 200-300 грам.

Відповіді на часті запитання

Нижче розглянуті відповіді на найбільш спірні питання щодо вживання гарбуза.

  1. Чи можна їсти сирий овоч? так! Зазвичай сиру гарбуз використовують для приготування свіжих страв, особливо салатів і напоїв. Також широко поширений свіжовичавлений гарбузовий сік.
  2. Термічна обробка. будь-яка термічна обробка призводить до незначного зниження вмісту вітамінів і мінералів у складі. При цьому, варена і печена гарбуз все ще буде вкрай корисною. А ось в сушеної гарбузі значно підвищується вміст цукру, що може несприятливо позначитися на загальному стані при ожирінні і цукровому діабеті.
  3. Що можна і неї приготувати? існує безліч страв на основі даного овоча. Наприклад: гарбузова каша, салат, крем-суп, пиріг, колети. Гарбуз служить прекрасним гарніром для м'яса птиці, свинини, яловичини.
  4. Застосування гарбузового соку. свіжовичавлений сік гарбуза – відмінне джерело цінних речовин. У ньому відзначається більш високий вміст вітамінів, мінералів і антиоксидантів, ніж в м'якоті рослини. Однак слід обмежувати прийом соку - не більше 100-150 мл на добу.
  5. Чи корисні насіння? так! Гарбузове насіння особливо багаті цинком, який необхідний для підтримки мінеральної щільності кісток. Насіння використовуються також при запальних захворюваннях.
  6. Застосування гарбузового масла. олія гарбуза багата ненасиченими жирними кислотами, вітамінами (А, Е). Воно широко застосовується в косметології для усунення зморшок, жирного блиску шкіри.

Висновок

  1. Гарбуз містить масу вітамінів (A, C, B, E), макро - і мікроелементів (марганець, мідь, залізо), антиоксидантних речовин, які необхідні для злагодженої роботи всіх систем органів.
  2. При регулярному вживанні відзначається поліпшення здоров'я серцево-судинної, ендокринної, нервової, статевої систем, рідше зустрічаються злоякісні новоутворення.
  3. Також кошти на основі гарбуза підвищують естетичні якості шкірних покривів.
  4. Овоч відрізняється незначною кількістю побічних ефектів і рекомендований вагітним жінкам.