8 доведених фактів про користь руколи для людини

Рукола – унікальний представник сімейства хрестоцвіті, який набув широкого поширення в кулінарії, доказової і народній медицині.

Рукола містить в своєму складі багато вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які обумовлюють її користь для здоров'я. При регулярному вживанні трави відзначається зниження артеріального тиску, зменшення ризику розвитку злоякісних новоутворень і анемії, нормалізується маса тіла, а також поліпшується здоров'я опорно-рухової і травної систем.

Чим вона корисна-8 властивостей

Нижче розглянуті 8 основних корисних властивостей руколи для людини, доведених науково.

1. Зміст цінних речовин

Рукола – досить низькокалорійний продукт (близько 25 калорій на 100 грам).

100 грам руколи здобуде наступні поживні речовини:

найменування нутрієнта питома вага або відсоток від добової потреби
білки 2,6 грама
жири 0,7 грама
вуглеводи 3,7 грама
клітковина 1,6 грама
цукру 2,1 грама
Вітамін K 45 %
кальцій 8 %
фолієва кислота 12 %
Вітамін А 20 %
калій 8 %
Вітамін С 23 %

У складі також є невелика кількість цинку, міді, марганцю, заліза і вітамінів групи B.

Кожен інгредієнт відіграє індивідуальну, але істотну роль в організмі:

  • Кальцій - підтримує здоров'я кісток і зубів, забезпечує нервово-м'язову передачу імпульсів;
  • Калій - знижує артеріальний тиск і забезпечує адекватне скорочення серцевого м'яза;
  • Фолієва кислота - необхідна вагітним, так як відповідає за формування нервової трубки плода і захищає ДНК від будь-яких пошкоджень;
  • Вітамін С - має антиоксидантну активність і зміцнює імунітет .
таким чином, рукола – це унікальне поєднання цінних вітамінів, макро - і мікроелементів, які корисні для підтримки організму людини в здоровому стані.

2. Профілактика раку

За даними іспанських вчених, вживання будь-яких овочів сімейства Капустяні (рукола входить в нього) пов'язано з низькою зустрічністю різних видів раку.

Еруцин, що входить до складу руколи, пригнічує проліферацію злоякісних клітин, знищує пухлину на самих ранніх етапах розвитку.

Додаткову роль вносить Вітамін C, який також має виражену протипухлинну активність. Він стимулює роботу імунної системи , в результаті імунні клітини більш ефективно розпізнають і знищують ракові клітини.

рукола має протипухлинну активність. Регулярне вживання рослини пов'язано з низькою частотою народження злоякісних новоутворень.

3. Профілактика анемії

Анемія – досить поширене захворювання в сучасному суспільстві. Найчастіше її причиною є дефіцит заліза або фолієвої кислоти, особливо при наявності хронічних захворювань шлунка і тонкого кишечника, при яких порушується всмоктування даних нутрієнтів.

За даними Національного інституту здоров'я (США), прийом салату з руколою знижує ймовірність розвитку анемії, пов'язаної з недостатнім надходженням фолієвої кислоти або заліза в організм або порушенням всмоктування даних речовин.

включення руколи в раціон знижує ризик розвитку анемії.

4. Підтримка здоров'я кісток

У 100 грамах руколи міститься близько половини добової потреби вітаміну K. ця речовина підвищує біологічну доступність кальцію (будівельного макроелемента кісткової тканини) і безпосередньо регулює обмін речовин в кістках.

Закордонні дослідження демонструють , що низький рівень споживання вітаміну K пов'язаний зі зниженням мінеральної щільності кісткової тканини (остеопорозом) і високою частотою патологічних переломів.

Рекомендується обов'язково включати руколу в раціон в літнім людям, а також жінкам після менопаузи, коли спостерігається фізіологічне порушення обміну речовин в кістках.

систематичне використання руколи підвищує міцність кісток і зменшує ймовірність переломів.

5. Захист печінки

встановлено , що в складі руколи присутня велика кількість хлорофілу-пігменту, який захищає клітини печінки від впливу будь-яких токсичних речовин (наприклад, алкоголю), запобігає їх злоякісне переродження.

При регулярному вживанні овоча рідше зустрічаються такі патології, як жировий гепатоз або цироз печінки, які часто розвиваються при наявності хронічних вірусних гепатитів, раку печінки, системного ожиріння.

рукола має комплексну захисну дію щодо печінки.

6. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – складний фізіологічний процес, що протікає переважно в стінках товстої кишки і жирової тканини. Саме цей механізм є фактором ризику розвитку цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу і ряду інших вкрай небезпечних патологій.

Фахівці з Тайваню доведено , що рукола містить індол-3-карбінол і ізоціоціанати, які здатні придушити хронічне запалення в організмі за рахунок пригнічення ключових медіаторів розвитку даного процесу (фактор некрозу пухлини-альфа, інтерлейкін 10 і т.п.).

рукола пригнічує хронічне запалення в організмі і запобігає розвитку великого спектру хронічних захворювань.

7. Зниження артеріального тиску

Дослідження, проведені у Великобританії, демонструють , що рукола містить значний обсяг оксиду азоту, який може проявляти біологічну дію в організмі людини.

Оксид азоту є місцевим судинорозширювальний фактор , що впливає, переважно, на м'язову тканину артеріальних судин. Зниження тонусу мускулатури артерій призводить до зменшення загального периферичного опору судин, зниження артеріального тиску і навантаження на серце.

Рекомендується вживати листя і корінь руколи з метою профілактики і лікування (спільно з медикаментозними засобами) гіпертонічної хвороби, а також для корекції серцевої недостатності.

Важливо зазначити, що рукола є однією з ароматних трав (поряд з базиліком, корицею, розмарином), які зменшують тягу до кухонної солі, що викликає підвищення артеріального тиску.

вживання руколи викликає зниження артеріального тиску. Біологічний ефект пов'язаний з наявністю оксиду азоту в складі.

8. Допомога в схудненні

Клітковина, що міститься в руколі, є пребіотиком , що стимулює ріст і розмноження корисних мікроорганізмів і пригнічує життєдіяльність патогенних і умовно-патогенних бактеріальних агентів.

Клітковина також стимулює моторну діяльність травного тракту, попереджає затримку калових мас в організмі і запори.

За інформацією зарубіжних вчених ( разів , два ), злагоджена робота травного апарату – ключовий фактор запобігання розвитку ожиріння.

Додаткову роль вносить Вітамін C, який активує обмін речовин на рівні жирової тканини, підвищує швидкість окислення адипоцитів з метою отримання енергії.

вживання салату з руколою може схуднути і підтримувати масу тіла в межах норми.

Безпека та протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, в окремих ситуаціях, рукола може завдати шкоди здоров'ю. Вона протипоказана при наступних станах:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. при наявності алергії на будь-якого представника сімейства хрестоцвіті в анамнезі вживання руколи може бути небезпечним для життя.
  2. Артеріальна гіпотензія. рослина містить оксид азоту, який, при початково низькому рівні артеріального тиску, може викликати шок.
  3. Прийом нітропрепаратів. рукола здатна взаємодіяти з рядом лікарських засобів (нітрогліцерин, силденафіл), знижуючи їх вплив на організм.

Також необхідно враховувати, що рослина здатна акумулювати в собі токсичні речовини, що містяться в грунті або навколишньому повітрі. Рекомендується ретельно вивчати умови вирощування перед вживанням в їжу.

Важливо зазначити, що рукола є повністю безпечною рослиною під час вагітності та годування груддю. Не відзначено негативного впливу на організм матері і плоду. Овоч також містить фолієву кислоту, вітамін C і ряд інших біологічно активних речовин, необхідних для правильної закладки і подальшого розвитку всіх органів (особливо, нервової трубки) майбутньої дитини.

рукола має ряд протипоказань і особливостей вирощування, які обов'язково слід враховувати перед додаванням в раціон.

Поради щодо прийому

Рукола зазвичай вживається у свіжому вигляді у формі салатів. Відмінно поєднується з макаронними виробами; стравами, приготованими в духовці; підходить для приготування соусів.

Другий варіант використання – в якості прянощів. Рукола не тільки додасть практично будь – якого продукту вишуканий аромат, але і знизить рівень споживання кухонної солі-небезпечного з'єднання для осіб, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи.

Рекомендується додавати рослину в раціон поступово. Добрими першими кроками може стати приготування наступних страв, куди можна додати руколу:

  • Омлет;
  • Соуси;
  • Смузі;
  • Печена картопля;
  • Бутерброди.
Зелень руколи просто додати в свій раціон, завдяки її приємному смаку і аромату. В Інтернеті є безліч рецептів приготування страв з її використанням.

Відповіді на запитання

Нижче розглянуті основні питання щодо вживання і руколи:

  1. Чи можна вирощувати її вдома на підвіконні? так! Для цього необхідно підготувати ящики або горщики, викласти дренажний шар (керамзит, галька), а потім землю (нейтральну або слаболужну). Грунт піддається дезінфекції (обробка окропом або перманганатом калію), зволожується і відстоюється 1-2 дня. Після цього можна зробити лунки (глибина 1-2 см) занурити в них насіння і присипати зверху землею. Паростки з'являться вже через кілька днів. Частота поливу - 1-2 рази на добу.
  2. Властивості та застосування масла. масло руколи відрізняється високим вмістом заліза, вітаміну A і фолієвої кислоти. Зазвичай використовується для лікування і профілактики анемії, підвищення сексуального потягу, лікування шлунково-кишкових захворювань.
  3. Що корисніше: шпинат чи рукола? обидві рослини мають масу цінних біологічних ефектів. Але шпинат більш цінний для центральної нервової системи (усунення стрес і депресії , Стимуляція розумової діяльності).

Висновок

  1. Рукола не тільки має приємний аромат і смак, але і містить масу цінних вітамінів (K, A, C, фолієва кислота), макро - і мікроелементів (кальцій, калій), а також антиоксидантів.
  2. Вона робить позитивний вплив на стан серцево-судинної, травної, ендокринної, кровотворної та опорно-рухової систем.
  3. Також рослина допомагає коригувати масу тіла і рекомендовано вагітним жінкам з метою профілактики вад розвитку плода.