Чим корисний горох для здоров'я людини-9 фактів з опорою на науку
Горох є відмінним джерелом білка і містить багатий набір цінних амінокислот, вітамінів, макро - і мікроелементів, а також антиоксидантів, які корисні для здоров'я людини.
За даними вчених, на тлі регулярного вживання свіжого гороху поліпшується стан опорно-рухової та серцево-судинної систем, зміцнюється імунітет і нормалізується травлення, рідше зустрічаються злоякісні новоутворення.
9 корисних властивостей
Нижче представлені 9 основних фактів про користь гороху, які мають наукове обгрунтування.
1. Багатий склад
Свіжий горох має низьку енергетичну цінність (37 калорій на 100 грам) і містить наступні вітаміни та мінеральні речовини:
найменування компонента | питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам продукту |
вуглеводи | 6,5 грама |
клітковина | 2,4 грама |
білки | 2,4 грама |
Вітамін А | 20 % |
Вітамін K | 14 % |
Вітамін С | 7,7 % |
тіамін | 8,8 % |
фолієва кислота | 7 % |
Марганець | 6,5 % |
залізо | 4 % |
Фосфор | 3,9 % |
Вітамін С у складі гороху зміцнює імунну систему , кремній підтримує структурну цілісність опорно-рухового апарату, кобальт відповідає за адекватне кровотворення і перебіг окислювально-відновних процесів, Марганець – стимулює вироблення статевих гормонів.
Горох виділяється серед інших рослин високим вмістом білка. Наприклад, в аналогічному обсязі моркви концентрація білкових речовин в 4 рази нижче.
Горох також містить багато поліфенольних антиоксидантних сполук, які, за даними американських вчених, знижують ризик розвитку злоякісних захворювань і цукрового діабету II типу, зменшують рівень артеріального тиску, підтримують роботу головного мозку .
2. Зниження маси тіла
Ожиріння, поряд з іншими проявами метаболічного синдрому (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу, подагра) є гострою проблемою сучасної охорони здоров'я.
Як було зазначено вище, горох багатий білками і клітковиною.
Як стверджують фахівці з Великобританії, високий рівень споживання білка в поєднанні з клітковиною викликає пригнічення центрів голоду в мозку і викликає стійке відчуття ситості. В результаті людина споживає значно менше їжі.
По інформації американських вчених, велика кількість білків в раціоні також прискорює термогенез, що призводить до підвищення окислення клітин жирової тканини і витрати енергії.
3. Зміцнення опорно-рухової системи
Білки, що містяться в горосі, здатні замінити практично всі незамінні амінокислоти, які людина зазвичай отримує з тваринної їжі. Єдиний виняток-метіонін (його можна отримати з риби, м'яса, а також горіхів). Це робить його однією з головних складових раціону вегетаріанців
Доведено, що стручковий горох важливий для підтримки структурної і функціональної цілісності скелетної мускулатури, так як містить всі основні групи «будівельних» білків.
Також доведено , що регулярне включення гороху в раціон призводить до підвищення мінеральної щільності кісток і зниження ризику розвитку патологічних переломів. Дана обставина особливо важливо для літніх людей і жінок в період менопаузи, так як у них спостерігається фізіологічне зниження щільності кісткової тканини (остеопороз).
4. Профілактика цукрового діабету II типу
Горох має дуже низький глікемічний індекс – від 5 до 30 (залежно від сорту).
Працівники Департаменту харчових наук і харчування людини (США ) стверджують , що вживання продуктів з низьким глікемічним індексом дозволяє контролювати рівень глюкози в крові (цукор підвищується повільно).
Рослина також містить безліч харчових волокон, які додатково уповільнюють всмоктування глюкози з просвіту травного тракту. В результаті концентрація глюкози в крові підвищується дуже повільно, не спостерігається різких змін глікемічного фону.
На думку австрійських експертів, велику роль на рівень цукру надають рослинні білки. Вони є модуляторами метаболізму глюкози і можуть використовуватися не тільки для профілактики, але і для лікування цукрового діабету II типу.
В овочі є магній і безліч вітамінів (групи B, K, A, C), які мають антиоксидантну активність і здатні знизити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу. Цю інформацію приводять вчені з Бразилії.
5. Поліпшення роботи травної системи
У молодому горосі є великий обсяг клітковини, високий рівень споживання якої пов'язаний з такими перевагами для шлунково-кишкового тракту:
- Запобігання раку. Горох має виражену антиоксидантну та антиканцерогенну активність. При регулярному вживанні знижується ризик злоякісного переродження клітин товстої і прямої кишки.
- Нормалізація мікрофлори. рослина володіє пребіотичними властивостями . Клітковина служить їжею для корисних мікроорганізмів-вони використовують її в якості джерела їжі, за рахунок чого підвищують свою чисельність. Кількість патогенних і умовно-патогенних бактерій, при цьому, знижується.
- Поліпшення травлення. адекватний мікробіоценоз сприяє злагодженій роботі гладкої мускулатури травної трубки. В результаті харчові частинки не затримуються кишечнику, зменшується інтенсивність газоутворення, рідше зустрічаються запори.
- Стимуляція місцевого імунітету. Горох активує роботу місцевих факторів імунної системи (в кишечнику). В результаті рідше відзначаються інфекційно-запальні захворювання органів травлення.
6. Зниження артеріального тиску
У складі рослини є магній, кальцій і калій – важливі макро - і мікроелементи, необхідні для підтримки роботи серцево-судинної системи.
Доведено , що калій знижує артеріальний тиск, високий рівень якого асоційований з безліччю смертельно небезпечних ускладнень (гостра і хронічна серцева недостатність, інсульт і т.п.).
У свою чергу, як показали роботи італійських дослідників, магній і кальцій нормалізують обмін речовин в серцевому м'язі і підтримують роботу мускулатури судинної стінки, що також позитивно позначається на рівні артеріального тиску і підвищує компенсаторно-пристосувальні можливості серцево-судинної системи при наявності гіпертонії.
7. Нормалізація рівня холестерину
Атеросклероз – вкрай серйозна патологія, при якій підвищується рівень загального холестерину, а також його атерогенних («поганих») фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) і знижується вміст корисного холестеролу (ЛПВЩ).
Дисбаланс ліпопротеїнів призводить до формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку великого числа ускладнень (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку, стеноз ниркових артерій і т.п.).
Закордонні дослідження демонструють , що стручковий горох здатний знижувати вміст ЛПНЩ в крові і, тим самим, зменшувати ризик розвитку описаних вище патологій.
По інформації фахівців з Фінляндії, горох в стручках також захищає ендотелій судин від будь-яких пошкоджень (бляшки найчастіше утворюються на дефектах судинної стінки). Біологічна дія пов'язана з високим вмістом вітаміну C, флавоноїдів, каротиноїдів та інших біологічно активних речовин.
Канадські вчені встановлено , що рослина підвищує концентрацію ЛПВЩ в крові, що також запобігає розвитку атеросклерозу.
8. Профілактика раку
Горох забезпечує людину масою антиоксидантів, які пригнічують хронічне запалення в організмі і запобігають появі злоякісних новоутворень. Цю інформацію приводять фахівці з Канади.
Китайські дослідження доведено також виражену протипухлинну активність гороху. Він здатний сповільнювати або зовсім зупиняти поділ ракових клітин, викликаючи регрес пухлини.
9. Зміцнення імунітету
Як сирий, так і варений горох багатий вітаміном С, який стимулює проліферацію клітин імунної системи, покращує розпізнавання чужорідних агентів, що потрапили в кров, для подальшого їх знищення.
Високий рівень споживання вітаміну C безпосередньо пов'язаний з низькою частотою інфекційно-запальних захворювань верхніх і нижніх відділів респіраторного тракту.
Можлива шкода
Горох-вкрай корисний продукт, однак при його вживанні можливий розвиток ряду побічних ефектів:
- Здуття живота. будь-які бобові культури викликають активне газоутворення в кишечнику, так як містять вуглеводи, ферментовані кишковими бактеріями.
- Уповільнення всмоктування мінералів. Фітинова кислота, що входить до складу гороху, зменшує біологічну доступність цинку, заліза, магній і кальцію, які надходять в організм з їжею.
- Алергічні реакції. алергія на горох – досить рідкісне явище. Прояви зазвичай виражені слабо, смертельно небезпечні відхилення (наприклад, анафілактичний шок) практично не зустрічаються.
- Білкове перевантаження. Горох – надзвичайно багате джерело білка. Рекомендується нормувати його споживання при наявності захворювань з боку печінки і нирок, щоб уникнути отруєння токсичними продуктами власного обміну.
Вживання під час вагітності
Питання прийому гороху вагітними є досить спірним.
З одного боку, рослина надає організму плода масу білка (будівельного матеріалу), а також вітамінів (особливо, фолієвої кислоти) і мінералів, необхідних для адекватної закладки і розвитку всіх органів.
З іншого – овоч викликає сильне газоутворення в кишечнику матері (навіть при вживанні в мінімальних обсягах) і може спровокувати порушення тонусу матки, що вкрай небажано для майбутньої дитини.
Під час вагітності жінкам рекомендується максимально обмежувати горох в раціоні (до 50 грам в день) або зовсім відмовитися від нього.
Короткі відповіді на запитання
Нижче розглянуті найпопулярніші питання щодо вживання гороху:
- Денна норма і правила прийому. рекомендована добова норма свіжого гороху – 50-200 грам на добу. Протипоказань щодо вживання гороху вранці натщесерце немає. А ось перед сном краще від нього відмовитися, так як він викликає функціональну перевантаження травної системи і стимулює газоутворення, що може несприятливо позначитися на якості сну.
- Приготування та термічна обробка. з гороху можна приготувати кашу, суп-пюре або додати його в салат. Він відмінно поєднується з будь-якими стравами. Варений горох зберігає більшість цінних речовин, а ось від смаженого краще відмовитися.
- Чи варто їсти консервований горошок? так! Горох, навіть незважаючи на консервацію, зберігає в собі до 80% цінних для організму поживних речовин.
- Чи корисний сушений варіант? сушений горох відрізняється вкрай високою калорійністю (близько 300 калорій на 100 грам), містить в 10 разів більше білків і в 8 разів більше вуглеводів. Концентрація вітамінів і мінералів незначно відрізняється від сирого. Отже, не рекомендується вживати сушений горох у великих обсягах, особливо при наявності ожиріння або цукрового діабету II типу.
- Властивості мікрозелені. пророщений горох (мікрозелень) зазвичай застосовується для нормалізації рівні холестерину в крові, лікування різних хронічних патологій травної та серцево-судинної систем, профілактики анемії.
- Які бобові найбільш бажані? незважаючи на всі переваги гороху, найбільш корисним продуктом є саме сочевиця. Вона містить більше білка (а, отже, амінокислот) і потрібних організму вітамінів і мінералів.
Висновок
- Горох містить велику кількість вітамінів (A, k, c, B9), макро - і мікроелементів (марганець, залізо, фосфор) і антиоксидантних речовин.
- Він нормалізує роботу травної, імунної, серцево-судинної, ендокринної та опорно-рухової систем, знижує масу тіла і забезпечує профілактику ракових захворювань.
- Перед вживанням необхідно враховувати можливість розвитку побічних ефектів.
- Не рекомендований вагітним.