Чим корисний горох для здоров'я людини-9 фактів з опорою на науку

Горох є відмінним джерелом білка і містить багатий набір цінних амінокислот, вітамінів, макро - і мікроелементів, а також антиоксидантів, які корисні для здоров'я людини.

За даними вчених, на тлі регулярного вживання свіжого гороху поліпшується стан опорно-рухової та серцево-судинної систем, зміцнюється імунітет і нормалізується травлення, рідше зустрічаються злоякісні новоутворення.

9 корисних властивостей

Нижче представлені 9 основних фактів про користь гороху, які мають наукове обгрунтування.

1. Багатий склад

Свіжий горох має низьку енергетичну цінність (37 калорій на 100 грам) і містить наступні вітаміни та мінеральні речовини:

найменування компонента питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам продукту
вуглеводи 6,5 грама
клітковина 2,4 грама
білки 2,4 грама
Вітамін А 20 %
Вітамін K 14 %
Вітамін С 7,7 %
тіамін 8,8 %
фолієва кислота 7 %
Марганець 6,5 %
залізо 4 %
Фосфор 3,9 %

Вітамін С у складі гороху зміцнює імунну систему , кремній підтримує структурну цілісність опорно-рухового апарату, кобальт відповідає за адекватне кровотворення і перебіг окислювально-відновних процесів, Марганець – стимулює вироблення статевих гормонів.

Горох виділяється серед інших рослин високим вмістом білка. Наприклад, в аналогічному обсязі моркви концентрація білкових речовин в 4 рази нижче.

Горох також містить багато поліфенольних антиоксидантних сполук, які, за даними американських вчених, знижують ризик розвитку злоякісних захворювань і цукрового діабету II типу, зменшують рівень артеріального тиску, підтримують роботу головного мозку .

Горох має низьку калорійність і містить багато вітамінів, мінералів і клітковини, що вкрай важливо для здоров'я організму.

2. Зниження маси тіла

Ожиріння, поряд з іншими проявами метаболічного синдрому (гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу, подагра) є гострою проблемою сучасної охорони здоров'я.

Як було зазначено вище, горох багатий білками і клітковиною.

Як стверджують фахівці з Великобританії, високий рівень споживання білка в поєднанні з клітковиною викликає пригнічення центрів голоду в мозку і викликає стійке відчуття ситості. В результаті людина споживає значно менше їжі.

По інформації американських вчених, велика кількість білків в раціоні також прискорює термогенез, що призводить до підвищення окислення клітин жирової тканини і витрати енергії.

Горох містить в собі достатньо білка і клітковини і може застосовуватися для ефективного схуднення і підтримки маси тіла.

3. Зміцнення опорно-рухової системи

Білки, що містяться в горосі, здатні замінити практично всі незамінні амінокислоти, які людина зазвичай отримує з тваринної їжі. Єдиний виняток-метіонін (його можна отримати з риби, м'яса, а також горіхів). Це робить його однією з головних складових раціону вегетаріанців

Доведено, що стручковий горох важливий для підтримки структурної і функціональної цілісності скелетної мускулатури, так як містить всі основні групи «будівельних» білків.

Також доведено , що регулярне включення гороху в раціон призводить до підвищення мінеральної щільності кісток і зниження ризику розвитку патологічних переломів. Дана обставина особливо важливо для літніх людей і жінок в період менопаузи, так як у них спостерігається фізіологічне зниження щільності кісткової тканини (остеопороз).

Горох має в складі масу цінних білків, які необхідні для підтримки цілісності і функціональної активності опорно-рухового апарату.

4. Профілактика цукрового діабету II типу

Горох має дуже низький глікемічний індекс – від 5 до 30 (залежно від сорту).

Працівники Департаменту харчових наук і харчування людини (США ) стверджують , що вживання продуктів з низьким глікемічним індексом дозволяє контролювати рівень глюкози в крові (цукор підвищується повільно).

Рослина також містить безліч харчових волокон, які додатково уповільнюють всмоктування глюкози з просвіту травного тракту. В результаті концентрація глюкози в крові підвищується дуже повільно, не спостерігається різких змін глікемічного фону.

На думку австрійських експертів, велику роль на рівень цукру надають рослинні білки. Вони є модуляторами метаболізму глюкози і можуть використовуватися не тільки для профілактики, але і для лікування цукрового діабету II типу.

В овочі є магній і безліч вітамінів (групи B, K, A, C), які мають антиоксидантну активність і здатні знизити ймовірність розвитку цукрового діабету II типу. Цю інформацію приводять вчені з Бразилії.

Горох володіє великим потенціалом в плані контролю рівня глюкози в крові, а також в профілактиці розвитку цукрового діабету II типу.

5. Поліпшення роботи травної системи

У молодому горосі є великий обсяг клітковини, високий рівень споживання якої пов'язаний з такими перевагами для шлунково-кишкового тракту:

  1. Запобігання раку. Горох має виражену антиоксидантну та антиканцерогенну активність. При регулярному вживанні знижується ризик злоякісного переродження клітин товстої і прямої кишки.
  2. Нормалізація мікрофлори. рослина володіє пребіотичними властивостями . Клітковина служить їжею для корисних мікроорганізмів-вони використовують її в якості джерела їжі, за рахунок чого підвищують свою чисельність. Кількість патогенних і умовно-патогенних бактерій, при цьому, знижується.
  3. Поліпшення травлення. адекватний мікробіоценоз сприяє злагодженій роботі гладкої мускулатури травної трубки. В результаті харчові частинки не затримуються кишечнику, зменшується інтенсивність газоутворення, рідше зустрічаються запори.
  4. Стимуляція місцевого імунітету. Горох активує роботу місцевих факторів імунної системи (в кишечнику). В результаті рідше відзначаються інфекційно-запальні захворювання органів травлення.
молодий горох багатий клітковиною, яка комплексно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи профілактику ряду захворювань.

6. Зниження артеріального тиску

У складі рослини є магній, кальцій і калій – важливі макро - і мікроелементи, необхідні для підтримки роботи серцево-судинної системи.

Доведено , що калій знижує артеріальний тиск, високий рівень якого асоційований з безліччю смертельно небезпечних ускладнень (гостра і хронічна серцева недостатність, інсульт і т.п.).

У свою чергу, як показали роботи італійських дослідників, магній і кальцій нормалізують обмін речовин в серцевому м'язі і підтримують роботу мускулатури судинної стінки, що також позитивно позначається на рівні артеріального тиску і підвищує компенсаторно-пристосувальні можливості серцево-судинної системи при наявності гіпертонії.

таким чином, горох здатний знижувати артеріальний тиск і забезпечувати профілактику фатальних захворювань серця і судин.

7. Нормалізація рівня холестерину

Атеросклероз – вкрай серйозна патологія, при якій підвищується рівень загального холестерину, а також його атерогенних («поганих») фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) і знижується вміст корисного холестеролу (ЛПВЩ).

Дисбаланс ліпопротеїнів призводить до формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і розвитку великого числа ускладнень (ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку, стеноз ниркових артерій і т.п.).

Закордонні дослідження демонструють , що стручковий горох здатний знижувати вміст ЛПНЩ в крові і, тим самим, зменшувати ризик розвитку описаних вище патологій.

По інформації фахівців з Фінляндії, горох в стручках також захищає ендотелій судин від будь-яких пошкоджень (бляшки найчастіше утворюються на дефектах судинної стінки). Біологічна дія пов'язана з високим вмістом вітаміну C, флавоноїдів, каротиноїдів та інших біологічно активних речовин.

Канадські вчені встановлено , що рослина підвищує концентрацію ЛПВЩ в крові, що також запобігає розвитку атеросклерозу.

вживання гороху пов'язане зі зниженням ризику атеросклеротичного ураження артерій і подальшого формування серцево-судинних захворювань.

8. Профілактика раку

Горох забезпечує людину масою антиоксидантів, які пригнічують хронічне запалення в організмі і запобігають появі злоякісних новоутворень. Цю інформацію приводять фахівці з Канади.

Китайські дослідження доведено також виражену протипухлинну активність гороху. Він здатний сповільнювати або зовсім зупиняти поділ ракових клітин, викликаючи регрес пухлини.

регулярне вживання гороху пов'язане зі зниженням частоти раку. Рослина також здатне пригнічувати розвиток вже наявних в організмі пухлин.

9. Зміцнення імунітету

Як сирий, так і варений горох багатий вітаміном С, який стимулює проліферацію клітин імунної системи, покращує розпізнавання чужорідних агентів, що потрапили в кров, для подальшого їх знищення.

Високий рівень споживання вітаміну C безпосередньо пов'язаний з низькою частотою інфекційно-запальних захворювань верхніх і нижніх відділів респіраторного тракту.

Вітамін C необхідний для повноцінної роботи імунної системи.

Можлива шкода

Горох-вкрай корисний продукт, однак при його вживанні можливий розвиток ряду побічних ефектів:

  1. Здуття живота. будь-які бобові культури викликають активне газоутворення в кишечнику, так як містять вуглеводи, ферментовані кишковими бактеріями.
  2. Уповільнення всмоктування мінералів. Фітинова кислота, що входить до складу гороху, зменшує біологічну доступність цинку, заліза, магній і кальцію, які надходять в організм з їжею.
  3. Алергічні реакції. алергія на горох – досить рідкісне явище. Прояви зазвичай виражені слабо, смертельно небезпечні відхилення (наприклад, анафілактичний шок) практично не зустрічаються.
  4. Білкове перевантаження. Горох – надзвичайно багате джерело білка. Рекомендується нормувати його споживання при наявності захворювань з боку печінки і нирок, щоб уникнути отруєння токсичними продуктами власного обміну.

Вживання під час вагітності

Питання прийому гороху вагітними є досить спірним.

З одного боку, рослина надає організму плода масу білка (будівельного матеріалу), а також вітамінів (особливо, фолієвої кислоти) і мінералів, необхідних для адекватної закладки і розвитку всіх органів.

З іншого – овоч викликає сильне газоутворення в кишечнику матері (навіть при вживанні в мінімальних обсягах) і може спровокувати порушення тонусу матки, що вкрай небажано для майбутньої дитини.

Під час вагітності жінкам рекомендується максимально обмежувати горох в раціоні (до 50 грам в день) або зовсім відмовитися від нього.

Короткі відповіді на запитання

Нижче розглянуті найпопулярніші питання щодо вживання гороху:

  1. Денна норма і правила прийому. рекомендована добова норма свіжого гороху – 50-200 грам на добу. Протипоказань щодо вживання гороху вранці натщесерце немає. А ось перед сном краще від нього відмовитися, так як він викликає функціональну перевантаження травної системи і стимулює газоутворення, що може несприятливо позначитися на якості сну.
  2. Приготування та термічна обробка. з гороху можна приготувати кашу, суп-пюре або додати його в салат. Він відмінно поєднується з будь-якими стравами. Варений горох зберігає більшість цінних речовин, а ось від смаженого краще відмовитися.
  3. Чи варто їсти консервований горошок? так! Горох, навіть незважаючи на консервацію, зберігає в собі до 80% цінних для організму поживних речовин.
  4. Чи корисний сушений варіант? сушений горох відрізняється вкрай високою калорійністю (близько 300 калорій на 100 грам), містить в 10 разів більше білків і в 8 разів більше вуглеводів. Концентрація вітамінів і мінералів незначно відрізняється від сирого. Отже, не рекомендується вживати сушений горох у великих обсягах, особливо при наявності ожиріння або цукрового діабету II типу.
  5. Властивості мікрозелені. пророщений горох (мікрозелень) зазвичай застосовується для нормалізації рівні холестерину в крові, лікування різних хронічних патологій травної та серцево-судинної систем, профілактики анемії.
  6. Які бобові найбільш бажані? незважаючи на всі переваги гороху, найбільш корисним продуктом є саме сочевиця. Вона містить більше білка (а, отже, амінокислот) і потрібних організму вітамінів і мінералів.

Висновок

  1. Горох містить велику кількість вітамінів (A, k, c, B9), макро - і мікроелементів (марганець, залізо, фосфор) і антиоксидантних речовин.
  2. Він нормалізує роботу травної, імунної, серцево-судинної, ендокринної та опорно-рухової систем, знижує масу тіла і забезпечує профілактику ракових захворювань.
  3. Перед вживанням необхідно враховувати можливість розвитку побічних ефектів.
  4. Не рекомендований вагітним.