8 корисних властивостей шпинату для здоров'я і протипоказання

Шпинат – це вкрай корисна зелень, яка містить цінні вітаміни, мінерали та антиоксидантні речовини. Рослина почали вирощувати ще до нашої ери і широко використовували в тодішній медицині.

За уявленнями сучасних вчених, вживання шпинату зміцнює здоров'я серцево-судинної системи, покращує зір, підтримує міцність кісток, а також є засобом профілактики розвитку бронхіальної астми і злоякісних новоутворень.

Чим він корисний-8 тез

Нижче розглянуті основні тези про користь шпинату, які мають наукове підтвердження.

1. Багатий склад

Шпинат має низьку енергетичну цінність (близько 23 калорій на 100 грам) і містить наступні речовини:

назва компонента вміст у 100 грамах зелені
вода 91 %
білки 2,9 грама
вуглеводи 3,6 грама
цукру 0,4 грама
харчові волокна 2,2 грама
жири 0,4 грама

Більшість вуглеводів представлені клітковиною, яка надзвичайно корисний для здоров'я травної системи і всього організму.

Також в складі шпинату є важливі вітаміни, макро - і мікроелементи, які визначають його корисні властивості:

  1. Вітамін А. утворюється в ході трансформації бета-каротину в організмі людини. Важливий для нормального перебігу обмінних процесів і підтримки роботи органів зору.
  2. Вітамін С. нормалізує функціональну активність імунної системи , покращує естетичні властивості шкіри.
  3. Вітамін К. відповідає за згортання крові.
  4. Фолієва кислота (вітамін В9). вкрай корисна для вагітних жінок, так як попереджає формування вад розвитку нервової трубки плода, регулює процеси диференціювання клітин.
  5. Залізо. макроелемент необхідний для синтезу гемоглобіну - основного переносника кисню в організмі людини.
  6. Кальцій. регулює проведення нервових імпульсів, є одним з основних структурних елементів кісткової тканини.

Рослина також містить масу антиоксидантних та інших речовин, необхідних організму людини:

  1. Лютеїн. покращує здоров'я органів зір.
  2. Кемпферол. зменшує ризик розвитку злоякісних новоутворень і різних хронічних патологій.
  3. Нітрати. знижують артеріальний тиск і забезпечують профілактику розвитку серцево-судинних ускладнень.
  4. Кверцетин. пригнічує хронічне запалення, запобігає розвитку цукрового діабету II типу.
  5. Зеаксантин. потрібно для адекватного сприйняття кольору сітчастою оболонкою ока.
Шпинат містить масу вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які позитивно впливають практично на всі системи органів.

2. Антиоксидантна дія

доведено , що вільні радикали, що утворюються в ході перебігу обмінних процесів, викликають окислювальний стрес, що є фактором ризику розвитку злоякісних новоутворень, цукрового діабету II типу, атеросклерозу і прискорення старіння організму в цілому.

У складі листя рослини є ряд антиоксидантів, які допомагають знизити негативні ефекти окисного стресу.

Наприклад, вчені з Австрії встановлено , що шпинат захищає ДНК всіх клітин організму від пошкоджень в ході окисного стресу і зменшує ймовірність маніфестації раку.

Корейські фахівці виявили , що рослина попереджає руйнування і порушення роботи клітин печінки.

Шпинат має в своєму складі антиоксидантні, які зменшують ризик онкології і ряду хронічних захворювань.

3. Підтримка здоров'я очей

Шпинат містить лютеїн і зеаксантин – важливі каротиноїди, наявність яких в організмі сприятливо відбивається на офтальмологічному апараті.

За даними досліджень, проведених в США, зеаксантин і лютеїн захищають очі від негативного впливу сонячного ультрафіолетового випромінювання, знижують ризик розвитку опіків.

Також встановлено , що дані речовини запобігають вікову дегенерацію жовтої плями і катаракту. Описані патології є основною причиною втрати зору.

Вчені з США навіть зафіксували зворотний розвиток дегенеративних змін, що спостерігаються при катаракті, на тлі регулярного вживання шпинату.

регулярне включення шпинату в раціон сприятливо позначається на здоров'ї очей. Спостерігається зниження ризику розвитку вікових дегенеративних захворювань.

4. Профілактика раку

Останні наукові дослідження демонструють, що шпинат може не тільки знизити ризик злоякісної трансформації клітин організму, але і викликати зворотний розвиток пухлин.

Японські фахівці виявили , що речовини, що містяться в овочі, інгібують ферменти в ракових клітинах, уповільнюють репродукцію і, в кінцевому рахунку, викликають їх загибель. Відзначалася ефективність щодо пухлин епітеліальної тканини шийки матки.

Американські експерти виявлено пряму залежність між високим рівнем споживання шпинату і низькою частотою народження раку простати у чоловіків і молочних залоз у жінок.

Експерименти на тваринах показують , що рослина також ефективно для профілактики злоякісних пухлин товстої і прямої кишки.

систематичне вживання шпинату знижує ймовірність розвитку злоякісних новоутворень.

5. Зниження артеріального тиску

Шпинат має в своєму складі колосальну кількість нітратів – сполук, які місцево впливають на гладку мускулатуру артеріальних судин, викликаючи її розслаблення. В результаті знижується загальний периферичний опір і падає артеріальний тиск.

Дослідження австралійських вчених виявили , що шпинат не тільки значно знижує артеріальний тиск (вживання рослини може бути використано для лікування артеріальної гіпертензії 1 ступеня при низькому серцево-судинному ризику), але і зменшує ймовірність розвитку безлічі захворювань серцевого м'яза.

Подібну інформацію приводять японські вчені. Вони стверджують, що максимальний антигіпертензивний ефект спостерігається через 4 години після вживання шпинату і зберігається ще близько 6-7 годин.

Рекомендується вживати шпинат з метою профілактики розвитку, а також для лікування гіпертонічної хвороби на ранніх етапах розвитку, коли ще немає ураження органів-мішеней (серце, нирки, головний мозок) або асоційованих клінічних станів (інфаркт міокарда, інсульт тощо).

додавання листя шпинату в раціон сприяє зниженню артеріального тиску і забезпечує профілактику серцево-судинних ускладнень.

6. Контроль цукрового діабету

У складі рослини є альфа-ліпоєва кислота – антиоксидантна речовина, яка викликає зниження концентрації глюкози в крові за рахунок підвищення чутливості рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну.

Саме зниження чутливості інсулінових рецепторів є основною причиною розвитку цукрового діабету. Чим вище вік людини, тим імовірніше формування даного відхилення з боку глікемічного фону.

Вчені з Боснії та Герцеговини доведено , що альфа-ліпоєва кислота може використовуватися не тільки для профілактики розвитку і додаткового контролю цукрового діабету II типу, але і для лікування ускладнень даного захворювання (наприклад, діабетичної полінейропатії).

Шпинат слід вживати особам, які страждають на цукровий діабет II типу або мають спадкову схильність до нього з метою зниження рівня глюкози в крові і полегшення можливих ускладнень.

7. Запобігання розвитку астми

Свіжий шпинат є цінним джерелом бета – каротину.

За даними досліджень, проведених в Саудівській Аравії, бета-каротин зменшує ризик розвитку астми у дітей. Точний механізм дії рослини до кінця не вивчений.

Шпинат також дозволяє полегшити симптоми бронхіальної астми, знизити частоту розвитку загострень і навіть перевести захворювань в «сплячу» стадію.

вживання шпинату знижує ймовірність маніфестації бронхіальної астми, а також полегшує перебіг даного захворювань.

8. Підтримка здоров'я кісток

Шпинат-потенційне джерело великої кількості поживних речовин, необхідних для підтримки міцності кісткової тканини .

Наприклад, як стверджують італійські вчені, вітамін K в шпинаті підвищує біологічну доступність кальцію (підвищує всмоктування в кишечнику), а також попереджає його вимивання з кісткової тканини.

Крім того, свіжий шпинат сам містить багато кальцію, який вкрай важливий для побудови нових ділянок кісток.

Регулярне вживання овоча призводить до уповільнення вікового зниження мінеральної щільності кісткової тканини і попередження патологічних переломів. Ефект особливо важливий для людей похилого віку, а також для жінок після менопаузи.

рекомендується вживати шпинат з метою підтримання міцності кісток і профілактики переломів.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, вживання шпинату може завдати шкоди здоров'ю.  Нижче розглянуті найчастіші побічні ефекти і протипоказання шпинату:

  1. Утворення каменів у просвіті сечовивідних шляхів. Шпинат багатий кальцієм та оксалатами. Дані компоненти, при надмірному вживанні, беруть участь в утворенні конкрементів. При наявності сечокам'яної хвороби в анамнезі шпинат протипоказаний.
  2. Тромботичні та тромбоемболічні ускладнення. Шпинат – джерело вітаміну K, який підвищує згортання крові. Отже, не варто включати овоч в раціон при лікуванні тромболітиками, антиагрегантами, антикоагулянтами, так як ефект медичних препаратів може бути значно знижений, що призведе до ускладнень (наприклад, тела).
  3. Отруєння. Шпинат здатний акумулювати на поверхні своїх листя і стебел будь-які токсичні речовини з грунту і навколишнього повітря, пестициди. Необхідно ретельно промивати овоч під водою перед вживанням в їжу.
  4. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і характеризуються легким перебігом.

Вживання під час вагітності

Вагітним жінкам, при відсутності вищеописаних протипоказань, шпинат обов'язково слід включати в раціон. Він містить багато поживних речовин, які позитивно позначаються на стані плода.

Фолієва кислота попереджає дефекти нервової трубки, Вітамін C знижує ймовірність розвитку інфекційних захворювань, вітамін K підвищує адаптаційні властивості серцево-судинної системи матері, а залізо зменшує ризик маніфестації анемії.

рекомендується підходити до вживання шпинату з особливою обережністю через можливість розвитку небажаних ефектів.

Поради про вживання

Шпинат відрізняється специфічним смаком і відмінно підходить для приготування соусів, паст і заправок до салатів. Його можна додавати в будь-які овочеві або м'ясні страви (запечені в духовці або на пару). Допускається вживання рослини у формі соку або смузі.

Шпинат відмінно поєднується з іншою зеленню, особливо з руколою, щавлем, селерою.

Його можна вживати як сирим, так і обробленим. Допускається не тільки термічна обробка, але і консервування і заморожування.

У вареному і приготованому на пару рослині підвищується концентрація основних біологічно активних речовин – кальцію, цинку, бета-каротину, лютеїну. Від смаженого шпинату (особливо, на маслі) краще відмовитися.

Заморожений шпинат зберігає практично всі поживні речовини (особливо, вітаміни), незначно руйнується клітковина.

4 найкращі рецепти

Нижче розглянуто кілька корисних рецептів приготування страв на основі шпинату.

1. Салат зі шпинатом

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.;
  • Часник - 2-3 зубчики;
  • Шкірка ½ лимона;
  • Томати - 3 шт.;
  • Шпинат - 1 великий пучок (до 100 грам);
  • Зварені яйця – 3 шт.;
  • Зелень, спеції (куркума, чорний перець), оливкова олія – за смаком.

Схема приготування салату зі шпинатом:

  1. Дрібно порізати цибулю, подрібнити часник (бажано використовувати спеціальне пристосування – землянку).
  2. Додати до цибулі і часнику оливкова олія, спеції, дрібно порізану шкірку лимона, ретельно перемішати і обсмажити на сковороді протягом 3-4 хвилин. Зняти з плити.
  3. Додайте на сковороду 50 мл води і тушкуйте суміш близько 5 хвилин на середньому вогні.
  4. Очистити помідори від шкірки, дрібно подрібнити і додати до цибулі, тушкувати близько 10-15 хвилин.
  5. Дрібно нарізати шпинат і додати до решти інгредієнтів, тушкувати ще 3-5 хвилин.
  6. Зняти блюдо з плити, викласти на тарілку і додати 2-3 відварених яйця (можна їх порізати кубиками або навпіл). Салат готовий!

2. Суп

Для супу зі шпинату необхідні наступні інгредієнти:

  • Вода– 2 500 – 3 000 мл;
  • Заморожений шпинат - 150-200 грам;
  • Картопля - 3 шт.;
  • Лук - 1 шт.;
  • Яйця – 2 шт.;
  • Морква - 1 шт.;
  • Вершкове масло-50 грам;
  • Спеції (за смаком): сіль, перець, лавровий лист.

Рецепт приготування:

  1. Картоплю нарізати дрібними кубиками, цибулю нашаткувати, моркву потерти на дрібній тертці.
  2. Доведіть воду до кипіння, додайте сіль. Картоплю занурити у воду і варити до готовності (30-45 хвилин).
  3. Обсмажити цибулю на вершковому маслі до золотистого кольору, додати моркву, смажити ще 2-3 хвилини.
  4. Викласти цибулю і моркву зі сковороди, додати шпинат, тушкувати його на вершковому маслі близько 5 хвилин (до повного розморожування).
  5. Змішати всі інгредієнти додати лавровий лист, перець, збиті яйця. Варити близько 2-3 хвилин. Суп готовий!

3. Соку

Для приготування необхідно віджати сік з 200-250 грам шпинату з використанням будь соковижималки. Отриманий продукт необхідно зберігати виключно в холодильнику не більше 36 годин.

4. Смузі

Для приготування смузі зі шпинату необхідно змішати всі інгредієнти і подрібнити в блендері. Варіанти складових страви можуть бути наступні:

  • 100 грам шпинату, 1 персик, 200 мл соку цитрусових (апельсини, мандарини);
  • 100 грам шпинату, 200 мл апельсинового соку, 150-200 грам зеленого винограду без кісточок;
  • 1 банан, 150 грам шпинату, 200 мл апельсинового соку;
  • 1 банан, 150 грам шпинату, 200 мл мигдального молока.
на основі шпинату можна приготувати величезну кількість страв, які дозволяють досить просто включити рослина в раціон.

Висновок

  1. Шпинат має низьку калорійність і містить багато вітамінів (A, C, K1, фолієва кислота), макро - і мікроелементів (залізо, кальцій) і антиоксидантних речовин.
  2. При регулярному вживанні поліпшується зір, знижується артеріальний тиск, підтримується міцність кісток.
  3. Відзначається також запобігання розвитку злоякісних захворювань і патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем.
  4. Овоч рекомендовано включати в раціон вагітних з метою профілактики вад розвитку плода і підвищення адаптаційних механізмів організму матері.