Чим корисна цвітна капуста для людини-8 доведених фактів
Цвітна капуста – це Хрестоцвітна овочева культура, відома високим вмістом вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які роблять її здоровою.
За даними досліджень, вона комплексно впливає на організм, знижуючи ризик розвитку найпоширеніших і небезпечних захворювань.
Топ-8 корисних властивостей
Нижче розглянуто 8 фактів про користь цвітної капусти, які мають наукове обґрунтування.
1. Джерело поживних речовин
Цвітна капуста – низькокалорійний продукт (близько 19,5 калорій на 100 грам). Вона містить практично всі групи вітамінів і мінералів, необхідних людині:
назва компонента | питома вага або відсоток від добової потреби на 100 грам продукту |
харчові волокна | 2,4 грама |
Вітамін С | 60 % |
Вітамін K | 15,6 % |
Вітамін В6 | 8,6 % |
фолієва кислота | 11 % |
пантотенова кислота | 5,5 % |
калій | 7 % |
Марганець | 6,3 % |
магній | 3,1 % |
Фосфор | 3,1 % |
Кожна речовина виконує важливі функції:
- Вітамін С регулює обмін речовин і зміцнює імунну систему .
- Вітамін K контролює згортання крові.
- Калій і фосфор підтримують мінеральну щільність кісткової тканини .
- Фолієва кислота необхідна вагітним, оскільки попереджає формування пороку розвитку нервової трубки плода.
2. Поліпшення здоров'я травної системи
Цвітна капуста-цінний джерело клітковини , корисною не тільки для шлунково-кишкового тракту, але і всього організму в цілому.
За даними американських вчених, клітковина відновлює адекватний склад мікрофлори кишечника, пригнічуючи ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій і підвищуючи чисельність корисних. Це сприяє профілактиці інфекційно-запальних і злоякісних захворювань кишечника.
На думку експертів з Туреччини, харчові волокна також знижують ризик розвитку таких захворювань травної системи, як виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, геморой, ГЕРХ, рак товстої і прямої кишки.
При вживанні достатніх обсягів клітковини нормалізується консистенція стільця, підвищується добова частота актів дефекації, значно рідше відзначаються запори.
Харчові волокна також зменшують ймовірність раннього розвитку цукрового діабету II типу, гіпертонічної хвороби, ожиріння та інших ендокринних і серцево-судинних патологій.
3. Антиоксидантна дія
В організмі людини постійно утворюються вільні радикали в ході окисного стресу, які негативно впливають на клітини, викликаючи їх загибель або злоякісне переродження.
Цвітна капуста багата глюкозинолатами та ізотіоціанатами, які нейтралізують вплив вільних радикалів та уповільнюють ріст злоякісних клітин.
Фахівці з Малайзії стверджують , що вживання овоча не тільки запобігає появі раку, але і викликає загибель мутованих клітин.
Відзначається також зниження частоти народження серцево-судинних патологій (ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби) і цукрового діабету II типу при регулярному включенні в раціон будь-яких представників сімейства Капустяні.
4. Допомога в схудненні
Ожиріння – глобальна проблема сучасного суспільства, яка не тільки погіршує якість, життя але і знижує її тривалість.
Цвітна капуста може сприяти схудненню за рахунок наступних механізмів :
- Низька калорійність. овоч можна вживати практично в будь-яких обсягах, він не може привести до збільшення маси тіла.
- Швидкий розвиток почуття ситості. харчові волокна, що містяться в капусті, викликають відчуття переповнення шлунка, що пригнічує центри голоду в головному мозку і знижує апетит на наступні кілька годин. В результаті людина споживає менше калорій.
- Прискорення рухової діяльності кишечника . клітковина стимулює роботу гладкої мускулатури стінок шлунково-кишкового тракту. В результаті калові маси не затримуються, а швидко виводяться з організму, пригнічуються процеси гниття і бродіння, при яких сповільнюється обмін речовин і підвищується енергетична цінність споживаної їжі.
- Високий вміст води в складі. цвітна капуста приблизно на 92% складається з води, яка нормалізує моторну діяльність травного апарату і знижує всмоктування жирів з просвіту кишечника.
5. Поліпшення роботи головного мозку
Рослина багата холіном-речовиною, яка підтримує цілісність клітинних мембран, регулює синтез ДНК і обмін речовин на рівні нервової тканини.
Холін бере участь у синтезі ряду нейромедіаторів, відповідальних за передачу сигналів між нейронами в мозку. При дефіциті цієї речовини знижується пам'ять і увага , погіршується орієнтація в часі і просторі, у власній особистості.
Зарубіжні фахівці стверджують , що достатній рівень холіну в організмі знижує ризик розвитку таких патологій, як хвороба Альцгеймера, розсіяний склероз, хвороба Піка, хвороба Паркінсона, а також патології нервово-м'язового апарату (міастенії).
6. Підтримка міцності кісток
Кістки схильні до розвитку остеопорозу – зниження мінеральної щільності. Дана проблема особливо актуальна для літніх людей, жінок після менопаузи, а також для хворих, які тривалий час перебувають на постільному режимі.
Згідно даними польських вчених, вітамін K, що міститься в цвітній капусті, підвищує мінеральну щільність кісткової тканини, попереджає розвиток остеопорозу і формування патологічних переломів, уповільнює виведення кальцію з сечею.
7. Протиракова дія
Цвітна капуста містить особливу сполуку-сульфорафан, яка здатний блокувати ферменти, необхідні для росту і розмноження злоякісних клітин в організмі.
Дослідження показують ( один , два ), що сульфорафан може бути ефективним щодо таких видів раку:
- Шкіри;
- Молочних залоз;
- Системи крові;
- Підшлункової залози.
8. Зниження артеріального тиску
Гіпертонічна хвороба-поширене серцево-судинне захворювання, що характеризується підвищенням систолічного і діастолічного артеріального тиску.
Дана патологія призводить до грізних ускладнень (інфаркт міокарда, інсульт, гостра або хронічна серцева недостатність).
Китайські дослідження демонструють , що цвітна капуста, за рахунок великої кількості сульфорафану і клітковини в складі, може значно знижувати рівень артеріального тиску. Ефект спостерігається при тривалому систематичному вживанні.
Рекомендується включати овоч в раціон для профілактики раннього розвитку гіпертонічної хвороби (при обтяженим сімейному анамнезі), а також для полегшення перебігу даної патології спільно з медикаментозними препаратами.
Можлива шкода
Незважаючи на всі лікувальні властивості, цвітна капуста іноді може завдати шкоди. При вживанні є ризик розвитку наступних побічних ефектів:
- Диспепсичні розлади. зазвичай проявляються у формі здуття і спастичних болів в нижніх відділах живота, діареї. Розвиток небажаних реакцій пов'язано з надмірним вживанням капусти (більше 400 грам в день).
- Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і характеризуються легким перебігом. Відзначені випадки перехресної алергії. При наявності підвищеної чутливості до будь-яких інших капустяним овочам, кольорова капуста протипоказана.
- Тромботичні та тромбоемболічні ускладнення. у складі рослини є вітамін K, що підвищує в'язкість крові. У здорової людини вітамін K не здатний викликати істотних змін, однак при прийомі препаратів, що розріджують кров (дезагреганти, антикоагулянти, тромболітики), кольорова капуста нівелює їх дію, підвищуючи ризик формування тромбів.
Важливо відзначити, що цвітну капусту рекомендується вживати жінкам при вагітності (особливо на ранніх термінах). Овоч містить масу вітамінів, необхідних для правильного розвитку всіх систем органів плода. Особлива роль відводиться фолієвої кислоти, що попереджає появу вад нервової трубки у плода.
Правила приготування
Цвітна капуста містить масу антиоксидантів, які руйнуються під впливом високих температур (понад 70 градусів).
З метою профілактики злоякісних або хронічних захворювань, слід віддавати перевагу сирої цвітній капусті або приготовленої на пару.
У тушкованій і вареній цвітній капусті значно знижена концентрація антиоксидантних речовин, але вміст вітамінів, макро - і мікроелементів залишається практично незмінним.
Від смаження краще відмовитися, так як подібний варіант обробки підвищує канцерогенні властивості продукту.
На основі цієї капусти можна приготувати масу будь-яких страв. Вона відмінно поєднується з м'ясом птиці, яловичиною або свининою, служить ідеальним інгредієнтом для приготування салатів (особливо в поєднанні з брокколі).
Питання: що вважається кориснішим: брокколі чи цвітна капуста?
Відповідь: у брокколі міститься більше поживних речовин, ніж в цвітній капусті (вітаміну C – в 2 рази, вітамінів групи B – в 1,5 рази). Але цвітна капуста має нижчу калорійність і нейтральний смак.
Питання: чи шкідливі дрібні чорні крапки на цвітній капусті?
Відповідь: чорні точки – це грибкове ураження рослини. Зазвичай воно охоплює не тільки видиму область, але і весь овоч. Отже, від вживання капусти при виявленні чорних крапок потрібно відмовитися.
Висновок
- Цвітна капуста має високий вміст вітамінів (С, К, фолієвої кислоти), мінералів та антиоксидантів.
- При вживанні овоча знижується ризик розвитку злоякісних захворювань, а також патологій з боку опорно-рухової, травної, серцево-судинної та ендокринної систем, нормалізується маса тіла.
- Рослина рекомендовано включать в раціон вагітних з метою профілактики вад розвитку плода.