7 корисних властивостей спаржі для здоров'я, доведених науково
Спаржа (аспарагус) – це популярне трав'яниста рослина, яке відрізняється вишуканим смаком і ароматом. Вона може мати різне забарвлення (біла, рожева, Зелена, фіолетова) і широко поширена в кулінарії, народної та доказової медицини. Вживається в сирому вигляді, а також у складі печені, паст та інших страв. Вперше рослина стали вирощувати в Стародавній Греції.
Спаржа є джерелом цінних речовин (особливо фолієвої кислоти, вітаміну К, заліза, клітковини), які визначають її користь для здоров'я.
За даними вчених, регулярний прийом спаржі знижує рівень артеріального тиску і ризик розвитку злоякісних пухлин, підтримує здоров'я серцево-судинної та ендокринної систем, сприяє нормальному протіканню вагітності.
Чим вона корисна-7 тез
Нижче розглянуто 7 основних корисних властивостей спаржі з посиланнями на наукові дослідження.
1. Багатий склад
Спаржа має низьку калорійність (близько 22 калорій на 100 грам) і містить наступні поживні речовини (на 100 грам рослини):
назва компонента | питома вага або відсоток рекомендованої добової потреби |
білки | 2,4 грама |
жири | 0,2 грама |
харчові волокна | 2 грами |
Вітамін С | 13 % |
Вітамін А | 21 % |
Вітамін K | 63 % |
фолієва кислота | 38 % |
калій | 7 % |
Фосфор | 5,5 % |
Вітамін Е | 8 % |
Також до складу входить невелика кількість заліза, цинку і рибофлавіну (вітаміну B2).
Важливо зазначити, що спаржа є багатим джерелом вітаміну К і фолієвої кислоти.
- Вітамін K регулює згортання крові, контролює обмін речовин в кістковій тканині і підтримує серцеву діяльність.
- Фолієва кислота відповідає за метаболізм в цілому, знижує ризик розвитку вад розвитку нервової трубки у плода.
Спаржа – низькокалорійний продукт, що містить багато цінних вітамінів і мінералів, які необхідні для повноцінної роботи організму.
2. Антиоксидантна дія
Спаржа, як і більшість інших овочів, багата антиоксидантами – особливими речовинами, які захищають клітини організму від негативного впливу вільних радикалів і окисного стресу.
На думку американських фахівців, окислювальний стрес є провідною причиною старіння, так як він викликає пошкодження структур ДНК мітохондрій – клітинних «енергетичних станцій».
Також даний процес викликає ряд хронічних захворювань з боку центральної нервової, серцево-судинної, ендокринної та інших систем, а також в кілька разів підвищує ймовірність злоякісної трансформації клітин.
Спаржа є багатим джерелом антиоксидантів (вітаміну Е, вітаміну С, флавоноїдів, поліфенолів, глутатіону).
З числа флавоноїдів найбільш цінними є: кверцетин, ізохамнетином і кемферол. Дані з'єднання пригнічують хронічне запалення в організмі, уповільнюють вільно-радикальні механізми і пригнічують окислювальний стрес. Відзначено зменшення частоти народження онкологічних і серцево-судинних захворювань у осіб, які регулярне вживають овочеві культури (зокрема, спаржу).
3. Поліпшення здоров'я шлунково-кишкового тракту
Спаржа багата харчовими волокнами . Велика кількість клітковини в раціоні позитивно відбивається на частоті і консистенції стільця. Також вона запобігає появі запорів.
За даними зарубіжних досліджень, харчові волокна покращують стан мікрофлори кишечника. Клітковина є пребіотиком &8212; їжею для дружніх мікроорганізмів, чим стимулює їх зростання і розмноження, знижує чисельність патогенних форм. Відзначається підвищення чисельності біфідо-і лактобактерій.
Адекватний мікробіоценоз кишечника позитивно відбивається на стані всього організму. Наприклад, корисні мікроорганізми, що мешкають в просвіті шлунково-кишкового тракту, синтезують вітаміни B12 і K2, які стимулюють роботу імунної системи , зменшують ймовірність розвитку інфекційно-запальних захворювань. До такого висновку прийшли фахівці з Аргентини.
Вітамін К2 також регулює згортання крові, знижуючи ризик розвитку кровотеч при печінковій недостатності або мізерному раціоні.
У осіб, чий раціон багатий клітковиною, значно рідше реєструються запальні і злоякісні захворювання кишечника. Протиракова дія пов'язана зі здатністю дружніх бактерій синтезувати бутират, який безпосередньо взаємодіє з епітеліальними клітинами товстої і прямої кишки, захищаючи їх від будь-яких пошкоджень.
4. Профілактика ускладнень вагітності
Спаржа містить високі обсяги фолієвої кислоти (вітаміну B9), яка підтримує роботу червоного кісткового мозку , регулює синтез еритроцитів, а також будь-які регенераторні процеси в організмі людини.
Як стверджують вчені з Угорщини, фолієва кислота також запобігає появі вад розвитку нервової трубки у плода.
Дефекти нервової трубки – надзвичайно серйозна проблема, яка хоч і зустрічається рідко (1 випадок на 1000 вагітностей), але призводить до небезпечних ускладнень: труднощі в навчанні, втрата контролю над тазовими функціями, порушення формування м'язової тканини в організмі дитини.
Особливо важливий вітамін B9 для жінок на ранніх термінах вагітності, коли відбувається закладка майбутніх тканин і органів плода.
5. Зниження артеріального тиску
Гіпертонічна хвороба – одне з найпоширеніших серцево-судинних захворювань, при якому підвищується рівень систолічного і діастолічного артеріального тиску. Проблема впливає близько 1.3 млрд людей по всьому світу.
Дослідження показують , що спаржа, за рахунок наявності калію, здатна знижувати артеріальний тиск.
По інформації вчених з США, позитивна дія пов'язана з двома основними механізмами: розслаблення гладкої мускулатури артеріальних судин з подальшим зниженням загального периферичного опору і виведення натрію хлориду за допомогою сечовидільної системи.
Експерименти на щурах демонструють , що дієта, багата спаржею, призводить до зниження систолічного артеріального тиску на 17%, діастолічного – на 14%.
Рекомендується вживати спаржу не тільки для полегшення перебігу гіпертонічної хвороби, але і для профілактики її розвитку при обтяженому анамнезі (наявність даного захворювання у найближчих родичів) або несприятливому соматичному фоні (наявність ожиріння, захворювань серця, подагри і т.п.).
6. Допомога в схудненні
На даний момент ще не проводилося досліджень, які вивчали прямий вплив спаржі на вагу тіла. Однак рослина має ряд особливостей, які дозволяють використовувати його з метою корекції маси тіла:
- Низька енергетична цінність. калорійність спаржі досить низька, отже, рослина можна вживати практично в будь-яких кількостях.
- Високий вміст води. Спаржа приблизно на 94% складається з води. Праці фахівців з Німеччини показують , що вживання низькокалорійних рослинних продуктів, багатих водою, призводить до втрати маси тіла за рахунок жирових відкладень.
- Втамування голоду. Аспарагус багатий клітковиною, яка, після потрапляння в шлунок, збільшується в об'ємі і пригнічує активність центрів голоду в головному мозку. В результаті людина споживає менше їжі протягом декількох наступних годин.
7. Профілактика депресії
По інформації вчених з США, фолієва кислота здатна значно знизити ризик розвитку депресії і інших розладів емоційного фону.
Дія пов'язана зі зниженням утворення гомоцистеїну – біологічно активної речовини, що знижує доставку крові і кисню до тканин головного мозку.
Надлишок гомоцистеїну в головному мозку також може негативно відбитися на синтезі ряду гормонів (серотонін, дофамін, норадреналін), які регулюють апетит, настрій і ритм «сон-неспання».
Безпека та протипоказання
Незважаючи на всі лікувальні властивості, в деяких ситуаціях, включення спаржі в раціон може негативно відбитися на загальному стані людини і завдати йому шкоди. До числа протипоказань відносяться:
- Прийом препаратів, що розріджують кров. Спаржа містить вітамін K, який активує механізми «згущення крові». Спільне використання рослини з антикоагулянтами і дезагрегантами може знизити дію останніх і підвищити ризик появи тромботичних і тромбоемболічних ускладнень.
- Підвищена чутливість. заборонено вживати спаржу при наявності алергії на неї в анамнезі, а також при сенсибілізації організму до цибулі або часнику (перехресна алергія).
Поради щодо прийому
Спаржу можна вживати в будь-якому вигляді: свіжому або термічно обробленому (вареному, тушкованому, смаженому).
Але слід пам'ятати, що будь-яка термічна обробка призводить до зменшення вмісту вітамінів і антиоксидантів, хоч і незначного. По можливості, рекомендується віддавати перевагу рослині в сирому вигляді.
Також доступною є маринована спаржа, яка не сильно поступається за обсягом поживних речовин свіжої. Вміст біологічно активних речовин знижено приблизно на 15-25%.
Сушена спаржа відрізняється наявністю великого числа калорій, а також жирів і вуглеводів – 440 калорій, 20 грам і 20 грам на 100 грам продукту відповідно. Подібний варіант протипоказаний особам з ожирінням та іншими ендокринними захворюваннями (цукровий діабет).
Додавати спаржу в раціон рекомендується поступово, починаючи з 1-3 страв на тиждень.
Нижче розглянуті найпростіші варіанти вживання:
- Приготувати зі спаржі сік або смузі;
- Зробіть салат, натираючи спаржу разом з часником і заправляючи оливковою олією;
- Додати в омлет;
- Дрібно нарізати і включити до складу будь-якого овочевого салату;
- Запікайте свинину, яловичину або птицю з невеликою кількістю спаржі у фользі в духовці;
Висновок
- Таким чином, спаржа – це смачний, і вкрай корисний продукт, який відрізняється високим вмістом вітамінів (до, B9), мінералів (калій) і антиоксидантних речовин.
- На тлі вживання поліпшується здоров'я серцево-судинної і травної систем, знижується маса тіла, забезпечується профілактика появи злоякісних новоутворень.
- Зважаючи на наявність великих обсягів фолієвої кислоти, рослина рекомендується вживати при вагітності з метою зменшення ризику розвитку дефектів нервової трубки плода.