10 фактів про те, чим корисна білокачанна капуста

Білокачанна капуста – вкрай поширена овочева культура, яка містить багато цінних речовин, що визначають її користь для організму.

Вітаміни, макро - і мікроелементи, а також антиоксиданти в її складі покращують роботу травної, серцево-судинної та ендокринної систем; забезпечують профілактику злоякісних новоутворень.

10 корисних властивостей

Нижче розглянуті основні корисні властивості білокачанної капусти для здоров'я, які мають наукове обгрунтування.

1. Цінний склад

Білокачанна капуста – низькокалорійний продукт (близько 24 калорій на 100 грам). Вона містить наступні поживні речовини на 100 грам:

назва компонента питома вага або відсоток від добової потреби
білки 1,1 грама
харчові волокна 2,2 грама
вітамін K 91 %
вітамін С 58 %
фолієва кислота 11 %
Марганець 7,5 %
вітамін В6 6,5 %
кальцій 4,3 %
калій 4,3 %
магній 3,2 %

У складі також є невелика кількість вітаміну A, рибофлавіну, заліза і деяких інших мінеральних сполук.

Описані вище макро - і мікроелементи вкрай важливі для підтримки обміну речовин, злагодженої роботи серцево-судинної і травної систем, зниження ризику розвитку злоякісних новоутворень і підтримки імунітету.

Доведено, що один тільки вітамін C зміцнює імунітет , запобігає злоякісну трансформацію клітин і підвищує естетичні властивості шкіри і волосся.

свіжа білокачанна капуста містить масу вітамінів і мінералів, необхідних організму людини.

2. Пригнічення хронічного запалення

Хронічне запалення – це фізіологічний процес, за рахунок якого організм підтримує обмін речовин, відновлює пошкоджені тканини і забезпечує захист від зовнішніх інфекційних агентів.

Однак, за даними зарубіжних вчених, саме з хронічним запаленням пов'язаний розвиток серцево-судинних, ендокринних і аутоімунних патологій.

Всі овочі сімейства хрестоцвіті (включаючи білокачанну капусту) містять антиоксидантні речовини, які здатні знизити активність хронічного запалення.

За інформацією вчених з США, на тлі регулярного вживання капустяних овочів знижується концентрація в крові ключових маркерів запалення: інтерлейкінів 1, 6, 8; з-реактивного білка.

Японські вчені стверджують , що основними діючими речовинами є сульфорафан і кемпферол (лідер за їх змістом – червонокачанна капуста).

у складі капусти є ряд біологічно активних речовин, які здатні знизити активність хронічного запалення і захистити організм від патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

3. Протиракова дія

Вітамін C, що входить до складу білокачанної капусти, виконує багато функцій в організмі людини, одна з яких – блокування впливу вільних радикалів на клітини, що приводить до їх руйнування або злоякісного переродження.

На думку фахівців з Китаю, регулярне вживання 100 мг вітаміну C (еквівалентно 192 грамам білої капусти) знижує ймовірність розвитку раку легенів на 7 %.

Також доведено ефективність аскорбінової кислоти щодо раку передміхурової залози у чоловіків.

Однак дія овоча не обмежується описаними органами. Протираковий потенціал, імовірно , впливає на весь організм.

Окремо слід зазначити, що в червонокачанної капусти (в порівнянні з білокачанної) міститься на 30% більше вітаміну C (68 мг проти 52 мг).

Капуста містить вітамін C, який знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.

4. Поліпшення роботи травної системи

Овоч багатий харчовими волокнами , які нормалізують стілець: прискорюють просування калових мас в кишечнику, перешкоджають процесам гниття і бродіння, забезпечують профілактику розвитку запорів. Подібну інформацію приводять дослідники з Китаю.

За даними швейцарських вчених, прийом клітковини сприятливо позначається на складі мікрофлори кишечника. доведено підвищення чисельності лакто - і біфідобактерій, пригнічення росту і розвитку патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.

Крім того, корисні бактерії синтезують вітаміни B12 і K2, які регулюють згортання крові, а також контролюють процеси синтезу ДНК і репарації пошкоджених тканин.

вживання капусти дозволяє поліпшити мікрофлору кишечника і забезпечити профілактику запорів.

5. Підтримка здоров'я серця і судин

Всі капустяні овочі містять антоціани, які є пігментом фіолетового кольору. Лідером є червонокачанна капуста, однак, білі сорти також мають в складі дана речовина, але в менших обсягах.

Як стверджують американські вчені, включення антоціанів в раціон знижує ризик розвитку всіх серцево-судинних захворювань (зокрема, ішемічної хвороби серця та інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби), а також ризик смерті від них.

Доведено, що у людей, які регулярно вживають продукти, багаті антоціанами, значно рідше діагностується гострий коронарний синдром.

Дослідження фахівців Університету Східної Англії демонструють , що антоціани (при щоденному вживанні) знижують систолічний і діастолічний артеріальний тиск на 5-15%.

свіжа капуста містить антоціани, які знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а також зменшують ризик смерті від них.

6. Нормалізація рівня холестерину

Підвищення рівня холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПДНЩ, ЛПНЩ, ТГА) – вкрай небезпечне явище, при якому в кілька разів зростає ймовірність формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.

Вони здатні привести до тромботичних і тромбоемболічних ускладнень в майбутньому, а також до розвитку таких захворювань, як: інфаркт міокарда, ішемічна хвороба серця, інсульт.

Білокачанна капуста містить рослинні харчові волокна і стерини, які дозволяють знизити холестерин.

Вживання 2-10 грамів харчових волокон щодня призводить до зниження концентрації загального холестерину та ЛПНЩ на 6-20% через 3 тижні. Ткака інформація отримано в ході проведення дослідження американськими вченими.

Стерини-це рослинні сполуки, які структурно подібні до холестерину. Вони всмоктуються з просвіту кишечника, при цьому сповільнюється повторне засвоєння власного холестерину, який був виведений за допомогою білліарного тракту. за даними фахівців з Нідерландів, всього 1 грам стеринів знижує концентрацію ЛПНЩ на 5%.

регулярне вживання капусти пов'язане зі зниженням загального холестерину і ЛПНЩ в крові, що забезпечує надійну профілактику атеросклерозу.

7. Зниження цукру в крові

Дослідження вчених з Китаю  показують , що вживання будь-яких капустяних овочів сприятливо позначається на глікемічному профілі.

Овочі підвищують чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, викликаючи прискорене поглинання глюкози клітинами. Також відзначається уповільнення всмоктування цукрів з просвіту травного тракту.

Включення листової капусти в раціон – ефективний спосіб профілактики розвитку цукрового діабету II типу, а також контролю рівня глюкози в крові при наявності патологій глікемічного профілю (порушення толерантності до глюкози, гіперглікемія натще, цукровий діабет).

Капуста знижує рівень цукру в крові, що полегшує контроль цукрового діабету II типу, а також зменшує ризик розвитку даного захворювання.

8. Захист печінки

Згідно даними мексиканського наукового співтовариства, біологічно активні речовини, що входить до складу білокачанної капусти, захищають клітини печінки від пошкодження в ході впливу багатьох токсичних речовин, а також вільних радикалів.

Також відзначається виражений гепатопротекторний ефект на тлі перебігу хронічних вірусних гепатитів (B і c), рідше розвивається цироз печінки.

вживання білокачанної капусти дозволяє захистити печінку від різних шкідливих факторів.

9. Користь капусти для дівчат і жінок

Будь – яка капуста-вкрай корисний продукт для жіночого організму. Вона сприяє поліпшенню стану шкірних покривів (підвищення еластичності і гладкості, уповільнення утворення зморшок). Ефект пов'язаний з великою кількістю антиоксидантів і вітаміну C, що регулює синтезу колагенових волокон.

Також капуста знижує ризик розвитку злоякісних пухлин клітин молочних залоз і матки.

Крім того, капуста вкрай важлива при вагітності. Ряд вітамінів (особливо – фолієва кислота), антиоксидантів і мінералів необхідні для правильної закладки внутрішніх органів плода, зменшення ймовірності появи вад.

Капуста важлива для жіночого організму. При регулярному вживанні поліпшується стан шкірних покривів, рідше зустрічаються Онкологічні захворювання, сприятливо протікає вагітність.

10. Зниження маси тіла

Капуста – низькокалорійний продукт. Її можна вживати практично в будь-яких кількостях без ризику формування нових відкладень жиру в організмі.

Фахівці з Німеччини стверджують , що вживання будь-яких овочів, багатих водою (лист капусти приблизно на 88-91% складається з води), сприяє схудненню (переважно за рахунок жирової тканини).

Не менш важлива роль відводиться клітковині. Харчові волокна, потрапивши в шлунок, значно збільшуються в розмірі, викликаючи пригнічення активності центрів голоду в головному мозку. В результаті людина приймає менше їжі протягом декількох наступних годин.

включення капусти в раціон – один із способів корекції і зниження маси тіла.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, в окремих ситуаціях, білокачанна капуста може заподіяти шкоду людині. До числа протипоказань відносять:

  1. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту в стадії загострення. Капуста містить ряд речовин, що викликають подразнення слизових оболонок, що може погіршити перебіг гастриту або виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  2. Підвищена чутливість організму. при сенсибілізації імунної системи до будь-яких капустяним овочевим культурам, вживати капусту категорично заборонено через високий ризик розвитку алергічних реакцій.

Капусту дозволено і навіть рекомендовано вживати жінкам при вагітності (при відсутності вищеописаних протипоказань). Рослина містить ряд вітамінів і мінералів, які необхідні для адекватного формування всіх органів плода. Наприклад, фолієва кислота відповідає за закладку нервової систем і є засобом профілактики вад нервової трубки.

рекомендується уважно ставитися до включення капусти в раціон через наявність протипоказань.

Короткі відповіді на запитання

Нижче розглянуті відповіді на найчастіші питання щодо вживання капусти;

  1. Який сорт найкорисніший? червонокачанна і фіолетова капуста містять значно більше антиоксидантних речовин, ніж білокачанний сорт. Концентрація вітамінів (крім A і C) практично схожа. З пекінською капустою склад практично не має відмінностей.
  2. Чи можна їсти качан (качан)? саме в центральній частині капусти концентруються хімічні речовини з добрив, пестицидів, атмосферного повітря. Тільки при повній впевненості в сприятливих умовах вирощування качан капусти можна вживати в їжу.
  3. Чи потрібна термічна обробка? будь-яка термічна обробка призводить до зниження концентрації біологічно активних речовин, отже, рекомендується віддавати перевагу сирій капусті. Варена, тушкована і приготована на пару капуста також допустима, а ось від смаженої краще відмовитися.
  4. Чи можна її дітям? так! Капуста багата вітамінами і мінералами, необхідними для росту організму дитини. Можна включати продукт в раціон дітей з 8-місячного віку (у формі пюре).

Висновок

  1. Таким чином, білокачанна капуста відрізняється високим вмістом вітамінів (K, C, фолієва кислота), мінералів (марганець, кальцій) і антиоксидантних речовин (сульфорафан і кемпферол) підтримують здоров'я всього організму людини.
  2. На тлі регулярного вживання поліпшується робота серцево-судинної, ендокринної та травної систем; рідше зустрічаються пухлинні процеси, спостерігається зниження маси тіла.
  3. Рослина рекомендується включати в раціон жінок (особливо в період вагітності).