Чим корисна брюссельська капуста для здоров'я-8 фактів
Брюссельська капуста – овочева культура, яка містить багато поживних речовин і має виражені корисні властивості для здоров'я.
При регулярному вживанні вона знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень і остеопорозу, зміцнює імунну систему, запобігає розвитку захворювань з боку серцево-судинної, травної та ендокринної систем, покращує прогноз вагітності.
8 доведених властивостей
Нижче розглянуті основні факти про користь брюссельської капусти з опорою на доказову базу.
1. Багатий склад
Брюссельська капуста – низькокалорійний продукт (близько 35 калорій на 100 грам). Вона містить наступні поживні речовини:
назва компонента | питома вага або відсоток від добової потреби (на 100 грам продукту) |
білки | 2,6 грама |
вуглеводи | 7,7 грама |
харчові волокна | 2,6 грама |
вітамін K | 176 % |
вітамін С | 104 % |
вітамін А | 15,4 % |
фолієва кислота (вітамін В9) | 15,4 % |
Марганець | 11,5 % |
Як зазначено вище, капуста є цінним джерелом вітамінів K і C, які вкрай важливі для організму людини:
- Вітамін K регулює згортання крові і перешкоджає розвитку остеопорозу.
- Вітамін С є найпотужнішим антиоксидантом, який уповільнює старіння, підвищує опірність організму до різних зовнішніх інфекційних агентів, покращує всмоктування заліза.
Брюссельська капуста також містить невелику кількість калію, заліза, магнію, фосфору та вітаміну В6. А ще вона є відмінним джерелом клітковини, яка підтримує здоров'я травної системи .
2. Антиоксидантна дія
Брюссельська капуста містить антиоксиданти-особливі речовини, що пригнічують окислювальний стрес в організмі, з яким пов'язаний розвиток великого числа захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також злоякісних пухлин.
Дослідження, проведені в Нідерландах, демонструють , що вживання 300 грам брюссельської капусти на добу знижує шкідливий вплив окисного стресу на клітини організму на 28 %.
Найбільш цінним і добре вивченим антиоксидантом в її складі є кемпферол. Фахівці з США доведено , що дана речовина пригнічує ріст ракових клітин і запобігає формуванню атеросклеротичних бляшок на стінках артерій.
Також кемпферол здатний знизити артеріальний тиск. Ефект пов'язаний з пригніченням ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) і порівнянний з дією ряду медичних препаратів з групи інгібіторів АПФ.
3. Протиракова дія
Праці вчених з Австрії показують , що брюссельська капуста захищає клітини від впливу канцерогенів та інших чужорідних агентів, здатних викликати злоякісне ураження клітин, що потрапили в організм.
Фахівці з Нідерландів виявили прямий зв'язок між високим рівнем споживання брюссельської капусти та інших представників сімейства хрестоцвіті і низькою частотою народження раку товстої і прямої кишки.
Біологічна дія пов'язана не тільки з пригніченням вільно-радикальних процесів, що протікають в організмі, але і з стимуляцією роботи імунної системи , яка самостійно знищує мутовані клітини.
4. Поліпшення роботи травної системи
100 грам брюссельської капусти забезпечують близько 10% від добової потреби організму в клітковині .
Як стверджують вчені з Великобританії, клітковина знижує ймовірність розвитку запорів, викликає пом'якшення калових мас і полегшує їх проходження через Термінальні відділи травної трубки.
При регулярному вживанні брюссельської капусти також стимулюється зростання і розмноження корисних мікроорганізмів, пригнічується життєдіяльність патогенних форм. Це дозволяє відновити і підтримати адекватний склад мікрофлори в просвіті травної системи.
«правильна мікрофлора» підвищує роботу місцевих факторів імунітету, зменшує ймовірність появи будь-яких інфекційно-запальних захворювань шлунково-кишкового апарату, а також раку.
Крім того, високий рівень клітковини в раціоні призводить до зниження частоти народження і таких патологій, як: ішемічна хвороба серця, хронічна ішемія мозку, цукровий діабет II типу.
5. Підтримка міцності кісток
Брюссельська капуста – один з найбагатших джерел вітаміну K. всього 100 грам надають організму 176% від добової потреби в речовині.
За даними американських досліджень, вітамін K регулює обмін речовин на рівні кісткової тканини, зміцнює кістки , запобігає розвитку остеопорозу (зниження щільності кісткової тканини) і зменшує ризик появи патологічних переломів.
Подібний ефект вкрай важливий для осіб похилого віку і жінок після менопаузи, у яких спостерігається фізіологічне зниження мінеральної щільності кісткової тканини.
Великий мета-аналіз японських вчених демонструє , що вітамін K здатний знизити частоту переломів шийки берда у літніх людей.
6. Профілактика цукрового діабету II типу
Брюссельська капуста здатна підтримувати постійний рівень глюкози в крові в межах нормативних значень.
По інформації експертів з Китаю, регулярне вживання будь-яких капустяних овочів пов'язано зі зниженням ймовірності розвитку цукрового діабету II типу.
Передбачається, що ефект пов'язаний з високим вмістом в них клітковини, яка уповільнює всмоктування цукру з просвіту кишечника.
Також брюссельська капуста багата альфа-ліпоєвою кислотою-антиоксидантом, підвищує чутливість інсулінових рецепторів периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну і знижує рівень глюкози в крові.
7. Пригнічення хронічного запалення
Хронічне запалення – це фізіологічний процес, що протікає в організмі людини.
Відповідно до сучасних наукових уявлень, хронічне запалення сприяє розвитку великого числа захворювань з боку серцево-судинної і ендокринної систем, а також злоякісних пухлинних процесів.
Сполуки, знайдені в складі брюссельської капусти, мають потужну протизапальну дію. При включенні її в раціон знижується концентрація ключових маркерів запалення (інтерлейкінів 1 і 6, фактора некрозу пухлини – альфа).
Крім того, овоч блокує вплив вільних радикалів на клітини організму, що також зменшує хронічне запалення.
8. Зміцнення імунітету
Брюссельська капуста має великі обсяги вітаміну С.
По інформації вчених з Фінляндії, Вітамін C не тільки знижує ризик розвитку інфекцій верхніх відділів респіраторного тракту, а й зменшує загальну тривалість перебігу захворювань (у дорослих – на 8 %, у дітей – на 14 %).
Також вітамін C покращує всмоктування заліза, яке важливо для підтримки роботи кровотворної системи.
Безпека та можлива шкода
Як ми з'ясували, брюссельська капуста володіє важливими лікувальними властивостями і покращує здоров'я практично всіх систем організму.
Однак, в певних ситуаціях, її включення в раціон може завдати шкоди здоров'ю. До основних протипоказань відносять:
- Прийом препаратів, що розріджують кров (антикоагулянти, дезагреганти, тромболітики). Вітамін K, що входить до складу капусти, підвищує згортання крові і може знизити ефективність медикаментозних засобів і викликати тромботичні або тромбоемболічні ускладнення.
- Подагра. у складі брюссельської капусти є невелика кількість пуринів, здатних погіршити перебіг даної патології.
- Підвищена чутливість. при наявності алергії на саму брюссельську капусту або інших представників сімейства хрестоцвіті рекомендується відмовитися від вживання (описані випадку перехресних алергічних реакцій).
При надмірному прийомі брюссельської капусти (більше 400-500 грам на добу) можливий розвиток диспепсичних розладів (здуття живота, діарея).
При відсутності вищеописаних протипоказань брюссельську капусту можна сміливо вживати жінкам при вагітності. Вона містить масу поживних речовин, необхідних для повноцінної закладки і подальшого розвитку органів плода, а також для підвищення адаптаційного потенціалу організму матері.
Поради щодо приготування
Максимальна концентрація антиоксидантних речовин, вітамінів і мінералів відзначається тільки в сирій брюссельській капусті. Вона ідеально підходить для приготування салатів.
Однак, найчастіше, її піддають термічній обробці. У цьому випадку рекомендується максимально знизити тривалість впливу високих температур.
Овоч також можна заморожувати, щоб зберегти всі корисні властивості. У замороженій брюссельській капусті лише незначно знижена частка вітамінів і антиоксидантів, мінеральні речовини залишаються практично на такому ж рівні.
Нижче розглянуто кілька базових способів, які дозволять приготувати брюссельську капусту не тільки смачно, але і корисно.
Варена
Інгредієнти:
- 450 грам брюссельської капусти;
- 100 мл води;
- 1-2 грами кухонної солі.
Рецепт:
- Відрізати основу капусти і видалити все жовте листя.
- Розріжте кожен лист навпіл (зверху вниз).
- Залити овоч водою, додати сіль і варити на сильному вогні протягом 5 хвилин. Краще використовувати емальований посуд. Блюдо готове.
Тушкована
Інгредієнти:
- 500 грам брюссельської капусти;
- 200-500 мл води (обсяг залежить від діаметра каструлі або сотейника);
- ½ч.л. лимонного соку;
- 1-2 грами кухонної солі.
Рецепт:
- Видаліть основу і жовте листя, розріжте кожен лист брюссельської капусти на 2 рівні частини (зверху вниз).
- Додати лимонний сік, перемішати і дати настоятися в подібному вигляді близько 10-15 хвилин.
- Налити в посуд води (висотою близько 6-8 мм), додати сіль і довести до кипіння.
- Додати брюссельську капусту (листя не повинні виступати над рівнем рідини).
- Тушкуйте на повільному вогні 7-10 хвилин. Блюдо готове.
Приготована на пару
Буде потрібно:
- 500 грам брюссельської капусти;
- 500-800 мл води.
Рецепт:
- Видаліть основу і жовте листя, наріжте кожен лист капусти на 2 рівні частини (зверху вниз).
- Викласти продукт природи в мультиварку або пароварку.
- В чашу для рідини залити воду.
- Готуйте 10-15 хвилин. Блюдо готове.
Висновок
- Брюссельська капуста має високий вміст вітамінів К і С, фолієвої кислоти та марганцю.
- На тлі регулярного вживання знижується ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної, ендокринної, травної систем, запобігає злоякісна трансформація клітин, зміцнюється кісткова тканина.
- Овоч рекомендований вагітним з метою профілактики ускладнень вагітності та вад розвитку органів плода.