Чим корисна Пекінська капуста для організму-8 фактів
Пекінська капуста ( також відома як китайська, салатна або петсай) – популярний представник сімейства хрестоцвіті, який відрізняється більш витягнутими і тонкими листям. Вона користується широкою популярністю у всьому світі і застосовується в народній і доказовій медицині, кулінарії.
Велика кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів визначають користь пекінської капусти практично для всіх систем організму, а її регулярний прийом знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань.
Зміст
8 доведених властивостей
Нижче розглянуті 8 головних корисних властивостей пекінської капусти, які підтверджені з наукової точки зору.
1. Багатий склад
Пекінська капуста має дуже низьку калорійність (всього 12 калорій на 100 грам) і на 93% складається з води.
У складі містяться наступні біологічно активні компоненти (на 100 грам капусти):
назва речовини | відсоток рекомендованої добової потреби |
вітамін А | 5 % |
вітамін С | 35 % |
фолієва кислота | 13 % |
кальцій | 3 % |
залізо | 4 % |
мідь | 5 % |
Марганець | 11 % |
Також вона містить невелику кількість органічних кислот (лимонна, нікотинова) і антиоксидантів, що знижують ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, а також злоякісних пухлин.
2. Протиракова дія
Пекінська капуста багата вітаміном C, який блокує руйнівну дію вільних радикалів на клітини організму, в ході якого вони можуть не тільки загинути, але і трансформуватися в злоякісні.
По інформації вчених з Китаю, вживання 100 мг вітаміну C на добу (що еквівалентно 280-300 грам пекінської капусти) знижує ймовірність появи раку легенів на 7%. відзначається також ефективність вітаміну С щодо пухлин передміхурової залози у чоловіків.
Працівники Національного інституту раку (США) виявили , що в складі пекінської капусти є індоли і ізотіоціанати, які здатні інактивувати канцерогени і захищати ДНК клітин від впливу вільних радикалів. Дані речовини також здатні знижувати частоту народження патологій онкологічного профілю.
3. Поліпшення роботи травної системи
Пекінська капуста містить клітковину (від 2 до 4 грам на 100 грам продукту), яка сприяє нормалізації стільця.
Відзначається прискорення просування калових мас, зниження активності процесів бродіння і гниття в кишечнику при регулярному вживанні овоча.
Швейцарські фахівці стверджують , що харчові волокна нормалізують склад мікрофлори кишечника: пригнічують ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, підвищують чисельність корисних представників мікробіоценозу. Наприклад, доведено збільшення кількості лактобактерій та біфідобактерій.
Корисні бактерії здатні синтезувати вітаміни K2 і B12, які відповідають за регенерацію тканин, синтез молекул ДНК і агрегатний стан крові.
4. Зниження рівня цукру в крові
встановлено , що вживання будь-яких капустяних культур позитивно відбивається на рівні глюкози в плазмі крові.
Капуста підвищує чутливість клітин периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що покращує захоплення глюкози з крові і її подальшу утилізацію на енергетичні потреби.
Також, за рахунок наявності в складі харчових волокон, Пекінська капуста уповільнює всмоктування глюкози, що надходить з їжею, з просвіту травної трубки.
Рекомендується включати рослину в раціон з метою профілактики раннього розвитку (особливо при обтяженому сімейному анамнезі), а також для полегшення перебігу цукрового діабету II типу (спільно з лікарськими препаратами).
5. Зниження рівня холестерину в крові
Висока концентрація холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові – фактор ризику формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.
На тлі атеросклеротичного ураження артерій розвиваються такі патології, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.
Результати досліджень демонструють , що регулярне вживання капустяних овочів знижує рівень загального холестерину, а також ЛПНЩ.
Фахівці рекомендують вживати будь-яку капусту на регулярній основі з метою зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
6. Зниження маси тіла
Ожиріння не тільки знижує якість життя, але і підвищує ризик появи таких захворювань, як подагра, цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба.
Пекінська капуста-продукт з низькою енергетичною цінністю і високим вмістом води. Додатковий плюс рослини - » негативна калорійність", тобто організму потрібно витратити для його засвоєння більше калорій, ніж він отримає в ході засвоєння.
Китайську капусту дозволено вживати в будь-яких обсягах без шкоди для фігури.
По інформації німецьких фахівців, включення в раціон рослинних продуктів, багатих водою і клітковиною, призводить до зниження маси тіла.
Доведено, що харчові волокна, потрапляючи в шлунок і взаємодіючи з водою, значно збільшуються в об'ємі, що викликає розвиток почуття насичення і призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина приймає значно менше їжі протягом наступних кількох годин.
7. Зміцнення імунітету
Пекінська капуста є цінним джерелом вітаміну C-головного стимулятора імунної системи .
Фахівці Університету Отаго, розташованого в Новій Зеландії, стверджують , що вітамін С виконує наступні функції:
- Підвищення резистентності бар'єрних тканин (шкіри і слизових оболонок) до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (вірусів, грибів, бактерій).
- Активація макрофагів. Вітамін C стимулює розпізнавання і захоплення чужорідних речовин, що потрапили в кров.
- Посилення диференціації та поділу клітин Т - і в-одиниць.
При достатній кількості вітаміну C значно рідше зустрічаються респіраторні та системні інфекційні захворювання, знижується тривалість їх перебігу.
8. Користь при вагітності
До складу пекінської капусти входить фолієва кислота. за даними вчених з США, прийом фолієвої кислоти за кілька місяців до вагітності, а також під час її перебігу знижує в кілька разів ризик розвитку вад нервової трубки у плода.
Вживання капусти під час вагітності пов'язано з низькою зустрічальністю таких захворювань, як залізодефіцитна анемія, гестаційний цукровий діабет, еклампсія.
Безпека та протипоказання
У рідкісних випадках, вживання пекінської капусти може завдати шкоди організму, оскільки можливий розвиток побічних ефектів. До їх числа відносяться:
- Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і характеризуються легким перебігом. Описані випадки перехресної алергії при наявності сенсибілізації організму до інших представників сімейства хрестоцвіті.
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. у складі рослини (особливо в капустяному соку) є екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок. При надмірному прийомі можливе загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки та інших патологій.
Поради щодо вживання
Існує багато способів приготування пекінської капусти, проте далеко не всі вони дозволяють зберегти всі корисні властивості.
Рекомендується віддавати перевагу вживанню капусти в сирому вигляді, це дозволяє зберегти максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантів.
Свіжа капуста відмінно підійде для приготування будь-яких салатів, її можна використовувати як гарнір до м'яса або страв з птиці.
Будь-яка термічна обробка знижує рівень антиоксидантів і вітамінів. З усіх варіантів приготування слід віддавати перевагу вареної, тушкованої або приготовленої на пару пекінській капусті. Жарка небажана.
Припустимо також прийом капустяного соку. Найбільш соковитою частиною рослини є качан. Максимальний рекомендований добовий обсяг соку - до 100 мл.не слід пити його натщесерце.
3 рецепти приготування
Нижче розглянуто кілька рецептів на основі рослини.
1. Салат з пекінської капусти і кукурудзи зі свіжим огірком
Інгредієнти:
- 500 грам пекінської капусти;
- 1 свіжий огірок;
- 200 грам консервованої кукурудзи;
- ½ пучка зеленої цибулі;
- ½ пучка зеленого кропу;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- ½ ст. л. лимонного соку;
- Перець, сіль – за смаком.
Схема приготування:
- Ретельно промити пекінську капусту під водою і нарізати її тонкою соломкою.
- Огірок нарізати аналогічним чином і додати до капусти.
- Подрібнити зелень, дрібно порізати цибулю. Покласти до решти продуктів.
- Додати кукурудзу, ретельно перемішати.
- Заправити майбутній салат соком лимона і оливковою олією. Сіль і перець &8212; за смаком. Блюдо готове.
2. Салат з куркою
Інгредієнти:
- 500-700 грам пекінської капусти;
- 500-700 грам відвареного курячого філе;
- 3 яйця;
- 400 грам консервованої кукурудзи;
- Оливкова олія або майонез;
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Приготування:
- Капусту порізати тонкою соломкою.
- Яйця зварити круто, дати охолонути, порізати кубиками.
- Куряче філе краще вручну розділити на волокна, при неможливості – порізати кубиками.
- Змішати всі інгредієнти. Додати кукурудзу.
- Заправити салат оливковою олією або майонезом. При необхідності – додати сіль, спеції. Блюдо готове.
3. Капуста з перцем на пару
Інгредієнти:
- 500 грам пекінської капусти;
- 1-2 солодких перцю;
- 2 ч. л. цукру;
- 50 мл яблучного оцту;
- 50 мл води;
- 1 ч. л. кмину;
- Сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Нашаткувати капусту соломкою або квадратиками.
- Нарізати перець соломкою і додати до капусти, ретельно перемішати.
- Помістити компоненти в пароварку на 30 хвилин.
- Для приготування соусу взяти 50 мл води, оцет, сіль і спеції, цукор, кмин. Ретельно перемішати компоненти і варити на повільному вогні протягом 5-10 хвилин.
- Вийміть капусту і перець з пароварки. Залити соусом. Блюдо готове.
Висновок
- Пекінська капуста багата антиоксидантами та вітамінами (аскорбіновою та фолієвою кислотою).
- Рослина покращує роботу травної, ендокринної та серцево-судинної систем; зміцнює імунітет, запобігає формуванню злоякісних пухлин, а також сприятливо позначається на масі тіла.
- Рекомендується вживати капусту під час виношування майбутньої дитини з метою профілактики вад розвитку плода і ускладнень вагітності.