Чим корисна Пекінська капуста для організму-8 фактів

Пекінська капуста ( також відома як китайська, салатна або петсай) – популярний представник сімейства хрестоцвіті, який відрізняється більш витягнутими і тонкими листям. Вона користується широкою популярністю у всьому світі і застосовується в народній і доказовій медицині, кулінарії.

Велика кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів визначають користь пекінської капусти практично для всіх систем організму, а її регулярний прийом знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань.

8 доведених властивостей

Нижче розглянуті 8 головних корисних властивостей пекінської капусти, які підтверджені з наукової точки зору.

1. Багатий склад

Пекінська капуста має дуже низьку калорійність (всього 12 калорій на 100 грам) і на 93% складається з води.

У складі містяться наступні біологічно активні компоненти (на 100 грам капусти):

назва речовини відсоток рекомендованої добової потреби
вітамін А 5 %
вітамін С 35 %
фолієва кислота 13 %
кальцій 3 %
залізо 4 %
мідь 5 %
Марганець 11 %

Також вона містить невелику кількість органічних кислот (лимонна, нікотинова) і антиоксидантів, що знижують ризик розвитку серцево-судинних і ендокринних захворювань, а також злоякісних пухлин.

Пекінська капуста містить ряд біологічно активних речовин, корисних для здоров'я людини.

2. Протиракова дія

Пекінська капуста багата вітаміном C, який блокує руйнівну дію вільних радикалів на клітини організму, в ході якого вони можуть не тільки загинути, але і трансформуватися в злоякісні.

По інформації вчених з Китаю, вживання 100 мг вітаміну C на добу (що еквівалентно 280-300 грам пекінської капусти) знижує ймовірність появи раку легенів на 7%. відзначається також ефективність вітаміну С щодо пухлин передміхурової залози у чоловіків.

Працівники Національного інституту раку (США) виявили , що в складі пекінської капусти є індоли і ізотіоціанати, які здатні інактивувати канцерогени і захищати ДНК клітин від впливу вільних радикалів. Дані речовини також здатні знижувати частоту народження патологій онкологічного профілю.

Пекінська капуста, за рахунок наявності в складі індолів, ізотіоціанатів і вітаміну C, знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.

3. Поліпшення роботи травної системи

Пекінська капуста містить клітковину (від 2 до 4 грам на 100 грам продукту), яка сприяє нормалізації стільця.

Відзначається прискорення просування калових мас, зниження активності процесів бродіння і гниття в кишечнику при регулярному вживанні овоча.

Швейцарські фахівці стверджують , що харчові волокна нормалізують склад мікрофлори кишечника: пригнічують ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, підвищують чисельність корисних представників мікробіоценозу. Наприклад, доведено збільшення кількості лактобактерій та біфідобактерій.

Корисні бактерії здатні синтезувати вітаміни K2 і B12, які відповідають за регенерацію тканин, синтез молекул ДНК і агрегатний стан крові.

включення пекінської капусти в раціон сприятливо позначається на стані шлунково-кишкового тракту.

4. Зниження рівня цукру в крові

встановлено , що вживання будь-яких капустяних культур позитивно відбивається на рівні глюкози в плазмі крові.

Капуста підвищує чутливість клітин периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну, що покращує захоплення глюкози з крові і її подальшу утилізацію на енергетичні потреби.

Також, за рахунок наявності в складі харчових волокон, Пекінська капуста уповільнює всмоктування глюкози, що надходить з їжею, з просвіту травної трубки.

Рекомендується включати рослину в раціон з метою профілактики раннього розвитку (особливо при обтяженому сімейному анамнезі), а також для полегшення перебігу цукрового діабету II типу (спільно з лікарськими препаратами).

Пекінська капуста здатна запобігти ранній розвиток і поліпшити перебіг цукрового діабету II типу.

5. Зниження рівня холестерину в крові

Висока концентрація холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові – фактор ризику формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин.

На тлі атеросклеротичного ураження артерій розвиваються такі патології, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.

Результати досліджень демонструють , що регулярне вживання капустяних овочів знижує рівень загального холестерину, а також ЛПНЩ.

Фахівці рекомендують вживати будь-яку капусту на регулярній основі з метою зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

будь-яка капуста, в тому числі і пекінська, запобігає розвитку захворювань, асоційованих з атеросклерозом, за рахунок зменшення рівня холестерину в крові.

6. Зниження маси тіла

Ожиріння не тільки знижує якість життя, але і підвищує ризик появи таких захворювань, як подагра, цукровий діабет II типу, гіпертонічна хвороба.

Пекінська капуста-продукт з низькою енергетичною цінністю і високим вмістом води. Додатковий плюс рослини - » негативна калорійність", тобто організму потрібно витратити для його засвоєння більше калорій, ніж він отримає в ході засвоєння.

Китайську капусту дозволено вживати в будь-яких обсягах без шкоди для фігури.

По інформації німецьких фахівців, включення в раціон рослинних продуктів, багатих водою і клітковиною, призводить до зниження маси тіла.

Доведено, що харчові волокна, потрапляючи в шлунок і взаємодіючи з водою, значно збільшуються в об'ємі, що викликає розвиток почуття насичення і призводить до пригнічення центрів голоду в головному мозку. В результаті людина приймає значно менше їжі протягом наступних кількох годин.

Пекінська капуста – відмінний компонент дієти, спрямованої на схуднення.

7. Зміцнення імунітету

Пекінська капуста є цінним джерелом вітаміну C-головного стимулятора імунної системи .

Фахівці Університету Отаго, розташованого в Новій Зеландії, стверджують , що вітамін С виконує наступні функції:

  1. Підвищення резистентності бар'єрних тканин (шкіри і слизових оболонок) до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів (вірусів, грибів, бактерій).
  2. Активація макрофагів. Вітамін C стимулює розпізнавання і захоплення чужорідних речовин, що потрапили в кров.
  3. Посилення диференціації та поділу клітин Т - і в-одиниць.

При достатній кількості вітаміну C значно рідше зустрічаються респіраторні та системні інфекційні захворювання, знижується тривалість їх перебігу.

Пекінська капуста покращує роботу імунної системи, знижує ймовірність розвитку інфекційно-запальних патологій.

8. Користь при вагітності

До складу пекінської капусти входить фолієва кислота. за даними вчених з США, прийом фолієвої кислоти за кілька місяців до вагітності, а також під час її перебігу знижує в кілька разів ризик розвитку вад нервової трубки у плода.

Вживання капусти під час вагітності пов'язано з низькою зустрічальністю таких захворювань, як залізодефіцитна анемія, гестаційний цукровий діабет, еклампсія.

пекінську капусту рекомендується вживати під час виношування майбутньої дитини з метою зменшення ймовірності розвитку ускладнень вагітності і вад у плода.

Безпека та протипоказання

У рідкісних випадках, вживання пекінської капусти може завдати шкоди організму, оскільки можливий розвиток побічних ефектів. До їх числа відносяться:

  1. Алергічні реакції. зустрічаються вкрай рідко і характеризуються легким перебігом. Описані випадки перехресної алергії при наявності сенсибілізації організму до інших представників сімейства хрестоцвіті.
  2. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту. у складі рослини (особливо в капустяному соку) є екстрактивні речовини, що викликають подразнення слизових оболонок. При надмірному прийомі можливе загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки та інших патологій.

Поради щодо вживання

Існує багато способів приготування пекінської капусти, проте далеко не всі вони дозволяють зберегти всі корисні властивості.

Рекомендується віддавати перевагу вживанню капусти в сирому вигляді, це дозволяє зберегти максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантів.

Свіжа капуста відмінно підійде для приготування будь-яких салатів, її можна використовувати як гарнір до м'яса або страв з птиці.

Будь-яка термічна обробка знижує рівень антиоксидантів і вітамінів. З усіх варіантів приготування слід віддавати перевагу вареної, тушкованої або приготовленої на пару пекінській капусті. Жарка небажана.

Припустимо також прийом капустяного соку. Найбільш соковитою частиною рослини є качан. Максимальний рекомендований добовий обсяг соку - до 100 мл.не слід пити його натщесерце.

3 рецепти приготування

Нижче розглянуто кілька рецептів на основі рослини.

1. Салат з пекінської капусти і кукурудзи зі свіжим огірком

Інгредієнти:

  • 500 грам пекінської капусти;
  • 1 свіжий огірок;
  • 200 грам консервованої кукурудзи;
  • ½ пучка зеленої цибулі;
  • ½ пучка зеленого кропу;
  • 1 ст. л. рослинного масла;
  • ½ ст. л. лимонного соку;
  • Перець, сіль – за смаком.

Схема приготування:

  1. Ретельно промити пекінську капусту під водою і нарізати її тонкою соломкою.
  2. Огірок нарізати аналогічним чином і додати до капусти.
  3. Подрібнити зелень, дрібно порізати цибулю. Покласти до решти продуктів.
  4. Додати кукурудзу, ретельно перемішати.
  5. Заправити майбутній салат соком лимона і оливковою олією. Сіль і перець &8212; за смаком. Блюдо готове.

2. Салат з куркою

Інгредієнти:

  • 500-700 грам пекінської капусти;
  • 500-700 грам відвареного курячого філе;
  • 3 яйця;
  • 400 грам консервованої кукурудзи;
  • Оливкова олія або майонез;
  • Сіль, перець, спеції – за смаком.

Приготування:

  1. Капусту порізати тонкою соломкою.
  2. Яйця зварити круто, дати охолонути, порізати кубиками.
  3. Куряче філе краще вручну розділити на волокна, при неможливості – порізати кубиками.
  4. Змішати всі інгредієнти. Додати кукурудзу.
  5. Заправити салат оливковою олією або майонезом. При необхідності – додати сіль, спеції. Блюдо готове.

3. Капуста з перцем на пару

Інгредієнти:

  • 500 грам пекінської капусти;
  • 1-2 солодких перцю;
  • 2 ч. л. цукру;
  • 50 мл яблучного оцту;
  • 50 мл води;
  • 1 ч. л. кмину;
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Нашаткувати капусту соломкою або квадратиками.
  2. Нарізати перець соломкою і додати до капусти, ретельно перемішати.
  3. Помістити компоненти в пароварку на 30 хвилин.
  4. Для приготування соусу взяти 50 мл води, оцет, сіль і спеції, цукор, кмин. Ретельно перемішати компоненти і варити на повільному вогні протягом 5-10 хвилин.
  5. Вийміть капусту і перець з пароварки. Залити соусом. Блюдо готове.

Висновок

  1. Пекінська капуста багата антиоксидантами та вітамінами (аскорбіновою та фолієвою кислотою).
  2. Рослина покращує роботу травної, ендокринної та серцево-судинної систем; зміцнює імунітет, запобігає формуванню злоякісних пухлин, а також сприятливо позначається на масі тіла.
  3. Рекомендується вживати капусту під час виношування майбутньої дитини з метою профілактики вад розвитку плода і ускладнень вагітності.