6 корисних властивостей батата для здоров'я і його протипоказання

Ямс або солодка картопля – великий, крохмалистий, солодкий на смак коренеплід родом з тропічних регіонів Америки. Зазвичай вважається різновидом картоплі, хоч і не належить до сімейства пасльонових. Колір м'якоті може варіюватися від білого до бежевого, червоного, рожевого, фіолетового.

Ямс багатий вітамінами, антиоксидантами та харчовими волокнами, перевершуючи Біла картопля за змістом цінних речовин. Дослідження підтверджують, що батат володіє важливими корисними властивостями для людини і рекомендований для регулярного вживання.

Чим він корисний - 6 фактів

Нижче розглянуто 6 основних тез про користь батату з опорою на доказову базу.

1. Унікальний склад

Солодка картопля має середню калорійність – близько 87 калорій на 100 грам.

Коренеплід містить в собі такі основні поживні речовини:

Назва нутрієнта вміст у 100 грамах
вода 77 грам
білки 1,6 грама
вуглеводи 20,1 грама
глюкоза 4,2 грама
харчові волокна 3 грами
жири 0,1 грама

Батат має високий глікемічний індекс-від 44 до 96, отже, він викликає досить швидкий підйом глюкози в крові після вживання, а тому не рекомендовано у великих обсягах особам, що страждають на цукровий діабет II типу. Єдиний спосіб глікемічного індексу-тривала варіння овоча.

Також батат багатий вітамінами і мінералами:

  1. Бета-каротин. підтримує здоров'я очей і регулює обмін речовин.
  2. Вітамін С. відповідає за гладкість і еластичність шкірних покривів, нормалізує роботу імунної системи .
  3. Калій. контролює артеріальний тиск і знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
  4. Марганець. потужний регулятор обміну речовин.
  5. Вітамін B. відповідає за отримання енергії з їжі, що надійшла в організм.
  6. Вітамін Е. захищає всі клітини організму від впливу вільних радикалів.
солодка картопля є джерелом вітамінів і мінералів, які підтримують здоров'я організму і знижують ймовірність розвитку різних захворювань.

2. Поліпшення роботи травної системи

11% клітковини, що міститься в солодкій картоплі, &8212; це стійкий крохмаль . Він практично не перетравлюється ферментами травного апарату людини і в незміненому вигляді доставляється до дистальних відділів шлунково-кишкового тракту.

За даними вчених, стійкий крохмаль служить їжею для дружніх мікроорганізмів. При цьому пригнічується ріст і розмноження патогенних і умовно-патогенних бактерій.

Також клітковина нормалізує роботу гладкої мускулатури стінки кишечника, перешкоджає надмірному гниттю і газоутворення. При її регулярному вживанні рідше зустрічаються запори і інфекційно-запальні захворювання.

Високий рівень нерозчинної клітковини у раціоні також знижує ймовірність появи злоякісних захворювань з боку травної системи і, як не дивно, цукрового діабету II типу.

ямс багатий харчовими волокнами, включаючи стійкий крохмаль. Це позитивно відбивається на здоров'ї кишечника, а також знижують ризик розвитку патологій ендокринного та онкологічного профілю.

3. Профілактика цукрового діабету II типу

Батат має досить високий глікемічний індекс і не рекомендований хворим з уже існуючими патологіями глікемічного фону.

Однак, у здорових людей, при вживанні в невеликих кількостях (до 5-10% від загального раціону), солодка картопля може навіть сприяти профілактиці цукрового діабету II типу.

Фахівці з Австрії виявлено , що він знижує вміст глікованого гемоглобіну в крові – маркера, що відображає підвищений рівень цукру.

Доведено, що батат підвищує чутливість рецепторів периферичних тканин (жирової і м'язової) до інсуліну і, тим самим, сприяє зниженню глюкози в крові.

помірне вживання солодкої картоплі – спосіб профілактики цукрового діабету II типу за рахунок впливу на ключові механізми розвитку даного захворювання.

4. Зміцнення імунітету

Японські вчені виявили , що солодка картопля підвищує здатність фагоцитів розпізнавати і знищувати чужорідні агенти, що потрапили в організм. Імовірно, дія пов'язана з наявністю антиоксидантів у складі рослини.

Також батат багатий вітаміном C, який стимулює проліферацію клітин T - і b-ланки.

Регулярне включення вітаміну С в раціон пов'язане з низькою частотою респіраторних інфекцій та системних запальних захворювань.

Батат багатий антиоксидантами і вітаміном C, які покращують роботу імунної системи і попереджають розвиток інфекційно-запальних патологій.

5. Протиракова дія

Овоч містить масу антиоксидантів, які зменшують вплив вільних радикалів на всі клітини організму, викликаючи їх злоякісне переродження або загибель.

В даний час є дані про ефективність батата щодо раку наступних органів:

Важливо зазначити, що концентрація антиоксидантів у фіолетовій картоплі в кілька разів вища, ніж у ямс, отже, це найефективніший засіб запобігання злоякісним новоутворенням.

Батат багатий антиоксидантами, які здатні знизити ймовірність появи онкологічних захворювань.

6. Поліпшення роботи головного мозку

за даними досліджень, проведених під керівництвом корейських вчених, солодка картопля покращує короткострокову і довгострокову пам'ять.

Фахівці з Китаю виявили здатність ряду речовин, що містяться в коренеплоді, захищати клітини центральної нервової системи від вікових пошкоджень. Відзначається більш рідкісна зустрічальність таких дегенеративних захворювань, як хвороба Піка і Альцгеймера.

Батат покращує когнітивні функції і зменшує ризик розвитку дегенеративних вікових захворювань головного мозку.

Безпека та протипоказання

У рідкісних випадках, при вживанні батата можлива поява ряду побічних ефектів, до яких відносять:

  1. Утворення каменів у просвіті сечовивідних шляхів. у складі рослини є солі кальцію, які підвищують ризик утворення конкрементів. Необхідно з обережністю підходити до включення рослини в при наявності сечокам'яної хвороби або обтяженому сімейному анамнезі по даному захворюванню.
  2. Алергічні реакції. характеризуються легким перебігом. Алергопатології при споживанні солодкої картоплі можуть мати місце при наявності алергії на інших представників сімейства Берізкові.

Батат дозволено вживати при вагітності (при відсутності вищеописаних протипоказань). Він містить ряд вітамінів, які необхідні для повноцінного росту і розвитку плода. Американські вчені доведено , що дефіцит вітаміну A, якого багато в м'якоті батата, підвищує ризик несприятливого результату вагітності.

Правила вживання

Найкорисніше вживати варений або приготований на пару батат. Вплив більш високих температур, наприклад, запікання в духовці, підвищує концентрацію шкідливих речовин в рослині і знижує обсяг вітамінів і антиоксидантів.

І пам'ятайте, що батат містять практично схожу кількість жирів, води, білків і вуглеводів, що і звичайна картопля. Однак саме в бататі відзначається більш висока концентрація вітаміну A і клітковини, отже, він вважається кращим для регулярного прийому.

Висновок

  1. Ямс містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантних речовин.
  2. При його регулярному вживанні рідше зустрічаються злоякісні новоутворення, цукровий діабет II типу, дегенеративні патології центральної нервової системи.
  3. Солодка картопля також покращує роботу травної системи і зміцнює імунітет, знижує ймовірність несприятливого результату вагітності.