7 корисних властивостей салату кейл для організму людини

Капуста кейл (також відома як салат кале або кучерява капуста) – однорічна трав'яниста рослина, що входить в сімейство хрестоцвіті. Перші згадки про овоч датуються 4 століттям до нашої ери в Стародавній Греції.

У складі рослини є багато антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Особливо примітно вкрай високий вміст вітамінів k і C, а також кальцію.

За даними вчених, капуста кейл приносить відчутну користь людині, оскільки сприятливо позначається на здоров'ї ендокринної та серцево-судинної систем, знижує ризик появи злоякісних новоутворень і патологій органів зору, а також сприяє схудненню.

Чим вона корисна-7 тез

Нижче розглянуті 7 основних корисних властивостей кейла, доведених науково.

1. Багате джерело вітамінів і мінералів

Капуста кейл має порівняно невелику калорійність (50 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини (на 100 грам):

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби
Вітамін А 307 %
Вітамін K 1020 %
Вітамін С 200 %
Вітамін В6 13,5 %
Марганець 39 %
кальцій 13,5 %
мідь 15 %
калій 13,5 %
магній 9 %

У складі рослини є невелика кількість заліза, фосфору, а також вітамінів групи B (B1, B2, B3).

Капуста також багата клітковиною і містить мало жиру, більша частина якого представлена омега-3 жирними кислотами.

у Кейлі міститься багато цінних речовин, які критично необхідні організму людини.

2. Зниження маси тіла

Кейл – низькокалорійний продукт з високим вмістом води в складі.

За даними досліджень, вживання саме такого роду овочів пов'язано з низькою частотою надмірної маси тіла і ожиріння.

Праці американських вчених показують , що включення в добовий раціон мінімум двох страв на основі подібних овочів призводить до більш ефективної втрати маси тіла, ніж вживання інших продуктів з аналогічною енергетичною цінністю.

включення кейла в дієту надасть допомогу в схудненні і підтримці маси тіла.

3. Наявність антиоксидантів

За даними вчених, в складі кучерявою капусти, є маса антиоксидантів: флавоноїди, поліфеноли, Вітамін C і бета-каротин.

Антиоксиданти нейтралізують дію вільних радикалів на всі клітини організму і можуть попередити розвиток багатьох хронічних патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем, а також злоякісну трансформацію клітин.

В одному з великих зарубіжних оглядів літератури вказується , що описані антиоксидантні надають виражений гіпотензивний, протизапальний, противірусний, протираковий і антидепресивний ефект.

капуста кейл багата антиоксидантами, вживання яких пов'язане з масою переваг для здоров'я.

4. Зниження рівня холестерину

Високий рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові – ключовий фактор ризику появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і маніфестації таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт і т. п.

Доведено, що в складі кейла є ряд речовин, які блокують всмоктування жовчних кислот в просвіті шлунково-кишкового тракту і, тим самим, знижують рівень холестерину в крові.

Згідно з дослідженнями , при вживанні соку капусти кейл протягом 12 тижнів спостерігається зниження ЛПНЩ – на 10%, а також підвищення «корисного» холестерину (ЛПВЩ), який перешкоджають розвитку атеросклерозу, на 27 %.

Кейл здатний знизити концентрацію холестерину в крові і попередити розвиток захворювань, асоційованих з атеросклерозом.

5. Підтримка міцності кісток

Кучерява капуста – лідер за вмістом вітаміну K. всього 10 грам капусти задовольняють добову потребу організму в даній речовині.

Фахівці з Нідерландів стверджують , що вітамін K регулює синтез важливого структурного елемента кісткової тканини – остеокальцину. При дефіциті даного елемента спостерігається зниження мінеральної щільності кісткової тканини , з'являються патологічні переломи.

Кейл підвищує мінеральну щільність кісток і знижує ризик переломів.

6. Протиракова дія

Кучерява капуста багата речовинами, що володіють протипухлинною активністю. До них відносяться: сульфорафан і індол-3-карбінол .

Рослина захищає організм людини від раку за допомогою таких механізмів, як:

  • Активація процесів загибелі чужорідних клітин;
  • Блокування інвазії та метастазування злоякісної пухлини;
  • Зниження сприйнятливості клітин організму до канцерогенних речовин.

Включення салату кале в раціон сприяє зниженню ризику розвитку захворювань онкологічного профілю.

7. Захист органів зору

З віком в організмі спостерігається безліч іволютівних змін, які захоплюють, в першу чергу, центральну нервову систему і очі.

Кучерява капуста містить лютеїн і зеаксантин – потужні антиоксиданти, які знижують ризик появи дегенеративних патологій офтальмологічного апарату.

Французькі вчені доведено ефективність кейла в зниженні ризику раннього розвитку катаракти, а фахівці з Великобританії продемонстрували ефективність у профілактиці дегенерації жовтої плями.

вживання кейла є ефективним способом профілактики вікових захворювань органів зору.

Можлива шкода

Незважаючи на всі лікувальні властивості, у капусти кейл є важливі протипоказання:

  1. Сечокам'яна хвороба. у складі капусти є щавлева кислота, що сприяє утворенню нових конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
  2. Порушення функції нирок. Кучерява капуста – джерело калію, виведення якого з організму сповільнюється при зниженні функції нирок. Гіперкаліємія може викликати появу судом або зупинку серця.
  3. Прийом бета-блокаторів. дана група препаратів провокує підвищення концентрації калію в крові. Додаткові джерела калію, в даному випадку, не бажані.
  4. Прийом препаратів, що знижують в'язкість крові. спільне використання капусти кейл з антикоагулянтами, дезагрегантами або тромболітиками знижує ефективність останніх і підвищує ризик розвитку тромботичних або тромбоемболічних ускладнень. Причина-наявність великих обсягів вітаміну K в складі капусти, який активує систему згортання крові.
  5. Варикозна хвороба вен нижніх кінцівок. варикозне розширення вен є потенційним джерелом тромбів. Рослина значно підвищує ймовірність їх утворення.
  6. Алергічні реакції на будь-яких представників сімейства хрестоцвіті в анамнезі.

Кейл рекомендується вживати жінкам при вагітності, так як вона містить необхідні вітаміни і мінерали для адекватного формування органів і тканин плода. Однак необхідно нормувати споживання - не більше 30-50 грам на добу.

У кучерявою капусти є протипоказання, які важливо враховувати.

Правила вживання

Найкорисніший спосіб споживання капусти кейл – сирий. Будь-яка термічна обробка призводить до зниження концентрації вітамінів і антиоксидантів в складі.

При неможливості відмови від теплового впливу слід віддавати перевагу приготуванню на пару.

До числа основних страв на основі кучерявою капусти можна віднести:

  1. Овочеві супи. кращий варіант – окрошка (відсутня теплова обробка).
  2. Гарнір до м'яса. поєднується з будь-якими видами м'яса і птиці.
  3. Салати. рекомендується рвати листя капусти руками, так як при контакті з металевою поверхнею ножа відбувається окислення і незначно падає біологічний потенціал рослини.
  4. Смузі, коктейлі, соки.

Нижче представлений спосіб приготування найпростішої страви на основі капусти кейл – смузі.

Інгредієнти:

  • 4 груші середнього розміру;
  • 5 листя кейла;
  • 10-15 грам м'яти;
  • 400 мл води.

Для приготування необхідно змішати всі компоненти і подрібнити до однорідної кремоподібної маси в блендері.

Кейл – універсальний продукт, який вкрай просто включити в раціон. Рекомендується відмовитися від термічної обробки з метою збереження всіх корисних властивостей.

Висновок

  1. Кейл містить відчутну кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантних речовин.
  2. На тлі вживання відзначається зниження частоти народження серцево-судинних і ендокринних захворювань.
  3. Капуста зміцнює кістки, покращує зір і зменшує масу тіла.
  4. Необхідно грамотно підходити до включення рослини в раціон через наявність протипоказань.