7 корисних властивостей салату кейл для організму людини
Капуста кейл (також відома як салат кале або кучерява капуста) – однорічна трав'яниста рослина, що входить в сімейство хрестоцвіті. Перші згадки про овоч датуються 4 століттям до нашої ери в Стародавній Греції.
У складі рослини є багато антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Особливо примітно вкрай високий вміст вітамінів k і C, а також кальцію.
За даними вчених, капуста кейл приносить відчутну користь людині, оскільки сприятливо позначається на здоров'ї ендокринної та серцево-судинної систем, знижує ризик появи злоякісних новоутворень і патологій органів зору, а також сприяє схудненню.
Чим вона корисна-7 тез
Нижче розглянуті 7 основних корисних властивостей кейла, доведених науково.
1. Багате джерело вітамінів і мінералів
Капуста кейл має порівняно невелику калорійність (50 калорій на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини (на 100 грам):
назва компонента | відсоток рекомендованої добової потреби |
Вітамін А | 307 % |
Вітамін K | 1020 % |
Вітамін С | 200 % |
Вітамін В6 | 13,5 % |
Марганець | 39 % |
кальцій | 13,5 % |
мідь | 15 % |
калій | 13,5 % |
магній | 9 % |
У складі рослини є невелика кількість заліза, фосфору, а також вітамінів групи B (B1, B2, B3).
Капуста також багата клітковиною і містить мало жиру, більша частина якого представлена омега-3 жирними кислотами.
2. Зниження маси тіла
Кейл – низькокалорійний продукт з високим вмістом води в складі.
За даними досліджень, вживання саме такого роду овочів пов'язано з низькою частотою надмірної маси тіла і ожиріння.
Праці американських вчених показують , що включення в добовий раціон мінімум двох страв на основі подібних овочів призводить до більш ефективної втрати маси тіла, ніж вживання інших продуктів з аналогічною енергетичною цінністю.
3. Наявність антиоксидантів
За даними вчених, в складі кучерявою капусти, є маса антиоксидантів: флавоноїди, поліфеноли, Вітамін C і бета-каротин.
Антиоксиданти нейтралізують дію вільних радикалів на всі клітини організму і можуть попередити розвиток багатьох хронічних патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем, а також злоякісну трансформацію клітин.
В одному з великих зарубіжних оглядів літератури вказується , що описані антиоксидантні надають виражений гіпотензивний, протизапальний, противірусний, протираковий і антидепресивний ефект.
4. Зниження рівня холестерину
Високий рівень загального холестерину, а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ) в крові – ключовий фактор ризику появи атеросклеротичних бляшок на стінках артерій і маніфестації таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт і т. п.
Доведено, що в складі кейла є ряд речовин, які блокують всмоктування жовчних кислот в просвіті шлунково-кишкового тракту і, тим самим, знижують рівень холестерину в крові.
Згідно з дослідженнями , при вживанні соку капусти кейл протягом 12 тижнів спостерігається зниження ЛПНЩ – на 10%, а також підвищення «корисного» холестерину (ЛПВЩ), який перешкоджають розвитку атеросклерозу, на 27 %.
5. Підтримка міцності кісток
Кучерява капуста – лідер за вмістом вітаміну K. всього 10 грам капусти задовольняють добову потребу організму в даній речовині.
Фахівці з Нідерландів стверджують , що вітамін K регулює синтез важливого структурного елемента кісткової тканини – остеокальцину. При дефіциті даного елемента спостерігається зниження мінеральної щільності кісткової тканини , з'являються патологічні переломи.
6. Протиракова дія
Кучерява капуста багата речовинами, що володіють протипухлинною активністю. До них відносяться: сульфорафан і індол-3-карбінол .
Рослина захищає організм людини від раку за допомогою таких механізмів, як:
- Активація процесів загибелі чужорідних клітин;
- Блокування інвазії та метастазування злоякісної пухлини;
- Зниження сприйнятливості клітин організму до канцерогенних речовин.
Включення салату кале в раціон сприяє зниженню ризику розвитку захворювань онкологічного профілю.
7. Захист органів зору
З віком в організмі спостерігається безліч іволютівних змін, які захоплюють, в першу чергу, центральну нервову систему і очі.
Кучерява капуста містить лютеїн і зеаксантин – потужні антиоксиданти, які знижують ризик появи дегенеративних патологій офтальмологічного апарату.
Французькі вчені доведено ефективність кейла в зниженні ризику раннього розвитку катаракти, а фахівці з Великобританії продемонстрували ефективність у профілактиці дегенерації жовтої плями.
Можлива шкода
Незважаючи на всі лікувальні властивості, у капусти кейл є важливі протипоказання:
- Сечокам'яна хвороба. у складі капусти є щавлева кислота, що сприяє утворенню нових конкрементів в просвіті сечовидільного тракту.
- Порушення функції нирок. Кучерява капуста – джерело калію, виведення якого з організму сповільнюється при зниженні функції нирок. Гіперкаліємія може викликати появу судом або зупинку серця.
- Прийом бета-блокаторів. дана група препаратів провокує підвищення концентрації калію в крові. Додаткові джерела калію, в даному випадку, не бажані.
- Прийом препаратів, що знижують в'язкість крові. спільне використання капусти кейл з антикоагулянтами, дезагрегантами або тромболітиками знижує ефективність останніх і підвищує ризик розвитку тромботичних або тромбоемболічних ускладнень. Причина-наявність великих обсягів вітаміну K в складі капусти, який активує систему згортання крові.
- Варикозна хвороба вен нижніх кінцівок. варикозне розширення вен є потенційним джерелом тромбів. Рослина значно підвищує ймовірність їх утворення.
- Алергічні реакції на будь-яких представників сімейства хрестоцвіті в анамнезі.
Кейл рекомендується вживати жінкам при вагітності, так як вона містить необхідні вітаміни і мінерали для адекватного формування органів і тканин плода. Однак необхідно нормувати споживання - не більше 30-50 грам на добу.
У кучерявою капусти є протипоказання, які важливо враховувати.
Правила вживання
Найкорисніший спосіб споживання капусти кейл – сирий. Будь-яка термічна обробка призводить до зниження концентрації вітамінів і антиоксидантів в складі.
При неможливості відмови від теплового впливу слід віддавати перевагу приготуванню на пару.
До числа основних страв на основі кучерявою капусти можна віднести:
- Овочеві супи. кращий варіант – окрошка (відсутня теплова обробка).
- Гарнір до м'яса. поєднується з будь-якими видами м'яса і птиці.
- Салати. рекомендується рвати листя капусти руками, так як при контакті з металевою поверхнею ножа відбувається окислення і незначно падає біологічний потенціал рослини.
- Смузі, коктейлі, соки.
Нижче представлений спосіб приготування найпростішої страви на основі капусти кейл – смузі.
Інгредієнти:
- 4 груші середнього розміру;
- 5 листя кейла;
- 10-15 грам м'яти;
- 400 мл води.
Для приготування необхідно змішати всі компоненти і подрібнити до однорідної кремоподібної маси в блендері.
Висновок
- Кейл містить відчутну кількість вітамінів, мінералів та антиоксидантних речовин.
- На тлі вживання відзначається зниження частоти народження серцево-судинних і ендокринних захворювань.
- Капуста зміцнює кістки, покращує зір і зменшує масу тіла.
- Необхідно грамотно підходити до включення рослини в раціон через наявність протипоказань.