7 корисних властивостей картоплі для організму з опорою на науку

Картопля – одна з найпоширеніших рослин на планеті. Перші згадки про нього датуються 100 століттям до нашої ери (Південна Америка). У складі коренеплоду міститься багато вітамінів, мінералів, антиоксидантів, а також цінних харчових волокон.

За даними вчених, картопля володіє важливими корисними властивостями для нашого організму. При регулярному прийомі, серед іншого, відзначається поліпшення травлення, підвищення імунітету, нормалізація маси тіла.

Чим він корисний - 7 фактів

Нижче описані 7 головних тез про користь картоплі, які доведені з наукової точки зору.

1. Наявність цінних речовин у складі

Картопля є багатим джерелом вітамінів, мінералів та харчових волокон. Його калорійність - 93 калорії на 100 грам.

Також коренеплід містить наступні корисні речовини (на 100 грам):

найменування компонента питома вага або приблизний відсоток від добової потреби
жири 0,12 грама
білки 2,5 грама
вуглеводи 21,2 грама
харчові волокна 2,2 грама
вітамін С 16,2 %
вітамін В6 16 %
калій 15 %
Марганець 11 %
магній 7 %
фосфор 7 %
ніацин 7 %
фолієва кислота 7 %

Також картопля містить ряд важливих антиоксидантних речовин:

  1. Альфа-ліпоєва кислота. дозволяє контролювати рівень глюкози в крові, знижує артеріальний тиск.
  2. Кверцетин. має виражену протизапальну та антиоксидантну дію. Пригнічує хронічне запалення і захищає клітини організму від впливу вільних радикалів.
  3. Флавоноїди. зменшують ймовірність розвитку хронічних патологій з боку серцево-судинної та ендокринної систем, запобігають злоякісну трансформацію клітин.

Важливо відзначити, що склад коренеплоду безпосередньо залежить від способу приготування. Наприклад, смажена картопля відрізняється високим вмістом жирів і підвищеною калорійністю, а варений, навпаки, є дієтичним продуктом з високою концентрацією клітковини і білків.

картопля є джерелом важливих вітамінів, мінералів та антиоксидантів, необхідних для здоров'я людини.

2. Антиоксидантні властивості

Картопля багата флавоноїдами, каротиноїдами та фенольними кислотами. за даними іранських вчених, ці сполуки нейтралізують вільні радикали в організмі і запобігають їх патологічний вплив на клітини.

Саме з високим рівнем вільних радикалів пов'язано ранній розвиток таких патологій, як ІХС, гіпертонічна хвороба серця, цукровий діабет II типу, рак.

Як приклад можна привести праці фахівців з Китаю. Вони встановлено , що картопля, за рахунок великої кількості антиоксидантів, ефективний для профілактики раку товстої кишки і печінки.

Варто зазначити, що за даними вчених з Кореї, вміст антиоксидантів в різних видах картоплі відрізняється. Наприклад, в фіолетовому і синьому картоплі їх в 3-4 рази більше, ніж в білому.

картопля багатий антиоксидантами, які здатні запобігти ряд хронічних патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем, а також онкологію.

3. Зниження рівня цукру в крові

Картопля-цінне джерело стійкого крохмалю .

Дослідження показують , що такий крохмаль підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну і, отже, знижує концентрацію глюкози в плазмі крові.

За даними експериментів , проведених під керівництвом вчених з Великобританії, вживання всього 30 грам стійкого крохмалю на добу підвищує чутливість інсулінових рецепторів на 33%.

Щоб максимально збільшити вміст стійкого крохмалю в картоплі, рекомендується його відварити, а потім помістити в холодильник на 8-12 годин. Потім вживати його необхідно в охолодженому вигляді.

картопля – багате джерело стійкого крохмалю, який знижує рівень глюкози в крові і дозволяє забезпечити додатковий контроль перебігу цукрового діабету II типу.

4. Поліпшення здоров'я травної системи

Стійкий крохмаль у складі картоплі практично в незміненому вигляді доставляється до дистальних відділів травного апарату, де служить відмінним джерелом живлення для корисних мікроорганізмів.

На тлі підвищення чисельності дружніх бактерій відбувається пригнічення росту і розмноження патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів.

В ході ферментації стійкого крохмалю мікроорганізмами відбувається звільнення коротколанцюгових жирних кислот (переважно бутирату). Італійські фахівці стверджують , що бутират пригнічує хронічне запалення в товстому кишечнику, стимулює роботу місцевих факторів імунітету , а також знижує ризик розвитку раку товстої і прямої кишки.

Французькі вчені також підкреслюють ефективність бутирату щодо таких захворювань, як: хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, дивертикуліт.

Крім того, резистентний крохмаль стимулює роботу мускулатури кишкової стінки, знижують ризик появи запорів, а також надмірне газоутворення.

картопля комплексно впливає на травний тракт: відновлює мікрофлору, нормалізує стілець, запобігає ряд аутоімунних, запальних і злоякісних захворювань.

5. Допомога в схудненні

Незважаючи на високу енергетичну цінність, на тлі регулярного вживання картоплі спостерігається тенденція до схуднення. Передбачається, що ефект пов'язаний з наступними механізмами:

  1. Поява почуття ситості. картопля містить особливу групу білків, яка стимулює вироблення холецистокініну, що викликає пригнічення центрів голоду. Додаткову роль грає клітковина , яка збільшується в об'ємі в кілька разів після потрапляння в шлунок і також стимулює центри апетиту, надаючи механічний тиск на рецепторні комплекси стінки шлунка.
  2. Активація термогенезу. на тлі прийому коренеплоду посилюється розпад клітин жирової тканини з метою отримання енергії для потреб організму.
картопля пригнічує відчуття голоду, в результаті чого протягом декількох годин після його вживання знижується тяга до їжі. Другий механізм впливу на масу тіла-підвищення швидкості розпаду жирової тканини.

6. Підтримка здоров'я кісток

У картоплі, хоч і в невеликих обсягах, є залізо, фосфор, кальцій, цинк і магній. Ці речовини відіграють важливу роль у підтримці обміну речовин на рівні кісткової тканини.

За даними фахівців з США, особливо важлива роль відводиться фосфору, який викликає накопичення кальцію в кістках, попереджає їх руйнування.

Картопля обов'язково слід включати в раціон літніх людей, а також жінок після настання менопаузи, коли спостерігається фізіологічне зниження мінеральної щільності кісткової тканини, підвищується ризик появи патологічних переломів.

вживання картоплі-простий спосіб підвищити щільність кісткової тканини і попередити утворення патологічних переломів.

7. Зміцнення імунітету

У коренеплоді міститься багато вітаміну C, який зміцнює імунітет , стимулюючи проліферацію клітин T - і b-ланки, а також підвищуючи здатність макрофагів розпізнавати і знищувати чужорідні частинки, що потрапили в організм.

Дослідження фінських вчених показують , що вживання будь – яких продуктів, багатих вітаміном C – спосіб профілактики, а також поліпшення перебігу будь-яких запальних захворювань (переважно-гострих респіраторних інфекцій).

картопля багата вітаміном C, який запобігає і покращує перебіг інфекційно-запальних патологій в організмі.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на масу лікувальних якостей, картопля може завдати шкоди організму. До головних протипоказань відносять:

  1. Підвищена індивідуальна чутливість. алергія на картоплю зустрічається досить рідко і характеризується легким перебігом.
  2. Наявність цукрового діабету або ожиріння. картопля містить невелику кількість простих вуглеводів. При вживанні цих речовин в надлишку спостерігається погіршення перебіг даних захворювань. Рекомендована максимальна частина картоплі в загальному добовому раціоні-до 10%.
  3. Гастрит зі зниженою кислотністю або атрофічний гастрит. при даних формах ураження слизової оболонки шлунка картопля є потужним дратівливим фактором, здатним погіршити перебіг.
  4. Прийом бета-блокаторів. дана група медикаментів, що призначається при різних патологіях серця і судин, призводить до підвищення вмісту калію в крові. Картопля також багата цим елементом. Гіперкаліємія може викликати розвиток судомного синдрому або зупинку серця.

При відсутності вищеописаних протипоказань, картопля можна вживати жінкам при вагітності. Він містить ряд речовин (особливо – вітамін C і фолієву кислоту), які необхідні для правильної закладки органів плода, запобігання появи вад розвитку, а також зниження ризику інфекційних захворювань, як в організмі майбутньої дитини, так і матері.

При вживанні картоплі необхідно враховувати кілька тонкощів, щоб звести ризик розвитку побічних ефектів до нуля:

  1. Уникайте коренеплодів зеленого кольору. картопля, який піддався впливу сонячного випромінювання, накопичує соланін і має зелене забарвлення. Соланін-вкрай токсична речовина, що знижує активність дихального і серцево-судинного центру в довгастому мозку.
  2. Уникайте занадто високої температури приготування. нагрівання до 120 градусів і вище призводить до накопичення в м'якоті акриламіду, який підвищує ризик розвитку злоякісних захворювань в кілька разів і має нейротоксичну дію.
  3. Поцікавтеся умовами вирощування. картопля здатна активно накопичувати токсичні речовини з грунту або зовнішнього середовища.
картопля має певний перелік протипоказань, побічних ефектів і тонкощів приготування, які слід враховувати, щоб запобігти появі ускладнень.

Як краще приготувати?

Найбільш переважний спосіб приготування картоплі – варіння протягом 20-40 хвилин або приготування на пару. Попередньо слід очистити його від шкірки.

У подібних стравах міститься високий рівень білків і вуглеводів, а також харчових волокон. Шкідливі речовини практично відсутні.

Рекомендується відмовитися від наступних варіантів:

  1. Смаження, фритюрування. смажена картопля містить масу жирів і акриламіду. Особливо шкідливі чіпси і картопля фрі.
  2. Випікання. зазвичай температура приготування в духовці перевищує 120 градусів і тримається на позначці в 180-220 градусів, що загрожує накопиченням в печеному картоплі токсичних речовин.
  3. Приготування в мундирі. шкірка картоплі найсильніше накопичує шкідливі речовини з грунту і атмосферного повітря. Необхідно очищати його перед безпосереднім приготуванням.

Також слід пам'ятати, що холодна картопля корисніша за гарячу, оскільки містить більше стійкого крохмалю. Після приготування рекомендується його охолодити хоча б до кімнатної температури.

Нижче ми відповімо на найчастіші запитання:

  1. Чи Правда, що молодий коренеплід корисніший за «Старий»? так! У "Старому" картоплі міститься більше звичайного крохмалю, отже, він є більш шкідливим і не рекомендований особам з патологіями глікемічного фону і хворим з ожирінням.
  2. Чи можна їсти його сирим? Допустимо. Однак слід нормувати прийом через вираженого дратівної дії на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту: не більше 250 грам на добу і спільно з іншими видами їжі.
  3. Чи корисний картопляний сік? немає даних. У народній медицині сік картоплі використовується для полегшення патологій з боку травної системи (виразкова хвороба, гастрит), а також інфекційно-запальних захворювань. Але такі ефекти не доведені з наукової точки зору.
  4. Чи можна застосовувати Картопляні квіти і паростки? ні. Вони містять багато соланіну, отже, їх не слід вживати в їжу.
  5. Чи можна вживати шкірку? шкірка здатна акумулювати шкідливі хімічні речовини із зовнішнього середовища, тому всередину її приймати не варто.
правильний підхід до приготування картоплі дозволить зберегти максимум цінних речовин і знизити ймовірність можливих негативних ефектів.

Висновок

  1. Картопля містить багато вітамінів, мінералів, антиоксидантних речовин і клітковини.
  2. При правильному вживанні він нормалізує масу тіла, зміцнює імунітет, відновлює мінеральну щільність кісток, а також знижує ризик розвитку ендокринних, серцево-судинних і онкологічних захворювань.
  3. Необхідно знати про безпеку різних методів приготування картоплі, а також вивчити перелік можливих ускладнень і протипоказань.