Чим корисна вишня-8 наукових фактів про вплив на здоров'я людини

Плоди вишні мають кисло-солодкий смак і містять колосальну кількість антиоксидантів, органічних кислот, поліфенолів, вітамінів і мінералів. Ягоди, листя, суцвіття і сік рослини здавна використовувалися в лікарських цілях.

Сучасні вчені підтверджують, що вишня має відчутні корисні властивості для людини. Її регулярне вживання знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень, а також патологій з боку ендокринної та серцево-судинної систем; покращує сон, підвищує переносимість фізичних навантажень, знижує масу тіла, а також покращує естетичні властивості шкіри.

8 корисних властивостей

Нижче розглянуто 8 головних фактів про користь вишні, які мають потужну доказову базу.

1. Зміст цінних речовин

В цілому, всі різновиди вишні можна умовно розділити на 2 групи: кислі і солодкі (більш відомі як черешня ). У порівнянні з черешнею, 100 грам кислої вишні містить на 50% більше вітаміну C (17% від денної норми) і приблизно в 20 разів більше вітаміну А (26% від денної норми).

Калорійність звичайної стиглої вишні – 63 калорій на 100 грам. зміст поживних речовин наведено в таблиці:

найменування компонента питома вага або відсоток від денної норми на 100 грам 
білки 1,3 грама
вуглеводи 16,5 грам
клітковина 2 грами
Вітамін А 26 %
аскорбінова кислота (вітамін С) 17 %
калій 5 %
мідь 5 %
Марганець 4 %

Також в складі вишні є невелика кількість вітамінів групи B і K.

Кожен нутрієнт виконує особливу (незамінну) функцію в організмі:

  • Вітамін А - забезпечує антиоксидантний захист організму.
  • Вітамін С - зміцнює імунітет , підтримує еластичність шкірних покривів і володіє безліччю інших функцій.
  • Калій - забезпечує правильне скорочення скелетної і серцевої мускулатури і відповідає за передачу нервових імпульсів.
  • Клітковина - покращує травлення і нормалізує роботу травного апарату.
Вишня – багате джерело вітамінів C і a, клітковини і калію, які вкрай важливі для нашого здоров'я.

2. Антиоксидантна дія

Вишня містить багато антиоксидантних та протизапальних компонентів.

Фахівці з Італії стверджують , що дані речовини пригнічують окислювальний стрес і перешкоджають впливу вільних радикалів на всі клітини організму людини, результатом якого є висока частота народження хронічних захворювань і низька тривалість життя.

Вчені з Великобританії відзначають високу ефективність поліфенолів (є в складі більшості ягід) щодо нейродегенеративних патологій і захворювань з боку серцево-судинної системи.

Підкреслюється роль антиоксидантів в плані зниження частоти народження злоякісних новоутворень (товстої і прямої кишки, шлунка, печінки), а також цукрового діабету II типу та інших патологій глікемічного фону.

Антиоксидантні також пригнічують хронічне запалення в стінках товстого кишечника і в жировій тканині. Саме з даними фізіологічним процесом пов'язано раніше старіння організму.

завдяки антиоксидантній активності, вишня сприяє профілактиці хронічних захворювань і навіть може збільшити тривалості життя.

3. Підвищення витривалості та ефективності тренувань

Дослідження бразильських вчених, проведені в 2015 році, показують , що антиоксидантні речовини в складі вишні зменшують вираженість больового синдрому, а також запальних і деструктивних змін м'язових тканин після активних фізичних навантажень.

На думку фахівців, подібна властивість рослини підвищує швидкість відновлення після тренувань і сприятливо відбивається на мотиваційній сфері.

Також доведено , що вишневий сік збільшує витривалість і загальну продуктивність. Особлива ефективність відзначається у велосипедистів і бігунів.

Дослідження американських вчених демонструють , що вживання в добу 480 мг екстракту вишні у вигляді порошку всього через 10 днів призводить до підвищення швидкості марафонців на 13%, а також значно знижує болючість м'язів після змагань.

Важливо зазначити, що всі дослідження використовували концентровані продукти на основі вишні (соки та екстракти). Вплив свіжих цільних плодів на опорно-рухову систему не вивчався. Передбачається, що потрібно з'їсти багато свіжої вишні, щоб отримати схожі результати, однак це загрожує побічними ефектами.

прийом концентрованих продуктів на основі вишні підвищує витривалість, продуктивність, а також сприятливо відбивається на переносимості фізичних навантажень будь-якого характеру.

4. Поліпшення роботи серцево-судинної системи

Включення вишні в раціон дозволяє захистити здоров'я серця і судин.

Китайські вчені стверджують , що будь-яка дієта, багата ягодами, пов'язана з низькою частотою серцево-судинних захворювань.

Ягоди здатні перешкоджати формуванню атеросклеротичних бляшок, контролювати рівень артеріального тиску, знижувати ризик утворення тромбів, а також зменшувати вплив вільних радикалів.

За даними працівників Університету Майамі (США) вишня є цінним джерелом калію, який підтримує адекватну скоротливість міокарда і, за допомогою збільшення екскреції натрію, знижує артеріальний тиск.

Італійські фахівці стверджують , що високий рівень калію в щоденному раціоні асоційований з низькою частотою народження інсультів і захворювань серцевого м'яза.

Відповідно до результатів французьких досліджень, вишня здатна істотно знизити ймовірність формування атеросклеротичних бляшок в стінках артерій, а значить запобігти такі захворювання, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку і т.п. фармакологічний механізм, ймовірно, пов'язаний з наявністю в складі рослини антоціанів, флавоноїдів, катехінів і поліфенольних антиоксидантів.

Вишня – багате джерело калію і антиоксидантів, які володіють вираженими захисними властивостями по відношенню до серцево-судинної системи.

5. Полегшення перебігу захворювань суглобів

Вишня має виражену протизапальну дію. Дана властивість може використовуватися для зниження вираженості або купірування симптомів ревматоїдного артриту або подагри, при яких спостерігається значний набряк і біль в суглобах.

Численні дослідження показують високу ефективність саме вишні. Вона не тільки усуває симптоми, але і впливає на патології суглобів патогенетично, знижуючи вираженість запальних змін.

Наприклад, фахівці з США встановлено , що одноразове вживання 280 грам вишні вже через кілька годин знижує концентрацію з-реактивного білка і сечової кислоти в крові – основних показників активності ревматоїдного артриту і подагри.

За даними інших досліджень, регулярне вживання червоної вишні знижує ризик розвитку повторного нападу подагри на 75%.

вживання вишні дозволяє полегшити перебіг захворювань суглобового апарату, таких як ревматоїдний артрит і подагра.

6. Поліпшення якості сну

Вишня-цінне джерело мелатоніну-активного метаболіту, що регулює цикл «сон-неспання».

Вчені з Великобританії продемонстрували , регулярне вживання сприяє збільшенню тривалості сну, а так само поліпшенню засипання

Згідно з дослідженням , проведеному в США, вживання 240 мл вишневого соку перед сном протягом 7 днів збільшує якість і тривалість сну, а також швидкість засипання.

прийом вишні сприятливо відбивається на якості і тривалості сну, що може бути особливо важливо в період активних розумових або фізичних навантажень.

7. Ефективність для схуднення

Згідно результатами експериментів , проведених під керівництвом працівників Мічиганського університету (США), вишня підвищує активність катаболічних процесів в жировій тканині, що підвищує її витрата на енергетичні потреби.

Ягода також містить невисоку кількість калорій, тому її можна їсти щодня.

Велика кількість харчових волокон покращує моторну активність травного тракту і запобігає появі процесів надмірного гниття і бродіння, які які виступають в якості незалежних факторів ризику ожиріння.

З метою підвищення ефекту рекомендується вживати гірку вишню спільно з натуральними знежиреними йогуртами і корицею.

Вишня може допомогти в схудненні і забезпечити додатковий контроль маси тіла за рахунок впливу на обмін речовин в жировій тканині.

8. Поліпшення стану шкіри і волосся

Вишня багата вітамінами (C, а і незначна кількість – B, E), які покращують стан шкірних покривів, волосся і нігтів.

Відзначаються наступні ефекти при регулярному вживанні вишні:

  1. Зниження ризику злоякісного переродження епітеліальних клітин шкіри. Найбільшу небезпеку становить ультрафіолетове сонячне випромінювання.
  2. Підвищення гладкості і еластичності шкіри обличчя, попередження появи зморшок.
  3. Уповільнення «старіння» шкіри.
  4. Зміцнення волосся і зниження ступеня їх випадання.

Крім прийому всередину, також ефективні засоби місцевої дії на основі вишні: маски для шкіри обличчя і тіла, креми, скраби і т. д.

Вишня сприяє підтримці естетичних властивостей шкірних покривів і покращує стан волосся.

Безпека та протипоказання

Незважаючи на велику кількість лікувальних якостей, при неправильному прийомі, вишня здатна завдати шкоди організму. До числа протипоказань відносять:

  1. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. М'якоть вишні викликає подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки, а також збільшує продукцію соляної кислоти. Її надлишковий прийом може викликати загострення гастриту, виразкової хвороби, дуоденіту і т. п.
  2. Алергічні реакції. заборонено вживати вишню при наявності алергії на неї в анамнезі, а також на інших представників сімейства Рожеві (сливи, малина, яблука, груші, персики і т.д.). Нехтування правилом може привести до вкрай серйозних наслідків (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк).
  3. Цукровий діабет. Вишня багата вуглеводами. При наявності цукрового діабету I або II типу вживання ягоди слід ретельно нормувати згідно з рекомендаціями лікаря.
  4. Патології зубної емалі. ягоди надають шкідливу дію на зубну емаль. При наявності каріозного ураження зубів слід обмежувати їх споживання.

Важливо відзначити, що при відсутності вищеописаних протипоказань, вишню рекомендується вживати жінкам при вагітності, так як вона надає такі ефекти:

  • Знижує вираженість токсикозу (на ранніх термінах);
  • Сприяє правильній закладці органів плода, попередження вад розвитку;
  • Забезпечує профілактику аномалій родової діяльності.
у ягоди є протипоказання і побічні ефекти. При необхідності потрібна консультація лікаря. При вагітності вишню їсти можна.

Як правильно вживати?

Нижче розглянуті головні правила прийому ягоди і продуктів на її основі:

  1. В якому вигляді краще вживати? найкраще їсти вишню в свіжому вигляді. Можна додати до неї трохи кориці, збитих вершків, знежиреного йогурту. Також можна включити до складу фруктових і навіть овочевих салатів.
  2. Яка добова доза? максимальна денна норма вишні для дорослої людини – 500 грам, тижнева – 1 500 грам.
  3. З чим вона поєднується? Вишня чудово поєднується з молоком, сиром, вершками, йогуртом та іншими молочними продуктами. Також її можна змішувати з кашами, фруктами та іншими ягодами (особливо з полуницею). Вона може стати відмінним акомпанементом для пирога, желе, десертів з шоколаду або марципану.
  4. Що з неї можна приготувати? Вишня може служити відмінним сировиною для приготування багатьох напоїв: компоту, чаю, соків, а також вишневого вина, лікеру. Крім самих плодів, широко використовуються листя, гілки, плодоніжки і стебла вишні, які також мають лікувальні властивості – з них роблять чаї, відвари і настоянки. В лікарських цілях використовується навіть смола вишневого дерева.
  5. Чи можна їсти дику вишню? так! Дикий сорт вишні має навіть більш цінний склад, ніж Садовий сорт, і показаний для полегшення анемій, дисліпідемії та артритів. А листя, квітки і хвостики мають антисептичний ефект і застосовуються при інфекційно-запальних захворюваннях.
  6. Застосування вишневого масла. Вишневе Масло використовується для зниження артеріального тиску і корекції рівня холестерину в крові . У косметології застосовується для підвищення гладкості шкіри, зменшення зморшок.

Як зберегти на зиму?

Існує кілька способів тривалого зберігання вишні:

  1. Заморожування. найбільш переважною є саме заморожена вишня, так як вона зберігає максимальний обсяг вітамінів і мінералів, харчових волокон. Важлива умова-виключити повторну заморозку!
  2. Сушка. Сушка значно підвищує калорійність ягоди (до 500 калорій на 100 грам). Але в цілому, сушена вишня теж вважається корисною. Вона не рекомендована тільки особам з ожирінням або патологіями глікемічного фону.
  3. Варіанти з надлишком цукру. варення, желе, а також вишня, протерта з цукром – найменш кращі варіанти. Велика кількість цукру зводить нанівець більшість цілющих властивостей ягоди. Такі варіанти заборонені особам з порушенням обміну глюкози, ожирінням.

Правильне заморожування

Процес грамотної заморозки виглядає таким чином:

  1. Необхідно відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх, видалити кісточки і ретельно просушити.
  2. Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
  3. Заморозити від 12 до 18 годин.
  4. Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.

5 популярних рецептів

Нижче представлено кілька найпростіших рецептів:

1. Компот

Для приготування вишневого компоту потрібно:

  • 500 грам вишні;
  • 200 грам цукру;
  • 2 500 мл води;
  • М'ята – за смаком.

Схема приготування:

  1. Ягоди промити, видалити плодоніжки. При бажанні – можна видалити і кісточки.
  2. Залити воду в каструлю, довести до кипіння, простерилізувати банки окропом.
  3. Викласти вишню в 3-літрову банку з розрахунку 500 грам ягід на 1 банку. При бажанні-додати м'яту.
  4. Додати в банку 200 грам цукру, залити окропом, накрити кришкою.
  5. Дайте настоятися протягом 10-15 хвилин.
  6. Закатати кришку, перевернути банку, дочекатися повного охолодження.

2. Морс

Необхідно:

  • 200 грам вишні;
  • 1 000 мл кип'яченої води;
  • 120 грам цукру або меду.

Приготування:

  1. Ретельно промити ягоди, видалити плодоніжки.
  2. Розім'яти ягоди з використанням дерев'яного маточки або блендера.
  3. Віджати з отриманої м'якоті сік. Сік можна використовувати для інших потреб, він більше не буде потрібно.
  4. Залити м'якоть водою, довести до кипіння і варити на повільному вогні 10-15 хвилин.
  5. Процідити. Блюдо готове.

3. Чай з листя вишневого дерева

Необхідно:

  • 2 ст. л. подрібненого листя кишки;
  • 300 мл води.

Рецепт:

  1. Закип'ятити воду, додати 2 ст.л. рослинної сировини.
  2. Кип'ятити на повільному вогні близько 5-10 хвилин.
  3. Дати настоятися 2-2,5 години (під кришкою). Процідивши. Готово.

4. Відвар з гілок вишневого дерева

Інгредієнти:

  • 4-5 гілочок рослини;
  • 500 мл води.

Схема приготування:

  1. Приготувати 4-5 гілок вишневого дерева, поламати на шматки до 1 см.
  2. Доведіть воду до кипіння, додайте гілки.
  3. Варити продукт на повільному вогні протягом 10 хвилин.
  4. Процідіть і дайте настоятися близько 30-45 хвилин. Продукт готовий.

5. Варення

Для приготування вишневого варення необхідні:

  • Вишня – 1 000 грам;
  • Цукор – 1 000 грам;
  • Вода – 150 мл.

Рецепт:

  1. Покладіть вишню в каструлю або металевий таз, додайте цукор і воду.
  2. Доведіть склад до кипіння, періодично перемішуючи майбутнє варення (від країв до середини). Варити 5 хвилин. Потім залишити на 7-8 годин.
  3. Повторно поставити продукт на вогонь. Довести до кипіння. Варити 10 хвилин. Потім знову зупинити остигати на 7-8 годин.
  4. Зняти з вогню. Розкласти по стерилізованим банкам. Закатати кришки.

Висновок

  1. Ягоди вишні містять значний обсяг вітамінів A і c, калію, а також інших біологічно активних речовин, що підтримують роботу організму людини.
  2. При регулярному включенні в раціон ягода здатна знизити ризик розвитку найпоширеніших хронічних захворювань, злоякісних пухлин, привести до норми масу тіла, поліпшити перебіг патологій суглобового апарату і, що найголовніше, навіть збільшити загальну тривалість життя.
  3. Також вона рекомендована при вагітності.
  4. Врахуйте всі протипоказання і побічні ефекти. При необхідності проконсультуйтеся з лікарем!