Чим корисна черешня для здоров'я-8 тез з опорою на дослідження

Черешня – деревна рослина, плоди якого високо цінуються за солодкий смак і приємний аромат. Їх почали активно використовуватися в їжу в кінці 19 століття.

М'якоть ягід містить високі концентрації антиоксидантних речовин, вітамінів і мінералів, необхідних для організму людини.

Багатий склад визначає корисні властивості, якими володіє свіжа черешня. За даними вчених, вона може знижувати ризик розвитку найпоширеніших серцево-судинних захворювань, нормалізувати обмін речовин і масу тіла, а також зміцнити імунітет .

8 корисних властивостей

Нижче розглянуті 8 фактів про користь черешні для нашого здоров'я, які підтверджуються численними дослідженнями.

1. Цінне джерело вітамінів, мінералів і антиоксидантів

Черешня має порівняно невелику калорійність (63 калорії на 100 грам) і містить у своєму складі наступні біологічно активні речовини:

назва компонента приблизний відсоток від добової потреби на 100 грам
Вітамін С 12 %
Вітамін K 3 %
Вітамін В1 2 %
Вітамін В2 2 %
Вітамін В6 2 %
калій 6 %
Марганець 4 %
магній 3 %
мідь 3 %
залізо 2 %

Також в складі плодів є невелика кількість антиоксидантних речовин, які знижують ризик розвитку злоякісних захворювань, а також патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.

Черешня містить цінні речовини, які запобігають ряд серйозних захворювань і важливі для повноцінної роботи організму.

2. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Як стверджують вчені з Китаю, будь-яка дієта, багата фруктами, ягодами або овочами, пов'язана з низьким ризиком захворювань серця і судин. Рослинні продукти попереджають розвиток атеросклерозу, знижують артеріальний тиск, а також покращують реологічні властивості крові, блокуючи утворення тромбів.

Черешня містить досить високий обсяг калію. доведено , що калій підтримує скоротливість серцевого м'яза і знижує артеріальний тиск за рахунок розслаблення гладкої мускулатури стінок артерій.

Американські вчені виявили , що черешня здатна зменшити ступінь вираженості метаболічного синдрому-комплексу порушень в організмі, що включають в себе гіпертонічну хворобу, ожиріння, подагру, цукровий діабет II типу та ін ймовірно, такий ефект пов'язаний з наявністю в складі рослини антоціанів, флавоноїдів, катехінів і поліфенольних антиоксидантів.

Таким чином, черешня знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи: ішемічної хвороби серця, гіпертонії, інфаркту міокарда, інсульту.

Черешня – багате джерело калію і антиоксидантів, які володіють вираженими захисними властивостями по відношенню до серцево-судинної системи.

3. Поліпшення роботи імунітету

Черешня містить ряд антиоксидантів і вітамін C, які вкрай корисні для імунної системи .

Антиоксиданти нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку аутоімунних патологій.

Вітамін С, за даними дослідників з Нової Зеландії, підвищує стійкість бар'єрних тканин (шкіри, слизових оболонок) до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів бактеріальної, вірусної або грибкової природи.

Також вітамін C прискорює поділ і диференціювання клітин T - і b - ланки, стимулює роботу клітин, що володіють макрофагальною активністю.

При достатньому надходженні вітаміну C в організм рідше зустрічаються інфекційно-запальні захворювання, особливо респіраторні інфекції.

вживання черешні дозволяє зміцнити імунітет, а також сприяє профілактиці інфекційних і аутоімунних захворювань.

4. Протиракова дія

Експерименти на гризунах, проведені під керівництвом американських вчених, демонструють , що черешня здатна пригнічувати розвиток клітин ракових пухлин.

Дія пов'язана з наявністю в складі рослини ряду антоціанів, які блокують злоякісну трансформацію клітин, а також уповільнюють зростання вже наявних чужорідних тканин.

Доведено ефективність щодо раку товстої і прямої кишки.

включення черешні в раціон знижує ймовірність появи пухлин. Особливо це стосується дистальних відділів кишечника.

5. Поліпшення здоров'я шкіри і волосся

Черешня володіє значним потенціалом в поліпшенні стану шкірних покривів і волосся. До числа її основних достоїнств відносять:

  1. Зволоження шкіри, профілактика утворення чорних крапок.
  2. Захист від ультрафіолетового випромінювання. Черешня знижує ймовірність утворення ракових пухлин під впливом шкідливого випромінювання сонця, що володіє канцерогенною активністю.
  3. Попередження появи зморшок.
  4. Поліпшення стану волосся. доведено , що на тлі регулярного вживання черешні волосся рідше випадають, стають менш ламкими, втрачають жирний блиск.
Черешня сприяє оздоровленню і підвищенню привабливості шкіри і волосся, захищає шкірні покриви від ультрафіолету.

6. Допомога в схудненні

За інформацією зарубіжних фахівців, прийом черешні сприяє зниженню вираженості і попереджає розвиток метаболічного синдрому.

Антоціани, що входять до складу рослини, пригнічують активність ключових маркерів запалення (інтерлейкін 6 і фактор некрозу пухлини-альфа) і, тим самим, запобігають розвитку метаболічного синдрому, головним компонентом якого є ожиріння.

Не менш важлива роль відводиться вітаміну C, який прискорює розпад жирової тканини з метою отримання енергії для потреб організму.

вживання черешні сприяє схудненню завдяки антоціанам і аскорбінової кислоти в складі.

7. Поліпшення здоров'я дітей

Черешня володіє унікальним складом антиоксидантів, вітамінів і мінералів, які вкрай корисні для дітей.

Подібний набір речовин володіє наступними перевагами для організму дитини:

  1. Підвищення стійкості до інфекційних агентів. Переважно в ранньому віці спостерігається зниження ризику розвитку не тільки гострих респіраторних захворювань, але і «дитячих інфекцій».
  2. Правильний розвиток всіх органів і систем.
  3. Нормалізація роботи серцево-судинної системи. Черешня покращує перебіг вегето-судинної дистонії (за рахунок вмісту калію), яка вкрай часто зустрічається в підлітковому віці.
Черешня має ряд переваг саме для дитячого організму. Рекомендується, при наявності можливості, вводити черешню в раціон дітей з перших років життя.

8. Рекомендована під час вагітності та лактації

Черешню рекомендується включати в раціон жінкам в період вагітності та годування груддю з метою попередження вад розвитку і підвищення стійкості дитини до зовнішніх інфекційних агентів.

Вживання ягоди сприяє зниженню вираженості токсикозу (особливо на ранніх термінах вагітності), правильної закладці всіх органів і тканин майбутньої дитини. Рослина також знижує ризик розвитку ускладнень родової діяльності.

Черешня показана до прийому в період вагітності та годування груддю.

Шкода і протипоказання

В окремих ситуаціях, черешня може завдати шкоди. Слід відмовитися від вживання при наявності наступних протипоказань:

  1. Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. у складі черешні є ряд екстраактивних речовин, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки, а також інші побічні ефекти. На рівні тонкого і товстого кишечника негативно впливає сорбіт, якого також багато в м'якоті. Рекомендується не вживати черешню при загостренні гастриту, ентериту, виразкової хвороби, а також при наявності синдрому порушення всмоктування або роздратованого кишечника, так як це небезпечно ускладненнями.
  2. Алергічні реакції на черешню або інших представників сімейства Рожеві в анамнезі (описані випадку перехресної алергії).
  3. Цукровий діабет. ягоди містять багато легкозасвоюваних вуглеводів, отже, при наявності цукрового діабету I і II типу, їх можна вживати тільки згідно з рекомендаціями лікаря.
Черешня має ряд обмежень до вживання. Слід уважно вивчити список протипоказань.

Як правильно вживати?

Розглянемо головні правила:

  1. Найкращий спосіб прийому. найпростіший і корисний спосіб вживання будь – яких ягід-в свіжому вигляді. При бажанні можна додати трохи кориці, полити збитими вершками або знежиреним йогуртом. Можна їсти ягоду вранці натщесерце і навіть на ніч.
  2. Денна дозування. максимальна добова норма – до 600-700 грам, тижнева – до 2 000 грам.
  3. Вибір сорту. максимальний обсяг вітаміну C і антиоксидантів відзначається в червоних і темно-бордових сортах черешні. Жовта і біла черешня містить менше цінних речовин. У диких сортах відзначається найбільша кількість біологічно активних речовин.
  4. Використання в кулінарії. з черешні часто роблять, компоти, соки, морси. Рідше застосовують для приготування плодового вина, варення, джему, фруктових желе і кондитерських виробів. З ягід, листя, гілочок і плодоніжок готують чаї, відвари і настоянки. Кісточки вживати не рекомендується.
  5. Відмінність від вишні. у порівнянні з вишнею, черешня має менш подразнюючу дію на слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту. А ось вишня більш багата вітаміном C і має більш низький глікемічний індекс. В іншому, ягоди мають майже аналогічним складом і лікувальними властивостями.
  6. Порівняння з полуницею. якщо стоїть вибір між черешнею і полуницею, то саме остання є більш корисною. У полуниці міститься практично в 10 разів більше вітаміну C, а також багато марганцю і вітаміну B9. При цьому ягоди відмінно поєднуються і доповнюють один одного, тому немає необхідності вибирати щось одне.

Як зберегти на зиму?

Існує багато способів тривалого зберігання ягід.

  1. Заморожування. є найбільш корисним методом зберігання. Саме заморожена черешня зберігає максимальний обсяг антиоксидантних речовин, вітамінів, макро - і мікроелементів, а також харчових волокон в цілісному вигляді. Тривалість зберігання ягід після заморозки – не більше 1 року. Повторне заморожування неприпустимо.
  2. Сушка. сушена черешня відрізняється значною калорійністю. Її не слід вживати особам, які страждають ожирінням або цукровим діабетом будь-якого типу.
  3. Варіанти з додаванням цукру. Черешневе варення – найпоширеніший спосіб заготівлі на зиму. У ньому міститься велика кількість цукру, а значить вкрай важливо нормувати споживання. Також популярним варіантом є черешня, протерта з цукром. Вона відрізняється незначним терміном зберігання і служить сировиною для приготування чаїв або морсів. Людям з ожирінням і патологіями глікемічного фону обидва варіанти протипоказані.

Правильне заморожування

Щоб правильно заморозити ягоди, необхідно:

  1. Відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх, видалити кісточки і ретельно просушити.
  2. Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
  3. Заморозити від 12 до 18 годин.
  4. Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.
є багато способів збільшення терміну зберігання ягід, найкращим з яких є заморозка.

Висновок

  1. Черешня – цінне джерело антиоксидантних речовин, вітамінів і мінералів.
  2. При регулярному вживанні ягода знижує ризик розвитку захворювань з боку серця і судин, а також злоякісних новоутворень.
  3. Також рослина покращує стан шкірних покривів і волосся, зменшує масу тіла.
  4. Ягода рекомендована в період вагітності, лактації, а також дітям в перші роки життя.