Чим корисна черешня для здоров'я-8 тез з опорою на дослідження
Черешня – деревна рослина, плоди якого високо цінуються за солодкий смак і приємний аромат. Їх почали активно використовуватися в їжу в кінці 19 століття.
М'якоть ягід містить високі концентрації антиоксидантних речовин, вітамінів і мінералів, необхідних для організму людини.
Багатий склад визначає корисні властивості, якими володіє свіжа черешня. За даними вчених, вона може знижувати ризик розвитку найпоширеніших серцево-судинних захворювань, нормалізувати обмін речовин і масу тіла, а також зміцнити імунітет .
8 корисних властивостей
Нижче розглянуті 8 фактів про користь черешні для нашого здоров'я, які підтверджуються численними дослідженнями.
1. Цінне джерело вітамінів, мінералів і антиоксидантів
Черешня має порівняно невелику калорійність (63 калорії на 100 грам) і містить у своєму складі наступні біологічно активні речовини:
назва компонента | приблизний відсоток від добової потреби на 100 грам |
Вітамін С | 12 % |
Вітамін K | 3 % |
Вітамін В1 | 2 % |
Вітамін В2 | 2 % |
Вітамін В6 | 2 % |
калій | 6 % |
Марганець | 4 % |
магній | 3 % |
мідь | 3 % |
залізо | 2 % |
Також в складі плодів є невелика кількість антиоксидантних речовин, які знижують ризик розвитку злоякісних захворювань, а також патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.
2. Зниження ризику серцево-судинних захворювань
Як стверджують вчені з Китаю, будь-яка дієта, багата фруктами, ягодами або овочами, пов'язана з низьким ризиком захворювань серця і судин. Рослинні продукти попереджають розвиток атеросклерозу, знижують артеріальний тиск, а також покращують реологічні властивості крові, блокуючи утворення тромбів.
Черешня містить досить високий обсяг калію. доведено , що калій підтримує скоротливість серцевого м'яза і знижує артеріальний тиск за рахунок розслаблення гладкої мускулатури стінок артерій.
Американські вчені виявили , що черешня здатна зменшити ступінь вираженості метаболічного синдрому-комплексу порушень в організмі, що включають в себе гіпертонічну хворобу, ожиріння, подагру, цукровий діабет II типу та ін ймовірно, такий ефект пов'язаний з наявністю в складі рослини антоціанів, флавоноїдів, катехінів і поліфенольних антиоксидантів.
Таким чином, черешня знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи: ішемічної хвороби серця, гіпертонії, інфаркту міокарда, інсульту.
3. Поліпшення роботи імунітету
Черешня містить ряд антиоксидантів і вітамін C, які вкрай корисні для імунної системи .
Антиоксиданти нормалізують обмін речовин, знижують ризик розвитку аутоімунних патологій.
Вітамін С, за даними дослідників з Нової Зеландії, підвищує стійкість бар'єрних тканин (шкіри, слизових оболонок) до впровадження будь-яких зовнішніх інфекційних агентів бактеріальної, вірусної або грибкової природи.
Також вітамін C прискорює поділ і диференціювання клітин T - і b - ланки, стимулює роботу клітин, що володіють макрофагальною активністю.
При достатньому надходженні вітаміну C в організм рідше зустрічаються інфекційно-запальні захворювання, особливо респіраторні інфекції.
4. Протиракова дія
Експерименти на гризунах, проведені під керівництвом американських вчених, демонструють , що черешня здатна пригнічувати розвиток клітин ракових пухлин.
Дія пов'язана з наявністю в складі рослини ряду антоціанів, які блокують злоякісну трансформацію клітин, а також уповільнюють зростання вже наявних чужорідних тканин.
Доведено ефективність щодо раку товстої і прямої кишки.
5. Поліпшення здоров'я шкіри і волосся
Черешня володіє значним потенціалом в поліпшенні стану шкірних покривів і волосся. До числа її основних достоїнств відносять:
- Зволоження шкіри, профілактика утворення чорних крапок.
- Захист від ультрафіолетового випромінювання. Черешня знижує ймовірність утворення ракових пухлин під впливом шкідливого випромінювання сонця, що володіє канцерогенною активністю.
- Попередження появи зморшок.
- Поліпшення стану волосся. доведено , що на тлі регулярного вживання черешні волосся рідше випадають, стають менш ламкими, втрачають жирний блиск.
6. Допомога в схудненні
За інформацією зарубіжних фахівців, прийом черешні сприяє зниженню вираженості і попереджає розвиток метаболічного синдрому.
Антоціани, що входять до складу рослини, пригнічують активність ключових маркерів запалення (інтерлейкін 6 і фактор некрозу пухлини-альфа) і, тим самим, запобігають розвитку метаболічного синдрому, головним компонентом якого є ожиріння.
Не менш важлива роль відводиться вітаміну C, який прискорює розпад жирової тканини з метою отримання енергії для потреб організму.
7. Поліпшення здоров'я дітей
Черешня володіє унікальним складом антиоксидантів, вітамінів і мінералів, які вкрай корисні для дітей.
Подібний набір речовин володіє наступними перевагами для організму дитини:
- Підвищення стійкості до інфекційних агентів. Переважно в ранньому віці спостерігається зниження ризику розвитку не тільки гострих респіраторних захворювань, але і «дитячих інфекцій».
- Правильний розвиток всіх органів і систем.
- Нормалізація роботи серцево-судинної системи. Черешня покращує перебіг вегето-судинної дистонії (за рахунок вмісту калію), яка вкрай часто зустрічається в підлітковому віці.
8. Рекомендована під час вагітності та лактації
Черешню рекомендується включати в раціон жінкам в період вагітності та годування груддю з метою попередження вад розвитку і підвищення стійкості дитини до зовнішніх інфекційних агентів.
Вживання ягоди сприяє зниженню вираженості токсикозу (особливо на ранніх термінах вагітності), правильної закладці всіх органів і тканин майбутньої дитини. Рослина також знижує ризик розвитку ускладнень родової діяльності.
Шкода і протипоказання
В окремих ситуаціях, черешня може завдати шкоди. Слід відмовитися від вживання при наявності наступних протипоказань:
- Хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. у складі черешні є ряд екстраактивних речовин, що викликають подразнення слизових оболонок шлунка і дванадцятипалої кишки, а також інші побічні ефекти. На рівні тонкого і товстого кишечника негативно впливає сорбіт, якого також багато в м'якоті. Рекомендується не вживати черешню при загостренні гастриту, ентериту, виразкової хвороби, а також при наявності синдрому порушення всмоктування або роздратованого кишечника, так як це небезпечно ускладненнями.
- Алергічні реакції на черешню або інших представників сімейства Рожеві в анамнезі (описані випадку перехресної алергії).
- Цукровий діабет. ягоди містять багато легкозасвоюваних вуглеводів, отже, при наявності цукрового діабету I і II типу, їх можна вживати тільки згідно з рекомендаціями лікаря.
Як правильно вживати?
Розглянемо головні правила:
- Найкращий спосіб прийому. найпростіший і корисний спосіб вживання будь – яких ягід-в свіжому вигляді. При бажанні можна додати трохи кориці, полити збитими вершками або знежиреним йогуртом. Можна їсти ягоду вранці натщесерце і навіть на ніч.
- Денна дозування. максимальна добова норма – до 600-700 грам, тижнева – до 2 000 грам.
- Вибір сорту. максимальний обсяг вітаміну C і антиоксидантів відзначається в червоних і темно-бордових сортах черешні. Жовта і біла черешня містить менше цінних речовин. У диких сортах відзначається найбільша кількість біологічно активних речовин.
- Використання в кулінарії. з черешні часто роблять, компоти, соки, морси. Рідше застосовують для приготування плодового вина, варення, джему, фруктових желе і кондитерських виробів. З ягід, листя, гілочок і плодоніжок готують чаї, відвари і настоянки. Кісточки вживати не рекомендується.
- Відмінність від вишні. у порівнянні з вишнею, черешня має менш подразнюючу дію на слизові оболонки органів шлунково-кишкового тракту. А ось вишня більш багата вітаміном C і має більш низький глікемічний індекс. В іншому, ягоди мають майже аналогічним складом і лікувальними властивостями.
- Порівняння з полуницею. якщо стоїть вибір між черешнею і полуницею, то саме остання є більш корисною. У полуниці міститься практично в 10 разів більше вітаміну C, а також багато марганцю і вітаміну B9. При цьому ягоди відмінно поєднуються і доповнюють один одного, тому немає необхідності вибирати щось одне.
Як зберегти на зиму?
Існує багато способів тривалого зберігання ягід.
- Заморожування. є найбільш корисним методом зберігання. Саме заморожена черешня зберігає максимальний обсяг антиоксидантних речовин, вітамінів, макро - і мікроелементів, а також харчових волокон в цілісному вигляді. Тривалість зберігання ягід після заморозки – не більше 1 року. Повторне заморожування неприпустимо.
- Сушка. сушена черешня відрізняється значною калорійністю. Її не слід вживати особам, які страждають ожирінням або цукровим діабетом будь-якого типу.
- Варіанти з додаванням цукру. Черешневе варення – найпоширеніший спосіб заготівлі на зиму. У ньому міститься велика кількість цукру, а значить вкрай важливо нормувати споживання. Також популярним варіантом є черешня, протерта з цукром. Вона відрізняється незначним терміном зберігання і служить сировиною для приготування чаїв або морсів. Людям з ожирінням і патологіями глікемічного фону обидва варіанти протипоказані.
Правильне заморожування
Щоб правильно заморозити ягоди, необхідно:
- Відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх, видалити кісточки і ретельно просушити.
- Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
- Заморозити від 12 до 18 годин.
- Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.
Висновок
- Черешня – цінне джерело антиоксидантних речовин, вітамінів і мінералів.
- При регулярному вживанні ягода знижує ризик розвитку захворювань з боку серця і судин, а також злоякісних новоутворень.
- Також рослина покращує стан шкірних покривів і волосся, зменшує масу тіла.
- Ягода рекомендована в період вагітності, лактації, а також дітям в перші роки життя.