Чим корисний барбарис-7 фактів про його вплив на здоров'я
Барбарис – невеликий чагарник з кислими червоними ягодами, які відрізняються високим вмістом вітаміну C і берберину.
Останнім часом все більше уваги приділяється барбарису за його корисні властивості для здоров'я: від лікування запальних захворювань до профілактики маткових кровотеч і навіть запобігання раку.
Вчені стверджують, що рослина має виражену антиоксидантну дію і може застосовуватися для профілактики ряду захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем. Барбарис також попереджає розвиток онкології, покращує здоров'я шкірних покривів і порожнини рота.
7 фактів про користь ягоди
Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь плодів барбарису, які підтверджуються в дослідженнях.
1. Є джерелом цінних нутрієнтів
Барбарис-продукт із середньою калорійністю (близько 84 калорій на 100 грам), який містить наступні біологічно активні речовини:
назва речовини | відсоток від рекомендованої добової потреби на 100 грам плодів |
вітамін С | 213 % |
Вітамін Е | 28 % |
залізо | 145 % |
калій | 11 % |
харчові волокна | 15 % |
Особливо цінується барбарис за високий вміст вітаміну C, який є потужним антиоксидантом (захищає від хронічних захворювань з боку серця і судин, а також від раку), зміцнює імунітет і покращує стан шкіри.
Крім того, барбарис містить невелику кількість цинку, міді та марганцю – мікроелементів, відповідальних за підтримку роботи імунної системи і профілактику безлічі інфекційно-запальних патологій.
2. Антиоксидантна дія
Барбарис багатий особливим рослинним з'єднанням – берберином, який володіє рядом лікувальних властивостей.
Берберин-потужний антиоксидант, який, як стверджують фахівці з Єгипту, може використовуватися для пригнічення вільно-радикальних механізмів і окисного стресу. Саме вільні радикали пошкоджують всі клітини організму і викликають їх злоякісне переродження.
Також берберин знижує концентрацію глюкози в крові, має протизапальну дію і уповільнює прогресування хронічних патологій з боку серцево-судинної і травної систем.
3. Зниження цукру в крові
Берберин також підвищує чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що покращує утилізацію глюкози клітинами і знижує її концентрацію в крові.
Таким чином, барбарис впливає на основний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу.
Крім того, берберин, за інформацією італійських вчених, впливає на обмін вуглеводів в кишечнику, сповільнюючи їх всмоктування і запобігаючи різкі скачки глюкози після вживання їжі.
В одному з невеликих досліджень було встановлено , що прийом 1.5 грам берберину на добу приводив до вираженого зниження рівня глікованого гемоглобіну (показника рівня цукру в крові за 3 місяці).
Окремо слід зазначити, що досліджувався вплив виключно екстракту барбарису або окремо берберину. Вплив плодів рослини на організм не вивчалося.
4. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту
Барбарис, за даними експериментів на щурах, уповільнює проходження калових мас в просвіті травної трубки за рахунок впливу на ряд рецепторних комплексів мускулатури кишки.
Подібна властивість дозволяє використовувати рослина з метою усунення основних симптомів діареї.
Барбарис також може застосовуватися з метою терапії синдрому роздратованого кишечника з переважанням синдрому діареї. Рослина знижує частоту виникнення і тяжкість перебігу діареї.
5. Профілактика метаболічного синдрому
Метаболічний синдром – це комплекс симптомів, який включає в себе такі патологічні складові: збільшення маси жирової тканини; зниження чутливості інсулінових рецепторів; порушення обміну вуглеводів, пуринів; підвищення артеріального тиску і холестерину в крові.
Метаболічний синдром лежить в основі розвитку гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу, подагри, ожиріння.
Включення барбарису в раціон сприяє корекції факторів ризику розвитку метаболічного синдрому. Зокрема, рослина здатна:
- Нормалізувати холестериновий профіль;
- Знизити артеріальний тиск;
- Зменшити рівень цукру в крові;
- Знизити масу тіла.
Додатково барбарис бореться з окислювальним стресом, який підвищує ймовірність розвитку описаних вище відхилень.
6. Поліпшення здоров'я зубів і порожнини рота
Згідно з дослідженнями, екстракт барбарису має виражену протизапальну дію і може використовуватися для лікування інфекційних захворювань порожнини рота: стоматиту, гінгівіту.
На думку експертів з Індії, рослина також може застосовуватися в складі схеми терапії пародонтиту, так як має виражену протимікробну дію.
Рекомендується включати барбарис в схеми харчування дітей, а також осіб, схильних до карієсу з метою профілактики деструкції емалі зубів і виникнення інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини.
7. Користь для шкіри
Працівники Тебризького університету медичних наук (Іран ) виявили , що барбарис ефективний у боротьбі з вуграми.
Рослина надає протизапальний і антимікробний ефект, усуваючи, тим самим, причину розвитку даної патології. Основною діючою речовиною є берберин.
Експериментальним шляхом доведено , що вживання всього 0,6 грам висушеного екстракту барбарису на добу значно знижує частоту розвитку інфекційних захворювань шкіри.
Шкода і протипоказання
Незважаючи на ряд доведених цілющих властивостей, при надмірному споживанні або наявності індивідуальних особливостей організму, барбарис може завдати шкоди.
До числа побічних ефектів відносять:
- Ускладнення вагітності. Барбарис категорично протипоказаний жінкам при вагітності. Компоненти рослини стимулюють активність мускулатури матки і можуть викликати викидень (на ранніх термінах) або передчасне відшарування нормально розташованої плаценти (на останніх тижнях перебігу вагітності).
- Диспепсичні розлади. зазвичай проявляються у вигляді блювоти або діареї.
- Перехідне порушення функції нирок. при вживанні барбарису в нерозумних обсягах сеча забарвлюється в червоний колір (за рахунок наявності крові).
- Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, ентерит, виразкова хвороба) . Ягода має виражену подразнюючу дію на слизові оболонки.
- Алергічні реакції . У науковій літературі не описано жодного випадку алергії на барбарис, однак, це не виключає можливість її розвитку.
Правила вживання
Рекомендована максимальна добова норма свіжого барбарису – до 150 грам. Перевищення даного показника загрожує розвитком побічних ефектів.
Також не слід їсти ягоди в вранці на голодний шлунок або у вечірні години. Вживання рослини натщесерце викликає сильне подразнення слизових оболонок шлунково – кишкового тракту, а перед сном-перевантаження травного апарату і поява проблем зі сном.
На основі барбарису можна приготувати багато страв. Його плоди широко використовуються в кулінарії для приготування соків, вин і лікерів, десертів (цукерок, желе, джемів, варення, сиропів). Сушені ягоди барбарису, листя і навіть коріння чагарнику використовуються при готуванні чаїв, відварів і настоянок.
Рецепти приготування
Нижче представлено кілька рецептів на основі барбарису.
1. Чай з листя
Буде потрібно:
- 500 мл окропу;
- 30 грам подрібненого листя рослини;
- Цукор і м'ята – за смаком.
Рецепт:
- Залити барбарис окропом. При необхідності додати цукор.
- Накрийте кришкою і дайте настоятися 10-15 хвилин.
- Додати цукор.
2. Варення
Інгредієнти:
- 1200 грам ягід барбарису;
- 1200 грам цукру;
- 400 мл води.
Схема рецепта:
- Ретельно відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
- Залити барбарис холодною водою і залишити на 7-8 годин.
- Злити воду, додати в неї цукор. Довести до кипіння і варити 5-7 хвилин на повільному вогні до отримання сиропу.
- Додайте ягоди в сироп і варіть ще 40-50 хвилин на повільному вогні. При необхідності – закатати в банки.
3. Настоянка
Буде потрібно:
- 150 грам ягід барбарису;
- 500 мл горілки;
- 5 ст.л. цукру.
Рецепт:
- Перебрати ягоди, видалити плодоніжки. Злегка розім'яти ложкою.
- Залити ягоди горілкою, додати цукор, закривати щільною кришкою і поставити в темне прохолодне місце на 30 діб.
- Кожні два дні – збовтувати посудину для рівномірного перемішування вмісту.
Висновок
- Барбарис володіє доведеними лікарськими якостями завдяки вмісту ряду вітамінів і антиоксидантів.
- Він знижує ризик розвитку метаболічного синдрому, злоякісних пухлин; покращує здоров'я порожнини рота, шлунково-кишкового тракту і шкірних покривів.
- Важливо пам'ятати, що ягода має ряд протипоказань і заборонена до вживання при вагітності.