Чим корисний барбарис-7 фактів про його вплив на здоров'я

Барбарис – невеликий чагарник з кислими червоними ягодами, які відрізняються високим вмістом вітаміну C і берберину.

Останнім часом все більше уваги приділяється барбарису за його корисні властивості для здоров'я: від лікування запальних захворювань до профілактики маткових кровотеч і навіть запобігання раку.

Вчені стверджують, що рослина має виражену антиоксидантну дію і може застосовуватися для профілактики ряду захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем. Барбарис також попереджає розвиток онкології, покращує здоров'я шкірних покривів і порожнини рота.

7 фактів про користь ягоди

Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь плодів барбарису, які підтверджуються в дослідженнях.

1. Є джерелом цінних нутрієнтів

Барбарис-продукт із середньою калорійністю (близько 84 калорій на 100 грам), який містить наступні біологічно активні речовини:

назва речовини відсоток від рекомендованої добової потреби на 100 грам плодів
вітамін С 213 %
Вітамін Е 28 %
залізо 145 %
калій 11 %
харчові волокна 15 %

Особливо цінується барбарис за високий вміст вітаміну C, який є потужним антиоксидантом (захищає від хронічних захворювань з боку серця і судин, а також від раку), зміцнює імунітет і покращує стан шкіри.

Крім того, барбарис містить невелику кількість цинку, міді та марганцю – мікроелементів, відповідальних за підтримку роботи імунної системи і профілактику безлічі інфекційно-запальних патологій.

Барбарис має в складі ряд цінних речовин, які необхідні для повноцінної роботи організму людини.

2. Антиоксидантна дія

Барбарис багатий особливим рослинним з'єднанням – берберином, який володіє рядом лікувальних властивостей.

Берберин-потужний антиоксидант, який, як стверджують фахівці з Єгипту, може використовуватися для пригнічення вільно-радикальних механізмів і окисного стресу. Саме вільні радикали пошкоджують всі клітини організму і викликають їх злоякісне переродження.

Також берберин знижує концентрацію глюкози в крові, має протизапальну дію і уповільнює прогресування хронічних патологій з боку серцево-судинної і травної систем.

Барбарис, за рахунок наявності в складі берберину, має антиоксидантну дію, запобігаючи ряд хронічних патологій і поява злоякісних новоутворень.

3. Зниження цукру в крові

Берберин також підвищує чутливість клітин периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що покращує утилізацію глюкози клітинами і знижує її концентрацію в крові.

Таким чином, барбарис впливає на основний патогенетичний механізм розвитку цукрового діабету II типу.

Крім того, берберин, за інформацією італійських вчених, впливає на обмін вуглеводів в кишечнику, сповільнюючи їх всмоктування і запобігаючи різкі скачки глюкози після вживання їжі.

В одному з невеликих досліджень було встановлено , що прийом 1.5 грам берберину на добу приводив до вираженого зниження рівня глікованого гемоглобіну (показника рівня цукру в крові за 3 місяці).

Окремо слід зазначити, що досліджувався вплив виключно екстракту барбарису або окремо берберину. Вплив плодів рослини на організм не вивчалося.

Барбарис, імовірно, може знизити концентрацію цукру в крові і забезпечити профілактику розвитку цукрового діабету II типу.

4. Поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту

Барбарис, за даними експериментів на щурах, уповільнює проходження калових мас в просвіті травної трубки за рахунок впливу на ряд рецепторних комплексів мускулатури кишки.

Подібна властивість дозволяє використовувати рослина з метою усунення основних симптомів діареї.

Барбарис також може застосовуватися з метою терапії синдрому роздратованого кишечника з переважанням синдрому діареї. Рослина знижує частоту виникнення і тяжкість перебігу діареї.

Барбарис ефективний з метою усунення діареї, викликаної різними захворюваннями.

5. Профілактика метаболічного синдрому

Метаболічний синдром – це комплекс симптомів, який включає в себе такі патологічні складові: збільшення маси жирової тканини; зниження чутливості інсулінових рецепторів; порушення обміну вуглеводів, пуринів; підвищення артеріального тиску і холестерину в крові.

Метаболічний синдром лежить в основі розвитку гіпертонічної хвороби, цукрового діабету II типу, подагри, ожиріння.

Включення барбарису в раціон сприяє корекції факторів ризику розвитку метаболічного синдрому. Зокрема, рослина здатна:

Додатково барбарис бореться з окислювальним стресом, який підвищує ймовірність розвитку описаних вище відхилень.

Барбарис впливає практично на всі ланки метаболічного синдрому, запобігаючи розвитку захворювань, які він об'єднує.

6. Поліпшення здоров'я зубів і порожнини рота

Згідно з дослідженнями, екстракт барбарису має виражену протизапальну дію і може використовуватися для лікування інфекційних захворювань порожнини рота: стоматиту, гінгівіту.

На думку експертів з Індії, рослина також може застосовуватися в складі схеми терапії пародонтиту, так як має виражену протимікробну дію.

Рекомендується включати барбарис в схеми харчування дітей, а також осіб, схильних до карієсу з метою профілактики деструкції емалі зубів і виникнення інфекційно-запальних захворювань ротової порожнини.

Барбарис може використовуватися для профілактики різних захворювань порожнини рота.

7. Користь для шкіри

Працівники Тебризького університету медичних наук (Іран ) виявили , що барбарис ефективний у боротьбі з вуграми.

Рослина надає протизапальний і антимікробний ефект, усуваючи, тим самим, причину розвитку даної патології. Основною діючою речовиною є берберин.

Експериментальним шляхом доведено , що вживання всього 0,6 грам висушеного екстракту барбарису на добу значно знижує частоту розвитку інфекційних захворювань шкіри.

включення барбарису в раціон знижує ймовірність розвитку вугрів, а також прискорює одужання при їх наявності.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на ряд доведених цілющих властивостей, при надмірному споживанні або наявності індивідуальних особливостей організму, барбарис може завдати шкоди.

До числа побічних ефектів відносять:

  1. Ускладнення вагітності. Барбарис категорично протипоказаний жінкам при вагітності. Компоненти рослини стимулюють активність мускулатури матки і можуть викликати викидень (на ранніх термінах) або передчасне відшарування нормально розташованої плаценти (на останніх тижнях перебігу вагітності).
  2. Диспепсичні розлади. зазвичай проявляються у вигляді блювоти або діареї.
  3. Перехідне порушення функції нирок. при вживанні барбарису в нерозумних обсягах сеча забарвлюється в червоний колір (за рахунок наявності крові).
  4. Загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, ентерит, виразкова хвороба) . Ягода має виражену подразнюючу дію на слизові оболонки.
  5. Алергічні реакції . У науковій літературі не описано жодного випадку алергії на барбарис, однак, це не виключає можливість її розвитку.
слід уважно підходити до включення барбарису в раціон через наявність протипоказань і побічних реакцій. Рослина заборонено приймати під час вагітності на будь-яких термінах.

Правила вживання

Рекомендована максимальна добова норма свіжого барбарису – до 150 грам. Перевищення даного показника загрожує розвитком побічних ефектів.

Також не слід їсти ягоди в вранці на голодний шлунок або у вечірні години. Вживання рослини натщесерце викликає сильне подразнення слизових оболонок шлунково – кишкового тракту, а перед сном-перевантаження травного апарату і поява проблем зі сном.

На основі барбарису можна приготувати багато страв. Його плоди широко використовуються в кулінарії для приготування соків, вин і лікерів, десертів (цукерок, желе, джемів, варення, сиропів). Сушені ягоди барбарису, листя і навіть коріння чагарнику використовуються при готуванні чаїв, відварів і настоянок.

є ряд правил, які бажано дотримуватися при вживанні ягоди. Денна норма-до 150 грам.

Рецепти приготування

Нижче представлено кілька рецептів на основі барбарису.

1. Чай з листя

Буде потрібно:

  • 500 мл окропу;
  • 30 грам подрібненого листя рослини;
  • Цукор і м'ята – за смаком.

Рецепт:

  1. Залити барбарис окропом. При необхідності додати цукор.
  2. Накрийте кришкою і дайте настоятися 10-15 хвилин.
  3. Додати цукор.

2. Варення

Інгредієнти:

  • 1200 грам ягід барбарису;
  • 1200 грам цукру;
  • 400 мл води.

Схема рецепта:

  1. Ретельно відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
  2. Залити барбарис холодною водою і залишити на 7-8 годин.
  3. Злити воду, додати в неї цукор. Довести до кипіння і варити 5-7 хвилин на повільному вогні до отримання сиропу.
  4. Додайте ягоди в сироп і варіть ще 40-50 хвилин на повільному вогні. При необхідності – закатати в банки.

3. Настоянка

Буде потрібно:

  • 150 грам ягід барбарису;
  • 500 мл горілки;
  • 5 ст.л. цукру.

Рецепт:

  1. Перебрати ягоди, видалити плодоніжки. Злегка розім'яти ложкою.
  2. Залити ягоди горілкою, додати цукор, закривати щільною кришкою і поставити в темне прохолодне місце на 30 діб.
  3. Кожні два дні – збовтувати посудину для рівномірного перемішування вмісту.

Висновок

  1. Барбарис володіє доведеними лікарськими якостями завдяки вмісту ряду вітамінів і антиоксидантів.
  2. Він знижує ризик розвитку метаболічного синдрому, злоякісних пухлин; покращує здоров'я порожнини рота, шлунково-кишкового тракту і шкірних покривів.
  3. Важливо пам'ятати, що ягода має ряд протипоказань і заборонена до вживання при вагітності.