7 фактів про користь шовковиці для організму людини

Шовковиця (тутовик, тютіна) користується досить широкою популярністю в кулінарії. В останні роки їй приділяється все більше уваги і з боку доказової медицини.

Завдяки вмісту цінних речовин, шовковиця володіє відчутними корисними властивостями для нашого здоров'я.  Вона здатна знижувати артеріальний тиск, контролювати рівень глюкози і холестерину в крові, покращувати травлення, попереджати розвиток остеопорозу і патологічних переломів і навіть знижувати ймовірність появи раку.

Чим вона корисна-7 фактів

Нижче розглянуто 7 головних тез про користь шовковиці, які підтверджуються сучасними дослідженнями.

1. Багатий вітамінно-мінеральний склад

Шовковиця має низьку калорійність (близько 43 калорій на 100 грам) і містить наступні групи поживних речовин (на 100 грам ягоди):

назва компонента питома вага або приблизний відсоток від добової потреби
білки 1,4 грама
вуглеводи 9,8 грам
харчові волокна близько 2 грам
жири 0,4 грама
вітамін С 61 %
вітамін K 10 %
вітамін В2 6 %
Вітамін Е 4 %
вітамін В6 3 %
залізо 10 %
калій 6 %
магній 5 %
фосфор 4 %
кальцій 4 %

Кожен нутрієнт відповідає за конкретні властивості:

  • Вітамін С зміцнює імунітет і покращує стан шкірних покривів.
  • Вітамін K1 регулює процеси згортання крові.
  • Вітамін Е надає виражена антиоксидантна дія.
  • Залізо відповідає за транспорт кисню форменими елементами крові.
  • Калій знижує артеріальний тиск і попереджає розвиток серцево-судинних захворювань.

Клітковина в складі шовковиці на 75% представлена нерозчинні харчові волокна , які в незміненому вигляді доставляються до нижніх відділів травного тракту і служать їжею для дружніх бактерій, тобто є пребіотики .

Також шовковиця має в складі багато рослинних сполук, що володіють антиоксидантною активністю: антоціани, ціанідин, хлорогенову кислоту, рутин і мирицетин.

шовковиця поєднує в своєму складі важливі вітаміни, мінерали та антиоксидантні речовини, які необхідні для повноцінної роботи організму людини.

2. Зниження холестерину в крові

за даними досліджень , шовковиця здатна зменшувати концентрацію загального холестерину в крові, а також нормалізувати співвідношення між «корисним» (ЛПВЩ) і «шкідливим» (ЛПНЩ) холестеролом.

Завдяки даному механізму, ягода попереджає формування атеросклеротичних бляшок на стінках артеріальних судин і значно знижує ризик розвитку таких смертельно небезпечних захворювань, як: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.

Важливо відзначити, що шовковиця також є засобом профілактики жирового гепатозу печінки – патології, яка часто асоційована з атеросклерозом (через порушення обміну жиру і холестерину в організмі).

вживання шовковиці дозволяє попередити ранній розвиток атеросклерозу і пов'язаних з ним важких захворювань.

3. Зниження рівня глюкози в крові

Шовковиця має у своєму складі особливу сполуку – 1-деоксиноджириміцин.

Ця речовина пригнічує ферменти шлунково-кишкового тракту, які відповідають за розщеплення і подальше засвоєння вуглеводів. Подібні висновки були зроблені китайськими і японськими експертами.

Отже, плоди шовковиці можуть використовуватися для додаткової корекції рівня цукру в крові особами, які страждають на цукровий діабет II типу або мають схильність до нього (обтяжений сімейний анамнез або ожиріння).

шовковиця блокує роботу ферментів, що відповідають за розщеплення цукру в кишечнику, тим самим попереджаючи його підйом в крові після споживання їжі.

4. Зміцнення кісток

Шовковиця-цінне джерело вітаміну K, який регулює обмін речовин на рівні кісткової тканини, попереджаючи вимивання кальцію.

Ягоди шовковиці можуть застосовуватися також для профілактики раннього розвитку остеопорозу-зниження щільності кісткової тканини , яке спостерігається у літніх людей, а також у жінок після менопаузи.

Окремо слід зазначити, що ягода містить фосфор і магній, які зменшують ймовірність деградації кісткової тканини і підвищують швидкість відновлення тканин опорно-рухового апарату після запальних патологій (артрити).

шовковиця зміцнює кістки і підвищує швидкість відновлення тканин після запальних захворювань.

5. Поліпшення роботи травної системи

Шовковиця – багате джерело клітковини .

Згідно з даними вчених, клітковина має наступні переваги:

  1. Нормалізація мікрофлори. вона знижує чисельність патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, стимулює зростання дружніх колоній.
  2. Попередження надлишкового газоутворення і гниття в кишечнику. харчові волокна нормалізують моторно-евакуаційну функцію шлунково-кишкового тракту, забезпечуючи своєчасне виведення калових мас.
  3. Поліпшення ферментативних процесів . Клітковина покращує перетравлення всіх видів їжі, за винятком вуглеводів.
шовковиця, за рахунок наявності клітковини, нормалізує роботу травного апарату, попереджаючи запори, нормалізує мікрофлору і покращуючи всмоктування поживних речовин.

6. Ймовірна протиракова дія

згідно останніми науковими даними, окислювальний стрес, хронічне запалення і вплив вільних радикалів на всі клітини організму є провідними причинами старіння і появи злоякісних новоутворень в будь-якій ділянці тіла.

Експерименти на тваринах, проведені під керівництвом вчених з Японії, демонструють , що шовковиця пригнічує ряд ключових маркерів окисного стресу, знижуючи ризик злоякісної трансформації клітин.

Дослідження на людях, На жаль, досі не проводилися.

включення шовковиці в раціон імовірно знижує ризик розвитку ракових захворювань.

7. Користь для дітей та вагітних жінок

Шовковиця, як уже було сказано, містить багато цінних біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, антиоксидантів), які вкрай корисні для підростаючого організму.

Регулярний прийом шовковиці дозволяє:

  1. Поліпшити роботу імунітету. шовковиця знижує ризик розвитку респіраторних і системних інфекцій (за рахунок наявності хворого кількості аскорбінової кислоти).
  2. Зміцнити кістки. рослина, навіть при дефіциті харчування, підтримує здоров'я кісткових тканин , знижує ризик переломів у дітей.
  3. Забезпечити злагоджений розвиток всіх систем органів. Ягода містить всі цінні вітаміни, необхідні для злагодженого формування нових клітин організму.

Шовковицю можна вводити в раціон дітей починаючи з 6-8-місячного віку (не більше 1-2 ягід на добу). Після 2-3 років-до 50-75 грам в день.

Шовковиця також рекомендована жінкам під час вагітності. Вона сприяє нормальній роботі травної системи, попереджає формування набряків і гестаційного цукрового діабету. Також ягода покращує кровопостачання в системі "мати-плацента-плід", тим самим стимулюючи адекватний розвиток тканин плода.

шовковиця рекомендована дітям з метою забезпечення умов для повноцінного росту і розвитку, попередження переломів та інфекційних патологій. Також її слід включати в раціон під час вагітності.

Шкода і протипоказання

Лише в поодиноких випадках вживання шовковиці може завдати шкоди людині. Протипоказання нечисленні:

  1. Алергічні реакції. підвищена чутливість до шовковиці – поширене явище. Алергопатології носять зазвичай виражений і системний характер. Відзначені випадки перехресної алергії (при алергії на березу).
  2. Гіпотонія. в окремих ситуаціях шовковиця посилює діурез і знижує артеріальний тиск. При прийомі антигіпертензивних засобів слід бути особливо обережним.
необхідно обережно підходити до вживання шовковиці через наявність протипоказань і побічних ефектів.

Як правильно вживати?

Нижче розглянуті головні поради щодо вживання шовковиці:

  1. Найкращий метод прийому. ягоди найкраще вживати в свіжому вигляді, окремо від інших страв. Рекомендована максимальна добова норма-до 500 грам для дорослих жінок і чоловіків, і до 100 грам для дітей від 3 до 14 років.
  2. Найкращий час прийому. не рекомендується вживати шовковицю вранці натщесерце (зважаючи можливого дратівної дії на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки), а також перед сном (клітковина викликає перевантаження травної системи і може порушити сон).
  3. Чим відрізняються ягоди різних кольорів? у чорній шовковиці міститься більше вітаміну C (зміцнення імунітету), в Білій – антиоксидантів (протираковий ефект).
  4. Застосування в кулінарії. стиглі ягоди широко використовуються для приготування випічки, компотів, вина, лікерів. З листя і хвостиків шовковиці готують трав'яні чаї, відвари і настоянки.
  5. Застосування деревини та кори. Кора і деревина шовковиці мають протизапальну, антиоксидантну і ранозагоювальний ефект. Їх використовують для загоєння поверхневих ран шкіри і слизових оболонок, а також з метою терапії гастриту.

На основі шовковиці можна приготувати багато страв. Нижче представлено кілька з них.

1. Компот

Інгредієнти:

  • 1 000 грам ягід шовковиці;
  • 400 грам цукру;
  • До 3 літрів води;
  • Лимонна кислота – за смаком.

Рецепт приготування:

  1. Поставте воду (у каструлі) на вогонь. Довести до кипіння.
  2. Перебрати шовковицю, видалити плодоніжки, ретельно промити.
  3. Додати в киплячу воду цукор, варити 3-4 хвилини до отримання однорідного сиропу.
  4. Висипати в каструлю ягоди. Варити ще 10-12 хвилин.
  5. Вимкніть вогонь. Додати лимонну кислоту, перемішати. Остудити склад до кімнатної температури.
  6. Процідити. Блюдо готове.

2. Чай

Буде потрібно:

  • 1 ст. л. свіжого листя шовковиці;
  • 200 мл води;
  • Цукор-за смаком.

Рецепт:

  1. Залити листя рослини підігрітою до 90 градусів водою. Додати цукор.
  2. Ретельно перемішати і дати настоятися близько 15-20 хвилин.
шовковиця широко поширена в кулінарії. Максимальна добова норма для дорослих-до 500 грам.

Як зберегти на зиму?

Існує кілька основних методів тривалого зберігання ягід:

  1. Заморожування. заморожені ягоди шовковиці зберігають максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантів, а також всі свої цілющі властивості. Тривалість зберігання в морозильній камері-до 12 місяців.
  2. Сушка. в процесі висихання в кілька разів підвищується вміст харчових волокон і цукру. Сушена шовковиця може викликати різні диспепсичні розлади і підвищити рівень цукру в крові.
  3. Варення. в даному блюді відзначається вкрай високий вміст вуглеводів, а ось концентрація вітамінів, мінералів і антиоксидантів значно знижена. Варення заборонено при ожирінні і цукровому діабеті II типу.
  4. Настоянка. наявність алкоголю – протипоказання при таких захворюваннях з боку серця і судин, як гіпертонічна хвороба, хронічна ішемія мозку. Слід підходити до прийому настойки з обережністю.
є багато способів збільшення терміну зберігання шовковиці. Найбільш кращим вважається заморожування.

Висновок

  1. Шовковиця забезпечує організм життєво необхідними вітамінами, мінералами та антиоксидантами.
  2. При регулярному вживанні вона знижує рівень холестерину і цукру в крові, зменшує ризик розвитку захворювань з боку серця і судин, травної системи.
  3. Шовковиця також рекомендована в період вагітності (для профілактики ускладнень).