Чим корисний виноград - 10 властивостей, підтверджених науково
Ягоди винограду містять багато цінних для людини речовин і широко використовуються в кулінарії, а також у народній та доказовій медицині.
Ягоди зазвичай вживають у свіжому вигляді, а також використовують для приготування вина, варення, виноградного соку, желе, родзинок та оцту. З виноградних кісточок роблять екстракт і масло.
Вчені підтверджують багато корисні властивості винограду, відомі ще з давніх-давен. При регулярному прийомі він знижує артеріальний тиск і запобігає розвитку атеросклерозу, попереджає появу цукрового діабету і остеопорозу, зміцнює імунну систему, а також покращує здоров'я очей і головного мозку.
Зміст
10 корисних властивостей
Нижче розглянуто 10 тез про користь винограду для нашого здоров'я, які підтверджені сучасними науковими дослідженнями.
1. Багате джерело цінних речовин
Виноград має низьку калорійність (близько 69 на 100 грам) і містить наступні біологічно активні речовини на 100 грам:
назва компонента | питома вага або відсоток рекомендованої добової потреби |
вуглеводи | 18 грам |
білки | 0,7 грама |
жири | 0,12 грама |
харчові волокна | 1 грам |
вітамін С | 18 % |
вітамін K | 18,5 % |
тіамін | 5% |
рибофлавін | 4 % |
вітамін В6 | 4 % |
калій | 5,3 % |
мідь | 6,7 % |
Марганець | 3,3 % |
Як бачимо, виноград багатий важливими для нашого організму вітамінами і мінералами.
Але його головна перевага – вміст великої кількості антиоксидантів, особливо ресвератролу. На 1 грам свіжої виноградної шкірки доводиться від 50 до 100 мкг ресвератролу. як відомо , ресвератрол запобігає ризик розвитку онкології і ряду хронічних захворювань.
2. Антиоксидантна дія
Антиоксиданти – це особливі сполуки, які знижують вплив вільних радикалів на всі клітини організму, пригнічують окислювальний стрес.
Саме окислювальний стрес пов'язаний з розвитком злоякісних пухлин і таких захворювань, як ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет II типу.
У складі винограду є понад 1 600 різних антиоксидантних речовин. Їх найвища концентрація відзначається в кісточках і шкірці плодів.
Найціннішим антиоксидантом є ресвератрол. З його вживанням вчені пов'язують зниження частоти виникнення інфаркту міокарда, цукрового діабету II типу і злоякісних новоутворень.
Виноград також багатий кверцетином, бета-каротином, вітаміном C, лікопіном, елагової кислотою і лютеїном, які теж є найпотужнішими антиоксидантами, що захищають клітини організму від вільних радикалів.
3. Протиракова дія
Як вже було сказано, плоди винограду багаті ресвератролом. за даними польських досліджень, ресвератрол блокує поділ і зростання злоякісних клітин, а також метастазування пухлин.
Другий найважливіший антиоксидант у винограді – кверцетин. Учений стверджують , що кверцетин також здатний уповільнити поділ ракових клітин.
В даний час доведена ( 1 , 2 ) пряма ефективність винограду щодо злоякісного переродження клітин наступних органів:
- Молочних залоз;
- Товстого кишечника;
- Прямої кишки;
- Матки;
- Яєчників.
4. Підтримка здоров'я серця і судин
Вживання винограду пов'язане з комплексом переваг для серцево-судинної системи.
Так, він містить відчутну кількість калію (5% від добової норми на 100 грам).
Калій викликає розслаблення гладкої мускулатури артеріальних стінок з подальшим падінням периферичного судинного опору і зниженням артеріального тиску. Це, в свою чергу, попереджає розвиток гіпертонічної хвороби.
За даними експертів з США, достатній рівень калію в раціоні також істотно знижує ризик розвитку захворювань серця (ішемічної хвороби серця, хронічної і гострої серцевої недостатності) і смерті від них.
Крім того, виноград запобігає відкладення атеросклеротичних бляшок в стінках артерій, що знижує ризик появи таких патологій, як хронічна ішемія мозку, інфаркт міокарда, інсульт, стеноз ниркових артерій з розвитком ниркової недостатності і т. п. в основі такого ефекту лежить здатність винограду знизити загальний рівень холестерину , а також його атерогенних фракцій (ЛПНЩ, ЛПДНЩ, ТАГ).
Працівники Університету Коннектикуту (США) виявлено , що виноград не тільки знижує холестерин (за рахунок уповільнення його всмоктування з кишечника), але і захищає стінки артерій від формування бляшок.
5. Знижує рівень цукру в крові
Виноград-дієтичний продукт з низьким глікемічним індексом (близько 53). Це означає, що він не викликає швидкого підйому глюкози в крові після вживання і може використовуватися в дієті осіб, які страждають на цукровий діабет II типу.
За даними досліджень, проведених в країнах Південної Америки, виноград (при вживанні протягом 16 тижнів) викликає зниження рівня глюкози натще (на 16%), а також сприятливо відбивається на ліпідному профілі.
Вчені стверджують , що ресвератрол, наявний в в шкірці рослини, підвищує чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що викликає швидку утилізацію глюкози клітинами і зниження її концентрації в крові.
Таким чином, виноград впливає на ключовий фактор розвитку цукрового діабету II типу – інсулінорезистентність, а значить може використовуватися для його лікування. Цю інформацію приводять вчені з Китаю.
6. Підтримка здоров'я очей
Експерименти на гризунах демонструють , що виноград захищає клітини сітківки від будь-яких змін, а також знижує активність інволютивних вікових процесів.
Ресвератрол, у свою чергу, володіє наступними перевагами:
- Захист органів зору від ультрафіолетового випромінювання;
- Запобігання дегенерації жовтої плями;
- Зниження ризику розвитку глаукоми та катаракти;
- Профілактика ураження очей при цукровому діабеті або при гіпертонічній хворобі.
7. Поліпшення роботи головного мозку
Італійські вчені встановлено , що при вживанні винограду протягом 3 місяців, він значно покращує пам'ять і увагу у літніх людей, а також сприяє підвищенню тонусу мовної мускулатури після перенесеного інсульту.
Також доведено , що виноград здатний підвищити настрій і прискорити виконання будь-яких розумових операцій, пов'язаних з рахунком або запам'ятовуванням інформації.
Вчені з США підкреслюють , що виноград підвищує інтенсивність кровотоку в судинах головного мозку і попереджає розвиток багатьох нейродегенеративних захворювань (хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба Паркінсона).
8. Підвищення міцності кісток
Виноград містить ряд мінеральних речовин, необхідних для підтримки мінеральної щільності кісток: фосфор, кальцій, магній, вітамін K, калій.
Дані мінерали нормалізують обмін речовин, попереджаючи ранній розвиток остеопорозу.
Не менш важлива роль відводиться ресвератролу. Як показують досліди на гризунах, ресвератрол підвищує мінеральну щільність кісток і запобігає появі патологічних переломів.
Вчені з США доведено , що виноград підвищує швидкість захоплення кальцію кістковою тканиною з крові, що позитивно відбивається на обміні речовин в кістках, а також на їх міцності.
Особливо важливий виноград для осіб старших вікових груп, а також для жінок після менопаузи. У даних категорій осіб спостерігається фізіологічне зниження концентрації мінеральних речовин в кістковій тканині і істотно зростає ризик патологічних переломів.
9. Підвищення імунітету і протимікробну дію
Вчені з Португалії стверджують , що в м'якоті плодів винограду є сполуки, які пригнічують життєдіяльність вірусів, бактерій і грибів.
Відзначається висока ефективність щодо вірусу грипу, герпесу і вітряної віспи.
Виноград містить велику кількість вітаміну С. доведено , що вітамін C прискорює проліферацію клітин T - і B-ланки, а також стимулює роботу компонентів імунної системи , що володіють макрофагальною активністю.
10. Рекомендований для вагітних
Виноград рекомендується включати в раціон жінок при вагітності, оскільки він надає організму плода ряд вітамінів, необхідних для повноцінного розвитку всіх органів і сприяє профілактиці інфекційних ускладнень.
Також ягода покращує кровотік в системі «мати-плацента-плід» і підвищує ефективність роботи імунної системи у матері.
А ось в період лактації, навпаки, виноград може бути небезпечним. Він негативно впливає на роботу травної системи дитини, викликаючи подразнення слизових оболонок і появу метеоризму.
Безпека та протипоказання
Виноград, в окремих випадках, може бути шкідливий для організму. До основних протипоказань слід віднести:
- Прийом бета-блокаторів. Виноград підвищує концентрацію калію в крові , як і лікарські препарати з групи блокаторів бета-адренорецепторів. Гіперкаліємія може призвести до розвитку судом або зупинки серця.
- Прийом препаратів, «розріджують кров». Вітамін К і ресвератрол підвищують в'язкість крові і можуть істотно знизити фармакологічний ефект антикоагулянтів, дезагрегантів, тромболітиків, а також спровокувати появу тромботичних або тромбоемболічних ускладнень.
- Карієс. при наявності дефектів емалі зубів краще відмовитися від вживання винограду, так як він підсилює активність патологічного процесу.
- Підвищена чутливість. При наявності алергічних реакцій на виноград в анамнезі, необхідно відмовитися від його вживання.
Обережно! Нестиглий виноград може викликати подразнення слизових оболонок шлунка та дванадцятипалої кишки. Допускається вживання незрілих плодів тільки в невеликих обсягах (до 50 грам за раз) спільно з іншими видами їжі.
Який сорт найкорисніший?
Всі сорти винограду містять практично подібний набір біологічно активних речовин (вітамінів і мінералів), єдина відмінність – концентрація антоціанів (ресвератрола).
Чим темніше забарвлення плодів (червоні, сині і чорні сорти виноград), тим більше в них ресвератрола і тим більше виражена їх ефективність у запобіганні раку і захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
Найбільш корисними сортами є: велес, Юпітер, Ізабелла.
Зелені та білі сорти винограду містять менше антиоксидантів.
Також слід віддавати перевагу сортам з кісточками, так як в них міститься колосальна кількість вітамінів A, E і K.
Як правильно вживати?
Найкорисніший спосіб споживання винограду – сирий. Такий варіант дозволяє зберегти максимальний обсяг біологічно активних речовин.
Максимальна добова норма – до 300 грам, при вагітності – до 200 грам.
Слід уникати вживання винограду вранці (натщесерце) через можливий подразнюючий вплив на слизові оболонки. Також слід відмовитися від нього мінімум за 1 годину перед сном.
Виноград відмінно поєднується з молочними продуктами, а також різними фруктами і ягодами.
На його основі можна приготувати масу страв. До числа найпоширеніших відносять:
- Ізюм. містить практично весь набір вітамінів і мінералів, кількість клітковини і енергетична цінність значно вище. Не рекомендований до вживання особам з ожирінням і цукровим діабетом.
- Компот. концентрація біологічно активних речовин значно менше, антиоксидантні відсутні практично повністю.
- Сік. найбільш корисний варіант. Рекомендується пити свіжовичавлений виноградний сік. Не допускається зберігання в металевому посуді.
- Вино. корисно для серцево-судинної системи (особливо – червоне). Максимальна добова доза - 50-70 мл.
- Чай з листя. відмінно підійде особам старшого віку в якості заміни провину. Багатий вітамінами і антиоксидантами. Слід заварювати виноградний чай не більше 5 хвилин, температура води – 85-90 градусів.
- Застосування кісточок. кісточки винограду багаті вітамінами (A, E і до), мінералами і антиоксидантами (ресвератролу значно більше). Зазвичай вони застосовуються для підвищення імунітету , полегшення серцево-судинних захворювання, цукрового діабету II типу, а також алергічних реакцій. Насіння перед вживанням бажано роздрібнити або помолоти.
Висновок
- Виноград багатий вітамінами, макро і мікроелементами, антиоксидантними речовинами, які позитивно позначаються на роботі всіх органів.
- Він знижує ризик розвитку онкологічних, серцево-судинних та ендокринних захворювань, покращує здоров'я органів зору та опорно-рухового апарату, зміцнює імунну систему.
- Зважаючи на можливість розвитку побічних ефектів, слід грамотно підходити до включення ягоди в раціон.