Чим корисна малина-8 фактів з опорою на науку

Малина – багаторічна рослина з червоними, їстівними ягодами, які мають солодкий, але з терпкий смак, а також містять важливі мінерали, вітаміни і антиоксиданти.

Багатий склад визначає корисні властивості ягід малини для людини. Вони знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, допомагають нормалізувати масу тіла, поліпшити стан шкіри, пом'якшити перебіг запальних уражень суглобів.

Малину рекомендується приймати вагітним для профілактика ускладнень, а також дітям в перші роки життя.

8 корисних властивостей

Нижче розглянуті 8 головних фактів про користь малини для нашого організму, які підтверджені науково.

1. Багатий склад

Малина - низькокалорійна ягода (52 калорії на 100 грам), яка містить наступні поживні речовини (на 100 грам):

назва компонента питома вага або відсоток рекомендованої добової потреби
вуглеводи 12 грам
харчові волокна (клітковина) 6,5 грам
білки 1,2 грама
жири 0,7 грама
вітамін С (аскорбінова кислота) 44 %
Марганець 33,3 %
вітамін K 9,8 %
Вітамін Е 4 %
вітаміни групи В 4 %
залізо 4 %
магній 5,7 %
фосфор 3,3 %
калій 4 %
мідь 4,9 %
цинк 3,5 %

Також в складі малини є невелика кількість вітаміну A, тіаміну і кальцію.

Головні переваги ягоди-вміст великого обсягу вітаміну C (регулює обмін речовин і роботу імунної системи , покращує стан шкіри) і харчових волокон (необхідні для злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту).

Малина – джерело цінних речовин, необхідних для нашого здоров'я. Особливо вона примітна високим вмістом вітаміну C і харчових волокон (клітковини).

2. Антиоксидантна дія

У складі малини є маса антиоксидантів – особливих речовин, які блокують окислювальний стрес і вплив вільних радикалів на всі клітини організму.

Саме з окислювальним стресом, згідно останніми науковими даними, пов'язаний розвиток злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу, а також серцево-судинних захворювань.

Основними антиоксидантними речовинами в Малині є елагова кислота, кверцетин і вітамін С.

Слід відзначити , що практично схожий "антиоксидантний потенціал" має полуниця і чорниця .

Працівники Іллінойського технологічного інституту (США) доведено , що свіжа малина, а також екстракти на її основі, мають виражену протизапальну дію (пригнічують хронічне запалення і сприяють збільшенню тривалості життя), а також ефективні в цілях профілактики цукрового діабету II типу, ожиріння і раку.

Малина багата антиоксидантами, які запобігають розвитку злоякісних пухлин і багатьох хронічних захворювань з боку ендокринної та серцево-судинної систем.

3. Зниження цукру в крові

Малина містить багато клітковини і має досить низький глікемічний індекс, що дозволяє включати її в раціон осіб, які страждають на цукровий діабет.

Численні зарубіжні дослідження демонструють, що ягода допомагає контролювати рівень глюкози в крові при наявності різних патологій глікемічного фону.

Наприклад, в експериментах на гризунах встановлено , що малина не тільки знижує рівень глюкози в крові (на 15-19%), але і підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну.

За даними вчених з США, вживання малини також пов'язано з рідкісною частотою ожиріння і гепатозу печінки (дані відхилення є супутниками цукрового діабету II типу).

Малина знижує цукор в крові за рахунок уповільнення всмоктування вуглеводів в кишечнику і зниження інсулінорезистентності, що важливо для осіб, які страждають на цукровий діабет.

4. Боротьба з раком

Виражений антиоксидантний потенціал малини дозволяє використовувати її в цілях профілактики і лікування злоякісних новоутворень.

Досвідченим шляхом встановлено , що ягоди малини знижують ймовірність злоякісного переродження клітин наступних органів:

  • Товста кишка;
  • Пряма кишка;
  • Передміхурова залоза;
  • Молочні залози;
  • Слизові порожнини рота.

Також дослідження підтверджують ефективність проти раку:

За даними Чеських фахівців, аналогічною ефективністю володіють і інші ягоди, такі як полуниця і ожина.

включення малини в раціон сприяє зниженню ризику злоякісної трансформації тканин організму.

5. Полегшення перебігу артриту та інших захворювань суглобів

за даними американських вчених, малина містить протизапальні речовини, які здатні знизити вираженість симптомів артриту та інших захворювань опорно-рухового апарату.

Експерименти на щурах демонструють , що вживання малини не тільки знижує інтенсивність болю, але і сприяє менш важкому перебігу артриту.

Також, як стверджують фахівці з Португалії, звичайна малина зменшує набряк і запобігає деструктивні ураження суглобових поверхонь кісток.

Малина може знизити вираженість симптомів артриту і полегшити перебіг даного захворювання.

6. Допомога у втраті ваги

Малина-низькокалорійний продукт, що містить в собі багато води, а також клітковини , яка є важливим елементом харчування, спрямованого на зниження маси тіла.

Додаткову роль вносять особливі хімічні речовини – кетони, що містяться в ягодах.

Згідно з даними експериментів на мишах, кетони знижують швидкість набору жирової маси. Аналогічні дані були отримано в ході проведення досліджень на людях.

Малина містить ряд речовин, що сприяють схудненню і нормалізації маси тіла.

7. Поліпшення стану шкіри

Малина містить органічні кислоти, а також вітаміни A, C, E, які підтримують еластичність і вологість шкіри, запобігають утворенню зморшок.

При цьому основна роль належить аскорбінової кислоти, яка регулює синтез колагену.

Не менш важлива роль в підтримці здоров'я шкірних покривів відводиться антиоксидантам. згідно з даними польських дослідників, антиоксиданти забезпечують профілактику ранніх інволютивних змін шкіри.

При цьому ягоду можна застосовувати не тільки всередину. У косметології широко поширені маски для обличчя з малини, а також всілякі креми, лосьйони.

Малина покращує естетичні властивості шкірних покривів.

8. Користь для дітей та вагітних жінок

Малина – вкрай корисна ягода для дитячого організму. Дякувати особливому складу , вона:

  1. Забезпечує збалансований і правильний розвиток всіх органів і тканин організму.
  2. Покращує роботу травної системи. адекватна моторика і повноцінне всмоктування поживних речовин – запорука здорового росту і розвитку.
  3. Зміцнює імунну систему. організм дитини стає більш стійким до різних зовнішніх інфекційних агентів (гриби, віруси, бактерії).

Рекомендується вводити малину в раціон дитини поступово, починаючи з 1-2 ягід на добу на 12-13 місяці життя.

Малину також рекомендовано включати в раціон жінок під час вагітності, оскільки вона покращує роботу травної системи, запобігає розвитку інфекційних захворювань з боку організму матері і плоду, покращує кровопостачання органів репродуктивної системи.

Малина містить багато речовин, необхідних для повноцінного росту і розвитку організму дитини, а також для здорового перебігу вагітності.

Шкода і протипоказання

В окремих випадках, малина може може завдати нашому організму шкоди. До числа побічних ефектів, і одночасно протипоказань, відносять:

  1. Алергічні реакції. Алергопатологія, як правило, носить виражений системний характер (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк).
  2. Загострення хронічних захворювань травного тракту. Малина викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкової системи (за рахунок наявності в складі екстраактивних речовин) і може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
рекомендується з обережністю підходити до вживання малини через наявність невеликого переліку протипоказань.

Як правильно вживати?

Нижче розглянуті відповіді на найпоширеніші питання щодо прийому малини:

  1. Спосіб прийому і денна норма. найкорисніший спосіб вживання малини – у свіжому вигляді. Рекомендована добова норма - від 30 до 200 грам ягід в день.
  2. Час прийому. Малину найкраще їсти в середині дня, спільно з іншими ягодами, овочами або фруктами. Не слід їсти багато ягід вранці (можуть спровокувати загострення хронічних патологій шлунково-кишкового тракту) і ввечері (викликають перевантаження травної системи і проблеми з відходом до сну).
  3. Комбінація. Малина відмінно поєднується з молочними продуктами (молоко, кефір, сир, семтана), може використовуватися для приготування йогуртів, коктейлів. Найчастіше вживається в складі овочевих салатів (з грушею, яблуками, ківі). Також малина відмінно поєднується з іншими ягодами, особливо з полуницею, ожиною, агрусом.
  4. Зберігання. Малина – швидкопсувний продукт. Свіжі ягоди слід зберігати в холодильнику не більше 48 годин, після – вони не підлягають вживанню.
  5. Відмінність ягід різних кольорів. жовта малина має менше антиоксидантів, ніж червона, але більше цукру. У чорній Малині відзначається максимальна концентрація біологічно активних компонентів, отже, вона більш цінна. У диких сортах міститься більше цінних речовин, ніж в садових.
  6. Застосування ефірного масла. малинове Масло також має лікувальні властивості і застосовується для полегшення алергічних захворювань, зміцнення імунної системи і зниження ризику розвитку патологій з боку серцево-судинної системи. Масло насіння малини набуло широкого поширення в косметології: воно підвищує вологість і еластичність шкіри.

Як зберегти на зиму?

Існує багато способів, що дозволяють збільшити термін зберігання ягід:

  1. Заморожування. є найбільш кращим способом зберігання. Заморожена малина зберігає максимальний обсяг вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів, а також практично не змінює смак.
  2. Сушка. кількість клітковини і вуглеводів в сушеній Малині в кілька разів вище, ніж у свіжій. При цьому вітамінно-мінеральний склад залишається практично незмінним. Слід обмежувати споживання висушених ягід при наявності ожиріння і цукрового діабету.
  3. Варіанти з надлишком цукру. варення, а також ягоди малини, протерті з цукром, містять колосальну кількість простих вуглеводів, а ось обсяг цінних речовин знижений. Ці страви протипоказані особам з цукровим діабетом та іншими патологіями глікемічного фону, ожирінням.

Правильне заморожування

Щоб грамотно заморозити малину, потрібно

  1. Перебрати ягоди, ретельно промити. Висушивши.
  2. Перекласти на будь-які плоскі поверхні (деко, піднос, дошка) і поставити в морозильну камеру на 3-6 годин.
  3. Потім ягоди можна пересипати в пакет або контейнер і залишити в морозилці.

Правильна сушка

Процес сушіння простий:

  1. Відібрати, ретельно промити і просушити ягоди.
  2. Перекладіть малину на деко в духовку і сушіть при температурі 50 градусів близько 2-4 годин. Дверцята духової шафи повинна бути напіввідкрита.
існує багато способів, що дозволяють зберігати малину тривалий час. Найбільш кращим варіантом є заморожування.

5 рецептів приготування

Нижче представлено 5 популярних рецептів на основі малини.

1. Компот

Інгредієнти:

  • 800 грам малини;
  • 50-250 грам цукру (за смаком);
  • 3 л води.

Схема приготування:

  1. Ретельно відібрати малину, промити вод водою.
  2. Закип'ятити воду в емальованій каструлі. Додати цукор.
  3. Варіть склад на повільному вогні від 1 до 5 хвилин до повного розчинення цукру.
  4. Розкласти малину по стерилізованим банкам (800 грам на 1 шт.).
  5. Залити ягоди киплячою водою з цукром. Закрити металевими кришками, закатати.
  6. Поставити банки остигати донизу кришками.

2. Морс

Необхідно:

  • 400 грам ягід малини;
  • 1 лимон;
  • 10 грам листя м'яти;
  • 100 грам цукру;
  • 1 л води.

Рецепт:

  1. Протерти м'якоть малини через сито. Процідити сік і поставити в холодильник (він більше не буде потрібно).
  2. Залишки малини залити водою (1000 мл), додати натерту цедру лимона і цукор. Поставити на вогонь.
  3. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 5-7 хвилин. Додати м'яту, перемішати.
  4. Процідити. Блюдо готове.

3. Чай

Інгредієнти:

  • Сушені листя, гілки, стебла малини – 1 ст. л.;
  • Свіжі ягоди - 1 ст. л.;
  • Лимон - за смаком;
  • Цукор - за смаком;
  • Вода – 450 мл.

Приготування:

  1. Засипати всі інгредієнти в будь-яку ємність.
  2. Залити окріп, ретельно перемішати. Дати настоятися близько 10-15 хвилин.
  3. Процідити, перелити в чашки.

4. Пастила

Будуть потрібні наступні інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 100 грам цукру;
  • 1 гілочка м'яти;
  • 2 ч.л. цукрової пудри.

Схема приготування:

  1. Подрібнити малину, пропустивши через сито або за допомогою блендера. Необхідно видалити всі кісточки.
  2. Додати цукор, ретельно перемішати.
  3. Поставити отримане пюре на вогонь. Варити на повільному вогні близько 10-15 хвилин.
  4. Застелити деко папером для випічки, змастити рослинним маслом. Вилити гаряче малинове пюре (товщина шару – 7-8 мм).
  5. Сушити майбутню пастилу в духовці при температурі 60-80 градусів – близько 8 годин, на відкритому повітрі – до 4 діб.
  6. Отриману пастилу відокремити від паперу, посипати цукровою пудрою і м'ятою.

5. Желе

Інгредієнти:

  • 2000 грам ягід малини;
  • 2000 грам цукру;
  • 100 мл води.

Рецепт:

  1. Залийте малину водою і варіть на повільному вогні близько 10 хвилин.
  2. Розім'яти ягоди (до отримання пюре). Потім протерти масу через сито (за допомогою ложки).
  3. Додайте цукор і варіть на повільному вогні ще 40-50 хвилин. Кожні 5-15 хвилин слід знімати плівку.
  4. Залити масу в скляні ємності і залишити для охолодження. Можна перелити склад в стерилізовані банки і відразу ж закатати.
Малина – практично універсальний продукт. Дуже добре поєднується з будь-якими стравами і входить до складу багатьох рецептів.

Висновок

  1. Малина містить багато антиоксидантів, вітамінів (особливо C і K) і мінеральних речовин.
  2. При регулярному вживанні вона зміцнює імунітет, покращує естетичні якості шкірних покривів.
  3. Також ягода запобігає ряд захворювань ендокринного, серцево-судинного та онкологічного профілю, сприяє зниженню маси тіла.
  4. Малину рекомендовано вживати при виношуванні плоду з метою профілактики ускладнень вагітності, а також в перші роки життя малюка.