Чим корисна малина-8 фактів з опорою на науку
Малина – багаторічна рослина з червоними, їстівними ягодами, які мають солодкий, але з терпкий смак, а також містять важливі мінерали, вітаміни і антиоксиданти.
Багатий склад визначає корисні властивості ягід малини для людини. Вони знижують ризик розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, допомагають нормалізувати масу тіла, поліпшити стан шкіри, пом'якшити перебіг запальних уражень суглобів.
Малину рекомендується приймати вагітним для профілактика ускладнень, а також дітям в перші роки життя.
Зміст
8 корисних властивостей
Нижче розглянуті 8 головних фактів про користь малини для нашого організму, які підтверджені науково.
1. Багатий склад
Малина - низькокалорійна ягода (52 калорії на 100 грам), яка містить наступні поживні речовини (на 100 грам):
назва компонента | питома вага або відсоток рекомендованої добової потреби |
вуглеводи | 12 грам |
харчові волокна (клітковина) | 6,5 грам |
білки | 1,2 грама |
жири | 0,7 грама |
вітамін С (аскорбінова кислота) | 44 % |
Марганець | 33,3 % |
вітамін K | 9,8 % |
Вітамін Е | 4 % |
вітаміни групи В | 4 % |
залізо | 4 % |
магній | 5,7 % |
фосфор | 3,3 % |
калій | 4 % |
мідь | 4,9 % |
цинк | 3,5 % |
Також в складі малини є невелика кількість вітаміну A, тіаміну і кальцію.
Головні переваги ягоди-вміст великого обсягу вітаміну C (регулює обмін речовин і роботу імунної системи , покращує стан шкіри) і харчових волокон (необхідні для злагодженої роботи шлунково-кишкового тракту).
2. Антиоксидантна дія
У складі малини є маса антиоксидантів – особливих речовин, які блокують окислювальний стрес і вплив вільних радикалів на всі клітини організму.
Саме з окислювальним стресом, згідно останніми науковими даними, пов'язаний розвиток злоякісних пухлин, цукрового діабету II типу, а також серцево-судинних захворювань.
Основними антиоксидантними речовинами в Малині є елагова кислота, кверцетин і вітамін С.
Слід відзначити , що практично схожий "антиоксидантний потенціал" має полуниця і чорниця .
Працівники Іллінойського технологічного інституту (США) доведено , що свіжа малина, а також екстракти на її основі, мають виражену протизапальну дію (пригнічують хронічне запалення і сприяють збільшенню тривалості життя), а також ефективні в цілях профілактики цукрового діабету II типу, ожиріння і раку.
3. Зниження цукру в крові
Малина містить багато клітковини і має досить низький глікемічний індекс, що дозволяє включати її в раціон осіб, які страждають на цукровий діабет.
Численні зарубіжні дослідження демонструють, що ягода допомагає контролювати рівень глюкози в крові при наявності різних патологій глікемічного фону.
Наприклад, в експериментах на гризунах встановлено , що малина не тільки знижує рівень глюкози в крові (на 15-19%), але і підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну.
За даними вчених з США, вживання малини також пов'язано з рідкісною частотою ожиріння і гепатозу печінки (дані відхилення є супутниками цукрового діабету II типу).
4. Боротьба з раком
Виражений антиоксидантний потенціал малини дозволяє використовувати її в цілях профілактики і лікування злоякісних новоутворень.
Досвідченим шляхом встановлено , що ягоди малини знижують ймовірність злоякісного переродження клітин наступних органів:
- Товста кишка;
- Пряма кишка;
- Передміхурова залоза;
- Молочні залози;
- Слизові порожнини рота.
Також дослідження підтверджують ефективність проти раку:
За даними Чеських фахівців, аналогічною ефективністю володіють і інші ягоди, такі як полуниця і ожина.
5. Полегшення перебігу артриту та інших захворювань суглобів
за даними американських вчених, малина містить протизапальні речовини, які здатні знизити вираженість симптомів артриту та інших захворювань опорно-рухового апарату.
Експерименти на щурах демонструють , що вживання малини не тільки знижує інтенсивність болю, але і сприяє менш важкому перебігу артриту.
Також, як стверджують фахівці з Португалії, звичайна малина зменшує набряк і запобігає деструктивні ураження суглобових поверхонь кісток.
Малина може знизити вираженість симптомів артриту і полегшити перебіг даного захворювання.
6. Допомога у втраті ваги
Малина-низькокалорійний продукт, що містить в собі багато води, а також клітковини , яка є важливим елементом харчування, спрямованого на зниження маси тіла.
Додаткову роль вносять особливі хімічні речовини – кетони, що містяться в ягодах.
Згідно з даними експериментів на мишах, кетони знижують швидкість набору жирової маси. Аналогічні дані були отримано в ході проведення досліджень на людях.
7. Поліпшення стану шкіри
Малина містить органічні кислоти, а також вітаміни A, C, E, які підтримують еластичність і вологість шкіри, запобігають утворенню зморшок.
При цьому основна роль належить аскорбінової кислоти, яка регулює синтез колагену.
Не менш важлива роль в підтримці здоров'я шкірних покривів відводиться антиоксидантам. згідно з даними польських дослідників, антиоксиданти забезпечують профілактику ранніх інволютивних змін шкіри.
При цьому ягоду можна застосовувати не тільки всередину. У косметології широко поширені маски для обличчя з малини, а також всілякі креми, лосьйони.
8. Користь для дітей та вагітних жінок
Малина – вкрай корисна ягода для дитячого організму. Дякувати особливому складу , вона:
- Забезпечує збалансований і правильний розвиток всіх органів і тканин організму.
- Покращує роботу травної системи. адекватна моторика і повноцінне всмоктування поживних речовин – запорука здорового росту і розвитку.
- Зміцнює імунну систему. організм дитини стає більш стійким до різних зовнішніх інфекційних агентів (гриби, віруси, бактерії).
Рекомендується вводити малину в раціон дитини поступово, починаючи з 1-2 ягід на добу на 12-13 місяці життя.
Малину також рекомендовано включати в раціон жінок під час вагітності, оскільки вона покращує роботу травної системи, запобігає розвитку інфекційних захворювань з боку організму матері і плоду, покращує кровопостачання органів репродуктивної системи.
Шкода і протипоказання
В окремих випадках, малина може може завдати нашому організму шкоди. До числа побічних ефектів, і одночасно протипоказань, відносять:
- Алергічні реакції. Алергопатологія, як правило, носить виражений системний характер (анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк).
- Загострення хронічних захворювань травного тракту. Малина викликає подразнення слизових оболонок шлунково-кишкової системи (за рахунок наявності в складі екстраактивних речовин) і може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Як правильно вживати?
Нижче розглянуті відповіді на найпоширеніші питання щодо прийому малини:
- Спосіб прийому і денна норма. найкорисніший спосіб вживання малини – у свіжому вигляді. Рекомендована добова норма - від 30 до 200 грам ягід в день.
- Час прийому. Малину найкраще їсти в середині дня, спільно з іншими ягодами, овочами або фруктами. Не слід їсти багато ягід вранці (можуть спровокувати загострення хронічних патологій шлунково-кишкового тракту) і ввечері (викликають перевантаження травної системи і проблеми з відходом до сну).
- Комбінація. Малина відмінно поєднується з молочними продуктами (молоко, кефір, сир, семтана), може використовуватися для приготування йогуртів, коктейлів. Найчастіше вживається в складі овочевих салатів (з грушею, яблуками, ківі). Також малина відмінно поєднується з іншими ягодами, особливо з полуницею, ожиною, агрусом.
- Зберігання. Малина – швидкопсувний продукт. Свіжі ягоди слід зберігати в холодильнику не більше 48 годин, після – вони не підлягають вживанню.
- Відмінність ягід різних кольорів. жовта малина має менше антиоксидантів, ніж червона, але більше цукру. У чорній Малині відзначається максимальна концентрація біологічно активних компонентів, отже, вона більш цінна. У диких сортах міститься більше цінних речовин, ніж в садових.
- Застосування ефірного масла. малинове Масло також має лікувальні властивості і застосовується для полегшення алергічних захворювань, зміцнення імунної системи і зниження ризику розвитку патологій з боку серцево-судинної системи. Масло насіння малини набуло широкого поширення в косметології: воно підвищує вологість і еластичність шкіри.
Як зберегти на зиму?
Існує багато способів, що дозволяють збільшити термін зберігання ягід:
- Заморожування. є найбільш кращим способом зберігання. Заморожена малина зберігає максимальний обсяг вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів, а також практично не змінює смак.
- Сушка. кількість клітковини і вуглеводів в сушеній Малині в кілька разів вище, ніж у свіжій. При цьому вітамінно-мінеральний склад залишається практично незмінним. Слід обмежувати споживання висушених ягід при наявності ожиріння і цукрового діабету.
- Варіанти з надлишком цукру. варення, а також ягоди малини, протерті з цукром, містять колосальну кількість простих вуглеводів, а ось обсяг цінних речовин знижений. Ці страви протипоказані особам з цукровим діабетом та іншими патологіями глікемічного фону, ожирінням.
Правильне заморожування
Щоб грамотно заморозити малину, потрібно
- Перебрати ягоди, ретельно промити. Висушивши.
- Перекласти на будь-які плоскі поверхні (деко, піднос, дошка) і поставити в морозильну камеру на 3-6 годин.
- Потім ягоди можна пересипати в пакет або контейнер і залишити в морозилці.
Правильна сушка
Процес сушіння простий:
- Відібрати, ретельно промити і просушити ягоди.
- Перекладіть малину на деко в духовку і сушіть при температурі 50 градусів близько 2-4 годин. Дверцята духової шафи повинна бути напіввідкрита.
5 рецептів приготування
Нижче представлено 5 популярних рецептів на основі малини.
1. Компот
Інгредієнти:
- 800 грам малини;
- 50-250 грам цукру (за смаком);
- 3 л води.
Схема приготування:
- Ретельно відібрати малину, промити вод водою.
- Закип'ятити воду в емальованій каструлі. Додати цукор.
- Варіть склад на повільному вогні від 1 до 5 хвилин до повного розчинення цукру.
- Розкласти малину по стерилізованим банкам (800 грам на 1 шт.).
- Залити ягоди киплячою водою з цукром. Закрити металевими кришками, закатати.
- Поставити банки остигати донизу кришками.
2. Морс
Необхідно:
- 400 грам ягід малини;
- 1 лимон;
- 10 грам листя м'яти;
- 100 грам цукру;
- 1 л води.
Рецепт:
- Протерти м'якоть малини через сито. Процідити сік і поставити в холодильник (він більше не буде потрібно).
- Залишки малини залити водою (1000 мл), додати натерту цедру лимона і цукор. Поставити на вогонь.
- Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 5-7 хвилин. Додати м'яту, перемішати.
- Процідити. Блюдо готове.
3. Чай
Інгредієнти:
- Сушені листя, гілки, стебла малини – 1 ст. л.;
- Свіжі ягоди - 1 ст. л.;
- Лимон - за смаком;
- Цукор - за смаком;
- Вода – 450 мл.
Приготування:
- Засипати всі інгредієнти в будь-яку ємність.
- Залити окріп, ретельно перемішати. Дати настоятися близько 10-15 хвилин.
- Процідити, перелити в чашки.
4. Пастила
Будуть потрібні наступні інгредієнти:
- 1 кг малини;
- 100 грам цукру;
- 1 гілочка м'яти;
- 2 ч.л. цукрової пудри.
Схема приготування:
- Подрібнити малину, пропустивши через сито або за допомогою блендера. Необхідно видалити всі кісточки.
- Додати цукор, ретельно перемішати.
- Поставити отримане пюре на вогонь. Варити на повільному вогні близько 10-15 хвилин.
- Застелити деко папером для випічки, змастити рослинним маслом. Вилити гаряче малинове пюре (товщина шару – 7-8 мм).
- Сушити майбутню пастилу в духовці при температурі 60-80 градусів – близько 8 годин, на відкритому повітрі – до 4 діб.
- Отриману пастилу відокремити від паперу, посипати цукровою пудрою і м'ятою.
5. Желе
Інгредієнти:
- 2000 грам ягід малини;
- 2000 грам цукру;
- 100 мл води.
Рецепт:
- Залийте малину водою і варіть на повільному вогні близько 10 хвилин.
- Розім'яти ягоди (до отримання пюре). Потім протерти масу через сито (за допомогою ложки).
- Додайте цукор і варіть на повільному вогні ще 40-50 хвилин. Кожні 5-15 хвилин слід знімати плівку.
- Залити масу в скляні ємності і залишити для охолодження. Можна перелити склад в стерилізовані банки і відразу ж закатати.
Висновок
- Малина містить багато антиоксидантів, вітамінів (особливо C і K) і мінеральних речовин.
- При регулярному вживанні вона зміцнює імунітет, покращує естетичні якості шкірних покривів.
- Також ягода запобігає ряд захворювань ендокринного, серцево-судинного та онкологічного профілю, сприяє зниженню маси тіла.
- Малину рекомендовано вживати при виношуванні плоду з метою профілактики ускладнень вагітності, а також в перші роки життя малюка.