7 корисних властивостей ожини для організму людини з опорою на науку

Ожина (ожина) – темно-фіолетова ягода, яка набула широкого поширення в помірних кліматичних широтах. Вона заслужила визнання в народній і доказовій медицині, а також в косметології.

Ожина містить важливі для здоров'я вітаміни, антиоксиданти та мінерали, які визначають її корисні властивості. Її регулярний прийом покращує роботу головного мозку, зміцнює імунітет, запобігає розвитку злоякісних пухлин, цукрового діабету, а також серцево-судинних захворювань.

Ягода рекомендована вагітним жінкам, а також дітям з перших місяців життя.

Чим вона корисна-7 фактів

Нижче розглянуто 7 основних тез про користь ожини, які підтверджують вчені.

1. Цінний склад

Ожина має низьку калорійність (близько 43 калорій на 100 грам), і є джерелом важливих біологічно активних речовин (на 100 грам ягоди):

назва компонента відсоток рекомендованої добової потреби
вітамін С 35 %
вітамін K 25 %
Вітамін Е 6 %
вітамін B9 6 %
вітамін А 4 %
Марганець 32 %
мідь 8 %
калій 5 %
магній 5%
кальцій 3 %
залізо 3 %

Також ожина містить багато антиоксидантних речовин, переважно антоціанів. Вони попереджають злоякісну трансформацію клітин, а також появу хронічних захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.

Ожина-унікальне джерело вітамінів, антиоксидантів і мінералів, необхідних для повноцінної роботи організму людини.

2. Поліпшення роботи головного мозку

на думку вчених , вживання ожини може зменшити ймовірність раннього розвитку нейродегенеративних захворювань (хвороба Піка, хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона), а також покращити когнітивну сферу ( пам'ять , увага , мислення).

Фахівці пов'язують такий ефект з вираженою антиоксидантною дією ожини, який перешкоджає впливу вільних радикалів на організм. Саме вільні радикали-одна з провідних причин інволютивної деградації тканин головного мозку.

включення ожини в раціон дозволяє поліпшити роботу головного мозку і запобігти появі «старечих» нейродегенеративних захворювань.

3. Підтримання здоров'я порожнини рота

Працівники Університету Кентуккі виявили , що ожина має виражену антибактеріальну і протизапальну дію і може використовуватися для санації ротової порожнини.

Ягода ефективна щодо більшості видів бактерій, деяких грибів.

Вчені зареєстрували зниження частоти народження інфекційно-запальних захворювань порожнини рота, а також каріозного ураження зубної емалі у осіб, чий раціон багатий ожиною і близькоспорідненими ягодами.

Ожина, за рахунок протимікробної і протизапального ефекту, попереджає появу інфекційних захворювань порожнини рота.

4. Зміцнення імунітету

Ожина-багатий джерело вітаміну C-потужного стимулятора роботи імунної системи .

Аскорбінова кислота покращує здатність макрофагальних клітин розпізнавати і знищувати будь-які чужорідні речовини, що потрапили в організм із зовнішнього середовища.

Також вітамін C стимулює проліферацію і розмноження клітин T - і b - ланки, завдяки чому рідше зустрічаються респіраторні та системні інфекції.

Додаткову роль вносять виражені бактерицидні властивості м'якоті ягід. Ожина знищує ряд шкідливих мікроорганізмів, попереджаючи розвиток інфекційних патологій слизових оболонок та інших бар'єрних тканин.

За даними фахівців з США, ожина навіть здатна стимулювати роботу імунітету щодо ракових клітин, своєчасно їх знищуючи.

Ожина комплексно впливає на імунну систему, підвищуючи ефективність роботи захисних механізмів і попереджаючи появу інфекційних процесів в організмі.

5. Зниження ризику серцево-судинних захворювань

Ожина багата магнієм, вітаміном К і клітковиною , які вкрай важливі для підтримки роботи серцево-судинної системи.

Магній сприяє зниженню артеріального тиску і попереджає появу ектопічних вогнищ водія ритму в тканинах серця (аритмій).

Клітковина знижує рівень холестерину , її вживання – один із способів комплексної профілактики розвитку атеросклерозу.

Не менш важливий і вітамін K. дана речовина нормалізує «в'язкість крові», забезпечує своєчасну зупинку кровотеч і підтримання артеріального тиску на дистальних ділянках судинного русла.

За інформацією італійських вчених, регулярне вживання ожини пов'язано з низькою частотою серцево-судинних захворювань, асоційованих з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт і т.п.).

Ожина знижує ризик розвитку найпоширеніших захворювань з боку серця і судин.

6. Зміцнення кісток

Ожина багата вітаміном K , який регулює обмін речовин на рівні кісткової тканини, попереджаючи надмірну втрату кальцію і розвиток остеопорозу.

На тлі дефіциту вітаміну K відзначається зниження мінеральної щільності кісток, висока частота народження патологічних переломів.

Важливо згадати, що ожина рекомендована літнім людям, а також жінкам після менопаузи, коли спостерігається фізіологічне зниження концентрації мінеральних речовин в кістках.

Ожина зміцнює кісткові тканини, запобігаючи появі переломів.

7. Рекомендована для дітей та вагітних

Ожина надзвичайно багата вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Її рекомендується вживати дітям з раннього віку (починаючи з 4-5 місяців), так як вона надає наступні ефекти:

  1. Зміцнення імунітету. Ожина знижує ризик розвитку інфекційних захворювань, особливо з боку бар'єрних тканин (шкіри, слизові оболонки).
  2. Поліпшення роботи травного тракту. Ягода постачає організм дитини клітковиною, яка нормалізує роботу гладкої мускулатури і підтримує баланс мікрофлори кишечника.
  3. Повноцінний розвиток. Ягода містить цінні вітаміни, макро - і мікроелементи, які забезпечують правильний ріст всіх тканин.

Ожину також рекомендується включати жінкам в раціон під час вагітності. Вона містить вітамін C, антиоксидантні речовини і фолієву кислоту, які попереджають розвиток інфекційно-запальних захворювань і вад розвитку плода, сприятливо відбиваються на стані жінки, а також знижують вираженість симптомів токсикозу.

Ожина – вкрай корисний продукт для організму дитини. Рекомендується включати її в раціон дітей починаючи з 4-5 місяця життя. Також вона рекомендована при вагітності.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, у вкрай рідкісних випадках, вживання ожини може негативно відбитися на стані здоров'я і завдати шкоди організму. До числа протипоказань відносять:

  1. Алергічні реакції. реакції гіперсенсибілізації зазвичай розвиваються блискавично і носять системний характер (анафілактичний шок, набряк Квінке).
  2. Сечокам'яна хвороба. Ожина стимулює утворення конкрементів у просвіті сечовивідних шляхів, що може погіршити перебіг нефролітіазу.
Ожина має мало протипоказань, які, проте, необхідно враховувати.

Правила вживання

Нижче розглянуті головні питання щодо вживання ягоди:

  1. Спосіб прийому. найкращий спосіб вживання ожини – в чистому (сирому) вигляді. Максимальна добова норма - 250 грам.
  2. Час прийому. найкраще їсти її в середині дня (спільно з іншими ягодами, фруктами або овочами). Від вживання ожини вранці натщесерце, а також перед сном, краще відмовитися.
  3. Порівняння з малиною. Ожина перевершує малину по набору вітамінів (крім вітаміну C) і антиоксидантів, а, значить, може вважатися більш корисною.
  4. Чи можна їсти дику ягоду? так! В диких (лісових) сортах ожини відзначається більш висока концентрація біологічно активних речовин, ніж в садових.
  5. Застосування ефірного масла. ефірна олія ожини використовується для поліпшення пам'яті і активізації процесів мислення. Рідше воно застосовується для підвищення гладкості і еластичності шкірних покривів. Всередину приймати його не слід.

Способи зберігання

Є кілька способів зробити заготовки з ожини на зиму:

  1. Заморожування. даний варіант є найкращим, так як заморожена ожина зберігає практично всі вітаміни та інші речовини. Ягоди заморожуються в звичайній холодильній камері і розморожуються в міру необхідності.
  2. Сушка. процес висушування ягід призводить до підвищення вмісту клітковини і вуглеводів в 2-5 разів, при цьому більшість лікарських властивостей зберігається. Сушену ожину не рекомендується вживати у великих обсягах особам, що страждають на цукровий діабет або ожиріння.
  3. Варення. у ожиновому варення (як і в будь-якому іншому) вкрай високий вміст цукру. Воно категорично протипоказано при наявності надлишкової маси тіла або цукрового діабету II типу.
  4. Настоянка. додавання спирту підвищує ефективність ягоди від атеросклерозу, а також підсилює вплив на центральну нервову систему. Однак, при наявності гіпертонії, перенесеного інфаркту або інсульту в анамнезі, настоянка протипоказана.
є ряд способів, що дозволяють продовжити термін зберігання ягоди. Найкращим є заморожування.

5 рецептів

На основі ягоди можна приготувати багато страв. Нижче розглянуті найпоширеніші варіанти.

1. Чай з ягодами

Буде потрібно:

  • 3 ч. л. сушених ягід або 2-3 свіжих ягоди;
  • 3 ч. л. чорного чаю;
  • 3-4 ст. л. тертої лимонної цедри;
  • Цукор, мед - за смаком;
  • 400-500 мл води.

Рецепт:

  1. Покладіть всі інгредієнти в чайник для заварювання. Якщо використовуються свіжі ягоди – їх необхідно попередньо розім'яти товкачем або ложкою.
  2. Залити окропом.
  3. Дайте настоятися близько 10-15 хвилин.

2. Чай з листя

Необхідно:

  • 2 ст. л. сухого листя, пагонів, стебел ожини;
  • Цукор-за смаком;
  • 200 мл води.

Рецепт:

  1. Залити сировину окропом. Додати цукор.
  2. Настоювати близько 5-10 хвилин.

3. Компот

Будуть потрібні:

  • 800 грам ягід;
  • 150-250 грам цукру (за смаком);
  • 3 л – вода;

Схема приготування:

  1. Ретельно відібрати ожину, промити вод водою.
  2. Закип'ятити воду в емальованій каструлі. Додати цукор.
  3. Варіть склад на повільному вогні близько 1-5 хвилин до повного розчинення цукру.
  4. Розкласти ягоди по стерилізованим скляним банкам.
  5. Залити ожину киплячою водою з цукром. Закрити металевими кришками, закатати.
  6. Поставити банки остигати донизу кришками.

4. Морс

Необхідно:

  • 400 грам ожини;
  • Цедра 1 лимона;
  • 10 грам листя м'яти;
  • 100 грам цукру;
  • 1 л води.

Рецепт:

  1. Протерти м'якоть ожини через сито. Процідити сік і поставити в холодильник (він більше не буде потрібно).
  2. Залишки (Макуха) залити водою (1000 мл), додати натерту цедру лимона і цукор. Поставити на вогонь.
  3. Доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні близько 5-7 хвилин. Додати м'яту, перемішати.
  4. Процідити. Блюдо готове.

5. Смузі

Інгредієнти:

  • 300 грам ожини;
  • 2 банана середнього розміру;
  • 1000 мл молока.

Рецепт:

  1. Нарізати дрібно банан, занурити разом з ожиною в блендер.
  2. Збивати до отримання однорідної маси. Тривалість-близько 2-3 хвилин.
  3. Додати молоко, збити повторно. Розлити по склянках.
існує достатньо страв, які можна приготувати на основі ожини.

Висновок

  1. Ожина-багате джерело вітамінів, антиоксидантів, макро - і мікроелементів, необхідних для нашого здоров'я.
  2. При регулярному вживанні, вона покращує роботу головного мозку, зміцнює імунну систему.
  3. Також ягода знижує ризик появи злоякісних пухлин і розвитку захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
  4. Ожина показана під час вагітності з метою забезпечення сприятливих умов для розвитку плода і профілактики ускладнень.