Чим корисний агрус-9 фактів про його вплив на наш організм

Агрус – листяний чагарник, плоди якого широко використовуються в кулінарії, а також в доказовій і народній медицині.

За рахунок вмісту цінних вітамінів і антиоксидантів, агрус володіє корисними властивостями практично для всіх систем органів. Він покращує здоров'я серця і судин, центральної нервової та ендокринної систем, а також дозволяє знизити масу тіла і підвищити естетичні якості шкірних покривів.

9 корисних властивостей

Нижче розглянуті 9 головних фактів про користь агрусу з опорою на доказову базу.

1. Є джерелом цінних речовин

Агрус має досить низьку калорійність (близько 44 ккал на 100 грам) і є джерелом наступних біологічно активних компонентів (на 100 грам):

назва речовини питома вага або відсоток рекомендованої добової потреби
білки 0,7 грама
жири 0,6 грама
вуглеводи 10 грам
клітковина 4,6 грама
вітамін С 46 %
вітамін А 6 %
вітамін В6 4 %
вітамін В1 3 %
вітамін В5 3 %
Марганець 7 %
калій 6 %
мідь 4 %
фосфор 3 %
залізо 2 %

Кожна речовина виконує особливу роль в організмі:

  • Вітамін С стимулює роботу імунітету і покращує стан шкірних покривів.
  • Вітамін В5 відповідає за синтез жирних кислот.
  • Вітамін В6 забезпечує регуляцію ферментативних процесів.
  • Мідь і марганець необхідні для злагодженої роботи серцево-судинної системи.
агрус багатий вітамінами, антиоксидантами та мінеральними речовинами, життєво важливими для нашого здоров'я.

2. Антиоксидантний ефект

У складі агрусу є колосальна кількість антиоксидантів – особливої групи речовин, що перешкоджають впливу вільних радикалів на всі клітини організму.

Згідно останнім науковим уявленням, саме з вільно-радикальними механізмами пов'язаний розвиток злоякісних пухлин, а також деяких хронічних захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи.

Основними антиоксидантними речовинами в агрусі є: вітамін С, Вітамін Е та фітонутрієнти – спеціальні хімічні речовини, що виробляються рослинами для захисту від сонячного випромінювання та комах. До числа фітонутрієнтів відносять:

  1. Флавоноли. запобігають розвиток ішемічної хвороби серця, знижують ризик появи інсульту і ракових пухлин, покращують перебіг респіраторних вірусних інфекцій.
  2. Антоціани. підтримують здоров'я очей і сечовивідних шляхів, покращують пам'ять і увагу, уповільнюють старіння.
  3. Органічні кислоти. доведено їх ефективність з метою зниження ймовірності розвитку хвороби Альцгеймера та інсульту.
агрус багатий безліччю антиоксидантів, які запобігають злоякісну трансформацію клітин, а також поява ряду хронічних і гострих захворювань.

3. Контроль рівня глюкози в крові

Вживання агрусу пов'язане зі зниженням концентрації цукру в крові. В основі дії рослини лежать наступні механізми:

  1. Уповільнення всмоктування вуглеводів з кишечника. агрус багатий клітковиною , яка частково блокує всмоктування цукрів і запобігає різким стрибкам глюкози в крові.
  2. Уповільнення транспорту глюко з и . агрус інгібує особливі групи ферментів – альфа-глюкозидази, які з'єднуються з молекулами цукру і транспортують їх по кровоносних судинах тонкого кишечника.
  3. Зниження інсулінорезистентності. Антиоксиданти підвищують чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну і прискорюють утилізацію глюкози клітинами.

Описані властивості дозволяють використовувати рослину не тільки для терапії цукрового діабету II типу, але і для профілактики раннього розвитку даної патології.

агрус багатий клітковиною і антиоксидантними речовинами, які знижують рівень цукру в крові і запобігають розвитку цукрового діабету II типу.

4. Поліпшення здоров'я головного мозку

Деякі дегенеративні захворювання мозку безпосередньо або опосередковано пов'язані з порушенням обміну заліза.

Доведено, що висока концентрація іонів заліза підвищує швидкість утворення вільних радикалів, що знищують або ушкоджують клітини головного мозку.

Агрус, за даними досліджень , містить лимонну кислоту, яка блокує накопичення заліза в клітинах і може запобігти розвитку таких патологій, як: інсульт і хвороба Альцгеймера.

Додатковий внесок вносять фітонутрієнти, які покращують обмін речовин в тканинах головного мозку.

агрус містить лимонну кислоту і антиоксиданти, які знижують ризик появи дегенеративних захворювань центральної нервової системи.

5. Протиракова дія

встановлено , що вживання будь-яких ягід (в тому числі агрусу), багатих антиоксидантами і фітонутрієнтами, знижує ймовірність розвитку ракових захворювань.

При цьому, як стверджують фахівці з Тайваню, агрус ефективний навіть при вже існуючих пухлинах. Він сприяє їх зворотному розвитку і попереджає метастазування.

Відповідно до ряду досліджень ( разів , два ), агрус ефективний з метою профілактики злоякісного переродження клітин наступних органів:

  • Товста кишка;
  • Пряма кишка;
  • Легкі;
  • Передміхурова залоза;
  • Молочні залози.
включення агрусу в раціон дозволяє запобігти злоякісні захворювання ряду органів.

6. Поліпшення здоров'я серця і судин

Агрус багатий антиоксидантами і калієм, які підтримують здоров'я серцево-судинної системи.

Згідно з дослідженнями, антиоксиданти знижують рівень загального холестерину (а також його атерогенних фракцій), що запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин і поява таких захворювань: ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда, хронічна ішемія мозку, інсульт.

На думку вчених з Великобританії, калій і ряд фитонутриентов викликають розслаблення гладкої мускулатури стінок судин, що призводить до зменшення загального периферичного судинного опору і зниження артеріального тиску.

Агрус може застосовуватися не тільки для полегшення гіпертонії, але і для профілактики раннього розвитку даної патології.

включення агрусу в раціон дозволяє знизити ризик розвитку найпоширеніших серцево-судинних захворювань, а також полегшити їх перебіг.

7. Зниження маси тіла

згідно з даними американських вчених, включення в раціон будь-яких фруктів, овочів або ягід пов'язано з втратою або підтриманням маси тіла.

На думку експертів з Великобританії, вживання агрусу викликає швидкий розвиток почуття ситості (за рахунок перевантаження шлунка об'ємом через розбухання клітковини). В результаті людина споживає менше калорій протягом декількох наступних годин.

В середньому, при прийомі ягід, зафіксовано зменшення споживання їжі на 130 калорій за 1 прийом .

Не менш важлива роль в контролі ваги відводиться вітаміну C. він прискорює процеси руйнування клітин жирової тканини з метою отримання енергії, а також запобігає формуванню нових жирових депо.

агрус, за допомогою декількох механізмів, сприяє схудненню і підтримці ваги тіла.

8. Користь для дітей

Агрус багатий вітамінами, антиоксидантами і мінеральними речовинами, які необхідні для правильного розвитку всіх систем органів дитини. Рослина володіє наступними ефектами:

  1. Підвищення імунітету у дитини. Ягода запобігає розвитку системних і респіраторних інфекційно-запальних патологій.
  2. Нормалізація моторно-евакуаційної функції кишечника. Свіжий агрус особливо ефективний щодо запорів.
  3. Запобігання запальних захворювань кишечника (гастрит, дуоденіт).
  4. Профілактика авітамінозів та інших дефіцитних станів у дітей.

Вводити агрус в раціон слід не раніше, ніж через 12 місяців від моменту народження дитини.

Важливо відзначити, що агрус рекомендовано вживати жінкам при вагітності. Рослина запобігає розвитку прееклампсії, гестаційного цукрового діабету, попереджає утворення запорів. Також він зміцнює імунітет матері і плоду, знижуючи ризик появи інфекційних процесів.

агрус постачає організм дитини багатьма цінними речовинами, які необхідні для правильного функціонування всіх органів молодого організму.

9. Поліпшення стану шкіри

Агрус комплексно впливає на стан шкірних покривів. В основі такого ефекту лежить унікальне поєднання вітамінів, мінералів та антиоксидантів:

  1. Вітамін С стимулює синтез колагену, що відповідає за гладкість і еластичність шкіри. Аскорбінова кислота також запобігає розвитку інфекційно-запальних патологій шкіри і слизових оболонок.
  2. Органічні кислоти попереджають утворення зморшок і чорних крапок.
  3. Ретинол має виражений протизапальний ефект, а також стимулює регенерацію будь-яких пошкоджених ділянок шкірних покривів.
  4. Калій викликає розширення дрібних капілярів, сприяючи нормалізації обміну речовин і зволоженню шкіри.

Агрус не тільки приймають всередину, але і роблять на його основі маски для обличчя, а також різні креми.

вживання і місцеве застосування агрусу сприятливо відбивається на стані шкіри.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на масу лікувальних властивостей, агрус може завдати шкоди організму людини. Він протипоказаний при наступних станах:

  1. Підвищена чутливість. при наявності алергічних реакцій на агрус в анамнезі, вживати його заборонено.
  2. Загострення хронічних захворювань травної системи. Ягода може погіршити перебіг гастриту, дуоденіту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
  3. Грудне вигодовування. агрус в змозі порушити моторну діяльність кишечника дитини перших місяців життя.
є ряд протипоказань до включення агрусу в раціон, які необхідно враховувати, щоб уникнути розвитку ускладнень.

Правила прийому

Нижче розглянуті найпоширеніші питання щодо вживання ягоди:

  1. Спосіб прийому . Найкорисніший спосіб вживання агрусу-в сирому вигляді. Ще краще-через кілька годин від моменту збору.
  2. Денна норма. за добу можна з'їдати не більше 200-300 грам.
  3. Час прийому. агрус не слід приймати менш ніж за 2,5 години перед сном (це призведе до перевантаження травної системи і порушить сон), а також вранці натщесерце (це може спровокувати загострення хронічних патологій шлунково-кишкового тракту).
  4. Поєднання. рослина відмінно поєднується з іншими ягодами, фруктами і овочами. Воно входить до складу багатьох десертів на основі шоколаду і горіхів, служить відмінним акомпанементом для молочних виробів. Ідеально він поєднується зі смородиною. При цьому, смородина (особливо чорна) навіть більш корисна, ніж агрус, так як містить в 6 разів більше аскорбінової кислоти.
  5. Колір ягід. найбільш цінними є зелені сорти агрусу, так як вони містять більше вітаміну C і антоціанів. Червоні і чорні сорти містять трохи менше вітаміну C.
  6. Чи можна їсти незрілі плоди? так! Єдиний мінус нестиглих ягід агрусу-кислий і злегка гіркуватий смак.
  7. Застосування кісточки. кісточки агрусу не мають практичного застосування. Не вживайте їх всередину.

Збереження на зиму

Продовжити термін зберігання агрусу, зберігши при цьому цінні вітаміни і антиоксиданти, цілком реально. Існує кілька простих способів:

  1. Заморожування. даний варіант є найкориснішим, так як заморожений агрус зберігає практично вихідний склад. Кожна ягода проколюється (голкою або виделкою) і викладається на піднос. Заморожується протягом 6-8 годин. Потім плоди пересипаються в пакет. Агрус в подібному вигляді можна зберігати до 12 місяців.
  2. Сушка. в процесі випаровування вологи в кілька разів підвищується енергетична цінність і концентрація вуглеводів і клітковини. Для сушіння ягоди поміщають в духову шафу і сушать близько 10-12 годин при температурі 50-70 градусів. Сушений агрус протипоказаний особам з цукровим діабетом і ожирінням.
  3. Варення. варення з агрусу відрізняється високою енергетичною цінністю, містить надлишковий обсяг вуглеводів. Для приготування необхідно змішати 300 мл води з 1 200 грамами цукру. Суміш довести до кипіння і варити на повільному вогні до повного розчинення цукру. Потім до складу додати 1 000 грам ягід агрусу і дати постояти 5-6 годин. Потім знову довести суміш до кипіння і розкласти по банках, закатати. Людям із захворюваннями з боку ендокринної та серцево-судинної систем краще відмовитися від подібного блюда.
існує багато способів збільшення термінів зберігання ягоди. Найбільш кращим є заморожування.

3 рецепти приготування

Нижче представлено кілька рецептів на основі агрусу.

1. Чай

Інгредієнти:

  • Висушені листя агрусу – 2 ст. л.;
  • Цукор - за смаком;
  • М'ята-1 гілочка;
  • Вода – 350 мл.

Рецепт:

  1. Залити листя окропом. Заварити близько 5 хвилин.
  2. Додати цукор і м'яту, перемішати. Дати постояти ще 2-3 хвилини. Чай готовий!

2. Компот

Буде потрібно:

  • 200 грам агрусу;
  • 1000 мл води;
  • 50 грам цукру.

Схема приготування:

  1. Ягоди перебрати, видалити плодоніжки, промити.
  2. Доведіть воду до кипіння, додайте цукор. Ретельно розмішати до повного розчинення.
  3. Зробити невеликий отвір в кожній ягоді (виделкою, голкою, ножем).
  4. Змішати всі інгредієнти. Варити на повільному вогні 5-7 хвилин.
  5. Процідити, остудити в холодильнику 2-5 годин.

3. Морс

Буде потрібно:

  • 200 грам агрусу;
  • 120 грам чорної смородини;
  • 100 грам цукру або 65 грам меду;
  • 1000 мл води.

Рецепт:

  1. Ягоди промити, видалити плодоніжки.
  2. Змішати цукор зі смородиною. Розім'яти ягоди за допомогою толкушки.
  3. Протерти смородину з цукром через сито. Макуха залишити. Сік прибрати для будь-яких потреб (він більше не буде потрібно).
  4. Розрізати кожен плід агрусу на 2 рівні частини, змішати зі «смородиновим» макухою.
  5. Залити суміш водою, поставити на вогонь. Доведіть до кипіння і варіть близько 3-4 хвилин на повільному вогні.
  6. Процідити. Прибрати в холодильник на кілька годин. Продукт готовий.

Висновок

  1. Агрус містить масу вітамінів, антиоксидантів, мікро - і макроелементів.
  2. Він покращує здоров'я серцево-судинної, ендокринної та центральної нервової систем, дозволяє знизити масу тіла і поліпшити стан шкірних покривів.
  3. Ягоду рекомендовано включати в раціон під час вагітності з метою запобігання ускладнень.