7 фактів про користь лохини для здоров'я

Лохина – найближчий родич чорниці родом з північної півкулі. Вона має приємний смак і широко використовуються в кулінарії і медицині.

Лохина відрізняється високим вмістом вітамінів і антиоксидантів, які обумовлюють її корисні властивості для організму. Вона покращує стан серцево-судинної, центральної нервової та ендокринної систем, нормалізує роботу органів зору, а також знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.

Чим вона корисна-7 тез

Нижче розглянуто 7 основних тез про користь лохини, які підтверджені посиланнями на наукові дослідження.

1. Є джерелом цінних речовин

Чорниця має низьку калорійність (близько 39 калорій на 100 грам), і має в складі наступні поживні речовини на 100 грам:

назва компонента питома вага або приблизний відсоток від добової потреби
жири 0,5 грама
вуглеводи 6,6 грама
білки 1 грам
кальцій 1,6 %
залізо 4,4 %
тіамін 0,7 %
рибофлавін 1,1 %
вітамін С 22,3 %
фосфор 1 %
Вітамін Е 9,4 %
магній 2 %
калій 2 %

Крім вітамінів і мінералів, лохина містить багато антиоксидантів (в основному – антоціани і поліфеноли), які запобігають появі злоякісних пухлин, а також захворювань з боку органів зору, серцево-судинної та ендокринної систем.

лохина містить багато біологічно активних речовин, необхідних для здоров'я людини.

2. Поліпшення здоров'я очей

Доведено, що регулярне вживання чорниці і лохини знижує «втому» очей при тривалому читанні книг або знаходженні за монітором. При цьому поліпшуються суб'єктивні і об'єктивні симптоми.

Японські вчені також підкреслюють ефективність рослини з метою запобігання і лікування таких захворювань, як: відшарування сітківки і вікова дегенерація жовтої плями.

включення лохини в раціон сприятливо відбивається на роботі органів зору.

3. Зниження тиску і профілактика інфаркту

Праці вчених з Великобританії демонструють , що лохина здатна знизити артеріальний тиск. Ефект пов'язаний з прямим впливом на гладку мускулатуру ряду антиоксидантних речовин, наявних в її складі.

Отже, лохина може використовуватися для профілактики раннього розвитку, а також для полегшення (спільно з лікарськими препаратами) гіпертонічної хвороби.

Також встановлено , що ягода знижує ризик розвитку інфаркту міокарда на 30-40%, а при появі даного невідкладного стану, знижує обсяг пошкодження серцевого м'яза.

лохина знижує артеріальний тиск і істотно зменшує ймовірність інфаркту міокарда.

4. Антиоксидантна дія

Лохина містить багато антиоксидантних речовин, які блокують вплив вільних радикалів на клітини організму і пов'язане з цим пошкодження структур ДНК.

Наприклад, дослідження показують , що вже через 60 хвилин після вживання 300 грам лохини, шкідливий вплив на ДНК знижується на 18%.

В даний час вільно-радикальні механізми (спільно з окислювальним стресом) розглядаються в якості основної причини розвитку злоякісних новоутворень і, імовірно, захворювань з боку серця, судин і ендокринної системи.

Отже, регулярне включення лохини в раціон дозволяє зменшити ймовірність ракового переродження клітин організму.

Крім того, за інформацією вчених з Нідерландів, ягода активізує імунну систему людини щодо злоякісних клітин.

лохина, за рахунок антиоксидантної дії, знижує ступінь пошкодження клітин організму і запобігає появі раку.

5. Поліпшення роботи головного мозку

Згідно з даними ряду зарубіжних досліджень, лохина надає комплексний вплив на центральну нервову систему, покращуючи ментальні функції і запобігаючи ряд «старечих» патологій.

До числа ефектів відносять:

  1. Підвищення короткочасної і довготривалої пам'яті. дія пов'язані з активізацією вироблення нейромедіатора – дофаміну.
  2. Профілактика хвороби Альцгеймера. Птеростилбен, що входить до складу лохини, уповільнює загибель нервових клітин, з якою асоційована маніфестація хвороби Альцгеймера.
  3. Підвищення уваги. експерименти на щурах демонструють , що лохина підвищує швидкість розпізнавання інформації, а також тривалість і ефективність розумової роботи .
прийом лохини позитивно відбивається на стані когнітивної сфери і дозволяє запобігти хворобі Альцгеймера.

6. Профілактика цукрового діабету II типу

Лохина, як і чорниця, містить масу біологічно активних речовин, які беруть участь в обміні глюкози в організмі.

Згідно з дослідженнями , проведеним в Канаді, рослина підвищує чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що призводить до прискореного захоплення глюкози клітинами з крові.

Таким чином, лохина впливає на головне патогенетичне Ланка розвитку цукрового діабету II типу.

Експеримент вчених з США демонструє , що вживання лохини протягом 2 тижнів призводить до вираженого зниження середньодобової концентрації цукру в плазмі крові.

лохина не тільки запобігає розвитку цукрового діабету II типу, але і може використовуватися для полегшення його перебігу.

7. Користь для дітей

Лохина містить безліч антиоксидантів, вітамінів і мінералів, необхідних для повноцінного росту і розвитку організму дитини. Крім іншого, лохина здатна:

  • Поліпшити пам'ять та увага (позитивний вплив на навчання дитини);
  • Зміцнити імунітет і знизити ризик появи інфекційно-запальних патологій;
  • Поліпшити роботу травної системи ( клітковина нормалізує скоротливу активність мускулатури кишечника) і відновити баланс мікрофлори;
  • Підвищити швидкість регенерації пошкоджень шкірних покривів (Вітамін C стимулює загоєння будь-яких дефектів шкіри).
лохина комплексно впливає на стан організму дитини, забезпечуючи його зростання і розвиток.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на всі лікувальні властивості, в окремих випадках, вживання лохини може завдати шкоди здоров'ю людини. До числа протипоказань відносять:

  1. Алергічні реакції. Алергопатології характеризуються легким перебігом і обмеженістю проявів.
  2. Сечокам'яна хвороба. лохина дещо підвищує ризик утворення конкрементів в просвіті сечовивідних шляхів.

Важливо відзначити, що лохина рекомендована до включення в раціон вагітних жінок (проте важливо обмежувати кількість – не більше 150-200 грам в день). Вона покращує кровопостачання в системі "мати-плацента-плід", знижує ризик появи аномалій розвитку плода.

лохина має вкрай мало обмежень до вживання, але їх важливо враховувати, щоб уникнути розвитку побічних ефектів.

Що корисніше: чорниця або лохина?

Незважаючи на очевидну схожість ягід між собою, у них є відмінності, які зачіпають не тільки склад, але і смакові і естетичні характеристики.

критерій порівняння Чорниця лохина
шкірка Темно-синій Колір, білий наліт. Глянцевий блиск. світло-синій окрас, матова.
Розмір плоду від 0,5 до 1 см. від 1 до 1,2 см.
форма плоду округла трохи витягнута
М'якоть Темно-синій. Зелена.
сік фіолетово-бордовий, залишає множинні сліди на одязі і шкірі. Безбарвний.
смак насичений, солодкий. Слабо виражений, з кислуватим відтінком.

Головна різниця між двома ягодами – це склад. У голубиці міститься практично в 2 рази більше вітаміну C і в 3 рази більше вітаміну E.

Чорниця при цьому більш багата вітаміном K.

Мінеральний склад практично аналогічний, а ось концентрація антиоксидантних речовин різниться: лохина багата поліфенолами, антоціанами і кверцетином більшою мірою, ніж чорниця.

з огляду на описані вище властивості, лохина може вважатися більш корисною ягодою.

Правила прийому

Найбільш оптимальний спосіб вживання ягоди – в свіжому вигляді через кілька годин c моменту збору.

Рекомендована добова норма для дорослих жінок і чоловіків – 200 грам.

Лохину не слід їсти вранці натщесерце (через дратівної дії на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки), а також у вечірні години і перед сном (щоб уникнути перевантаження травної системи і розвитку проблем із засипанням).

Лохина відмінно поєднується з овочевими і фруктовими салатами, молочними продуктами (молоко, сир, сметана, морозиво).

У лісовій (дикій) лохині, як правило, міститься трохи більше вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин. Отже, вона корисніше звичних садових культур.

Збереження на зиму

Є ряд способів, що дозволяють продовжити термін зберігання ягоди:

  1. Заморожування. є найбільш оптимальним варіантом, так як заморожена лохина зберігає вихідний рівень вітамінів і антиоксидантних речовин.
  2. Сушка. в процесі сушіння значно зростає вміст клітковини і цукру, при цьому вітаміни і мінерали, в більшості своїй, зберігаються. Подібне блюдо протипоказано особам, що страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла, а також будь-які патології глікемічного фону.
  3. Варіанти з надлишком цукру. у вареннях, джемах також присутня колосальна кількість вуглеводів (за рахунок цукру), і в той же час менше цінних речовин. Не слід вживати ці страви при наявності ожиріння або цукрового діабету.

Правильне заморожування

Схема грамотного заморожування наступна:

  1. Необхідно відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і просушити.
  2. Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
  3. Заморозити від 12 до 18 годин.
  4. Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.

Сушка

Для приготування сушеної лохини слід:

  1. Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
  2. Розкласти на деко.
  3. Сушити в духовці, розігрітій до 40-60 градусів близько 3-4 годин.
  4. Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет. Зберігати в сухому місці.
існує багато способів збільшення терміну зберігання лохини. Перевагу рекомендується віддавати заморожування.

4 рецепти приготування

На основі ягоди можна приготувати багато смачних страв.

1. Компот

Інгредієнти (на одну 3-х літрову банку):

  • 500 грам ягід лохини;
  • До 3 літрів води;
  • 100-150 грам цукру.

Схема приготування:

  1. Відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
  2. Налити в емальовану каструлю воду, довести до кипіння.
  3. Викласти ягоди в киплячу воду, додати цукор. Варити протягом 15 хвилин.
  4. Остудити і перелити в скляну банку. Закрити кришкою. Отриманий продукт можна зберігати в холодильнику не більше 7 діб.

2. Чай з ягід

Інгредієнти;

  • 100 грам сушених плодів лохини;
  • 1 л води;
  • Цукор-за смаком.

Рецепт:

  1. Доведіть воду до кипіння.
  2. Залити сушені ягоди, додати цукор, ретельно розмішати.
  3. Настоювати протягом 10-15 хвилин.
  4. Процідити. Продукт готовий!

3. Чай з листя

Необхідно:

  • 2 ст. л. листя лохини;
  • 0,5 л окропу.

Рецепт:

  1. Залити сушене листя окропом.
  2. Настоювати близько 3-5 хвилин.
  3. Процідити. Чай готовий!

4. Варення

Необхідні:

  • Лохина - 1 500 грам;
  • Цукор – 1 500 грам.

Рецепт:

  1. Покладіть ягоди в каструлю або металевий таз, додайте цукор.
  2. Доведіть склад до кипіння, періодично перемішуючи майбутнє варення (від країв до середини).
  3. Зняти з вогню. Розкласти по стерилізованим банкам. Закатати кришки.

Висновок

  1. Лохина постачає організм людини масою біологічно активних компонентів.
  2. На тлі вживання ягоди поліпшується стан здоров'я серця і судин, рідше зустрічаються цукровий діабет і злоякісні пухлини, нормалізується робота головного мозку і органів зору.
  3. Вона рекомендована в період вагітності (з метою профілактики ускладнень), а також в перші місяці життя дитини (для повноцінного росту і розвитку).