7 фактів про користь лохини для здоров'я
Лохина – найближчий родич чорниці родом з північної півкулі. Вона має приємний смак і широко використовуються в кулінарії і медицині.
Лохина відрізняється високим вмістом вітамінів і антиоксидантів, які обумовлюють її корисні властивості для організму. Вона покращує стан серцево-судинної, центральної нервової та ендокринної систем, нормалізує роботу органів зору, а також знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.
Зміст
Чим вона корисна-7 тез
Нижче розглянуто 7 основних тез про користь лохини, які підтверджені посиланнями на наукові дослідження.
1. Є джерелом цінних речовин
Чорниця має низьку калорійність (близько 39 калорій на 100 грам), і має в складі наступні поживні речовини на 100 грам:
назва компонента | питома вага або приблизний відсоток від добової потреби |
жири | 0,5 грама |
вуглеводи | 6,6 грама |
білки | 1 грам |
кальцій | 1,6 % |
залізо | 4,4 % |
тіамін | 0,7 % |
рибофлавін | 1,1 % |
вітамін С | 22,3 % |
фосфор | 1 % |
Вітамін Е | 9,4 % |
магній | 2 % |
калій | 2 % |
Крім вітамінів і мінералів, лохина містить багато антиоксидантів (в основному – антоціани і поліфеноли), які запобігають появі злоякісних пухлин, а також захворювань з боку органів зору, серцево-судинної та ендокринної систем.
2. Поліпшення здоров'я очей
Доведено, що регулярне вживання чорниці і лохини знижує «втому» очей при тривалому читанні книг або знаходженні за монітором. При цьому поліпшуються суб'єктивні і об'єктивні симптоми.
Японські вчені також підкреслюють ефективність рослини з метою запобігання і лікування таких захворювань, як: відшарування сітківки і вікова дегенерація жовтої плями.
3. Зниження тиску і профілактика інфаркту
Праці вчених з Великобританії демонструють , що лохина здатна знизити артеріальний тиск. Ефект пов'язаний з прямим впливом на гладку мускулатуру ряду антиоксидантних речовин, наявних в її складі.
Отже, лохина може використовуватися для профілактики раннього розвитку, а також для полегшення (спільно з лікарськими препаратами) гіпертонічної хвороби.
Також встановлено , що ягода знижує ризик розвитку інфаркту міокарда на 30-40%, а при появі даного невідкладного стану, знижує обсяг пошкодження серцевого м'яза.
4. Антиоксидантна дія
Лохина містить багато антиоксидантних речовин, які блокують вплив вільних радикалів на клітини організму і пов'язане з цим пошкодження структур ДНК.
Наприклад, дослідження показують , що вже через 60 хвилин після вживання 300 грам лохини, шкідливий вплив на ДНК знижується на 18%.
В даний час вільно-радикальні механізми (спільно з окислювальним стресом) розглядаються в якості основної причини розвитку злоякісних новоутворень і, імовірно, захворювань з боку серця, судин і ендокринної системи.
Отже, регулярне включення лохини в раціон дозволяє зменшити ймовірність ракового переродження клітин організму.
Крім того, за інформацією вчених з Нідерландів, ягода активізує імунну систему людини щодо злоякісних клітин.
5. Поліпшення роботи головного мозку
Згідно з даними ряду зарубіжних досліджень, лохина надає комплексний вплив на центральну нервову систему, покращуючи ментальні функції і запобігаючи ряд «старечих» патологій.
До числа ефектів відносять:
- Підвищення короткочасної і довготривалої пам'яті. дія пов'язані з активізацією вироблення нейромедіатора – дофаміну.
- Профілактика хвороби Альцгеймера. Птеростилбен, що входить до складу лохини, уповільнює загибель нервових клітин, з якою асоційована маніфестація хвороби Альцгеймера.
- Підвищення уваги. експерименти на щурах демонструють , що лохина підвищує швидкість розпізнавання інформації, а також тривалість і ефективність розумової роботи .
6. Профілактика цукрового діабету II типу
Лохина, як і чорниця, містить масу біологічно активних речовин, які беруть участь в обміні глюкози в організмі.
Згідно з дослідженнями , проведеним в Канаді, рослина підвищує чутливість периферичних тканин (м'язової і жирової) до інсуліну, що призводить до прискореного захоплення глюкози клітинами з крові.
Таким чином, лохина впливає на головне патогенетичне Ланка розвитку цукрового діабету II типу.
Експеримент вчених з США демонструє , що вживання лохини протягом 2 тижнів призводить до вираженого зниження середньодобової концентрації цукру в плазмі крові.
7. Користь для дітей
Лохина містить безліч антиоксидантів, вітамінів і мінералів, необхідних для повноцінного росту і розвитку організму дитини. Крім іншого, лохина здатна:
- Поліпшити пам'ять та увага (позитивний вплив на навчання дитини);
- Зміцнити імунітет і знизити ризик появи інфекційно-запальних патологій;
- Поліпшити роботу травної системи ( клітковина нормалізує скоротливу активність мускулатури кишечника) і відновити баланс мікрофлори;
- Підвищити швидкість регенерації пошкоджень шкірних покривів (Вітамін C стимулює загоєння будь-яких дефектів шкіри).
Шкода і протипоказання
Незважаючи на всі лікувальні властивості, в окремих випадках, вживання лохини може завдати шкоди здоров'ю людини. До числа протипоказань відносять:
- Алергічні реакції. Алергопатології характеризуються легким перебігом і обмеженістю проявів.
- Сечокам'яна хвороба. лохина дещо підвищує ризик утворення конкрементів в просвіті сечовивідних шляхів.
Важливо відзначити, що лохина рекомендована до включення в раціон вагітних жінок (проте важливо обмежувати кількість – не більше 150-200 грам в день). Вона покращує кровопостачання в системі "мати-плацента-плід", знижує ризик появи аномалій розвитку плода.
Що корисніше: чорниця або лохина?
Незважаючи на очевидну схожість ягід між собою, у них є відмінності, які зачіпають не тільки склад, але і смакові і естетичні характеристики.
критерій порівняння | Чорниця | лохина |
шкірка | Темно-синій Колір, білий наліт. Глянцевий блиск. | світло-синій окрас, матова. |
Розмір плоду | від 0,5 до 1 см. | від 1 до 1,2 см. |
форма плоду | округла | трохи витягнута |
М'якоть | Темно-синій. | Зелена. |
сік | фіолетово-бордовий, залишає множинні сліди на одязі і шкірі. | Безбарвний. |
смак | насичений, солодкий. | Слабо виражений, з кислуватим відтінком. |
Головна різниця між двома ягодами – це склад. У голубиці міститься практично в 2 рази більше вітаміну C і в 3 рази більше вітаміну E.
Чорниця при цьому більш багата вітаміном K.
Мінеральний склад практично аналогічний, а ось концентрація антиоксидантних речовин різниться: лохина багата поліфенолами, антоціанами і кверцетином більшою мірою, ніж чорниця.
Правила прийому
Найбільш оптимальний спосіб вживання ягоди – в свіжому вигляді через кілька годин c моменту збору.
Рекомендована добова норма для дорослих жінок і чоловіків – 200 грам.
Лохину не слід їсти вранці натщесерце (через дратівної дії на слизові оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки), а також у вечірні години і перед сном (щоб уникнути перевантаження травної системи і розвитку проблем із засипанням).
Лохина відмінно поєднується з овочевими і фруктовими салатами, молочними продуктами (молоко, сир, сметана, морозиво).
У лісовій (дикій) лохині, як правило, міститься трохи більше вітамінів, мінералів і антиоксидантних речовин. Отже, вона корисніше звичних садових культур.
Збереження на зиму
Є ряд способів, що дозволяють продовжити термін зберігання ягоди:
- Заморожування. є найбільш оптимальним варіантом, так як заморожена лохина зберігає вихідний рівень вітамінів і антиоксидантних речовин.
- Сушка. в процесі сушіння значно зростає вміст клітковини і цукру, при цьому вітаміни і мінерали, в більшості своїй, зберігаються. Подібне блюдо протипоказано особам, що страждають ожирінням або мають надлишкову масу тіла, а також будь-які патології глікемічного фону.
- Варіанти з надлишком цукру. у вареннях, джемах також присутня колосальна кількість вуглеводів (за рахунок цукру), і в той же час менше цінних речовин. Не слід вживати ці страви при наявності ожиріння або цукрового діабету.
Правильне заморожування
Схема грамотного заморожування наступна:
- Необхідно відібрати найкращі ягоди (великі, без пошкоджень), промити їх і просушити.
- Розкласти на Підноси, якщо викладається кілька шарів ягід – зробити поліетиленову прошарок.
- Заморозити від 12 до 18 годин.
- Потім пересипати ягоди в пакет і зберігати в морозилці. Термін зберігання-до 12 місяців.
Сушка
Для приготування сушеної лохини слід:
- Перебрати, помити і ретельно висушити ягоди.
- Розкласти на деко.
- Сушити в духовці, розігрітій до 40-60 градусів близько 3-4 годин.
- Перекласти висушені ягоди в герметичну ємність або пакет. Зберігати в сухому місці.
4 рецепти приготування
На основі ягоди можна приготувати багато смачних страв.
1. Компот
Інгредієнти (на одну 3-х літрову банку):
- 500 грам ягід лохини;
- До 3 літрів води;
- 100-150 грам цукру.
Схема приготування:
- Відібрати ягоди, промити, видалити плодоніжки.
- Налити в емальовану каструлю воду, довести до кипіння.
- Викласти ягоди в киплячу воду, додати цукор. Варити протягом 15 хвилин.
- Остудити і перелити в скляну банку. Закрити кришкою. Отриманий продукт можна зберігати в холодильнику не більше 7 діб.
2. Чай з ягід
Інгредієнти;
- 100 грам сушених плодів лохини;
- 1 л води;
- Цукор-за смаком.
Рецепт:
- Доведіть воду до кипіння.
- Залити сушені ягоди, додати цукор, ретельно розмішати.
- Настоювати протягом 10-15 хвилин.
- Процідити. Продукт готовий!
3. Чай з листя
Необхідно:
- 2 ст. л. листя лохини;
- 0,5 л окропу.
Рецепт:
- Залити сушене листя окропом.
- Настоювати близько 3-5 хвилин.
- Процідити. Чай готовий!
4. Варення
Необхідні:
- Лохина - 1 500 грам;
- Цукор – 1 500 грам.
Рецепт:
- Покладіть ягоди в каструлю або металевий таз, додайте цукор.
- Доведіть склад до кипіння, періодично перемішуючи майбутнє варення (від країв до середини).
- Зняти з вогню. Розкласти по стерилізованим банкам. Закатати кришки.
Висновок
- Лохина постачає організм людини масою біологічно активних компонентів.
- На тлі вживання ягоди поліпшується стан здоров'я серця і судин, рідше зустрічаються цукровий діабет і злоякісні пухлини, нормалізується робота головного мозку і органів зору.
- Вона рекомендована в період вагітності (з метою профілактики ускладнень), а також в перші місяці життя дитини (для повноцінного росту і розвитку).