Топ-7 корисних властивості чорної бузини, а також протипоказання
Бузина – незвичайний чагарник з сімейства Адоксовие, плоди якого надають неоднозначне вплив на організм людини.
Завдяки вмісту ряду вітамінів, мінералів та антиоксидантів, бузина має лікувальні властивості для нашого здоров'я.
При раціональному вживанні вона допомагає боротися з багатьма захворюваннями серця і судин, ендокринної та травної систем. Також ягода здатна знизити ризик появи злоякісних пухлин і усунути депресію.
Але при прийомі у великих обсягах вона може викликати отруєння. Тому вкрай важливо дотримуватися дозування (не більше 200 грам свіжих ягід в день) і вивчити перелік протипоказань.
Зміст
7 корисних властивостей
Нижче розглянуті 7 головних фактів про користь бузини з опорою на доказову базу.
1. Багатий склад
Бузина – досить калорійний продукт (близько 73 кілокалорій на 100 грам).
Ягода містить наступні вітаміни та мінерали (на 100 грам):
назва компонента | відсоток рекомендованої добової потреби |
вітамін А | 12 % |
вітамін С | 60 % |
тіамін | 5 % |
вітамін В6 | 11 % |
кальцій | 4 % |
залізо | 9 % |
фосфор | 4 % |
калій | 8 % |
Крім того, бузина містить велику кількість клітковини (до 7 грам на 100 грам рослини), а також фенольних кислот і антоціанів, які мають антиоксидантну дію і знижують ризик розвитку злоякісних пухлин і захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем.
2. Полегшення перебігу респіраторних інфекцій
Американські фахівці встановлено , що екстракти і настої з чорної бузини зменшують тяжкість і тривалість перебігу грипу.
Фахівці пов'язують дію з вираженою протимікробною і противірусною активністю плодів. В середньому, як стверджують ізраїльські вчені, тривалість захворювання зменшується на 4 дні.
На основі цього природного продукту навіть випускається кілька комерційних фармацевтичних препаратів.
Відповідно до інформації наукового співтовариства Австралії, бузина також ефективна в цілях профілактики і лікування " діареї мандрівників»
3. Антиоксидантний ефект
Вході фізіологічного перебігу обмінних процесів, наш організм виробляє вільні радикали і викликає окислювальний стрес.
Саме окислювальний стрес безпосередньо пов'язаний з ранньою появою злоякісних пухлин і розвитком безлічі захворювань з боку серця і судин, ендокринної системи.
Кілька досліджень американських і італійські вчених демонструють, що антиоксиданти, що містяться в різних фруктах, овочах і ягодах (в тому числі і в бузині), здатні запобігти шкідливу дію вільних радикалів. І, як наслідок, знизити ризик маніфестації хронічних захворювань.
Квіти, плоди, коріння і листя бузини – вкрай цінні джерела антиоксидантів (антоціанів). Активність рослини в 4,5 рази перевищує дія одного з найпотужніших антиоксидантів-вітаміну E.
Також дані антиоксиданти пригнічують хронічне запалення в стінках товстого кишечника, яке асоційоване з цукровим діабетом II типу і ожирінням, а також раком дистальних відділів шлунково-кишкового тракту.
4. Поліпшення здоров'я серця і судин
Праці китайських фахівців показують , що бузина здатна знизити концентрацію холестерину в крові . В результаті запобігає формування атеросклеротичних бляшок на стінках артерій, здатних привести до розриву або повної закупорки судини за рахунок накладення тромботичних мас.
Цей патологічний процес лежить в основі розвитку ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, інсульту.
Під час експериментів на щурах було виявлено , що бузина також здатна викликати регрес атеросклеротичних бляшок на аорті і судинах печінки.
За рахунок високого вмісту поліфенолів рослина може знижувати артеріальний тиск і зменшувати пошкодження органів-мішеней на тлі даного захворювань (серця, нирок, органів зору).
5. Протиракова дія
Лабораторні дослідження показують, що бузина має здатність пригнічувати ріст і розвиток злоякісних клітин, запобігати їх метастазування в різні органи і тканини.
Наприклад, американські фахівці виявлено здатність ягоди блокувати вплив вірусу папіломи людини на клітини, в ході якого вони перероджуються в злоякісні.
Працівники Університету Іллінойсу (США) доведено здатність бузини знижувати активність ферментів, відповідальних за реплікацію ракових клітин.
6. Профілактика депресії
Іранські фармакологи в процесі проведення експериментів на гризунах встановлено , що вживання бузини значно знижує вираженість симптомів депресії і різних депресивних розладів.
Ягоди підвищують настрій і тягу до життя, покращують переносимість різних стресових факторів психогенного і фізичного характеру.
7. Профілактика гастриту
Хронічний гастрит – запальне захворювання шлунка, яке зачіпає до 40% населення розвинених країн.
У 99% причиною є інфікування слизової оболонки шлунка бактерією Helicobacter pylori. Також даний мікроорганізм пов'язаний з маніфестацією виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Іноземні вчені доведено , що бузина пригнічує ріст цієї бактерії і сприяє настанню тривалої ремісії хронічного гастриту.
Безпека та можлива шкода
Бузина має ряд корисних властивостей для людини. Однак при надмірному споживанні або при наявності протипоказань вона може завдати значної шкоди.
До числа побічних ефектів рослини відносять:
- Диспепсичні розлади. обумовлені вмістом великої кількості клітковини в складі і нерозумним вживанням. Зазвичай проявляються у вигляді нудоти, відчуття тяжкості в епігастральній ділянці, здуттям живота.
- Отруєння. Бузина має в своєму складі ціанід, який викликає інтоксикацію і навіть може привести до смерті. Летальна доза - 3 400 грам ягід за 1 раз.
- Алергічні реакції. підвищена чутливість організму до компонентів ягід зустрічається вкрай рідко і зазвичай характеризується важким перебігом (анафілактичний шок).
Питання споживання бузини під час вагітності залишається суперечливим. З одного боку, плоди містять масу корисних речовин, з іншого – отруйні компоненти. Крім того, немає ніяких клінічних досліджень, які довели хоча б безпеку включення бузини в раціон дітей до 18 років і вагітних жінок. Тому даними групам осіб краще від них відмовитися.
Як правильно вживати?
Нижче представлені найпоширеніші запитання та відповіді:
- Спосіб прийому і дозування. Бузина корисна тільки в розумних обсягах (до 200 грам в день, але не більше 0,5 кг в тиждень) і в свіжому вигляді. Будь-яка теплова обробка (нагрівання) або контакт з металевими поверхнями (каструлі, блендери, соковижималки і т.п.) значно знижують антиоксидантну активність ягід, і, отже, біологічний потенціал.
- Час прийому. не слід їсти ягоди в вранці натщесерце (з огляду на можливий дратівної впливу на слизові оболонки), а також ввечері і перед сном. Бузина відрізняється колосальною кількістю клітковини в складі, яка може спровокувати перевантаження травного апарату і порушити фізіологічний процес відходу до сну.
- Використання в кулінарії. на основі бузини зазвичай готують сиропи, варення, соки, компоти, джеми, чаї, а також інші страви та напої. Кора рослини користується широкою популярністю для приготування приправ.
- Властивості квасу. квас з бузини зазвичай застосовується для втамування спраги, зміцнення імунітету і зниження температури під час інфекційних захворювань. Також квас володіє муколітичним ефектом і іншими лікарськими властивостями.
- Властивості вина. вино з бузини застосовується для боротьби з атеросклерозом, а також для зниження артеріального тиску (в низьких дозах).
Як зберегти на зиму?
Бузина – нестандартна рослина. Способи тривалого збереження плодів кардинально відрізняються від всіх інших ягід. Найбільш переважний варіант-заморожування (заморожена бузина зберігає максимум вітамінів і антиоксидантних речовин).
Для правильної заморозки слід:
- Ретельно промити і висушити ягоди. Видалити плодоніжки.
- Покладіть фрукти на Підноси.
- Прибрати в морозилку на 10-12 годин.
- Потім пересипати в пакет і скласти в морозильну камеру. Максимальний термін зберігання там - 6-8 місяців.
Квіти і листя бузини сушать. Для цього їх збирають в літню погоду (після останніх опадів повинно пройти мінімум 24 години).
Рецепти приготування
Нижче розглянуто кілька рецептів на основі бузини.
1. Компот
Інгредієнти:
- 200 грам бузини чорної;
- 150 грам цукру;
- 1 500 мл води.
Схема приготування:
- Перебрати бузину, видалити плодоніжки.
- Залити воду в каструлю, додати ягоди.
- Доведіть до кипіння. Варити на повільному вогні 7-8 хвилин.
- За допомогою друшляка відокремити ягоди, в воду додати цукор і варити ще 3-4 хвилини. Зняти з вогню. Блюдо готове.
2. Морс
Необхідно:
- 800 грам чорної бузини;
- 100 грам цукру;
- 500 мл води.
Приготування:
- Відібрати ягоди, видалити плодоніжки. Промивши.
- Доведіть 500 мл води до кипіння, додайте ягоди, зніміть з вогню.
- Дати настоятися складу 10 хвилин. Потім відокремити ягоди від води з використанням друшляка.
- Ягоди розчавити за допомогою маточки, віджати сік.
- Змішати сік, заздалегідь відокремлену воду і цукор. Довести до кипіння, остудити.
- Витримати склад в скляній ємності 1-2 дня в темному прохолодному місці.
3. Чай
Буде потрібно:
- 1 ст. л. квіток бузини (висушених);
- 1 ст. л. листя бузини (висушених);
- М'ята і цукор - за смаком;
- 400 мл води.
Рецепт:
- Залийте всі інгредієнти водою, нагрітою до 90 градусів.
- Дайте настоятися близько 15-20 хвилин. Процідивши.
Висновок
- Бузина – унікальна рослина, яка має цілющі властивості, але при цьому містить речовини, які є отруйними у великих кількостях.
- Ягода покращує здоров'я серцево-судинної, травної та ендокринної систем, усуває депресивні розлади і знижує ризик розвитку злоякісних новоутворень.
- Але у бузини є є ряд побічних ефектів. Вона протипоказана особам, які не досягли 18 років і вагітним жінкам.