7 фактів про користь брусниці для організму з опорою на дослідження
Брусниця широко поширена в доказовій медицині через свою поживну цінність і потенційної користі для здоров'я, наприклад, для контролю ваги і зміцнення серця, поліпшення роботи кишечника і органів зору, попередження розвитку атеросклерозу і злоякісних пухлин.
Зміст
Чим вона корисна-7 фактів
Нижче розглянуті 7 головних корисних властивостей брусниці, які підтверджені з наукової точки зору.
1. Містить багато цінних речовин
Брусниця - низькокалорійна ягода (близько 46 калорій на 100 грам), яка містить наступні вітаміни та мінерали на 100 грам:
назва речовини | відсоток рекомендованої добової потреби |
вітамін С | 17 % |
Вітамін Е | 7 % |
вітамін PP | 2 % |
вітамін А | 1 % |
вітамін В2 | 1 % |
калій | 4 % |
Марганець | 139 % |
кальцій | 3 % |
залізо | 2 % |
фосфор | 2 % |
магній | 2 % |
Також брусниця містить ряд антоціанів і флавоноїдів, головним з яких є кверцетин. Він має потужну антиоксидантну активність.
2. Антиоксидантна дія
Брусниця має унікальне поєднання антиоксидантних речовин.
Ягода багата вітаміни Е і С, антоціани та флавоноїди, які є цінними антиоксидантами.
Вчені стверджують, що описані вище речовини захищають клітини організму від окисного стресу і впливу вільних радикалів, пригнічують хронічне запалення і попереджають розвиток найнебезпечніших захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також злоякісних пухлин.
Крім того, в 100 грамах ягід міститься більше 1 добової норми марганцю – мінералу, який підтримує роботу одного з найголовніших антиоксидантних ферментів – супероксиддисмутази.
3. Допомога в схудненні
Брусниця – це не тільки низькокалорійний продукт. Вона ще має ряд лікувальних властивостей, які сприяють зниженню маси тіла.
У дослідженнях, проведених під керівництвом шведських вчених, було виявлено , що включення брусниці в раціон сприяє вираженій втраті ваги. Ефект пов'язаний з розпадом жирової тканини з метою отримання енергії.
Брусниця також надає вплив на склад мікрофлори кишечника. Вона збільшує чисельність корисних мікроорганізмів, що нормалізує роботу травної системи і сприяє більш ефективному засвоєнню поживних речовин, попереджаючи їх надмірне всмоктування.
Польські спеціалісти виявили здатність ягоди пригнічувати роботу ферментів, що відповідають за розщеплення і всмоктування жирів з просвіту кишечника.
4. Профілактика атеросклерозу
Брусниця-важливий джерело клітковини і поліфенолів, наявність яких в раціоні пов'язано з низькою зустрічаністю серцево-судинних патологій.
Експерименти на тваринах демонструють , що брусниця, за рахунок нормалізації показників ліпідного профілю, попереджає атеросклеротичне ураження стінок артерій, забезпечуючи надійну профілактику таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.
За даними шведських вчених, регулярний прийом брусниці, навіть при надмірній кількості жирів (до 20% від добового раціону), викликав зниження концентрації холестерину в крові на 30% через 3 місяці.
5. Користь для дітей та вагітних жінок
Брусниця-це джерело антиоксидантів, вітамінів і мінералів, життєво необхідних для злагодженого розвитку всіх систем органів в організмі дитини. Вона володіє наступними ефектами:
- Забезпечує правильну роботу травної системи (з перших місяців життя дитини). Це вкрай важливо для отримання біологічно активних речовин з їжі.
- Нормалізує роботу всіх ферментативних систем.
- Сприяє виведенню солей важких металів за допомогою сечовидільної системи і шлунково-кишкового тракту, які могли надійти в організм з неякісною їжею або з навколишнього повітря.
- Зміцнює імунну систему . В результаті рідше зустрічаються респіраторні захворювання і» дитячі " інфекції.
Вводити брусницю в раціон дитини рекомендується з 12-місячного віку. Перша доза-1-2 ягоди, потім доза поступово (за 2-4 місяці) збільшується аж до 50-70 грам на добу.
Брусниця також рекомендована вагітним жінкам. Вона покращує переносимість фізичних і емоційних навантажень, попереджає розвиток депресії , яка вкрай часто зустрічається на ранніх термінах вагітності. Також ягода містить вітамін E і марганець, які забезпечують адекватне формування всіх органів плода.
6. Профілактика захворювань органів зору
Італійські вчені стверджують , що брусниця здатна захистити сітківку ока від впливу ультрафіолетового випромінювання, а також від синього світла, що виходить від екранів смартфонів, моніторів, інформаційних табло.
А дані фактори, як відомо, активують вільно-радикальні механізми і підвищують ризик розвитку катаракти і раку.
Подібні дані були отримані в роботах японських фахівців.
7. Протиракова дія
Дієта, багата фруктами, овочами та ягодами знижує ризик злоякісної трансформації тканин організму.
В експериментах на мишах, проведених під контролем вчених з Фінляндії, було виявлено , що ягоди зменшують ймовірність появи ракових пухлин на 30 %.
Не менш важливо відзначити, що доведено пряма ефективність саме брусниці щодо раку наступних органів:
- Молочні залози;
- Товста кишка;
- Пряма кишка;
- Шийка матки.
Шкода і протипоказання
Хоча брусниця безпечна для більшості людей, вона має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди нашому організму. До числа побічних ефектів відносять:
- Алергічні реакції. зустрічаються досить рідко, але характеризуються важким перебігом і системним характером (анафілактичний шок, набряк Квінке).
- Гепатотоксичний ефект. Ягода здатна акумулювати ряд речовин, що надають токсичну дію на печінку. Рекомендується збирати ягоду в екологічно чистих районах.
- Диспепсичні розлади. спостерігаються при надмірному вживанні брусниці. Зазвичай проявляються у вигляді блювоти, діареї, здуття живота.
Правила прийому
Найкорисніший спосіб вживання брусниці – в свіжому вигляді.
На добу рекомендується з'їдати не більше 250-400 грам ягід.
Немає протипоказань щодо вживання брусниці вранці натщесерце.
Перед сном слід обмежувати прийом через можливість перевантаження травної системи і появи проблем зі сном.
На основі брусниці можна приготувати масу страв: йогурти, смузі, коктейлі, сиропи, а також соки, морси, чаї та компоти. Ягода добре поєднується з медом і молочними продуктами.
Листя, квіти і гілки брусниці використовуються для приготування лікарських чаїв, відварів і настоянок.
Заготовки на зиму
Існує кілька способів збільшення терміну зберігання брусниці. Серед основних можна виділити:
- Заморожування. заморожена брусниця зберігає максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантних речовин, отже, є найбільш корисною.
- Сушка. у сушеної брусниці в кілька разів зростає вміст клітковини і вуглеводів. Вони можуть бути небезпечні для осіб, які страждають ожирінням і цукровим діабетом.
- Варіанти з надлишком цукру. в варення, а також в брусниці, протертої з цукром, вкрай високий вміст простих вуглеводів. А ось наявність цінних речовин знижується приблизно на 40-60%. Слід відмовитися від таких страв особам, які мають надлишкову вагу або захворювання глікемічного профілю.
Рецепти приготування
Нижче представлено кілька рецептів на основі даної ягоди.
1. Морс
Інгредієнти:
- 6 ст. л. цукру;
- 500 грам ягід брусниці;
- 3 000 мл води.
Рецепт:
- Пропустіть ягоди через дрібне сито. З отриманого пюре віджати сік.
- Залити воду в емальовану каструлю, додати макуха і цукор.
- Доведіть суміш до кипіння і варіть на повільному вогні близько 5-8 хвилин. Блюдо готове.
2. Компот
Необхідно:
- 300 грам ягід брусниці;
- 3 000 мл води;
- 200 грам цукру.
Схема приготування:
- Ретельно перебрати ягоди.
- Влити воду в емальовану каструлю. Довести до кипіння. Додати цукор і ягоди.
- Варіть на повільному вогні близько 5-9 хвилин. Вимкнути газ. Дайте охолонути протягом 45 хвилин.
3. Чай
Інгредієнти:
- 1 ст. л. ягід брусниці;
- 200 мл окропу;
- 1 ч. л. чорного чаю;
- Мед - за смаком.
Рецепт:
- Залити ягоди і чорний чай окропом. Додати мед.
- Дайте настоятися близько 10 хвилин.
Висновок
- Брусниця є джерелом ряду цінних вітамінів, антиоксидантів і мінералів.
- Вона нормалізує роботу серцево-судинної і травної систем, покращує стан органів зору, сприяє зниженню маси тіла, а також попереджає злоякісне переродження клітин.
- Ягода рекомендована вагітним жінкам, а також дітям.