7 фактів про користь брусниці для організму з опорою на дослідження

Брусниця широко поширена в доказовій медицині через свою поживну цінність і потенційної користі для здоров'я, наприклад, для контролю ваги і зміцнення серця, поліпшення роботи кишечника і органів зору, попередження розвитку атеросклерозу і злоякісних пухлин.

Чим вона корисна-7 фактів

Нижче розглянуті 7 головних корисних властивостей брусниці, які підтверджені з наукової точки зору.

1. Містить багато цінних речовин

Брусниця - низькокалорійна ягода (близько 46 калорій на 100 грам), яка містить наступні вітаміни та мінерали на 100 грам:

назва речовини відсоток рекомендованої добової потреби
вітамін С 17 %
Вітамін Е 7 %
вітамін PP 2 %
вітамін А 1 %
вітамін В2 1 %
калій 4 %
Марганець 139 %
кальцій 3 %
залізо 2 %
фосфор 2 %
магній 2 %

Також брусниця містить ряд антоціанів і флавоноїдів, головним з яких є кверцетин. Він має потужну антиоксидантну активність.

Брусниця багата біологічно активними речовинами, які важливі для нормальної роботи організму людини.

2. Антиоксидантна дія

Брусниця має унікальне поєднання антиоксидантних речовин.

Ягода багата вітаміни Е і С, антоціани та флавоноїди, які є цінними антиоксидантами.

Вчені стверджують, що описані вище речовини захищають клітини організму від окисного стресу і впливу вільних радикалів, пригнічують хронічне запалення і попереджають розвиток найнебезпечніших захворювань з боку серцево-судинної та ендокринної систем, а також злоякісних пухлин.

Крім того, в 100 грамах ягід міститься більше 1 добової норми марганцю – мінералу, який підтримує роботу одного з найголовніших антиоксидантних ферментів – супероксиддисмутази.

Брусниця містить ряд речовин, що володіють антиоксидантною активністю, які знижують ризик розвитку раку, а також патологій з боку серця і судин, ендокринної системи.

3. Допомога в схудненні

Брусниця – це не тільки низькокалорійний продукт. Вона ще має ряд лікувальних властивостей, які сприяють зниженню маси тіла.

У дослідженнях, проведених під керівництвом шведських вчених, було виявлено , що включення брусниці в раціон сприяє вираженій втраті ваги. Ефект пов'язаний з розпадом жирової тканини з метою отримання енергії.

Брусниця також надає вплив на склад мікрофлори кишечника. Вона збільшує чисельність корисних мікроорганізмів, що нормалізує роботу травної системи і сприяє більш ефективному засвоєнню поживних речовин, попереджаючи їх надмірне всмоктування.

Польські спеціалісти виявили здатність ягоди пригнічувати роботу ферментів, що відповідають за розщеплення і всмоктування жирів з просвіту кишечника.

регулярний прийом брусниці – ефективна складова стратегії, спрямованої на схуднення.

4. Профілактика атеросклерозу

Брусниця-важливий джерело клітковини і поліфенолів, наявність яких в раціоні пов'язано з низькою зустрічаністю серцево-судинних патологій.

Експерименти на тваринах демонструють , що брусниця, за рахунок нормалізації показників ліпідного профілю, попереджає атеросклеротичне ураження стінок артерій, забезпечуючи надійну профілактику таких захворювань, як: ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, хронічна ішемія мозку.

За даними шведських вчених, регулярний прийом брусниці, навіть при надмірній кількості жирів (до 20% від добового раціону), викликав зниження концентрації холестерину в крові на 30% через 3 місяці.

Брусниця знижує рівень холестерину і забезпечує профілактику патологій, асоційованих з атеросклерозом.

5. Користь для дітей та вагітних жінок

Брусниця-це джерело антиоксидантів, вітамінів і мінералів, життєво необхідних для злагодженого розвитку всіх систем органів в організмі дитини. Вона володіє наступними ефектами:

  1. Забезпечує правильну роботу травної системи (з перших місяців життя дитини). Це вкрай важливо для отримання біологічно активних речовин з їжі.
  2. Нормалізує роботу всіх ферментативних систем.
  3. Сприяє виведенню солей важких металів за допомогою сечовидільної системи і шлунково-кишкового тракту, які могли надійти в організм з неякісною їжею або з навколишнього повітря.
  4. Зміцнює імунну систему . В результаті рідше зустрічаються респіраторні захворювання і» дитячі " інфекції.

Вводити брусницю в раціон дитини рекомендується з 12-місячного віку. Перша доза-1-2 ягоди, потім доза поступово (за 2-4 місяці) збільшується аж до 50-70 грам на добу.

Брусниця також рекомендована вагітним жінкам. Вона покращує переносимість фізичних і емоційних навантажень, попереджає розвиток депресії , яка вкрай часто зустрічається на ранніх термінах вагітності. Також ягода містить вітамін E і марганець, які забезпечують адекватне формування всіх органів плода.

Брусниця містить ряд цінних речовин, необхідних для правильного росту і розвитку дитини, підтримки здоров'я всіх органів. Також ягода покращує перебіг вагітності.

6. Профілактика захворювань органів зору

Італійські вчені стверджують , що брусниця здатна захистити сітківку ока від впливу ультрафіолетового випромінювання, а також від синього світла, що виходить від екранів смартфонів, моніторів, інформаційних табло.

А дані фактори, як відомо, активують вільно-радикальні механізми і підвищують ризик розвитку катаракти і раку.

Подібні дані були отримані в роботах японських фахівців.

вживання брусниці сприяє захисту органів зору від звичних джерел ультрафіолетового випромінювання і синього кольору.

7. Протиракова дія

Дієта, багата фруктами, овочами та ягодами знижує ризик злоякісної трансформації тканин організму.

В експериментах на мишах, проведених під контролем вчених з Фінляндії, було виявлено , що ягоди зменшують ймовірність появи ракових пухлин на 30 %.

Не менш важливо відзначити, що доведено пряма ефективність саме брусниці щодо раку наступних органів:

  • Молочні залози;
  • Товста кишка;
  • Пряма кишка;
  • Шийка матки.
Брусниця багата речовинами, що запобігають розвитку злоякісних пухлин.

Шкода і протипоказання

Хоча брусниця безпечна для більшості людей, вона має протипоказання і, в окремих ситуаціях, може завдати шкоди нашому організму. До числа побічних ефектів відносять:

  1. Алергічні реакції. зустрічаються досить рідко, але характеризуються важким перебігом і системним характером (анафілактичний шок, набряк Квінке).
  2. Гепатотоксичний ефект. Ягода здатна акумулювати ряд речовин, що надають токсичну дію на печінку. Рекомендується збирати ягоду в екологічно чистих районах.
  3. Диспепсичні розлади. спостерігаються при надмірному вживанні брусниці. Зазвичай проявляються у вигляді блювоти, діареї, здуття живота.
рекомендується грамотно підходити до включення брусниці в раціон через наявність протипоказань.

Правила прийому

Найкорисніший спосіб вживання брусниці – в свіжому вигляді.

На добу рекомендується з'їдати не більше 250-400 грам ягід.

Немає протипоказань щодо вживання брусниці вранці натщесерце.

Перед сном слід обмежувати прийом через можливість перевантаження травної системи і появи проблем зі сном.

На основі брусниці можна приготувати масу страв: йогурти, смузі, коктейлі, сиропи, а також соки, морси, чаї та компоти. Ягода добре поєднується з медом і молочними продуктами.

Листя, квіти і гілки брусниці використовуються для приготування лікарських чаїв, відварів і настоянок.

Заготовки на зиму

Існує кілька способів збільшення терміну зберігання брусниці. Серед основних можна виділити:

  1. Заморожування. заморожена брусниця зберігає максимальний обсяг вітамінів і антиоксидантних речовин, отже, є найбільш корисною.
  2. Сушка. у сушеної брусниці в кілька разів зростає вміст клітковини і вуглеводів. Вони можуть бути небезпечні для осіб, які страждають ожирінням і цукровим діабетом.
  3. Варіанти з надлишком цукру. в варення, а також в брусниці, протертої з цукром, вкрай високий вміст простих вуглеводів. А ось наявність цінних речовин знижується приблизно на 40-60%. Слід відмовитися від таких страв особам, які мають надлишкову вагу або захворювання глікемічного профілю.
є багато способів, які дозволяють збільшити тривалість зберігання ягід. Найбільш кращим є заморожування.

Рецепти приготування

Нижче представлено кілька рецептів на основі даної ягоди.

1. Морс

Інгредієнти:

  • 6 ст. л. цукру;
  • 500 грам ягід брусниці;
  • 3 000 мл води.

Рецепт:

  1. Пропустіть ягоди через дрібне сито. З отриманого пюре віджати сік.
  2. Залити воду в емальовану каструлю, додати макуха і цукор.
  3. Доведіть суміш до кипіння і варіть на повільному вогні близько 5-8 хвилин. Блюдо готове.

2. Компот

Необхідно:

  • 300 грам ягід брусниці;
  • 3 000 мл води;
  • 200 грам цукру.

Схема приготування:

  1. Ретельно перебрати ягоди.
  2. Влити воду в емальовану каструлю. Довести до кипіння. Додати цукор і ягоди.
  3. Варіть на повільному вогні близько 5-9 хвилин. Вимкнути газ. Дайте охолонути протягом 45 хвилин.

3. Чай

Інгредієнти:

  • 1 ст. л. ягід брусниці;
  • 200 мл окропу;
  • 1 ч. л. чорного чаю;
  • Мед - за смаком.

Рецепт:

  1. Залити ягоди і чорний чай окропом. Додати мед.
  2. Дайте настоятися близько 10 хвилин.

Висновок

  1. Брусниця є джерелом ряду цінних вітамінів, антиоксидантів і мінералів.
  2. Вона нормалізує роботу серцево-судинної і травної систем, покращує стан органів зору, сприяє зниженню маси тіла, а також попереджає злоякісне переродження клітин.
  3. Ягода рекомендована вагітним жінкам, а також дітям.